Google heeft vorig jaar besloten om apps die twee jaar geen updates kregen te verbergen in de Play Store. Het lijkt er op dat Google met Android 14 de teugels op dit gebied nog strakker in handen gaat nemen.
Googles beveiligings- en kwaliteitsstandaard voor Android-apps
Google hanteert een bepaalde beveiligings- en kwaliteitsstandaard voor Android-apps. Zo moeten apps aan minimale vereisten voldoen. Eén daarvan is het API level. Apps moeten sinds kort voldoen aan de voorwaarden van API level 31 (Android 12). Google beschermt je telefoon sinds vorig jaar ook voor ongebruikte apps. Die verliezen automatisch alle toestemmingen. Google ging vorig jaar nog een stapje verder. Apps die twee jaar geen updates hebben gekregen verdwijnen uit de Play Store. En in Android 13 waarschuwt Google voor oude apps die strenge regels omzeilen. Je krijgt in Android 13 een waarschuwing voor verouderde apps die te veel toestemmingen krijgen.
Nu blijkt uit de code van Android 14 dat Google weer een stapje verder gaat. De API-voorwaarden worden met die Androidversie nog een stukje strenger. Hierdoor wordt de installatie van bepaalde verouderde apps volledig geblokkeerd. Je zou dus geen apk-bestanden meer kunnen sideloaden via bijvoorbeeld APK Mirror. Appwinkels die apps en games ook als apk-bestand aanbieden krijgen hierdoor ook een probleem.
Niet alleen Android 14
Google gaat deze strenge maatregel invoeren met Android 14, maar oudere Androidversies komen ook aan de beurt. Het plan is om in de loop van de tijd de drempel naar Android 6.0 Marshmallow te verhogen. Hierbij wordt de maatregel dus geleidelijk ingevoerd. Tenslotte zal de fabrikant van de telefoon nog moeten bepalen om deze drempel voor verouderde apps in te schakelen.
Door de installatie van deze verouderde apps te blokkeren, wil Google de verspreiding van malware-apps op Android tegengaan. Sommige malware-apps zijn opzettelijk gericht op oudere versies van Android. Hier kan de malware namelijk bepaalde beveiligingen te omzeilen die alleen op nieuwere apps worden toegepast. Er zijn wel mogelijkheden (via command shell) om de maatregel te omzeilen, maar de meeste Androidgebruikers zijn daar niet van op de hoogte.
Wat vind jij van deze strenge maatregel in Android 14? Is het een stap in de goede richting? Heb je wel eens malware op je telefoon gehad? Laat het ons weten in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ach de community vind hier toch weer een omweg voor
Wanneer je ook maar even gelezen had , las je dat dat al zo is…?
Ik kan mijn Huawei wearable wel in de kliko stoppen, als ik geen App van Huawei meer kan sideloaden. Lekker dan.
de samsung s20 fe 5g gaat geen android 14 krijgen weet ik nu al ???????
Als je weet wat je doet dan werk je er wel omheen om oude apps werkend te krijgen via de command shell.
Of het verstandig is om oude apps tot in de eeuwigheid door te blijven gebruiken… Das weer een ander verhaal. ?
Stel jezelf de vraag…hoe hard heb je die oude app nog nodig en is dat het veiligheids risico waard ?
Opzich heb ik geen probleem met de nieuwe aanpak in Android 14, hele oude android apps gebruik ik vaak toch niet meer dus zal ze ook niet meteen missen. ??
Ben ik totaal niet blij mee! Ik gebruik de app we transfer om grote bestanden te versturen, inmiddels is er een compleet nieuwe app van gemaakt die op pinterest lijkt met borden. Maakt iets versturen onnodig moeilijk. Dus ik installeer dan het oude apk bestand van voor de update. En zet automatische updates in de playstore uit voor die app. Ik heb er geen alternatief voor. Dus ik ben niet blij met deze nieuwe stap! Er wordt dus gewoon even voor mij bepaald welke apps ik wel en niet kan gebruiken. Omdat de makers van de app de oude goed werkende helemaal om zeep hebben geholpen. Lekker dan!
Ik gebruik al jaren de vorige versie van WeatherPro (4.8.8.4). De laatste versie die wel normaal werkt en alle gegevens weergeeft die je van een weerapp mag verwachten. Helaas hebben ze dat verprutst met de nieuwe versie.
Tja de bescherming is goed voor onbedoelde risico’s maar je zou ook de mogelijkheid kunnen verplaatsen naar de developers omgeving in Android zodat als je kennis hebt de mogelijkheid hebt maar dat mensen met minder kennis wel beschermd worden. Op zich prima keuze maar het is voor de experts niet zo nodig is mijn beleving.
Begint aardig op Apple te lijken, wordt tijd voor een opensource besturingssysteem.
Zijn meer merken waar bij het niet kan
Zijn zoveel merken waarbij dat kan
Helaas zijn Pixels nogal duur en voor een hoop mensen dus onbereikbaar
Dat is het mooie aan pixel toestellen, daar kan je een OS opzetten welke je wilt. ????
Die zijn er al, bv LineageOS, werkt helaas niet op ieder toestel
Is voor mij geen goede evolutie. Ik download apk’s van apk pure en heb nog nooit problemen gehad met malware!Hopelijk gaan ze het apple beleid niet volgen!
Ze willen van de Pixel een echte Apple concurrent maken dus dit is de manier…
Voor zover je weet. ?
alleen maar goed?
Hier ben ik niet blij mee, ik gebruik al jaren 2 apps die al lang niet meer in in de Play Store staan maar waar ik niet zonder kan/wil omdat er geen goed alternatief voor is. ?
je hebt lekker peg?
Dat heb ik dus ook. Ben er dan ook absoluut niet tevreden over.