Google Pixel 4 – Specificaties
Google heeft in New York zijn Google Pixel 4 en Pixel 4 XL aangekondigd. Zij moeten voor het komende jaar de visie van het bedrijf vertolken wat Android betreft. Tegelijk wordt er een halt geroepen aan de geruchtenmolen van de voorbije maanden, en de molenaar in kwestie mag alvast zijn vele overuren declareren. Google komt met een reeks verbeteringen, met als opvallendste punten: de camera, Google Assistent en de slimme gezichtsherkenning. In dit artikel lees je alles over de nieuwe Pixel 4 en Pixel 4 XL.
Scherm en behuizing
De Pixel 4 XL krijgt dit keer een even groot 6,3 inch OLED-scherm vergeleken met zijn voorganger. Hij krijgt een smallere 19:9-beeldverhouding en de QHD-resolutie van 3040 bij 1080 pixels blijft dezelfde. De belangrijkste verbetering bij dit paneel zit hem dan ook in de 90 Hz verversingssnelheid of refreshrate die voor vlottere animaties moet zorgen dan de 60 Hz-schermen die de meeste gebruikers gewend zijn.
Als kers op de taart wordt het scherm van de Pixel 4 XL ook verwend met een laag van het nieuwere Corning Gorilla Glass 6. Verder koos Google ook dit keer voor bescherming tegen stof en water, want de nieuwe telefoons hebben een IP 68-certificaat. De telefoon is dit keer opnieuw gemaakt van glas op de achterkant meet een Google-logo in het midden, en we zien een zwart camera-eiland in de linkerbovenhoek. Google gebruikt opnieuw geen 3,5 mm audio-aansluiting en stopt ook geen usb-c-oortjes in de doos waarmee de telefoons worden geleverd.
De Google Pixel 4 krijgt wel een groter schermpaneel dan zijn voorganger, met het 5,7 inch formaat. Hij behoudt wel de 18:9 beeldverhouding en de Full HD-resolutie van 2160 bij 1090 pixels. Google liet ook zijn kleinere telefoon genieten van het 90 HZ-paneel en de andere features die hierboven zijn opgesomd.
Prestaties en accu
Als we naar de prestaties van de Pixel 4 XL kijken dan vinden we zoals verwacht de 2,84 GHz Qualcomm Snapdragon 855 die als motor diende in een heleboel vlaggenschepen dit jaar. Google gaf zijn toptoestellen een belangrijke upgrade wat werkgeheugen betreft, want alle modellen komen dit keer met 6 GB aan RAM. Er is dit keer ook meer opslag beschikbaar, want de XL-versie krijgt een variant met 128 GB opslag en een met 256 GB (UFS 2.1-opslag).
De XL-versie heeft zoals verwacht een groter 2800 mAh-accu vergeleken met de 3430 mAh van de Pixel 3 XL. De telefoon biedt ook weer ondersteuning voor draadloos opladen via de de qi-standaard en USB-PD voor de 18 watt-snellader, die dezelfde is als bij zijn voorganger.
De kleinere Pixel 4 kan dit keer voor het eerst niet op dezelfde kenmerken rekenen op het vlak van prestaties. Hij krijgt wel de 6 GB RAM, maar komt met een 128 GB- en 64 GB-model. Hij krijgt opmerkelijk genoeg een kleinere 2800 mAh-accu vergeleken met zijn voorganger. Verder heeft hij wel alle functionaliteiten van de Pixel 4 XL.
Camera
De camera is altijd al een belangrijk onderdeel van elke Pixel-telefoon geweest, en dat lijkt nu meer dan ooit het geval te zijn. Het is ook het enige element waarin de Pixel 4 en de XL-versie helemaal gelijk zijn. Als hoofdcamera maakt Google gebruik van een 12,2 MP camerasensor met een f/1.6-diafragma.
Google voegt voor het eerst een tweede camerasensor toe aan de achterkant, en dat is een 16 MP telecamera met 2x optische zoom. Al kan Google softwarematig de zoomafstand vergroten zoals het dat al deed met de Pixel 3 die een enkele cameralens had. In combinatie met de telelens kan de Pixel 4 en Pixel 4 XL volgens Google tot 8x zoomen zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Beide camerasensors zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie.
Google pakt verder op de voorkant uit met een enkele 8 MP selfiecamera die foto’s neemt in een brede hoek en daarnaast een Time of Flight-camera die deel uitmaakt van de geavanceerde gezichtsherkenning. De dubbele selfiecamera die we kennen van de Pixel 3 XL is dus verdwenen bij de nieuwe telefoons, maar Googles nieuwe sensor kan nog steeds groepselfies maken, en laat je ook wisselen tussen een brede en een kleine hoek voor selfies. De selfiecamera wordt ook uitgerust met een portretfunctie en de Night Sight-nachtmodus.
Camerafuncties
Night Sight is verder ook verbeterd. De nachtmodus van Pixel-toestellen is nu gemaakt om mooie beelden te maken van een donkere hemel en het licht dat door de maan wordt weerspiegeld. Verder werd ook de witbalans meer realistisch gemaakt.
Nieuw is ook de Dual Exposure-functie waarmee je voor het nemen van een foto de schaduw en hooglichten kan aanpassen bij minder goede lichtomstandigheden. Op voorhand deze effecten aanpassen voor het nemen van een foto is gunstiger dan de effecten achteraf aanpassen in apps als Snapseed. Volgens Google wordt met de Pixel 4-reeks ook de witbalans door de camera-algoritmes nu op een zelflerende manier verbeterd.
De Google Camera-app krijgt daarnaast een handige deelfunctie. Nadat je een foto hebt genomen, verschijnt rechtsonder een kleine voorbeeldweergave die je naar Google Foto’s leidt. Door nu die knop lang in te drukken, kan je je foto meteen delen via Google Berichten, WhatsApp of Instagram.
Live HDR+ is een nieuwe manier om je in real-time een beeld te geven van de foto die je zal nemen. Normaal gezien zie je het resultaat van de HDR-functie pas nadat je de foto hebt genomen, maar Google kan nu een voorbeeldweergave geven in de viewfinder van de camera-app. Als laatste is de portretmodus verbeterd, waarbij software en diepte-informatie van de camera orden gecombineerd. Onscherpte kan nu ook vanop een grotere afstand worden genomen en bij grotere objecten
Gezichtsherkenning
Google maakte op voorhand al bekend dat de Pixel 4 een geavanceerde vorm van gezichtsherkenning bevat, en dat is opmerkelijk omdat eerdere modellen enkel met een vingerafdrukscanner kwamen, die volledig ontbreekt op de nieuwe vlaggenschepen.
Googles gezichtsherkenning gebruikt het principe dat we al kennen van de iPhone X. Een flood illuminator of infraroodbelichter stelt de contouren van je gezicht vast, terwijl de DOT Projector zorgt voor de details door tienduizenden puntjes op je gezicht te tonen. Google maakt met de Pixel 4-reeks op twee punten het verschil met eerdere vormen van geavanceerde gezichtsherkenning. Het bedrijf gebruikt twee infraroodscanners in plaats van één, en daarnaast gebruikt het zijn eigen Soli-chip. Die kan nauwkeurig beweging detecteren door middel van radargolven.
Handgebaren
Waar de Soli-chip en zijn radartechnologie ook een rol speelt is bij Motion Sense. De chip zendt radiogolven in een hoge frequentie uit zodat hij handwegingen kan detecteren, en Nederland is één van de landen waar het uitzenden van de Motion Sense-golven toegelaten is.
Op die manier kan je doorheen de interface bladeren van de Pixel 4 door met je hand te vegen, maar de functie zal ook werken in verschillende populaire media-apps, zoals: Amazon Music, Deezer, Google Play Music, iHeartRadio, Pandora, Spotify, Spotify Stations, YouTube Music en YouTube. Met een veeg naar links of rechts in de lucht blader je door je Spotify-nummers zonder je telefoon aan te raken.
Google Assistent
Op Google I/O 2019 stelde het bedrijf voor het eerst de nieuwe generatie van de Google Assistent voor die als eerste bij de Pixel 4-reeks zijn opwachting maakt. De nieuwe Assistent werkt volledig on-device en hij komt daarmee zonder vertragingen. Volgens Google voert hij al zijn taken tot tien keer sneller uit dan wat we gewend zijn van het digitale hulpje. De nieuwe Assistent kan je ook met nog persoonlijkere zaken helpen. Als je over je moeder praat en vraagt hoe het weer is bij haar thuis, dan kan Google je meteen van antwoord voorzien.
Google Pixel 4 – Prijzen en beschikbaarheid
Zowel de Pixel 4 als de Pixel 4 XL komen vanaf 24 oktober in drie kleuren op de markt, namelijk: Clearly White, Just Black en Oh So Orange. Google pakt dit keer opmerkelijk genoeg uit met lagere prijzen voor zijn vlaggenschepen.
Je hebt de Pixel 4 voor 749 euro, vergeleken met 849 euro voor de 64 GB-versie van de Pixel 3 vorig jaar. De Pixel 4 met 128 GB aan opslag kost 849 euro, vergeleken met 949 euro het jaar voordien.
> Google Pixel 4 (64 GB) – € 749
> Google Pixel 4 (128 GB) – € 849