‘Meta’ is officieel de nieuwe naam voor Facebook: we leggen het uit

Sebastien Marien
Sebastien Marien
29 oktober 2021, 9:58
2 min leestijd
‘Meta’ is officieel de nieuwe naam voor Facebook: we leggen het uit

Lees verder na de advertentie.

De nieuwe naam voor Facebook is ‘Meta’. We hebben het niet over de nieuwe naam voor het sociale netwerk, maar wel voor het bedrijf Facebook dat bestaat uit onder meer Instagram, WhatsApp, Facebook en Oculus. We leggen uit waarom er een nieuwe naam is.

Facebook is nu ‘Meta’

Facebook is veel meer dan Facebook alleen, dat is in één zin uitgelegd waarom Meta de nieuwe naam moest worden. Meta-CEO Mark Zuckerberg legde begin dit jaar al uit dat de toekomst van zijn bedrijf te vinden is bij een waaier aan producten ene diensten. Slimme Ray-Ban-brillensmart speakershorlogesvirtual reality (VR) en sociale netwerken. 

Zuckerberg nam toen letterlijk al het woord ‘metaverse‘ in de mond en nu kondigt hij dus de naamsverandering naar ‘Meta’ aan, dat blijkt uit een blogbericht. In de aankondiging van Meta wordt al meteen duidelijk gemaakt dat social media niet zal stoppen bij 2D-schermen, maar dat virtuele omgevingen een belangrijke rol zal spelen. Dat is waar Oculus bij zal komen kijken. 

Kritiek van Oculus-gebruikers

Er was eerder al controverse omdat gebruikers van Oculus VR-headsets plots verplicht via Facebook moesten inloggen. Daarnaast kwam er ook kritiek op de gegevens die Facebook verzamelt via de headsets. Volgens een verklaring aan The Verge hebben die spanningen mee geleidt tot de naamsverandering naar Meta. Een naam die meer los van het sociale netwerk Facebook wordt gezien. Inmiddels werd ook het bekende bord met het duimpje naast het voormalige Facebook-hoofdkwartier omgewisseld met een ‘Meta-bord’. 

Meta gaat zelfs zo ver dat de Oculus Quest en de Facebook Portal-smart speaker omdoopt tot de Meta Quest en Meta Portal. Er komt ook een nieuwe inlogmethode voor VR-headsets, anders dan inloggen met je Facebook-account. Dat blijkt uit een Facebook-bericht van Meta-CTO Andrew Bosworth.

Alphabet en Snap

Facebook is niet de eerste grote techonderneming die een nieuwe naam kiest voor het overkoepelende bedrijf van zijn producten en diensten. Zo’n naam helpt om duidelijker een onderscheid te maken en het is ook interessanter voor de communicatie richting aandeelhouders. Google werd daarom al in 2015 Alphabet en Snapchat heet Snap.

Wat vind jij van de nieuwe naam? Zal Meta erin slagen om de kritiek, die Facebook kreeg rond privacyschandalen en zijn bedrijfscultuur, van zich af te schudden? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

13 december 2021, 13:16

wanneer veranderd de naam Facebook naar Meta dan? ik las ergens in oktober dat het December 2021 zou worden. maar wanneer gebeurd het dan?

29 oktober 2021, 13:05

Ik betwijfel sterk of een naamsverandering de problemen van Zuckerberg en zijn mensen op zal lossen. Meta of Facebook zal toch eens moeten nadenken over hun verdienmodel. Deze week was er de hele week een special over datingfraude of vriendschapsfraude tijdens het consumentenprogramma “de inspecteur” op de Belgische radio2. Uit verhalen van slachtoffers blleek toch erg vaak dat diensten van Meta gebruikt werden om mensen op te lichten en dat meta weinig doet om nepprofielen snel te sluiten als ze gerapporteerd worden. De diensten van Meta kwamen in deze verhalen ook niet al te fraai uit de verf. Als je data louter inzet voor geldgewin en niet voor het verbeteren van de eigen producten of de wereld, heb ik er al bedenkingen bij. Ook ben ik niet naïef en weet ik dat ook andere bedrijven grof geld verdienen met m’n data. Maar bij Meta ligt het er toch wel dik bovenop en worden enkel Meta en de aandeelhouders er beter van, de gebruiker krijgt niet zoveel terug, vind ik.

29 oktober 2021, 12:33

Een bedrijfs cultuur, of ie nu goed of in dit geval slecht is, verander je m.i. niet door een naamsverandering. De dollars zullen toch in grote getalen binnen moeten rollen. En misschien is dit ook niet de bedoeling en is het belasting technisch wel beter. Het draait immers alleen maar om geld, heel veel geld.