Android 7.0 Nougat: dit moet je weten

Android 7.0 Nougat: dit moet je weten

Android 7.0 Nougat: eerder dan verwacht

In 2014 bracht Google voor het eerst een Developer Preview uit voor een nieuwe Android-versie. De Android L-preview groeide uiteindelijk uit tot Android 5.0 Lollipop en bleek een handige manier voor ontwikkelaars om hun apps alvast klaar te hebben voor deze nieuwe release en daarnaast konden de nodige bugs uit de nieuwe Android-versie gehaald worden. De eerste preview werd eind juni 2014 gepresenteerd tijdens Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf.

De tweede keer dat een Developer Preview uitgebracht werd, was bij Android M, wat uitgroeide tot Android 6.0 Marshmallow. Ook deze versie werd tijdens Google I/O gepresenteerd, eind mei 2015. Breed aangenomen werd dat Google dat platform, op 18 mei 2016, zou gebruiken om de eerste Developer Preview voor Android Nougat aan te kondigen.

Google zal een vijftal preview-versies van Android Nougat uitbrengen en de uiteindelijke release zal in het derde kwartaal volgen. De eerste versie is volgens Google uitsluitend bedoeld voor ontwikkelaars, maar dichter bij de officiële release zullen ook consumenten gevraagd worden de nieuwe Android-versie te proberen.

Android Nougat: verbeterde accuduur

In Android zijn verdere aanpassingen gedaan aan Doze, de functie die in Android 6.0 Marshmallow werd geïntroduceerd en als doel heeft om accubesparing te realiseren. Dit wordt gedaan door - als het toestel stil op bijvoorbeeld de tafel ligt - de achtergrondprocessen te optimaliseren. Hiermee zou in theorie een accuduur met 30% verlengd kunnen worden. in Android Nougat zijn deze wijzigingen nog verder doorgevoerd en werkt dit onder andere ook als de smartphone met het scherm uit in je broekzak of tas zit. Op deze manier kan Android Nougat dus nog meer accu besparen.

De nieuwe besparingsmodus gebruikt niet alle restricties die Doze oplegt, maar kan wel voor grote accubesparingen zorgen.

Android 7.0 Nougat: nieuwe notificaties

Ook de notificaties hebben in Android Nougat een flinke make-over gekregen. Visueel gezien zijn ze flink aangepast en ziet het er allemaal wat moderner uit, maar er zijn ook nieuwe functies toegevoegd. Zo is het mogelijk snel te reageren vanuit de notificaties op berichten of andere meldingen. Zodra de ontwikkelaars dit hebben toegevoegd, hoef je een app dus niet meer te openen om een bericht terug te kunnen sturen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van dezelfde functionaliteit voor het snel reageren als op smartwatches met Android Wear, hoeven veel ontwikkelaars (denk aan WhatsApp) zelfs geen aanpassingen te doen om de nieuwe functie aan te bieden.

Ook het stapelen van notificaties wordt mogelijk in Android Nougat. Voor ontwikkelaars wordt het hiermee mogelijk om meerdere notificaties gebundeld te tonen aan de gebruiker. Dus ook als deze verspreid over bijvoorbeeld een aantal uren zijn binnengekomen. Hiermee heb je als gebruiker meer grip op de meldingen. Je kunt gebundelde reacties bekijken door op de speciale knop te drukken, of door twee vingers uit elkaar over het scherm te slepen.

Android Nougat: vernieuwde snelle instellingen

Bij Android Nougat is het menu met snelle instellingen uitgebreid. Er is meer ruimte voor 'tegels' met snelle instellingen en hier kan ook nog doorheen gebladerd worden door te swipen. Gebruikers kunnen nu ook instellen welke instellingen te zien moeten zijn, iets wat we kennen van andere fabrikanten. De tegels kunnen door middel van slepen worden herschikt.

Wat ook nieuw is, is dat ontwikkelaars zelf ook instellingen-tegels kunnen maken. Volgens Google moet het wel gaan om belangrijke acties en instellingen die vaak gebruikt worden of spoed vereisen en niet als extra snelkoppeling om een app te openen.

Android Nougat: databesparing

De databesparingsfunctie van Android Nougat is iets waar we nog niets over gehoord hadden. Bij Android Nougat wordt het mogelijk om deze functie in te schakelen, bijvoorbeeld wanneer je databundel bijna op is, of wanneer je aan het roamen in het buitenland bent.

Wanneer de Data Saver-optie ingeschakeld is bij de instellingen en je zit op een mobiele-dataverbinding, wordt het gebruik van achtergronddata geblokkeerd. Daarnaast wordt de kwaliteit bij het streamen verminderd en waar mogelijk worden ook afbeeldingen in lagere kwaliteit gedownload. Gebruikers kunnen apps selecteren die hiervan uitgezonderd moeten worden.

Android Nougat: snelheidsverbeteringen

In Android Nougat zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd die er voor moeten zorgen dat smartphones en tablets met deze Android-versie sneller werken. Daarbij worden wat functies weggehaald die er voor zorgen dat apps in de achtergrond opgestart worden.

Het installeren van apps wordt ook weer sneller. Sinds Android 5.0 Lollipop gaat het installeren van apps een stuk sneller. Dit heeft te maken met het overstappen op de Android Runtime (ART). In Android N is ART zo aangepast dat er gedeeltelijk gebruik wordt gemaakt van Just-in-Time-compilatie. Dit houdt in dat apps en games efficiënter worden gemaakt tijdens het draaien en maakt het mogelijk om apps kleiner en sneller te maken en minder geheugen te laten gebruiken.

Android Nougat: split-screen

Het heeft lang, heel lang geduurd, maar in Android Nougat is ook eindelijk een split-screenfunctie (multi-window) aanwezig. Hiermee wordt het mogelijk om apps of games naast of boven elkaar te draaien. Andere fabrikanten hadden hier eerder voor elkaar, zoals Samsung, maar dit wordt nu ook standaard ondersteund door Android. Deze functie was al eerder te vinden in de Android M-preview, maar was nog niet ver genoeg af om bij het uitkomen van Android 6.0 Marshmallow uitgebracht te worden.

Alle toestellen die draaien op Android Nougat zullen dus de mogelijkheid krijgen om schermen naast elkaar te gebruiken. Ontwikkelaars zullen hun apps moeten updaten om aan te geven dat deze geschikt zijn voor multi-window-weergave. De nieuwe modus wordt geactiveerd vanaf het 'recente apps'-scherm en werkt hetzelfde als op Samsung-toestellen.

Voor velen was het een grote teleurstelling toen het donkere thema bij de lancering van Android 6.0 eruit werd gehaald. In de previews was het donkere thema te vinden, dat er onder andere voor zorgde dat de instellingen van een donkere kleur werden voorzien. In Android Nougat lijkt dit terug te gaan komen, dus iedereen die van donkere thema's houdt en een actueel Nexus-device heeft, kan waarschijnlijk gaan genieten. Ontwikkelaars kunnen sinds een paar weken ook een 'nacht-thema' toevoegen aan hun apps dat automatisch kan worden ingeschakeld en het lijkt waarschijnlijk dat deze functie bij Android N automatisch wordt gebruikt.

Android Nougat: nummers blokkeren en gesprekken weigeren

Applicatie-ontwikkelaars krijgen nieuwe mogelijkheden met betrekking tot telefoongesprekken. Het wordt mogelijk om de standaard bel-applicatie van Android (bijna) volledig te vervangen. Zo kunnen binnenkomende gesprekken worden geweigerd, kunnen gesprekken uit het bel-logboek gehouden worden en kunnen notificaties voor een binnenkomend gesprek, bijvoorbeeld door een niet-storen-app, worden uitgeschakeld.

Een nieuwe functie van Android als platform is het blokkeren van nummers. Nu was dit al bij verschillende fabrikanten mogelijk, maar het wordt nu onderdeel van Android zelf. Geblokkeerde nummers kunnen voortaan ook geen sms-berichten meer sturen en de geblokkeerde nummers worden gesynchroniseerd over verschillende toestellen. Daarnaast kunnen meerdere apps dezelfde lijst met geblokkeerde nummers gebruiken.

Beschikbaarheid

Android Nougat is in maart 2016 officieel aangekondigd door Google en de developer preview is beschikbaar gesteld. Hiermee is het mogelijk voor de Nexus 6, Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 9, Nexus Player en een Android One-device van General Mobile.

Downloaden van de factory images kan via deze site van Google, installeren doe je zo.

Lees meer over:
Android N

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Opgelet: deze WhatsApp-fraude toont "nieuw beveiligingsprotocol"

In een nieuwe frauduleuze e-mail worden WhatsApp-gebruikers verzocht om zich te identificeren voor een zogezegd "beveiligings...

Google Assistent Driving Mode heet Rijstand in Nederland, breder beschikbaar

Vanochtend kon je nieuwe beelden van de Google Assistent Driving Mode op Androidworld bekijken. Inmiddels is de vervanger van...

Google Foto's krijgt Material You-design: zo ziet het eruit

Material You vormt Googles nieuwe uiterlijk voor Android-applicaties. Alle apps krijgen rondere vormen in de interface en de...

LOQED Touch Smart Lock: een jaar later en veel nieuwe functies verder

Het Nederlandse LOQED lanceerde begin 2020 zijn slimme slot dat je huissleutels overbodig maakt. In dit artikel geef ik uitl...

Samsung Galaxy Buds 2 review: ze komen op de tweede plaats

Een nieuwe generatie draadloze Samsung-oortjes staat klaar. De Galaxy Buds 2 komen met active noise cancelling (ANC), en Sams...

Podcasts beluisteren met Google Podcasts, alles wat je moet weten

Met Google Podcasts kun je podcasts vinden en beluisteren. In dit artikel leer je alles over deze handige app van Google.Met...

Xiaomi Mi Band 6-variant met betaling via NFC komt naar Europa

Xiaomi komt met een nieuwe versie van zijn Mi band 6 die contactloos betalen met de fitnesstracker mogelijk maakt. De Mi Band...

Entertainment-week: Games in de aanbieding

Onze zustersite IGN Benelux heeft een overzicht gemaakt van games die deze week in de aanbieding. Aangezien de themaweek in h...

Telegram chatinstellingen: de belangrijkste functies uitgelegd

Androidworld-lezer Tom is Telegram-expert en legt eens in de zoveel tijd uit waarom Telegram zo handig is. In dit artikel leg...

Fitbit Sense en Versa 3 krijgen in VS ondersteuning voor snurkdetectie

Fitbit voegt snurk- en geluiddetectie toe als optie op de Sense en de Versa 3-smartwatches. De functie die gebruikt maakt van...

Lees meer

Net binnen

Podcasts beluisteren met Google Podcasts, alles wat je moet weten

Met Google Podcasts kun je podcasts vinden en beluisteren. In dit artikel leer je alles over deze handige app van Google.Met...

Telegram chatinstellingen: de belangrijkste functies uitgelegd

Androidworld-lezer Tom is Telegram-expert en legt eens in de zoveel tijd uit waarom Telegram zo handig is. In dit artikel leg...

Xiaomi Mi Band 6-variant met betaling via NFC komt naar Europa

Xiaomi komt met een nieuwe versie van zijn Mi band 6 die contactloos betalen met de fitnesstracker mogelijk maakt. De Mi Band...

LOQED Touch Smart Lock: een jaar later en veel nieuwe functies verder

Het Nederlandse LOQED lanceerde begin 2020 zijn slimme slot dat je huissleutels overbodig maakt. In dit artikel geef ik uitl...

Opgelet: deze WhatsApp-fraude toont "nieuw beveiligingsprotocol"

In een nieuwe frauduleuze e-mail worden WhatsApp-gebruikers verzocht om zich te identificeren voor een zogezegd "beveiligings...

Lees meer