Zo is het om drie jaar lang met de Nexus 5 te leven

Zo is het om drie jaar lang met de Nexus 5 te leven

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Populaire Nexus-telefoon

Het valt niet te ontkennen dat de LG Nexus 5 een geliefd toestel was in de Nexus-serie. Het toestel was het laatste “goedkope” model uit de Nexus-serie en stond bekend om zijn goede prijs-kwaliteit verhouding. Volgens Androidpolice is het zelfs de best verkochte Nexus ooit.

De Nexus 6, Nexus 5x en 6P: alle drie hadden ze een hogere adviesprijs dan de Nexus 5. Nu nog zorgt de Nexus 5 voor 7100 bezoeken per maand op Androidworld. Hiermee neemt de smartphone plek 34 in op de ranglijst van mobiele apparaten. Toch kom je in het wild de Nexus 5 niet vaak tegen, zelfs niet in zijn hoogtijdagen. Google deed weinig moeite om hun Nexus-smartphones actief te verkopen. In plaats daarvan lag de focus meer op ontwikkelaars.

Heel veel updates door de jaren heen

De Nexus 5 lanceerde origineel met Android 4.4 Kitkat. Sindsdien kreeg het toestel veel updates. Android 4.4, 5.0, 5,1, 6.0, en alles wat daar tussenin zat. Ook ontbraken de maandelijkse beveiligingsupdates van Google niet toen deze werden geïntroduceerd in augustus 2015. Tot en met oktober 2016 kreeg de Nexus 5 zelfs nog officiële maandelijkse beveiligingsupdates, maar Android 7.0 Nougat zat er helaas niet in.

De vele updates maakten de telefoon lange tijd alleen maar sneller en efficiënter. Dit maakt het gebruik van een telefoon op leeftijd gemakkelijker. Sommige mensen ervoeren desondanks problemen met de overstap naar Android Lollipop. Om zoveel mogelijk problemen te voorkomen heb ik bij grote systeemupdates mijn telefoon een complete reset gegeven. Google zet namelijk de factory images van zijn telefoons online, en dat maakt het opnieuw installeren erg gemakkelijk.

Een nieuw leven met custom roms

Ook is het bij de Nexus-serie erg gemakkelijk om een custom rom te draaien. Het gevolg is dat ik bij Android 4.4 Kitkat algauw in aanraking kwam met de magie van het Xposed framework. Na een half jaar vanalles te hebben aangepast, tot de bootanimatie aan toe, besloot ik weer helemaal naar stock Android terug te gaan. Hier ben ik tot en met de laatste officiële beveiligingsupdate in oktober 2016 niet meer vanaf gestapt.

Daarna kwam in december CyanogenMod 14.1 op mijn telefoon. CyanogenMod 14.1 is gebaseerd op Android 7.1 Nougat. In december 2016 werd bekend dat CyanogenMod verder door het leven zou gaan als LineageOS. Dit draait sinds kort op mijn Nexus 5, met als Androidversie 7.1.1, en januari als beveiligingsupdate. Als je kijkt naar de functies op Android 4.4 en hoe mijn Nexus 5 nu Android 7.1.1 draait: dat is een grote positieve stap.

Sinds de Nexus 5 zo populair was, met name onder ontwikkelaars, worden er nog genoeg custom roms gemaakt voor de Nexus 5. Het is aannemelijk dat de Nexus 5 nog de komende maanden de maandelijkse beveiligingsupdates krijgt via LineageOS. Ook een update naar Android O zal me niks verbazen. Zover als de HTC D2 komt het vast niet, maar wie weet.

Tussen een haas en schildpad in

Het feit dat ik bij elke grote systeemupdate, dus jaarlijks, mijn telefoon een complete reset gaf, heeft geholpen om mijn Nexus 5 redelijk vloeiend en snel te houden. De snelheid is vandaag de dag nog ruim voldoende om alles uit te voeren zoals opgedragen, en zorgt niet voor frustraties. Vanaf 4.4 tot en met Android 6.0 is de snelheid eigenlijk alleen maar beter geworden. Google heeft hier onderhuids veel aan gedaan en dat is te merken.

Pas sinds het laatste half jaar merk ik wat vertragingen op, met name als ik een tijdje de telefoon niet opnieuw heb opgestart. Dit is om de twee dagen wel nodig, om alles snel en responsive te houden. Geen schande voor een telefoon van 3 jaar oud. De 2GB aan werkgeheugen en de Snapdragon 800 doen voor de rest nog prima hun werk.

Versleten accu zorgt voor slechte batterijduur

Dat de accu slijt door de jaren heen is bekend. Na 3 maanden was al duidelijk dat de Nexus 5 geen lange adem heeft.

Na drie jaar gebruik is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Via de app AccuBattery is te zien dat er nog 51% van mijn originele accucapaciteit over is. Dat is te merken, want veel verder dan 2 uur screen on time lukt niet meer. Ter referentie: tussen de 3,5 en 4 uur screen on time was prima haalbaar toen de Nexus 5 nog nieuw was.

Ook is er sinds ongeveer een jaar battery drain in standby aanwezig. Dagelijks meerdere keren opladen is dan ook altijd nodig. Dat zorgt er natuurlijk voor dat mijn accu alleen nog maar sneller slijt, door de meerdere cycli die nu per dag worden doorlopen. De accuduur zal dus alleen nog maar slechter worden.

Een flinke accupack van 10.400 mAh zorgt ervoor dat ik onderweg nog de nodige stroom heb. Als ik echt zuinig met mijn batterij moet doen is batterijbesparing een goede uitkomst: hiermee gaat onder andere de helderheid flink naar beneden, en worden animaties uitgeschakeld. Hiermee is richting de 3 uur screen on time te halen, handig voor op reis bijvoorbeeld. Hoe lang deze accu het nog zal volhouden is een goede vraag. Een nieuwe accu laten plaatsen is geen gek idee.

Leeftijd eist zijn tol op uiterlijk

Het eerste jaar was mijn Nexus 5 nog beschermd met een bumpercase en screenprotector. Daarna besloot ik dat de Nexus 5 veel fijner aanvoelde zonder hoesje en screenprotector, en was er geen bescherming meer aanwezig. Ik laat zelden mijn telefoon vallen, dus dit is geen punt van zorg. Ondanks een stevige val is mijn scherm nu nog steeds intact. De letters van het woord “Nexus” zijn er wel langzaamaan uitgevallen. In augustus 2015 heb ik een skin op de achterzijde aangebracht voor een beetje verfrissing. Onlangs heb ik ook weer nieuwe letters aangebracht die over waren van een skin van de Nexus 5X. Dit paste wonder boven wonder zo goed als perfect.

Het frame van de Nexus 5 is van plastic en gevoelig voor haarscheurtjes. Ik heb er in totaal 5 rondom zitten. Als gevolg hiervan is het onderste gedeelte bij de simkaarthouder losgegaan. Gelukkig werkt de simkaart nog wel naar behoren. Hier is de tand des tijds wel degelijk zichtbaar.

Een ander zwak punt is de powerbutton: er zijn veel gebruikers die hier problemen mee hebben ondervonden. Ook bij mijn exemplaar voel ik de travel langzaam wat minder worden, maar tot op heden werkt hij nog perfect. De levensvatbaarheid van de powerbutton is mijn grootste zorg op de lange termijn. Je kan er immers weinig aan doen om te voorkomen dat hij kapot gaat.

Hoe nu verder?

Na drie jaar ben ik nog niet van plan afscheid te nemen van mijn trouwe Nexus 5. Ik moet ook wel, want een opvolger in de vorm van de Pixel (XL) is nog niet officieel verkrijgbaar in Nederland. Voorlopig zing ik het daarom nog wel een tijdje uit met LineageOS en mijn powerbank. De Nexus 5 komt voorlopig nog in aanmerking voor alle apps en kan ze prima draaien. Met een 4G-abonnement is mobiel internet ook niet bepaald traag. Ook met het 16GB aan geheugen heb ik nooit problemen gehad: een bijkomend voordeel van in de cloud leven.

Er zijn toch wel een aantal zaken die ik onderhand begin te missen. Een vingerafdrukscanner lijkt me erg handig voor bijvoorbeeld bankzaken en USB Type C voor het makkelijk en snel opladen. De afwezigheid van 4G+ is voor de lange termijn ook een nadeel. Ook werkt HDR niet soepel i.c.m. met LineageOS en is een oudere versie van Google Camera nodig om dit te laten werken.

De kwaliteit van de camera is weinig veranderd. Met HDR ingeschakeld zijn de foto's nog prima. Dan moet je wel genoeg tijd hebben om de foto te maken, want het opstarten van de camera is redelijk langzaam geworden. Recente smartphones hebben onderhand een veel hogere dynamische range, en zijn veel sneller met bijvoorbeeld het scherpstellen. Ook klinken video's alsof je onderwater zit. Geen ramp, maar handig is het niet.

Gebruiken jullie nog de Nexus 5? En wat is de langste periode dat jij ooit met een Android-smartphone heb geleefd?

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk