Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Qualcomm Snapdragon 855: dit zijn de belangrijkste verbeteringen

Sebastien Marien
Sebastien Marien
7 december 2018, 12:00
6 min leestijd
Qualcomm Snapdragon 855: dit zijn de belangrijkste verbeteringen

Lees verder na de advertentie.

Snapdragon 855

In Hawaï heeft Qualcomm recent de opvolger van zijn Snapdragon 845 aangekondigd, de Snapdragon 855. Al duurt het altijd langer alvorens Qualcomm ook met de cijfers en specificaties van zijn chipset komt. De chipmaker heeft die nu eindelijk vrijgegeven, en dus nemen we een kijkje naar wat we volgend jaar van de meeste high-end smartphones mogen verwachten.

Als eerste is er het procedé dat net als bij Huawei’s Kirin 980 7 nanometer (nm) is. Samsung is dus de enige chipmaker die zijn 10 nm proces voor de Exynos 9820 niet heeft verbeterd naar een 7 nm bakproces, maar naar een 8 nm proces.

De Galaxy S9 was een van de eerste smartphones die met de Snapdragon 845 werkte

Overzicht

Elk jaar maakt Qualcomm een vergelijking met zijn vorige chipset. Hieronder vind je een overzicht van de hoogtepunten, prestaties en verbeteringen volgens Qualcomm.

> 45 procent meer rekenkracht in vergelijking met de Snapdragon 845

> 20 procent krachtiger voor grafische taken in vergelijking met de Snapdragon 845

> Drie keer betere prestaties voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI)

> LTE snelheden tot 2 Gbps

> Compatibel met 5G-verbindingen via de X50-modem

> Image signal processor met Computer Vision

> HEIF-formaat voor afbeeldingen

Verdeling van de clusters

Interessant is ook dat Qualcomm net als Huawei gesleuteld heeft aan de verdeling van de processorkernen in clusters, maar toch koos voor een andere aanpak. De laatste jaren zagen we octa core-processors waarbij vier energie-efficiënte kernen werden gecombineerd met vier cores die voor zwaardere taken werden ingezet. Qualcomm heeft nu een verdeling van drie clusters, en de kernen kregen de naam Kryo 485.

Huawei koos voor een geheel andere benadering met zijn Mate 20 Pro

Enerzijds is er de zogenaamde primaire kern die krachtiger is dan alle andere kernen met een kloksnelheid van 2,84 GHz. Verder zijn er drie kernen, gebaseerd op de ARM Cortex A76, die geklokt zijn op 2,42 GHz. De vier resterende kernen zijn opnieuw bedoeld om meer energie-efficiënt te zijn, en daarom werken ze aan een 1,8 GHz kloksnelheid. Het gaat om ARM Cortex A55-kernen.

Opmerkelijk is ook dat Qualcomm voor een andere onderverdeling koos dan Huawei. De Chinese fabrikant maakte drie clusters met drie krachtige kernen, twee die bedoeld zijn voor gemiddeld zware taken en de vier resterende voor de minder zware taken. Qualcomm koos ook opnieuw voor 2 MB L3-cache, wat ongewijzigd blijft ten opzichte van de Snapdragon 845. Huawei vermeerderde wel de cache tot 4 MB.

Kunstmatige intelligentie

De nieuwe Hexagon- 690 processor is speciaal gemaakt om extra rekenkracht te leveren bij AI-toepassingen, net als Huawei die ook twee afzonderlijke processors, zogenaamde neural processing units, hiervoor inzet. Apple doet ook hetzelfde en noemt het de ‘Neural Engine’. Volgens Qualcomm vinden er 7 triljoen calculaties plaats per seconde in zijn Hexagon 690 die overigens wordt bijgestaan door de Kryo 485-kernen.

Volgens Qualcomm vinden er dus 2 miljoen meer calculaties plaats dan bij de Apple A12 Bionic, en Qualcomm beweert dat zijn SoC “meetbaar sneller is” voor AI-toepassingen en zelfs twee keer zo krachtig vergeleken met de Kirin 980. Al merkten we even goed dergelijk spierballengerol lang de kant van Huawei. 

Net als de Kirin 980 kan de Snapdragon 855 ook filters via artificiële intelligentie toepassen tijdens het filmen. Qualcomm pakt ook uit met een toepassing dat de gesprekskwaliteit verbetert tijdens het bellen. Aan de hand van kunstmatige intelligentie wordt er een onderscheid gemaakt in wat jij zegt tegen je respondent, en het achtergrondgeluid van bijvoorbeeld een drukke stad, dat eveneens via de microfoon wordt opgevangen. 

De A12 Bionic maakt deel uit van de Apple iPhone XS en XS Max

Foto- en videokwaliteit

Het zijn niet alleen lenzen en camerasensors die zorgen voor een goede fotokwaliteit, maar ook de software. dat bewijst Google bijvoorbeeld al jaren met zijn Pixel-telefoons, en ook met de Pixel 3. Daarnaast heb je ook de chip, en in het bijzonder de image signal processor (ISP) met computer vision, genaamd Qualcomm Spectra 380 in de Snapdragon 855 die komt met twee 14 bit ISP’s.

De Snapdragon 855 laat 4K-opnames toe tot maximaal 60fps en ook HDR10. Met de krachtige ISP’s kan het bokeh-effect in real-time worden toegepast tijdens het filmen. Ook zorgt hardware-acceleratie moet zorgen voor nog meer toepassingen tijdens het filmen. Een feature genaamd multi-frame noise reduction zorgt er vervolgens voor dat onzuiverheden verwijderd worden door meerdere frames met elkaar te vergelijken. 

Nieuw is ook het HEIF-formaat voor afbeeldingen (High Efficiency Image File Format). Dat formaat is een verbetering voor de klassieke JPEG omdat ze meer data per afbeelding kan opslaan, net als RAW-gegevens, terwijl de bestandsgrootte toch beperkt wordt. HEIF wordt al ondersteund in Android sinds Android Pie.

De LG G7 ThinQ

5G-compatibel

De Snapdragon 855 biedt ondersteuning voor de X50-modem die Qualcomm al eerder had voorgesteld. Al is het ook mogelijk om de Snapdragon 855 uit te rusten met de X24-LTE-modem, omdat 5G nog niet in alle markten voor het eerst aan de orde is. In Nederland bijvoorbeeld verwachten we in 2020 de eerste initiatieven van providers. De X24 is immers ook geen slak, want die ondersteunt downloadsnelheden tot 2 Gbps. 

Bovendien wordt met het gebruik van de X50 ook compromissen gemaakt. Telefoons worden automatisch dikker, omdat de X50 meer ruimte inneemt,  en de batterij moet daarvoor ook dunner zijn. Langs de andere kant kan de X50 wel tegelijk 4G en 5G ontvangen, waardoor een goede netwerkverbinding ten alle tijden gegarandeerd wordt. 

OnePlus zou als eerste een 5G-telefoon op de markt brengen volgend jaar

Gaming en gpu

Een ander belangrijk aspect volgens Qualcomm is de ondersteuning voor HDR-gaming. HDR staat voor high dynamic range, en het zorgt ervoor dat er een groter contrast is tussen de weergave van lichte en donkere beelden op het scherm. Verder is er ook de ondersteuning voor Dolby Vision en 10 bit kleuren, voor imposantere beelden.

Qualcomm bundelt al die features in het kader van de Snapdragon Elite Gaming Experience. Een ander belangrijk speerpunt is de Adreno 640-gpu die natuurlijk de Adreno 630 opvolgt. De grafische processor ondersteunt Vulkan 1.1, en werkt ook met beeldschermen tot 120 frames per seconde (fps).  De Adreno 640 kan verder 8K-schermen aan, voor als een fabrikant om welke reden ook dat zou willen toepassen in zijn smartphones.

De Razer Phone 2 met behuizing die voorzien is van gekleurde LED-verlichting

3D Sonic Sensor

Een leuke extra waar we naar uitkijken is de 3D Sonic Sensor, Qualcomms vingerafdrukscanner onder het scherm die beter zou zijn dan de huidige optische sensors, en die compatibel is met de Snapdragon 855. Ultrasonisch geluid wordt weerkaatst op je vingertoppen waardoor het terugkerende signaal een scan kan worden gemaakt. De huidige optische sensors zenden licht uit door de active matrix van een AMOLED-scherm en functioneren, en je kan ze dus vergelijken met een CMOS-camerasensor.

Qualcomm stelt dat de nieuwe sensor een stuk veiliger is dan de optische technologie die we vandaag zien. We hebben nog steeds geen antwoord op de vraag of hij ook sneller is, en da’s ook geen onbelangrijke. Vanuit het oogpunt van puur gebruiksgemak zijn optische sensors op dit moment minder efficiënt dan de uitstekende scanners op de achterkant.

Het blijft dus nog afwachten op de eerste toestellen alvorens we hier een besluit over kunnen vormen. OnePlus zou de eerste fabrikant zijn die een toestel op, de markt brengt met de nieuwe chipset – en hopelijk ook met de ultrasone vingerafdrukscanner – maar daar heeft Xiaomi een stokje voor gestoken

De OPPO RX 17 Pro met zijn optische vingerafdrukscanner

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

7 december 2018, 14:42

Ik voel een hele snelle OnePlus 7(T) aankomen volgend jaar…

7 december 2018, 14:35

Jammer dat er in het artikel geen conclusie zit. Nogal veel lezen zo…

7 december 2018, 13:48

Jammer van Samsung dat zij achter lopen.