Slimme gezichtsherkenning Pixel 4 versus Apple Face ID: verschillen en overeenkomsten

Slimme gezichtsherkenning Pixel 4 versus Apple Face ID: verschillen en overeenkomsten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Gezichtsherkenning en Android

Toen Apple besloot om met de iPhone X de scherminkeping te omarmen en de Touch ID-vingerafdrukscanner achter zich te laten werd Face ID de opvolger. Een slimme combinatie van de juiste sensoren zorgde ervoor dat gezichtsherkenning niet alleen snel en efficiënt, maar ook veilig verloopt. We zagen slechts een handvol Android-fabrikanten in Apples voetsporen treden, zoals Huawei met de Mate 20 Pro en LG recent met de G8s ThinQ, maar geen van beide komt niet verder dan het evenaren van Face ID. Google beweert dat het beter kan met gezichtsherkenning op de Pixel 4, maar is dat ook zo?

Dat is helaas moeilijk te zeggen, want hoewel Google de afgelopen weken campagne voert rond zijn aankomend vlaggenschip alsof het al in de winkelrekken ligt, zal het nog maanden duren alvorens de eerste testers ermee aan de slag kunnen gaan. Toch hebben we recent een inzage gekregen in Googles plannen en daaruit kunnen we alvast een aantal dingen besluiten.

Pixel 4 screenprotector

Een gelekte screenprotector toont het hoge aantal sensoren in de schermrand van de Pixel 4

Apples en Googles benadering

Bij het proces van snelle en veilige herkenning van je gezicht komt een samenspel van sensoren kijken, maar er zijn drie hoofdrolspelers: een flood illuminator of 'infraroodbelichter', een DOT Projector of 'rasterprojector' en een infraroodcamera. De flood illimuminator projecteert infraroodlicht die de eerste herkenning van de contouren van een gezicht vaststelt, waarna de DOT Projector tienduizenden kleine puntjes op je gezicht projecteert zodat elk aspect gedetailleerd in kaart kan worden gebracht door de infraroodcamera.

Motion Sense

Bovenstaande omschrijving is hoe het werkt op de iPhones en het vormt ook de basis voor gezichtsherkenning op de Pixel 4-reeks. Wat Google toevoegt is zijn Soli-sensor die in de schermrand van de telefoon zit en geavanceerde bewegingsdetectie moet toevoegen. De bedoeling is dat het herkennen van je gezicht al in werking treedt zodra je hand naar de telefoon grijpt. Daarnaast heeft Google twee infraroodcamera's in tegenstelling tot de enkele camera op de iPhone zodat je gezicht vanuit elke hoek herkend wordt, ook als je je telefoon ondersteboven vasthoudt.

Race om de snelste

Google heeft met andere woorden het startschot gegeven voor een race om de snelste gezichtsherkenning op een telefoon. De extra sensoren die Google aan de schermrand van zijn vlaggenschepen wil toevoegen, moeten ervoor zorgen dat je Pixel 4 alvast ontgrendeld is voor je toestel goed en wel uit je broekzak of handtas hebt gehaald. Toch is er ook meer dan 'racen' alleen, want als laatste is er de Titan M-beveiligingschip die zorgt dat je gezichtsgegevens je telefoon nooit verlaten.

Apple deed eerder al inspanningen om met de iPad Pro gezichtsherkenning eenvoudiger te maken zodat je je gezicht niet precies recht voor de camera hoeft te houden, maar alles wijst erop dat de technologie die Google nu voorstelt, sneller zal werken. Al zal het bedrijf op zijn beurt nog verdere verbeteringen doorvoeren bij zijn nieuwe reeks telefoons - de iPhone 11 - die we in september verwachten. Pas wanneer de vlaggenschepen van beide bedrijven ook echt verschijnen, zullen we echt weten wie de voorsprong neemt in de race.

Gezichtsherkenning is toekomst

Wel merken we dat Google voor het eerst nu voluit op gezichtsherkenning wil inzetten en schijnbaar minder op de vingerafdrukscanner. Dit jaar deden er ook geruchten de ronde dat het bedrijf zich vragen stelt bij de veiligheid van vingerafdrukherkenning, en we weten ook dat Google grootste plannen heeft rond toepassingen van gezichtsherkenning in Android Q, de nieuwe versie van Android die binnenkort gelanceerd wordt. Google wil je gezicht naar voren schuiven als een betrouwbare authenticatiemethode, ook voor betalingen.

Renders van de Google Pixel 4

Zelfs in de camera aan de achterkant herken je een gezicht

We verwachten dat Google daarin een onderscheid maakt in verschillende vormen van kwaliteit bij gezichtsherkenning op een telefoon, want lang niet elke toepassing is evenwaardig. Sommige fabrikanten pakken uit met gezichtsherkenning op een budgettoestel met een 5 MP frontcamera, Wat in elk geval risicovol is voor de gebruiker. Googles focus op een veiligere vorm zet misschien ook andere fabrikanten in beweging, zodat mogelijk in bepaalde gevallen een optische in-screen vingerafdrukscanner overbodig wordt, wat wij niet zouden betreuren.

Wat denk jij van Googles nieuwe focus op gezichtsherkenning? Ben jij een tegenstander van gezichtsherkenning of vind je dat Google al veel eerder werk moet maken van officiële van de technologie in Android.

Beelden van de Pixel 4

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk