1. Check je dashboard
Digital Wellbeing is onderdeel van Android 9.0 Pie en sinds eind 2018 als app beschikbaar in de Play Store. Google wil er met Digital Wellbeing (Digitaal welzijn) voor zorgen dat gebruikers de gezonde balans tussen techniek en leven weer (opnieuw) vinden. Dat is mogelijk omdat Digital Wellbeing het smartphonegebruik inzichtelijk maakt. Op deze manier kun je weer meer tijd besteden aan je familie en vrienden zonder dat er continu smartphonenotificaties gecheckt moeten worden.
In deze app kun je zien hoe vaak je bepaalde apps op een dag gebruikt, door hoeveel notificaties je dagelijks gestoord wordt, en hoe vaak je je telefoon ontgrendeld om deze apps en notificaties te openen. Het zal je verbazen hoeveel tijd je spendeert aan bepaalde apps.
2. Stel een app-timer in
Als je denkt dat het gebruik van een bepaalde app de spuigaten uitloopt, dan kun je de app-timer gebruiken. Met deze timer stel je een maximale gebruikstijd in voor een app, een uurtje Facebook per dag bijvoorbeeld. Daarna zal het icoontje van de app een grijze kleur krijgen en een melding geven dat je aan je limiet zit.
Open hiervoor de app en tik op ‘Dashboard’. In de lijst met apps kun je op het zandlopertje tikken om een timer in te stellen.
3. Omdraaien voor Sttt…
Zit je in een restaurant met je vriendin of ben je een seizoen van The Punisher aan het bingewatchen? Dan kun je je Pixel 3 of Pixel 3 XL omdraaien en met het scherm naar beneden op tafel leggen op meteen de niet storen-modus in te schakelen.
Open hiervoor de instellingen op de Pixel 3 en tik op ‘Systeem’ > ‘Gebaren’ > ‘Omdraaien voor Sst…’ Andere smartphonefabrikanten hebben een soortgelijke functie in hun telefoons gebouwd. Op een Honor-telefoon met Android Pie kun je via ‘Slimme assistentie’ > ‘Bewegingscontrole’ > ‘Omdraaien’ in de instellingen inkomende oproepen en timers en alarmen dempen. Een Samsung-telefoon met Android Pie kan inkomende oproepen en alarmen dempen door met de hand op het scherm te plaatsen of de telefoon omgekeerd neer te leggen: ‘Instellingen’ > ‘Geavanceerde functies’ > ” Beweging en gebaren’ > ‘Eenvoudig dempen’.
4. Alle touwtjes in eigen handen
Met Family Link en YouTube Kids heb je als ouder meer controle over de schermtijd die je kinderen op hun smartphone doorbrengen. Op deze manier is er meer ‘gezinstijd’ te besteden.
Met de Google Family Link-app kun je de accounts van je kinderen aanmaken en beheren. Wanneer je kinderen een nieuwe app of game willen downloaden, moeten ze daarvoor eerst aan jou toestemming vragen. Naast het geven van toestemming voor het downloaden van een app, kun je als ouder ook het smartphone- of tabletgebruik monitoren. Hierbij kun je een maximaal aantal uur of zelfs minuten instellen dat je kinderen de smartphone of de tablet mogen gebruiken. Een complete gids over Google Family Link vind je hier.
YouTube Kids is een speciale versie van de videodienst met kindvriendelijke content voor kinderen. In deze apps kunnen ouders ook een tijdslot instellen, waardoor de app na 15 minuten vanzelf blokkeert en alleen geopend kan worden door een code in te voeren. Verder is het mogelijk de geluiden te ‘muten’ (op stil te zetten) zodat de kinderen in alle stilte naar de beelden kunnen kijken. YouTube Kids werd in 2015 in de Verenigde Staten en komt begin 2019 ook naar Nederland.
5. Getting stuff done
Er zijn vele apps die je op een efficiënte manier taken laten afronden zonder dat je daarbij meteen de telefoon in de hand hoeft te nemen. Neem bijvoorbeeld Google Assistent. Je geeft deze slimme assistent op je telefoon een stemopdracht om een app’je naar je een meisje te sturen om af te spreken, de slimme verlichting op standje romantisch te zetten en een fijne playlist via Play Music af te spelen. Zo heb je meer tijd voor dat ene meisje en kun je de telefoon laten liggen.
Google Foto’s kan je leven ook een stuk makkelijker maken. Foto’s en video’s opleuken met muziek en filters doet deze app automatisch voor je. Dat scheelt jou weer schermtijd.
Ook Android Auto en Gmail’s Smart Compose kunnen je schermtijd verminderen. Android Auto doet dat door de ingebouwde Google Assistent die je tijdens het autorijden van dienst kan zijn. Smart Compose is is onderdeel van Gmail die je helpt om nog sneller je e-mails te typen.
6. Mindfulness en zen
De Play Store staat vol met handige apps waarbij je je even helemaal kunt focussen op jezelf. Mooie voorbeelden zijn Calm, Headspace en natuurlijk Google Fit. De laatste biedt ademhalingsoefeningen zodat je snel opgebouwde stress kunt verminderen om zo tot rust te komen. Deze functie werkt alleen in combinatie met een Wear OS-horloge met de Google Fit-app. Hier vind je meer tips voor minder stress en dus een beter leven.
7. Lekker fit worden
Als Instagram-gebruiker kun je de deelnemers van de #GetFitWithGoogle challenge volgen. In deze challenge doen teams van vier Instagram-influencers uit verschillende landen mee. Ze nemen het elke week tegen elkaar op om het meeste hartpunten te verzamelen met Google Fit. Hieronder vind je de tussenstand van week 3.
Heb je nog meer tips om je schermtijd te verminderen? Welke apps gebruik jij om fit te worden of sneller taken af te ronden? Deel ze met ons in de reacties!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Google die voor je digitale wellness zorgt? Google is meer geïnteresseerd hoe je je smartphone gebruikt om je profiel te complementeren en heeft een leuke marketingtruuk verzonnen om dat te verzamelen zonder meteen als datagraaier door de mand te vallen.
Die family link app lijkt mij intressant. Ik vraag mij wel het volgende af. Als je de app geinstalleerd hebt en je kind weet hoe apps verwijderd moeten worden, dan heeft de app toch geen zin? Of is dat op 1 of andere manier beveiligd?