Android 7.0 Nougat: dit moet je weten

Android 7.0 Nougat: dit moet je weten

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Android 7.0 Nougat: eerder dan verwacht

In 2014 bracht Google voor het eerst een Developer Preview uit voor een nieuwe Android-versie. De Android L-preview groeide uiteindelijk uit tot Android 5.0 Lollipop en bleek een handige manier voor ontwikkelaars om hun apps alvast klaar te hebben voor deze nieuwe release en daarnaast konden de nodige bugs uit de nieuwe Android-versie gehaald worden. De eerste preview werd eind juni 2014 gepresenteerd tijdens Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het bedrijf.

De tweede keer dat een Developer Preview uitgebracht werd, was bij Android M, wat uitgroeide tot Android 6.0 Marshmallow. Ook deze versie werd tijdens Google I/O gepresenteerd, eind mei 2015. Breed aangenomen werd dat Google dat platform, op 18 mei 2016, zou gebruiken om de eerste Developer Preview voor Android Nougat aan te kondigen.

Google zal een vijftal preview-versies van Android Nougat uitbrengen en de uiteindelijke release zal in het derde kwartaal volgen. De eerste versie is volgens Google uitsluitend bedoeld voor ontwikkelaars, maar dichter bij de officiële release zullen ook consumenten gevraagd worden de nieuwe Android-versie te proberen.

Android Nougat: verbeterde accuduur

In Android zijn verdere aanpassingen gedaan aan Doze, de functie die in Android 6.0 Marshmallow werd geïntroduceerd en als doel heeft om accubesparing te realiseren. Dit wordt gedaan door - als het toestel stil op bijvoorbeeld de tafel ligt - de achtergrondprocessen te optimaliseren. Hiermee zou in theorie een accuduur met 30% verlengd kunnen worden. in Android Nougat zijn deze wijzigingen nog verder doorgevoerd en werkt dit onder andere ook als de smartphone met het scherm uit in je broekzak of tas zit. Op deze manier kan Android Nougat dus nog meer accu besparen.

De nieuwe besparingsmodus gebruikt niet alle restricties die Doze oplegt, maar kan wel voor grote accubesparingen zorgen.

Android 7.0 Nougat: nieuwe notificaties

Ook de notificaties hebben in Android Nougat een flinke make-over gekregen. Visueel gezien zijn ze flink aangepast en ziet het er allemaal wat moderner uit, maar er zijn ook nieuwe functies toegevoegd. Zo is het mogelijk snel te reageren vanuit de notificaties op berichten of andere meldingen. Zodra de ontwikkelaars dit hebben toegevoegd, hoef je een app dus niet meer te openen om een bericht terug te kunnen sturen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van dezelfde functionaliteit voor het snel reageren als op smartwatches met Android Wear, hoeven veel ontwikkelaars (denk aan WhatsApp) zelfs geen aanpassingen te doen om de nieuwe functie aan te bieden.

Ook het stapelen van notificaties wordt mogelijk in Android Nougat. Voor ontwikkelaars wordt het hiermee mogelijk om meerdere notificaties gebundeld te tonen aan de gebruiker. Dus ook als deze verspreid over bijvoorbeeld een aantal uren zijn binnengekomen. Hiermee heb je als gebruiker meer grip op de meldingen. Je kunt gebundelde reacties bekijken door op de speciale knop te drukken, of door twee vingers uit elkaar over het scherm te slepen.

Android Nougat: vernieuwde snelle instellingen

Bij Android Nougat is het menu met snelle instellingen uitgebreid. Er is meer ruimte voor 'tegels' met snelle instellingen en hier kan ook nog doorheen gebladerd worden door te swipen. Gebruikers kunnen nu ook instellen welke instellingen te zien moeten zijn, iets wat we kennen van andere fabrikanten. De tegels kunnen door middel van slepen worden herschikt.

Wat ook nieuw is, is dat ontwikkelaars zelf ook instellingen-tegels kunnen maken. Volgens Google moet het wel gaan om belangrijke acties en instellingen die vaak gebruikt worden of spoed vereisen en niet als extra snelkoppeling om een app te openen.

Android Nougat: databesparing

De databesparingsfunctie van Android Nougat is iets waar we nog niets over gehoord hadden. Bij Android Nougat wordt het mogelijk om deze functie in te schakelen, bijvoorbeeld wanneer je databundel bijna op is, of wanneer je aan het roamen in het buitenland bent.

Wanneer de Data Saver-optie ingeschakeld is bij de instellingen en je zit op een mobiele-dataverbinding, wordt het gebruik van achtergronddata geblokkeerd. Daarnaast wordt de kwaliteit bij het streamen verminderd en waar mogelijk worden ook afbeeldingen in lagere kwaliteit gedownload. Gebruikers kunnen apps selecteren die hiervan uitgezonderd moeten worden.

Android Nougat: snelheidsverbeteringen

In Android Nougat zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd die er voor moeten zorgen dat smartphones en tablets met deze Android-versie sneller werken. Daarbij worden wat functies weggehaald die er voor zorgen dat apps in de achtergrond opgestart worden.

Het installeren van apps wordt ook weer sneller. Sinds Android 5.0 Lollipop gaat het installeren van apps een stuk sneller. Dit heeft te maken met het overstappen op de Android Runtime (ART). In Android N is ART zo aangepast dat er gedeeltelijk gebruik wordt gemaakt van Just-in-Time-compilatie. Dit houdt in dat apps en games efficiënter worden gemaakt tijdens het draaien en maakt het mogelijk om apps kleiner en sneller te maken en minder geheugen te laten gebruiken.

Android Nougat: split-screen

Het heeft lang, heel lang geduurd, maar in Android Nougat is ook eindelijk een split-screenfunctie (multi-window) aanwezig. Hiermee wordt het mogelijk om apps of games naast of boven elkaar te draaien. Andere fabrikanten hadden hier eerder voor elkaar, zoals Samsung, maar dit wordt nu ook standaard ondersteund door Android. Deze functie was al eerder te vinden in de Android M-preview, maar was nog niet ver genoeg af om bij het uitkomen van Android 6.0 Marshmallow uitgebracht te worden.

Alle toestellen die draaien op Android Nougat zullen dus de mogelijkheid krijgen om schermen naast elkaar te gebruiken. Ontwikkelaars zullen hun apps moeten updaten om aan te geven dat deze geschikt zijn voor multi-window-weergave. De nieuwe modus wordt geactiveerd vanaf het 'recente apps'-scherm en werkt hetzelfde als op Samsung-toestellen.

Voor velen was het een grote teleurstelling toen het donkere thema bij de lancering van Android 6.0 eruit werd gehaald. In de previews was het donkere thema te vinden, dat er onder andere voor zorgde dat de instellingen van een donkere kleur werden voorzien. In Android Nougat lijkt dit terug te gaan komen, dus iedereen die van donkere thema's houdt en een actueel Nexus-device heeft, kan waarschijnlijk gaan genieten. Ontwikkelaars kunnen sinds een paar weken ook een 'nacht-thema' toevoegen aan hun apps dat automatisch kan worden ingeschakeld en het lijkt waarschijnlijk dat deze functie bij Android N automatisch wordt gebruikt.

Android Nougat: nummers blokkeren en gesprekken weigeren

Applicatie-ontwikkelaars krijgen nieuwe mogelijkheden met betrekking tot telefoongesprekken. Het wordt mogelijk om de standaard bel-applicatie van Android (bijna) volledig te vervangen. Zo kunnen binnenkomende gesprekken worden geweigerd, kunnen gesprekken uit het bel-logboek gehouden worden en kunnen notificaties voor een binnenkomend gesprek, bijvoorbeeld door een niet-storen-app, worden uitgeschakeld.

Een nieuwe functie van Android als platform is het blokkeren van nummers. Nu was dit al bij verschillende fabrikanten mogelijk, maar het wordt nu onderdeel van Android zelf. Geblokkeerde nummers kunnen voortaan ook geen sms-berichten meer sturen en de geblokkeerde nummers worden gesynchroniseerd over verschillende toestellen. Daarnaast kunnen meerdere apps dezelfde lijst met geblokkeerde nummers gebruiken.

Beschikbaarheid

Android Nougat is in maart 2016 officieel aangekondigd door Google en de developer preview is beschikbaar gesteld. Hiermee is het mogelijk voor de Nexus 6, Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 9, Nexus Player en een Android One-device van General Mobile.

Downloaden van de factory images kan via deze site van Google, installeren doe je zo.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk