Google Family Link: alles wat je als ouder moet weten

Google Family Link: alles wat je als ouder moet weten

Sven Brys

door Sven Brys

Laatst geüpdatet

Google Family Link

In ons artikel 'Zo maak je jouw Android-smartphone of -tablet kidsproof' kreeg je al enkele tips om je toestel op een eenvoudige manier kindvriendelijk te maken. Een belangrijke en ontbrekende tip is het gebruiken van de Google Family Link-app.

Met de Google Family Link-app kun je de accounts van je kinderen aanmaken en beheren. Wanneer je kinderen een nieuwe app of game willen downloaden, moeten ze daarvoor eerst aan jou toestemming vragen.

Naast het geven van toestemming voor het downloaden van een app, kun je als ouder ook het smartphone- of tabletgebruik monitoren. Hierbij kun je een maximaal aantal uur of zelfs minuten instellen dat je kinderen de smartphone of de tablet mogen gebruiken. In de applicatie is precies te zien hoeveel elk kind bezig is met specifieke apps en games. De smartphones en tablets van je kinderen kunnen ook vergrendeld worden als het bedtijd is, zodat je kind 's avonds en 's morgens vroeg geen gebruik kan maken van het toestel. Daarnaast kan de applicatie ook de locatie van je kind bepalen. Hieronder leggen we je uit hoe je de app instelt en wat je er mee kunt doen.

Beginnen bij de start

Bij het eerste gebruik van de app moet je eerst je eigen Google-account koppelen aan de Google Family Link-app. Zodra je eigen Google-account gekoppeld is, kun je beginnen met het aanmaken van een Google-account voor je kind. In België is de minimumleeftijd voor een account 13 jaar en in Nederland is dat 16 jaar. Onder deze leeftijd is het verplicht dat het kind toestemming heeft van de ouders. Om toestemming te geven, gebruik je dus de Google Family Link-app.

Eerst wordt er gevraagd of je kind al een Google-account heeft. Indien dit het geval is, installeer je de Google-Family-link app op het toestel van je kind en typ je binnen de app de gegenereerde code in, die je terugvindt op je eigen toestel.

Indien je kind nog geen Google-account heeft, ga je verder op je eigen toestel. Je doorloopt verschillende stappen waarbij je gegevens van je kind invult zoals naam, geslacht, geboortedatum, gebruikersnaam en wachtwoord.

Hierna moet je via je credit-gegevens toestemming geven aan Google om een account voor je kind dat jonger is dan 16 jaar aan te maken. Er worden hierbij geen kosten in rekening gebracht en indien dat toch het geval is, zullen deze worden terugbetaald. Belangrijk om te weten is dat je kind geen toegang krijgt tot je creditcardgegevens.

screenshot

Hierna krijg je meer informatie over de gegevensverwerking van het Google-account van je kind, waarna je moet aangeven of je akkoord gaat. Persoonlijk vind ik het belangrijk dat je deze informatie toch best even doorneemt, voordat je akkoord gaat. Zo zal je later niet voor verrassingen komen te staan als bijvoorbeeld je kind toch toegang krijgt tot content die niet bestemd zijn voor hem of haar.

Je akkoord wordt bij de laatste stap bevestigd aan de hand van je creditcard, die dient als digitale handtekening. Na deze stappen te overlopen, is het Google-account van je kind aangemaakt.

Toestellen koppelen

De volgende stap is het koppelen van het toestel van je kind. Hiervoor neem je het toestel dat hij/zij gaat gebruiken en stel je dit in via het Google-account van je kind. Als je zijn/haar inloggegevens hebt ingevuld, krijg je de vraag of je als ouder toestemming geeft om dit apparaat te gebruiken. Dit bevestig je door je in te loggen op jouw Google-account.

Daarna wordt er gevraagd om de Google Family Link-app te downloaden en te installeren op het toestel van je kind. Van zodra dit gebeurd is, geef je het toestel een naam.

Je krijgt een overzicht van de apps die op het toestel geïnstalleerd staan. De apps die niet voor je kind bestemd zijn, schakel je uit. Hierbij maakt Google zelf een onderscheiding tussen apps die je zelf goedkeurt, apps die verplicht zijn en apps die niet geschikt zijn voor kinderen, zoals YouTube.

Als je dit allemaal hebt ingesteld, is het toestel gekoppeld aan de Google Family-app. Nu kan je het toestel aan je kind overhandigen. Je zal in de app-drawer van het toestel zien dat je kind enkel toegang heeft tot de apps die je zelf hebt toegestaan.

Google Family Link-app

Het Google-account van je kind is aangemaakt en nu het toestel gekoppeld is, kan je het toestel van je kind beheren via de Google Family Link-app

screenshot

Instellingen aanpassen

De Google Play-opties zijn de eerste instelling die je kan aanpassen. Hierbij stel je zaken in zoals goedkeuringen voor aankopen en downloads, en content beperkingen op apps, boeken, muziek en films. Dus als je kind een app wil downloaden, zal je als ouder hier eerst toestemming voor moeten geven. Toestemming geven doe je door met jouw account in te loggen op het toestel van je kind.

Het volgende dat je kan instellen zijn de website-filters in Google Chrome. Hierbij heb je de keuze tussen het toestaan van alle sites, enkel sites voor volwassen blokkeren, of alleen bepaalde sites toestaan. Het laatste is de veiligste instelling, omdat je kind bij het bezoeken van een website je expliciete goedkeuring moet hebben. Als je kind naar een bepaalde website surft, zal je kind de mededeling zien met de vraag of die de toestemming wil vragen zijn/haar ouders. Indien je kind dit accepteert, krijg je een melding op je smartphone waarbij je de keuze krijgt om die website al dan niet goed te keuren. De goedgekeurde of geblokkeerde sites kan je elk moment aanpassen.

Binnen het instellingsmenu 'Google Zoeken', kan je SafeSearch activeren om seksuele expliciete en gewelddadige Google-zoekresultaten weg te filteren. Weet wel dat dit niet waterdicht is en de kans nog steeds bestaat dat je kind zoekresultaten vindt die niet voor hem of haar bestemd zijn.

Verder kan je ook nog aangeven dat je kind via de Google Assistent al dan niet apps van derden mag gebruiken.

Een andere belangrijke functie in de Google Family Link-app is het Android apps-instellingsmenu. Hier krijg je overzicht van de apps die je hebt goedgekeurd of geblokkeerd. Dit kan je per app aanpassen door op de desbetreffende app te tikken en de schakelaar om te schakelen.

Op je eigen toestel kan je ook de locatie-instellingen van het toestel van je kind aanpassen. Hierbij kan je al dan niet toestemming geven dat het toestel van je kind de locatie doorgeeft aan Google. Met deze informatie maakt Google een overzicht over waar je kind is of is geweest en wat je kind doet zoals fietsen of lopen.

Verder kan je de locatiemodus aanpassen, waarbij je de gekende keuze hebt: nauwkeurig, batterijbesparing of alleen apparaat.

Verder vind je binnen de instellingen nog de mogelijkheid om de accountgegevens van je kind aan te passen.

Overige mogelijkheden

Locatie en activiteit

Binnen het kindprofiel in de Google Family-app kan je nagaan waar je kind zich momenteel bevindt en wat de laatste activiteit was op het toestel. Zodra je toestel de locatie van je kind heeft ontvangen, kan je naar deze plaats navigeren door op het pijltje te tikken.

Bij de activiteiten kan je zien welke apps je kind heeft gebruikt en voor hoelang deze gebruikt zijn.

Schermtijd en bedtijd

Bij deze handige functie kan je instellen hoe lang je kind het apparaat mag gebruiken en wanneer het bedtijd is. Deze instellingen kan je dag per dag instellen. Is de schermtijd verstreken of is het bedtijd? Dan vergrendelt het toestel van je kind. Als je kind een smartphone gebruikt, kan je hem of haar wel nog bellen.

Dit zijn alle mogelijkheden die je hebt in de Google Family Link-app. Graag weten we van jullie wat je denkt van deze app? Ga je de Google Family Link-app gebruiken, of mis je nog bepaalde eigenschappen?

Google Family Link voor ouders

Google Family Link voor ouders

Google Family Link is een dienst waarmee ouders een beheerde Google-account voor hun kinderen aan kunnen maken. Met de speciale applicatie is het onder andere mogeli ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Tips

Dit vind je misschien ook leuk