Misschien is het je de laatste tijd al opgevallen, maar steeds meer mensen hebben het over Signal. Dat kan allerlei redenen hebben. Je kunt dit doen uit politieke overwegingen, omdat je het niet eens bent met de standpunten van de oprichter WhatsApp-moederbedrijf Meta, Mark Zuckerberg, of omdat je überhaupt minder afhankelijk wil zijn van commerciële sociale media.

Lees verder na de advertentie.
Signal wordt vaak gedownload
Op moment van schrijven is Signal één van de meest gedownloade gratis apps van Nederland. De groei is nergens zo hoog als in de Lage Landen. Signal is een berichtendienst waar privacy hoog in het vaandeel staat, en waar geen winstoogmerk actief is. Dat houdt in dat een eventueel aanwezig moederbedrijf geen winst hoeft te maken op de app en daarvoor jouw data dus niet verkoopt aan derde partijen. Dat maakt de berichtendienst een ontzettend populair alternatief, zeker in een wereld van radicale politieke idealen en topmannen die zich daarin vinden.
Dat gezegd hebbende is het niet zo dat Signal helemaal geen data opslaat, maar het betreft hier minimale metagegevens, zoals je telefoonnummer (die heb je nodig om de dienst te kunnen gebruiken), de status laatste keer online en versleutelde profielgegevens. De app slaat geen gegevens op die gebruikt kunnen worden om je identiteit te koppelen aan je activiteiten. Ook is die open-source, wat betekent dat de code publiekelijk beschikbaar is voor inspectie. Dit verhoogt de transparantie en helpt de privacy van gebruikers verder te waarborgen.
Lees verder na de advertentie.
Groeifactor 25
In een interview met De Telegraaf laat Signal-directeur Meredith Whittaker weten dat de Nederlandse gebruikersbasis gegroeid is met factor 25 (al is niet duidelijk met welke periode Whttaker de vergelijking maakt). De directeur denkt dat dat komt door verschillende factoren: de toenemende aandacht voor privacy, het wantrouwen tegenover grote techbedrijven, en de politieke situatie waarin mensen inzien hoe kwetsbaar digitale communicatie is. Ter vergelijking, via Techcrunch, België maakte een groei door van factor 2,5 en Zweden van 1,53.
Wat in elk geval een grote rol lijkt te spelen, is het feit dat veel Europeanen afhankelijk zijn van grote, private bedrijven uit de Verenigde Staten. Daar is al veel debat over (de EU wil in elk geval de datahonger aanpakken), maar sinds Donald Trump wederom president is laaien de gesprekken pas echt op. Google, Meta, Amazon en meer partijen scharen zich achter de regering-Trump II, in een poging de bemoeizucht uit Europa aan banden te leggen. Tenminste, zo wordt dat natuurlijk ervaren aan de overkant van de Atlantische Oceaan.
In een interview met Techcrunch laat Rejo Zenger, senior beleidsadviseur bij de digitalerechtenorganisatie Bits of Freedom weten dat het moeilijk is om één specifieke reden voor de groei aan te duiden. “De Nederlanders zijn, net als vele anderen, sterk afhankelijk van de infrastructuur die wordt geleverd door extreem dominante technologiebedrijven, voornamelijk uit de VS. Wat dit betekent, en de risico’s die hieruit voortkomen, zijn de afgelopen weken goed geïllustreerd. Als gevolg daarvan is het publieke debat in Nederland relatief scherp geweest.”
Ander niveau
Toch zit er nog verschil in het debatkaliber. “Waar dit probleem in het verleden alleen werd besproken op het niveau van ‘welke messenger moet ik gebruiken’, heb ik het gevoel dat we nu ook op hogere niveaus debatteren: ‘we moeten van deze afhankelijkheid af.’” Signal is eveneens een Amerikaans bedrijf. Maar door zijn nonprofitkarakter kan het de versleuteling van zowel berichten als metadata garanderen. Dat is in tegenstelling tot veel andere Amerikaanse partijen, zoals Meta, die veelal onder vuur liggen vanwege dataverzameling en privacyschandalen.
Vincent Böhre, directeur van de Nederlandse privacyorganisatie Privacy First, wijst ook op de toegenomen media-aandacht en een bredere verschuiving in de publieke opinie. “Sinds Trump een paar maanden geleden herkozen werd in de VS, is er veel te doen omtrent Trump en Elon Musk in de Nederlandse mainstream media, inclusief het bashen van Amerikaanse bigtechbedrijven, die nu Trump lijken te steunen. Artikelen die X en Meta bekritiseren duiken nu overal, en dat heeft geleid tot een verschuiving in de Nederlandse publieke opinie.”



“Zelfs mensen die nooit echt iets wisten of zich bekommerden om privacy en veiligheid op sociale media, zijn nu plotseling geïnteresseerd geraakt in ‘privacyvriendelijke’ alternatieven, met name Signal.” Nederland telt momenteel zo’n achttien miljoen inwoners en is daarmee niet de grootste bevolkingsgroep binnen de Europese Unie van 700 miljoen mensen. Maar de snelle toename in het gebruik van de app kan duiden op een bredere trend in heel Europa, met name omdat overheden ernaar streven privacybelemmeringen te verminderen.
Lees verder na de advertentie.
Hoe gaat het dan met die adoptie?
De groei is niet zonder de nodige pijnen. Zo heeft de NOS enkele mensen geïnterviewd over het gebruik van Signal. Daar komt onder meer naar voren dat sommige mensen contact met elkaar verliezen wanneer ze overstappen op het privacyvriendelijke en WhatsApp in z’n geheel achter zich laten. Dat is wat mensen veelal het vervelendst vinden aan dit soort ontwikkelingen. Sommige mensen kunnen rigoureus besluiten het voortaan anders te willen doen, of de rest nu meekomt of niet. Eén platform voor al je chats zou daarom handig en wenselijk zijn.
Toch is de groep mensen die WhatsApp inruilen voor Signal klein: het gaat om twee procent van gebruikers. In de meeste gevallen is het zo dat Nederlanders beide apps naast elkaar gebruiken. Dat dit soort dingen dilemma’s opwerpen, is duidelijk. Want wat doe je als jij wil overstappen, maar je vrienden en familie niet? “Dan heeft overstappen weinig zin”, zegt socialmedia-onderzoeker Philipp Masur (Vrije Universiteit Amsterdam). “Wel kan je in veel vriendenkringen onderhandelen en iemand overtuigen, bijvoorbeeld mensen die er minder om geven.”
Opvallend is dat uit onderzoek blijkt dat mensen niet zomaar met een platform stoppen waar ze al langere tijd gebruik van maken. Ook niet wanneer ze boos of oneens zijn met de koers van het (moeder)bedrijf. “Misschien is er een minderheid op WhatsApp die het vanwege Zuckerberg niet meer gebruikt, maar de meerderheid zal het bestaande gedrag voortzetten.” Hier op de redactie hebben we ook geprobeerd eens over te stappen. Maar door een gebrek aan enthousiasme is het uiteindelijk toch bij WhatsApp gebleven. Nu is er wederom hoop aan de horizon.
Maak jij al gebruik van Signal? Ben je overgestapt van WhatsApp of een ander platform? En wat vind je van deze ontwikkelingen? Deel je mening en ervaringen in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Veel data zaken zijn en blijven Amerikaans en dezen bespioneren ons voortdurend.
De Amerikanen bepalen, ook al zijn het over het algemeen domme figuren,de gehele wereldgemeenschap.
Dit voornamelijk puur uit eigenbelang.
Wij als debile Europeanen dansen voor een groot deel naar hun pijpen en houden hiermee onze afhankelijkheid in stand.
Bottom line is dat je als samenleving een enorme bulk aan data, in combinatie met de mogelijkheid daar allerlei algoritmes op los te laten, niet in handen van partijen als Meta en X zou moeten willen hebben. Dat daar macht mee kan worden uitgeoefend is inmiddels niet alleen maar theorie. Bij Signal is dat risico er niet, want de data wordt simpelweg niet geregistreerd.
Ik ben enkele jaren geleden overgestapt op Signal, op verzoek/advies van iemand in mijn omgeving. Inmiddels is het gebruik van Whatsapp in mijn netwerk niet meer dan incidenteel, ik schat minder dan 5%. Het is simpelweg een kwestie van tijd.
Schaapjes denken dat Signal beter is, want niet van een groot bedrijf en hoeft geen winst te maken. Onzin natuurlijk. Elk bedrijf wil winst maken. Daarnaast is het verkeer bij WhatsApp versleutelt tussen de personen in de chat. Het is weer om te deugen, anders niks. Ik heb gelukkig niemand in mijn kring die het gebruikt. Gaat iemand toch over, zelf weten, dan bel je maar als je me wil bereiken.
Nog nooit gehoord van non-profitorganisaties zeker 🤔
“Elk bedrijf wil winst maken”, dat zegt genoeg over jouw wereldbeeld. Er zijn genoeg non-profits die geen winstoogmerk hebben. Bedrijven die rondkomen van donaties of een net kostendekkende vergoeding.
“Ik heb gelukkig niemand in mijn kring die het gebruikt”. Alsof je er last van hebt dat anderen Signal gaan gebruiken. Vroeger gebruikte ik ICQ om te chatten, daar zat iedereen op die ik kende. Tot MSN van Microsoft kwam en langzaam aan mensen steeds meer OOK dat chatnetwerk gingen gebruiken. De chats verschoven langzaam naar MSN en ICQ stierf uit. Dat is ook met Hyves gebeurd: daar zat ook jan en alleman op, maar het verplaatste zich naar Facebook en Hyves is een relikwie geworden.
Als je niet tegen verandering kunt, blijf je achter. Het is een teken dat je oud wordt, die inflexibiliteit. Ik wil niet beweren dat Signal Whatsapp even van de troon gaat stoten, maar niet eerder was een move naar een ander netwerk zo gemotiveerd door een afkeer voor het oude netwerk. We gaan het zien. Dat het nu nog maar om luttele procenten van de Nederlanders gaat, is logisch natuurlijk. Eerste gaan de early adopters over, daarna volgt de massa. Het zijn juist NIET de schaapjes die nu overstappen, die volgen straks.
Je reactie getuigt van een nogal stellige en wat ongenuanceerde visie op berichtenapps. Signal is inderdaad een non-profit die zich specifiek richt op privacy en veiligheid, en wordt ondersteund door donaties in plaats van winstbejag. Hoewel je beweert dat elk bedrijf winst wil maken, is Signal juist opgericht met een principiële missie rond digitale privacy.
Wat betreft versleuteling heeft WhatsApp inderdaad end-to-end versleuteling, maar het verschil zit hem in de bredere bedrijfscontext. WhatsApp is onderdeel van Meta (het voormalige Facebook), een bedrijf dat bekendstaat om zijn dataverzameling en advertentiemodel. Signal daarentegen heeft geen commercieel belang bij het verzamelen of doorverkopen van gebruikersgegevens.
De uitgesproken voorkeur om maar te bellen als mensen de persoon willen bereiken, getuigt van weinig flexibiliteit in moderne communicatie. Moderne berichtenapps bieden niet alleen tekstberichten, maar ook spraak- en videobellen, groepscommunicatie en andere functies die communicatie laagdrempeliger maken.
Uiteindelijk is de keuze voor een berichtenapp persoonlijk en afhankelijk van individuele voorkeuren rond privacy, gebruiksgemak en het sociale netwerk waarmee men communiceert. Categorische uitspraken zoals in deze reactie doen geen recht aan de nuances van moderne communicatietechnologie.
Klein detail de end-to-end encryptie in WhatsApp is door de ontwikkelaar van Signal gebouwd. En Signal gebruikte deze encryptie ook al gerruime tijd voor WhatsApp dat deed.
Waarom gelijk weer zo denigrerend “schaapjes”. Als je zo over de groep overstappers praat zullen velen er geen moeite mee hebben om geen contact meer met jou te hebben. Ook niet via de ouderwetse telefoon.
Het is overigens wel degelijk een privacy zaak, want meta verzamelt alle META-data (heeft niets met de bedrijfsnaam te maken) van jouw berichten, maar ook de versleutelde berichten.
Wellicht heb je, als mede schaapje, ook al eens gehoord van de kwantumcomputer, die naar verwachting over een jaar of 5 in fracties van een seconde de huidige gebruikte encryptie gaat kraken, waardoor al jouw berichtjes aan jouw mede schaapjes, volledig op straat liggen.
Dit wordt pas opgelost als ze een kwantumbestendige encryptie methode hebben geimplementeerd
Op zich een mooie app. Maar ongeveer 20% van mijn contacten staat erin. Is wel meer dan 1 jaar geleden. Niet iedereen gebruiotnhet actief. Maar hé, kan nog komen.
Mainstream media wil dolgraag dat we allemaal denken dat Signal hèt medium wordt en dat werkelijk ìedereen overstapt. Maar zoals het bericht hierboven al aangeeft is het uiteindelijk nog steeds maar een handjevol mensen dat dat doet. En dan is de motivatie nog altijd niet vanwege de privacy, maar politiek gedreven omdat Meta ineens 'medium non grata' is geworden ala X.
Als iemand ervoor kiest om een ander platform te gaan gebruiken, prima. Maar laat anderen net zo goed de vrije keuze om te blijven of misschien zelfs weer een ander platform te gerbuiken. Als je elkaar desondanks toch wilt bereiken, is er altijd nog SMS, telefoon of email, dus we kunnen echt wel allemaal ons eigen keuze maken. Die verwaande aankondiging van gebruikers die overstappen 'omdat ze het niet eens zijn met' wekt alleen maar aversie op. Zoals her en der door 'achterblijvers' op andere media wel wordt geroepen: het is hier geen vliegveld of treinstation. Je hoeft je vertrek niet aan te kondigen, ga gewoon.
Met dit soort moves is het nog nooit zo geweest dat binnen een heel korte tijd iedereen overstapt. Maar bij ons op werk zijn mijn collega’s al allemaal over met de personeelsgroepschat, onze familieapp is sinds dit weekend over, ik zie de ene na de andere vriend Signal installeren. Als dat straks steeds vaker de app is waar ik mijn berichten check, is het ook niet meer dan logisch dat het ook steeds vaker de app is waar ik berichten naar individuele contacten stuur. En dan is Whatsapp echt snel vergeten.
Niemand verplicht jou om Signal te gaan gebruiken, net zoals niemand je ooit heeft verplicht om Whatsapp te gaan gebruiken, in plaats van SMS. Waar die lange tenen vandaan komen, snap ik niet zo.
Wat bij mij aversie oproept, is dat mensen niet snappen dat je als consument een signaal kunt afgeven. Dat als je het niet eens bent met een bedrijf, je achter je principes kunt staan en er geen zaken mee gaat doen. Dus niet roepen dat Jeff Bazos een klootzak is en Elon Musk een lul, maar gewoon niks bij Amazon kopen, je Prime-abonnement opzeggen en geen Tesla kopen. Dat is de enige manier waarop die elite iets meekrijgt van het sentiment van de maatschappij.
En het is niet voor het eerst dat men massaal een sociaal netwerk verlaat, of zit jij nog steeds op ICQ, MySpace en Hyves? Ook MSN en Facebook waren niet interessant, tot er druppelsgewijs steeds meer mensen op zaten. Toen kwam er een overgangsperiode dat men twee netwerken naast elkaar gebruikte en uiteindelijk heeft men de eerder genoemde 3 links laten liggen, want er kwam toch niemand meer. Dat KAN met Whatsapp ook gebeuren, als deze trend zich doorzet. Hoe meer mensen over zijn naar Signal, hoe sneller die overgang gaat. Voorlopig gebruik ik die twee gewoon naast elkaar, ik heb op beide netwerken contacten, ik kan me daar echt niet druk om maken.
Ben 2 dagen terug in 1 x overgestapt naar Signal. Heb mijn contacten eerst geïnformeerd met mijn motivatie erbij en mijn vrienden en familie een uitnodiging vanuit Signal naar hun whatsapp gestuurd. Velen hebben het nu ook aangemaakt. Meerdere contacten geven aan dat alleen alle contacten die ze nu op whatsapp hebben maakt dat ze niet helemaal overstappen. Ik ervaarde zelf toen ik signal installeerde dat al aardig wat van mijn whatsappcontacten reeds ook op signal zaten en ik dat niet van hen wist. Daarom is het zinvol om je whatsappcontacten te informeren op moment dat je ernaast ook signal gaat gebruiken. Wat je hiermee ook bereikt is dat mensen bewust worden van dat er een alternatief is en welke nadelen er aan whatsapp kleven. Daarnaast kunnen mensen ook communiceren via SMS, mail, telefoon. Er is meer dan whatsapp;)
Ben zelf ongeveer 2 weken geleden overgestapt naar Signal. Heb mijn contacten op whatsapp en facebook aangegeven dat ik met deze diensten ging stoppen en als vervanging Signal ging gebruiken. Mijn oude en nieuwe contacten weten me dus te vinden op Signal. Niet allemaal maar zo ga je ook een schifting door van zogenaamde contacten die jou alleen maar gebruiken om te laten zien hoeveel contacten zijn wel niet hebben. Ben blij daar vanaf te zijn.
Ik ben benieuwd hoe het gaat als de DMA straks verplicht is vanuit de EU. Meta (en dus WhatsApp) is aangemerkt als digitale poortwachter en zal dan zijn diensten open moeten stellen voor derde partijen. Een portij als Signal zou dan dus bijvoorbeeld moeten kunnen omgaan met berichten die vanuit WhatsApp komen lijkt me?
Precies 1 van mijn contact personen gebruikt signal, en dat is nou het iemand waar ik nooit mee app. Ik denk ook dat mensen bij whatsapp blijven omdat het gewoon bekend en makkelijk is
Zoals ik hierboven al vaker schreef: dat moment heb je waarschijnlijk (als je daar oud genoeg voor bent) ook gehad met andere social media netwerken. Denk aan Hyves, MySpace, ICQ… De eerste twee heb ik nooit gebruikt, maar op ICQ was ik best actief. Al mijn vrienden zaten er ook op, tot Microsoft met MSN kwam. Dat was eerst voor “MSN-meisjes”, maar werd al snel een netwerk waar “toch iedereen op zat” en ICQ gebruikte ik steeds minder. Ik heb nog een tijd een multi-messenger (Trillian) gebruikt, waarmee je ICQ, MSN, IRC en nog veel meer netwerken kon combineren, maar uiteindelijk was het alleen nog MSN wat ik gebruikte.
Dat KAN ook gebeuren met Whatsapp. Zo’n overgang is niet in een paar weken voor elkaar, maar over 1-2 jaar kan de vlag er heel anders bij hangen. Nu gaat het nog maar om een paar procent van de gebruikers die naar Signal overstappen, maar dat aandeel groeit vast gestaag door en er komt een moment dat jij wel degelijk de helft van je contacten op Signal terugvindt. En als die, net als ik, relatief veel contacten hebben die alleen nog maar op Signal actief zijn, komen ze nauwelijks nog op Whatsapp om berichten te sturen. Whatsapp sterft dan uit en je zult vanzelf over willen op Signal om aansluiting te houden.
Nu stappen de mensen over die achter hun principes staan, niet dat de mensen die blijven geen principes hebben, maar hun mening over Whatsapp/Facebook is wat anders. Straks volgen de mensen die merken dat het op Signal ook “gezellig” is en de laatsten zijn de mensen die eigenlijk niet over willen (bang voor verandering?), maar het wel heel stil vinden worden op Whatsapp. Dat is het scenario hoe ik denk dat het kan gaan.
Al 0 van mijn contacten gebruikt signal. Dus ja kan wel zeggen Het groeit erg hard. Vind het allemaal van die onzin berichten want het wordt je gewoon aangepraat maar niemand stapt over
Apart. Ik heb al ruim 50 contacten die Signal gebruiken.
Wij zijn met een groepje van 6 samen overgestapt naar signal. Los van dat clubje, zijn een stuk of 20 van mijn contactpersonen inmiddels overgestapt. Dat is krap aan 10% van mijn totale contacten maar het valt op dat er nu vrijwel dagelijks contacten bijkomen. Ik zie dus wel degelijk een groei. Nog niet voldoende om WA helemaal vaarwel te zeggen. Maar als deze groei nog even doorzet, gaat dat moment wel komen.
Pas 2 dagen over naar Signal en nu al 39 contacten daar en er hebben nog meer van mijn oude whatsappcontacten aangegeven dat ze signal gaan installeren.
Je hebt dus al wel Signal geïnstalleerd, want hoe weet je anders of je daar contacten hebt? Ik heb ongeveer de helft van mijn contactenlijst al op Signal. Het helpt dat we bij ons bedrijf met de personeels-chat zijn overgegaan, maar ook niet-collega’s zijn over. Mijn vader begon er afgelopen weekend zelf over en sindsdien is onze familie-app ook over. Vrijwel al mijn vrienden draaien Signal naast Whatsapp. Nee, het is nog niet super druk, maar het is ook idioot om te denken dat je in 2 weken iedereen van het ene naar het andere netwerk kunt helpen. Sommigen willen geen verandering en gaan alleen over als iedereen over is.
“Een van de” is zonder streepjes.
Nog een voordeel van Signal: je kunt een gebruikersnaam aanmaken en anderen je gebruikersnaam geven om je te bereiken. Zo hoef je je telefoonnummer niet met hen te delen.