Wachtwoordbeheerders zorgen ervoor dat je wachtwoorden veilig blijven en je kan ook sterke en unieke wachtwoorden genereren. De apps kunnen deze meestal ook automatisch invullen en gebruiksgemak is dus zeker een voordeel. We bespreken de beste wachtwoordbeheerders en enkele hiervan zijn ook gratis.
Waarom een wachtwoordbeheerder
‘Password’, ‘qwerty’ of ‘Samsung’ het zijn drie voorbeelden van slechte maar mateloos populaire wachtwoorden die wereldwijd worden gebruikt. Hoewel hackers deze in enkele seconden kunnen kraken, blijven internetgebruikers onveilige wachtwoorden maken. Sterke wachtwoorden zijn namelijk moeilijk om te gebruiken als je ze probeert te onthouden of te noteren.
Een wachtwoordbeheerder maakt alles zoveel makkelijker. Je wachtwoorden staan versleuteld in een digitale kluis en en worden automatisch ingevuld wanneer je ze nodig hebt. We bespreken in dit artikel de beste gratis apps die je wachtwoorden kunnen opslaan. Ze komen elk met hun eigen unieke voordelen.
1. Keepass2Android
Prijs: gratis
Keepass2Android is een app die in tegenstelling tot LastPass en veel alternatieven volledig gratis is. De app werd gemaakt door een ontwikkelaar die de code open-source heeft gemaakt. Dat wil zeggen dat iedereen zijn werk en de beveiliging kan controleren via het ontwikkelaarsplatform GitHub.
Keepass2Android is verder compatibel met de populaire KeePass 2.x Password Safe voor Windows en je kan wachtwoorden via de cloud synchroniseren. De app kan ook wachtwoorden automatisch voor je invullen, maar veel meer extra functies hoef je niet te verwachten van deze gratis tool.
Keepass2Android Password Safe
Philipp Crocoll (Croco Apps)
2. Dashlane Password Manager
Prijs: gratis (op 1 apparaat), 2,75 euro p/m
Met Dashlane zijn je wachtwoorden versleuteld door middel van een AES-256-encryptie. Zelfs als ze ooit in de handen van hackers vallen, kunnen deze je wachtwoorden nog steeds niet ontcijferen. Daarnaast geeft Dashlane ook de keuze om wachtwoorden offline te bewaren in plaats van in de cloud. Zoals je kan lezen ligt de focus van deze dient op beveiliging en privacy. Gelukkig biedt de app ook het nodige gebruiksgemak, want ze kan sterke wachtwoorden genereren, makkleijke wachtwoorden delen en ze automatrisch invullen.
Dashlane wil daarnaast je accounts ook blijven beschermen nadat je een wachtwoord hebt opgeslagen. De app zorgt er namelijk voor dat je wachtwoorden regelmatig worden gewijzigd. Naast je wachtwoorden kan Dashlane je betaalgegevens beheren en informatie van kredietkaarten automatisch invullen als je ergens wil betalen.
Net als LastPass kan je ook andere gegevens via Dashlane bewaren. Dashlane is gratis te downloaden, maar met de gratis variant kan je slechts wachtwoorden op één apparaat gebruiken. Met het Advanced-abonnement valt die beperking weg en er is nog een familie-abonnement en een afzonderlijk abonnement in combinatie met een VPN.
3. Wachtwoord Manager SafeInCloud
Prijs: gratis, 11,99 euro (eenmalig)
Met SafeInCloud Wachtwoord Manager kun je gegevens als gebruikersnamen, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie veilig in een gecodeerde database opslaan. Deze gegevens kun je dan synchroniseren met een andere telefoon, tablet, Mac of PC of via je eigen cloud-account. Dat werkt met Google Drive, Dropbox, OneDrive of je NAS. Er is ook ondersteuning voor Wear OS-horloges.
Naast het automatisch invullen van wachtwoorden is er de mogelijkheid om wachtwoorden te genereren en om de beveiliging van je wachtwoorden te laten analyseren. De app pakt verder uit met een donker thema en je kan makkelijk aan je kluis met wachtwoorden na authenticatie met je vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning.
SafeInCloud is op heel wat apparaten beschikbaar en wil het de gebruiker gemakkelijk maken. Je kan ook andere informatie dan wachtwoorden bewaren met SafeInCloud. Gedurende een proefperiode is de app gratis te testen, maar als je het daarna wil blijven gebruiken, moet je ze eenmalig kopen. Dat maakt SafeInCloud goedkoper dan veel concurrenten. Zeker ook omdat je je account met maximaal vier familieleden kan delen.
Wachtwoorden — Safe-In-Cloud
SafeInCloud S.A.S.
4. Bitwarden – Wachtwoordbeheer
Bij Bitwarden draait alles om eenvoud en transparantie. Zoals bij alle andere diensten kan je je wachtwoorden synchroniseren tussen je apparaten en nieuwe sterke wachtwoorden genereer je in de app. Wachtwoorden zijn daarnaast versleuteld in je kluis door middel van AES 256-encryptie. Interessant aan Bitwarden is dat de code van de app volledig open-source is gemaakt. Zo willen de ontwikkelaars meer vertrouwen winnen bij hun gebruikers.
De app bevat verder een variatie van thema’s en andere personalisatiemogelijkheden, zoals ook de optie om favoriete diensten aan te duiden, die als eerste worden weergegeven in de app. Bitwarden kan wachtwoorden automatisch invullen of het gebruik van een wachtwoord suggereren in je Android-toetsenbord.
Bitwarden laat je andere gegevens opslaan zoals identiteits- en kredietkaartgegevens en notities. De dienst is volledig gratis te gebruiken op een oneindig aantal apparaten, maar bepaalde geavanceerde functies zitten achter een betaalmuur. Het gaat dan om zaken als tweestapsverificatie, een authenticatorfunctie en beveiligingsrapporten. Dit premium-abonnement is nog steeds een stuk goedkoper dan de meeste diensten van concurrenten.
Bitwarden - Wachtwoordbeheer
Bitwarden Inc.
5. Google Wachtwoordmanager
Prijs: gratis
Heb je helemaal geen zin om een extra app op je telefoon te installeren voor je wachtwoorden? Slaag ze dan op in de Google Wachtwoordmanager die op elke Android-telefoon beschikbaar is. Je kan er wachtwoorden mee genereren en invullen op je telefoon en via de Chrome-browser op pc. De dienst stelt het genereren van wachtwoorden zelf voor wanneer je ergens een account maakt of een wachtwoord wil bijwerken. De Wachtwoordmanager zit ook in je Gboard-toetsenbord geïntegreerd en je kan je kluis met wachtwoorden bekijken door ze met je vingerafdrukt te ontgrendelen.
Een van de nadelen van deze dienst is dat hij altijd vrij moeilijk was om te vinden. je opent hem via Instellingen -> Google -> Je Google-account beheren -> tabblad Beveiliging -> Wachtwoordmanager. Sinds kort is er gelukkig een veel makkelijkere manier om de Wachtwoordmanager te openen en wel via een nieuwe snelkoppeling voor op het startscherm.
Er zijn natuurlijk nog veel meer degelijke wachtwoordbeheerders voor Android en wij zijn daarom benieuwd naar welke app jij kiest. Is het een van bovenstaande of kan je nog een andere dienst aanraden? Laat het ons weten in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik gebruik al jaren Roboform en ben daar uiterst tevreden over.
Best aardige opsomming van diverse (gratis) apps om je smartphone echt ‘smart’ te gebruiken.
Daarbij vergeten velen dat apps bijbehorende abonnementskosten hebben. Of vergeten dat de proefperiode automatisch (lees: stilzwijgend) wordt omgezet naar een abonnement!
Vergeet nooit de free-to-try/trial tijdelijk te cancelen en voorkom zo onnodige kosten! Zo wordt u niet u opgezadeld met een stilzwijgende subscription.
Ik gebruik buttercup helemaal gratis . Werkt prima icm dropbox waar de vault is opgeslagen. Vandaar uit te gebruiken op Android Phone en in Chrome
Keepass al jaren. Offline opslag geen cloud is mijn belangrijkste security reden.
Zat eerst bij LastPass, gebruik ook al een hele tijd NordVPN en ben toen hun password manager gaan gebruiken, Nordpass. Bevalt eigenlijk prima. Niet gratis, maar regelmatig leuke aanbiedingen, ook nu met Black Friday.
Gratis bestaat niet, systemen en software apps hebben onderhoud nodig en mensen werken niet voor gratis.
We betalen in het dagelijks leven ook gewoon voor allerlei zaken, online werkt het net zo…. Bij gratis komen vaak de kleine lettertjes om de hoek kijken waar velen niet naar kijken maar vervolgens wel klagen als gespant worden omdat hun gegevens verkocht worden wat je had kunnen weten als je eerst even de EULA had door genomen.
Gelukkig zijn er soms nog wel devs die compleet belangeloos een app bouwen, vaak omdat ze die voor zichzelf willen gebruiken. Het is dan knap dat ze die gratis aanbieden en de code in GitHub delen.
Niet geheel onbelangrijk, bitwarden is (en wordt periodiek) uitgebreid geaudit. Ze voldoen aan diverse iso normen en hebben een uitgebreide security audit en encryptie analyse laten doen. De resultaten daarvan staan ook allemaal online. Ik ben zeer tevreden over bitwarden.
Ik vind zelf KeepassDX wat prettiger in gebruik dan Keepass2Android. Beide maken gebruik van de Keepass lokale files en technieken, alleen een andere client.
Wat is de reden dat 1password er niet tussen staat? Wordt door experts gezien als een van de veiligste en meest uitgebreide van allemaal.
Ik ben nog aan het kijken welke ik ga nemen. Twijfel tussen 1password en lastpassword
Er is niet echt een reden hoor. Er zijn gewoon veel goede wachtwoordbeheerders. Hier zoeken we ook een diverse selectie van diensten voor ieder wat wils. Zo is er een te gebruiken met een eenmalige aankoop en Keepass2Android is volledig gratis
Lastpass is niet zo heel best meer.
Ze zijn een tijd geleden opgekocht door LogMeIn en toen ging het helemaal slecht.
Nu zijn ze geloof ik weer onafhankelijk maar fantastisch is het nog niet… Lees vooral een berg met reviews vooraf. Dat is vaak wel de beste manier om er achter te komen of iets een beetje goed is.
Ik heb zeker 10 jaar KeePass gebruikt en ben hier erg tevreden over. De file werd gesynchroniseerd via Mega storage en later via Stack, de afgelopen paar jaar heb ik een eigen server met Nextcloud en staat de file daar. Prima te benaderen via telefoon, PC en browsers.
Toch zit ik er over te twijfelen om over te stappen naar Bitwarden. Deze partij volg ik al een tijdje en heb daar voor de rest van de familie al een account neergezet. Hier waardeer ik net als bij KeePass de open source en de achterliggende gemeenschap.
Ik wil waar mogelijk zo min mogelijk met closed source te maken hebben en het gevoel van beheersing hebben van de middelen die ik gebruik.
Op het vlak van wachtwoorden lukt dat aardig goed, maar op sommige gebieden is het te lastig.
Ik gebruik keepas, welke gratis is en het bestand waarin de wachtwoorden zijn opgeslagen (database) kan je zelf kiezen waar je dit opslaat. Alle functies zijn gratis en source is opensource en veilig. ?
ik gebruikte eerst SPB Wallet, maar toen deze gestopt is ben ik overgestapt op Safeincloud. Eenmalig voor betaald en ik gebruik het nu al 7 jaar. Alles wat ik zoek in een password manager zit er in. Ik ben er zeer tevreden over.
samsung pass werkt perfect maar dat kennen pixels niet
Het lijkt er inderdaad op dat een ouder artikel is afgestoft. Ik gebruik vooralsnog LastPass, maar die Security Check is niet meer beschikbaar in de Free Mode. Lees dus met veel interesse de andere reacties.
Eens je een keuze hebt gemaakt, verander je niet snel denk ik. Tenzij deze betalend wordt, of om een of andere reden onveilig wordt beschouwd.
Zo even een artikel gerecycled?
Gewoon je eigen Google account gebruiken. Die stelt zelf wachtwoorden voor en slaat deze op. Tweestapsverificatie instellen en hoppa!
Beetje summier en incompleet artikel inderdaad. Er zijn zoals bovenstaande reacties veel meer opties . Ik zou een tabel fijn vinden met features per service.
Leuk dit soort lijstjes en prima als jullie al een voorselectie maken. Zou het wel echt waardevol vinden om dan overzicht te hebben waarom naar jullie mening andere apps afvallen en welke app jullie #1 is (incl feature overzicht oid).
De info die nu in de post zit vind ik ook door te zoeken op “password manager” in de Play Store nl..
Dashlane vind ik tot nu toe het lekkerst werken voor mij. Gratis versie heeft alles wat ik nodig heb.
Norton Identy Safe. Gewoon paar euro extra op je Norton abonnement en alles is geregeld. Alle functies zitten erin en werkt top.
In het artikel wordt alleen reclame gemaakt voor betaalde programma’s en met cloud opslag. Ik gebruik al jaren en jaren het gratis KeePass Safe zonder cloud. Wachtwoorden opslaan in de cloud ben ik wat huiverig voor.
Enpass is veel meer dan alleen een wachtwoord manager. Je kunt er ook veel andere data en belangrijke informatie in kwijt over b.v. aangekochte apparaten e.d.
Zoho Vault: gratis, web/ chrome ext/ android app, two factor authentification. Goede backup/ export mogelijkheden. In mijn ogen is en blijft de beste.
Al jaren gebruiker van Roboform. Erg kompleet, goede app en web integratie. Raar dat deze bijna nooit genoemd wordt, is deze zo onbekend?
Heb wachtwoorden liever in eigen beheer. Voor mij dus enpass.
Je paswoord en inloggegevens kunnen toch gewoon opgeslagen zijn in je Google account. Als ik ergens een wachtwoord aanmaak vraagt Google altijd of dit opgeslagen moet worden
KeePassDroid (KeePass-compatible password safe) – https://f-droid.org/app/com.android.keepass
Vrije software
Bitwarden, is open source en gratis.
Waarom geen 1password?
Er zijn er vele, maar ik zweer bij Enpass en heb Lastpass vaarwel gezegd…..