Android staat voor veelzijdigheid en keuzevrijheid en dat geldt ook als het om het ontgrendelen van onze smartphones gaat. Android heeft heel wat manieren waarmee je dat kan doen en elke manier kan wel handig zijn voor een type gebruiker of in bepaalde scenario’s. Dit zijn de vijf manieren.
1. Lichaamsdetectie
je een telefoon kan herkennen of wanneer hij in de hand of in je broekzak wordt meegenomen. Met Smart Lock en de Lichaamsdetectie kan hij er dan voor zorgen dat je slechts eenmaal moet ontgrendelen, en zolang je daarna blijft bewegen blijft je smartphone ook ontgrendeld. Merk je telefoon dat hij wordt neergelegd, dan gaat het slot er weer op.
Lichaamsdetectie is een handige manier die het mogelijk maakt dat je minder moet ontgrendelen, maar het brengt wel een duidelijk risico met zich mee. Als iemand plots je telefoon uit je handen grijpt en ermee wegloopt, dan is hij nog steeds technisch gezien in beweging. Je krijgt dus meer gebruiksgemak maar loopt wat meer risico. In onderstaand stappenplan leggen we je uit hoe het instelt.
Stappenplan
- Open je Instellingen en kies Beveiliging
- Tik op Smart Lock
- Voer je pincode in en bevestig
- Tik op Lichaamsdetectie
- Zet de schakelaar aan
- Kies Doorgaan
2. Biometrische beveiliging
Je kan bij zowat alle smartphones uit elk prijssegment je vingerafdruk gebruiken om ze te ontgrendelen, en dat is niet voor niets een populair. Vingerafdrukscanners zij zowel snel als betrouwbaar. Bij de Samsung Galaxy S10 is er ooit een probleem geweest met de speciale ultrasonische scanner, maar ook dat werd verholpen met een update.
Minder goed dan de vingerafdrukscanner, is om te ontgrendelen met gezichtsherkenning. Als je smartphone naast de selfiecamera ook nog andere sensoren gebruikt om je te identificeren, dan is dat een andere zaak. Maar de meeste moderne telefoons komen zonder zo’n speciale DOT-projector en infraroodscanner. Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat herkenning met alleen een selfiecamera niet betrouwbaar genoeg is.
Verder heeft Samsung jaren geleden geëxperimenteerd met een irisscanner maar die technologie is nooit doorgebroken. Hieronder ontdek je hoe je biometrische beveiliging kan instellen.
Stappenplan
- Open je Instellingen en kies Beveiliging
- Zoek naar termen als ‘Vingerafdruk‘
3. Vertrouwde plaatsen
Je kan met Smart Lock vertrouwde plaatsen kiezen, en zo lang je je daar bevindt, blijft je telefoon ontgrendeld. Verlaat je de plek dan moet je weer elke keer ontgrendelen zoals normaal. Deze functie is een prima idee voor wie bijvoorbeeld alleen woont en zijn of haar huis als een vertrouwde plaats selecteert, maar uiteraard gebruik je geen openbare plaatsen voor deze functie. Een goede dosis gezond verstand is dus belangrijk. We leggen uit hoe jet het instelt.
Stappenplan
- Open je Instellingen en kies Beveiliging
- Tik op Smart Lock
- Voer je pincode in en bevestig
- Tik op Vertrouwde plaatsen
- Selecteer Vertrouwde plaats toevoegen
- Versleep het kaartje of vul een adres in en tik erop
- Bevestig met OK
4. Patroon, pincode of wachtwoord
Dit is de ouderwetse manier om je telefoon te beveiligen, maar deze methodes dienen ook nog steeds als back-up voor biometrische beveiliging en andere alternatieven van vergrendeling. Toch zijn er ook een aantal zaken waarvoor je moet opletten bij deze ietwat trage maar veilige ontgrendelingsmethodes.
Zorg bijvoorbeeld dat je een veilig wachtwoord gebruikt, een patroon dat niet voorspelbaar is – ja hoor, we bedoelen die ‘L’-beweging – en een originele cijferrij voor je pincode. Wie ‘1,2,3,4’ als pincode kiest kan al beter helemaal geen vergrendelmethode toevoegen. Zo stel je deze vorm van vergrendeling in.
Stappenplan
- Open je Instellingen en kies Beveiliging
- Tik termen als patroon, schermvergrendeling en pincode
5. Vertrouwde apparaten
We gebruiken al heel wat ‘smart-apparaten’ die vaak in verbinding staan met onze telefoon; Denk aan slimme horloges of bluetooth-oortjes. Als je telefoon nog verbinding heeft met een van deze bluetooth-apparaten dan kan je met Smart Lock instellen dat hij al die tijd ontgrendeld blijft.
Al komt ook deze functie met een duidelijke disclaimer, want een bluetooth-verbinding tussen apparaten kan tot 120 meter ver reiken. Met andere woorden, als je telefoon zich in de andere kamer bevindt dan degene waar jij met je smartwatch zit, dan kan iedereen in die kamer je toestel gebruiken. We leggen uit hoe je het instelt.
Stappenplan
- Open je Instellingen en kies Beveiliging
- Tik op Smart Lock
- Voer je pincode in en bevestig
- Tik op Vertrouwde apparaten
- Selecteer Vertrouwd apparaat toevoegen
- Kies uit de lijst een bluetooth-apparaat dat gekoppeld is met je telefoon
- Bevestig met Ja, toevoegen
Welke methode gebruik jij om je smartphone te ontgrendelen? Gebruik jij één van de mogelijkheden van Smart Lock of maak je er misschien bewust geen gebruik van? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Alle AW Basics-artikelen
Dit artikel is onderdeel van onze AW Basics. Dat zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Deze howto’s, tips, en achtergrondartikelen zijn voor zowel beginners als gevorderden interessant! Je vindt hier op Androidworld het complete overzicht van alle AW Basics.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik gebruik de selfie camera en vingerafdruk. En eenmaal per dag moet ik een patroon invoeren. (Oppo find x5 pro)
ik zou die van de GPS niet willen gebruiken ? ben je straks je telefoon kwijt hoeven ze alleen maar voor je huis te zijn om je telefoon te unlocken maar ja leeg gooien zou dan niet kunnen vanwege de pincode
Duidelijk en helder artikel. Plus- en minpunten aangegeven en een stappenplan om e.e.a. in te stellen. Kleine typo (zie andere reacties), maar dat kan gebeuren.
Virus = Iris?