WhatsApp rolt een betaaloplossing uit in de bèta van WhatsApp voor de eerste groep Amerikaanse gebruikers. Je kan aan andere gebruikers geld versturen via de Novi-betaaldienst van Meta. We leggen uit wat je moet weten over deze functie die ook in Nederland en België zijn opmars zal maken.
WhatsApp-betalingen
Je kon laatst op Androidworld lezen dat een betaalsysteem voor WhatsApp weer een stapje dichterbij komt. In de VS wil Meta namelijk een betaalsysteem testen dat leunt op zijn eigen Novi-portefeuille. WABetaInfo meldt nu dat de eerste gebruikers in de Verenigde Staten met nu het systeem aan de slag kunnen. Het werkt in de laatste bèta van WhatsApp voor gebruikers die het vanuit de Novi-app activeren.
Meta windt er geen doekjes om en wil de betaalformule via Novi op termijn naar meer landen uitrollen. Het is wel nog niet bekend wanneer we dit in Nederland en België gaan zien. Wat mogen we precies verwachten van de betaaloplossing? Hoe is ze tot stand gekomen en wat is Novi?
Calibra en Libra krijgen weerstand
Wie het technieuws regelmatig volgt, zal vast regelmatig updates hebben gezien over ambities voor betaaldiensten van Meta, voorheen Facebook. Het zal je misschien ook zijn opgevallen dat er verschillende namen werden genoemd voor de betaaldienst van het bedrijf.

Beelden die Facebook over Calibra deelde
Eerst werd de dienst in juni 2019 voorgesteld als 'Calibra'. Het zou een losstaande app worden die dienst deed als digitale portefeuille. Je kan via normaal geld cryptomunten kopen, waardoor Facebook instant betalingen kon mogelijk maken met beperkte transactiekosten voor de gebruikers. Calibra zou worden geïntegreerd in alle sociale media-app van het bedrijf.
De eigen cryptomunt die Facebook naar voren schoof kreeg de naam 'Libra', maar regulators in de onder meer de VS en EU werden niet bepaald enthousiast van een groot techbedrijf dat de financiële instellingen uitdaagt met zijn eigen cryptomunt. PayPal, een belangrijke partner in het project, besloot vervolgens in oktober 2019 om uit het initiatief te stappen. Enkele weken later volgden ook onder meer Ebay, Mastercard en Visa dat voorbeeld.
Novi en Diem, een nieuw begin
Dat kan je gerust een grote tegenslag noemen voor Facebook dat een maand later een andere betaaloplossing voorstelt onder de naam Facebook Pay. Het was een meer traditionele betaaloplossing, los van Calibra, waarvoor Facebook samenwerkte met Mastercard, Visa en PayPal. Ook voor dit systeem was het de bedoeling dat het een plaats zou krijgen in alle sociale media-apps.
Toch heeft Facebook zijn plannen met zijn instant-betaaloplossing niet opgeborgen. In mei 2020 kreeg Calibra de naam 'Novi' en enkele maanden later werd de Libra-munt ook omgedoopt tot 'Diem'. Facebook bracht Novi in oktober 2021 uit in de VS en Guatemala, maar dan zonder de Diem-munt.

Het Novi-logo met de golfjes die symbool staan voor de cryptomunt Diem
Moeilijk vertrouwen winnen
Het idee achter Diem is dat de cryptomunt werkt als een zogenaamde stable coin ofwel een digitale munt zoals Bitcoin, maar dan zonder de bekende volatiliteit. Grote prijsschommelingen maken een cryptomunt minder geschikt als betaalmiddel. Een belangrijk verschil tussen Bitcoin en Diem is dat die laatste niet decentraal is, dat blijkt uit een blogbericht van Diem. Meta - zoals het bedrijf inmiddels heet - heeft als enige speler invloed op de koers van zijn cryptomunt en het is niet mogelijk voor derden om Libra-munten te 'mijnen'. Daarmee werpt het zich dus op als een soort van centrale bank voor Diem-munten, en dat kan een van de redenen waarom Meta moeite heeft om het vertrouwen van financiële regulators te winnen.
Toch wilde Meta niet langer wachten met het uitrollen van Novi en integratie met WhatsApp. Novi maakt daarom nu tijdelijk gebruik van een andere stable coin dan Diem. De cryptomunt heet 'Pax Dollars' en het kan eveneens snelle betalingen uitvoeren. Meta gaat naar eigen zeggen pas met Diem aan de slag in Novi zodra de nodige afspraken zijn gemaakt met financiële regulators in de VS. Daarna mag Meta zich aan hetzelfde proces verwachten in Europese landen.
Gerelateerde artikelen
Wanneer in Nederland?
Wil dat dan zeggen dat het nog lang zal duren alvorens we de Novi-integratie in Nederland terugvinden als we WhatsApp openen? Dat hoeft niet het geval te zijn, want niets weerhoudt Meta ervan om Novi breder beschikbaar te maken via de huidige betaaloplossing met Pax Dollars. Zodra de testfase met Novi in de VS en de integratie met WhatsApp geslaagd zijn, lijkt het plausibel dat Meta zich vervolgens op andere Europese landen richt. Wanneer dat het geval zal zijn, is nog niet bekend.

De betaaloplossing WeChat Pay is mateloos populair in China
WhatsApp is ook niet de eerste berichten-app die een rechtstreekse betaaloplossing krijgt ingebouwd. In China is de betaaloplossing van chat-app WeChat een razend populaire betaalmiddel. WeChat Pay - een onderdeel van Tenpay - is na Alipay de op één na populairste betaaldienst, Dat blijkt uit cijfers van Statista. Het is zelfs zo populair dat Chinezen sinds een paar jaar via de dienst kunnen betalen op Schiphol.
Facebook Pay straks onderdeel van Novi?
Anders dan de betaaloplossing van Novi is WeChat Pay wel geen instant-betaaloplossing, want de dienst is simpelweg gekoppeld aan de bankrekening van gebruikers. Dat doet meer denken aan Meta's plannen met Facebook Pay. Je weet wel die meer traditionele betaaloplossing die zal werken via PayPay, Mastercard en Visa. Facebook Pay zal naar verwachting ook nog een vervolg krijgen in Novi en WhatsApp. Bij de naamsverandering van Facebook naar Meta, maakte het bedrijf namelijk bekend dat alle financiële projecten van het bedrijf in de toekomst onder de Novi-naam zullen vallen.
Wat denk jij van Meta's plannen met Novi in WhatsApp? Zou jij de dienst willen gebruiken, of ben je eerder te vinden voor een traditionele betaaloplossing volgens het idee van Facebook Pay? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Populairste nieuws over Meta:
- Kerst- en nieuwjaarswensen sturen via WhatsApp, alles wat je wilt weten
- Facebook dark mode: zo activeer je de donkere modus
- Meta blijft gezichtsherkenning gebruiken voor de metaverse
- Slimme Ray Ban-bril van Facebook met augmented reality onderweg