Zou jij WhatsApp bestempelen als een social medium, of is het meer een chat-app? We noemen het vaak een messenger-app, maar eigenlijk is WhatsApp inmiddels wel een social medium te noemen. Niet voor iedereen: er zijn mensen die niks met Statussen doen, maar wel voor velen. En dat neemt alleen maar toe.
WhatsApp-statusupdate
De WhatsApp-status is dat Instagram Stories-achtige waarbij je om iemands profielfoto een gekleurd rondje ziet staan. Tik je erop, dan krijg je zijn of haar Story te zien. Dat kan een video zijn of een foto. Vaak iets persoonlijks, een belangrijke quote, een kind dat verjaardagskaarsjes uitblaast of een meme: het kan alle kanten op, net zoals bij de Instagram Stories.
Sowieso kruipt het daar steeds dichter tegenaan. Je kunt sinds kort al mensen taggen in je WhatsApp-status en nu komt daar het ultieme social media-ding bij: likes. Hoewel het op veel social media volgens de bedrijven niet meer zo om de likes gaat, maar vooral om hoeveel iets gezien wordt, is het op veel social media nog steeds een ding. Liken heeft niet altijd met een populariteitswedstrijd te maken, je kunt iemand met een like ook een hart onder de riem steken of laten weten dat je de post grappig vindt.
WhatsApp als social medium
Die WhatsApp-statusupdate schijnt in Nederland niet zo extreem populair te zijn als elders: vaak zie ik van de honderd contacten in de lijst maar 1, hoogstens 3 mensen die een Statusupdate hebben geplaatst. Maar hoe meer WhatsApp eraan verbetert, hoe meer het potentie heeft om populairder te worden. Bovendien beginnen mensen het ook wel eens zat te raken: al die sociale media. ‘Heb je niet gezien dat ik die post naar je had gestuurd?’ Is een vraag die steeds vaker wordt beantwoord met een hele zoektocht naar welk social medium dat dan was.
Bovendien lijkt Meta er ook wel gas op te geven, deze statusupdates. De laatste tijd zijn steeds meer nieuwe mogelijkheden van WhatsApp te vinden binnen deze tak van sport. De volgende stap voor Meta is het om het nog dieper te integreren binnen de WhatsApp-chat-ervaring, al is het de vraag of het dat aandurft. Een veelgebruikte app als WhatsApp veranderen betekent ook dat je in een keer een grote groep mensen ongelukkig maakt.
Tegelijkertijd staan de statusupdates net even wat onhandig op zo’ n andere plek binnen WhatsApp, waardoor ze mogelijk ook minder makkelijk gezien worden. Het zal ons in ieder geval niets verbazen als Meta die op een bepaald moment boven de gesprekkenlijst plaatst met bolletjes, zoals nu ook het geval is op Instagram.
Wat vind jij ervan dat WhatsApp steeds meer naar een social medium gaat? Gebruik jij statusupdates? Deel het nu in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
WhatsApp mist de uitstraling en de mogelijkheden van de chatapp Signal, en mist ook de kracht van Telegram als sociaal medium. Een beetje half allemaal dus.
Nu met weer 1 van een zekere Soraya. Hee weet je nog wie ik ben. We hadden het zo leuk 2 weekenden geleden.
2 weekenden geleden lag ik dood ziek in bed in mijn uppie ?
Ik heb er ook vrijwel geen last van.
Bijzonder, ik heb een gebruikersnaam en zelden spam gehad.
Zelfs dan krijg ik het nog. Tijd om die troep te verwijderen. Bijna niemand gebruikt het in mijn omgeving
Als je veel last van spam hebt krijg je een instelling om nieuwe chats te archiveren en te dempen. (Staat onder privacy)
Op telegram word ik doodziek van de spam berichten die ik krijg (meerdere per week).
Van de week nog zogenaamd 1tj van Randstad, ze had een baan voor (ik heb een goede baan) waar ik 85 euro netto zou verdienen, of ze meer mocht vertellen er over
Top Gear?
?
Ze vertonen alleen maar kopiergedrag. Alles wat ze “bedacht” hebben bestond al in TG.
Voor mij blijft het puur communiceren met degene die geen Telegram wil gebruiken ?
Daar is sms voor. ?