De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Review Vernee Mars: Chinaphone mist overtuigingskracht

Rens Blom
21 november 2016, 21:04
5 min leestijd
Review Vernee Mars: Chinaphone mist overtuigingskracht

Lees verder na de advertentie.

Ontwerp

Werp een snelle blik op de Vernee Mars en de kans is groot dat je denkt dat het om een iPhone 7 (Plus) gaat. De metalen behuizing (in goud en grijs) doet veel denken aan de nieuwste iPhone, wat onder meer komt door de locatie van de antennebanden en de camera. Het is duidelijk waar Vernee zijn inspiratie vandaan heeft gehaald, maar er zijn ook verschillen. Zo heeft de Mars een vingerafdrukscanner aan de zijkant, die minder accuraat is dan de meeste scanners. Als hij het doet is´ie snel, maar het komt regelmatig voor dat je pas na drie pogingen succes hebt. Verder is de smartphone voorzien van een usb-c-poort voor universeel opladen, heeft hij een groter 5,5 inch scherm en is er een 3,5mm-poort aanwezig. Take that, Apple 😉

De bouwkwaliteit van de Mars is dik in orde: het toestel voelt degelijk aan en is door de zeer smalle schermranden kleiner dan de meeste 5,5 inch telefoons. Wel is hij erg glad, dus een hoesje kan handig zijn.

Beeldscherm, geluid en camera´s

Het beeldscherm van de Mars breekt geen records, maar is voor een betaalbare smartphone prima. De full-hd-resolutie zorgt op het 5,5 inch formaat voor scherp beeld en de kleurweergave is goed. Ook de kijkhoeken en de maximale helderheid scoren ruim voldoende en al met al heb ik maar weinig aan te merken op het scherm.

Over de enkele speaker aan de onderkant ben ik minder positief. De positie is niet ideaal, de geluidskwaliteit is niet bijzonder en het maximale volume is minder hoog dan bij concurrerende modellen. Dat wil niet zeggen dat de speaker slecht is, want hij doet wat hij moet doen. 

Ook de camera werkt naar behoren, maar presteert wisselvallig. Regelmatig weet hij nette plaatjes af te leveren met veel detail, mooie kleuren en een goede focus. Maar het komt ook voor dat de camera de mist ingaat en vrij onscherpe foto´s maakt die bovendien te donker of te licht zijn. De kleurenreproductie kan eveneens onjuist zijn, met uitgewassen rood en straatstenen die teveel oranje zijn. In het donker fotograferen of filmen is niet aan te raden: de sensor vangt nauwelijks licht op. Plaatjes zijn daarom vrijwel onbruikbaar en alhoewel de flitser voor een bak licht zorgt, maakt het de resultaten niet beter.

De 5 megapixelfrontcamera maakt aardige selfies en kan prima gebruikt worden voor videogesprekken, maar ook hier is de kwaliteit niet bijzonder. 

Hardware

Vernee heeft de Mars voorzien van een oude MediaTek Helio P10-chip met 1,8GHz octacore-processor en 4GB werkgeheugen. Die is technisch niet zo geavanceerd en ook niet energiezuinig, maar drijft de telefoon wel vlot aan. Bij normaal gebruik valt er niet te klagen over de snelheid, al zijn er genoeg concurrerende smartphones die (veel) sneller zijn. Denk aan de 140 euro kostende Xiaomi Redmi Note 3 Pro met een Snapdragon 650-soc en 2GB werkgeheugen, goed voor een Antutu-score van 75 duizend punten. En Vernee’s eigen Apollo Lite – die even duur is als de Mars – haalt 87 duizend punten. De Mars komt niet verder dan 49 duizend.

Het toestel heeft 32GB opslagruimte, waarvan 25GB beschikbaar is. Vind je dat niet genoeg dan kun je een micro-sd-kaartje in de telefoon stoppen, waarbij er ondersteuning is voor de Android Adoptable Storage-functie. Onthoud dat de dual-sim-ondersteuning dan verdwijnt omdat de Mars een hybride slot heeft voor twee simkaarten voor één simkaart en een sd-kaartje.

De accuduur van de telefoon valt – net als bij andere Vernee-toestellen – tegen. De 3000 mAh accu gaat bij normaal gebruik krap een dag mee (3 uur scherm-aan-tijd) en belast je hem zwaarder dan moet je voor het avondeten al op zoek naar stroom. De Mars kan intensief gebruik dus niet goed aan, maar presteert in stand-by juist wel goed. Ook de MediaTek Pump Express-snellaadfunctie via usb-c is fijn, en laadt de accu binnen negentig minuten op. Draadloos opladen of de accu verwisselen is niet mogelijk.

Ook een nfc-chip moet gemist worden; een begrijpelijke keuze in deze prijsklasse. Jammer is dat er een 4G-frequentie ontbreekt, de 900MHz. Als T-Mobile klant val ik buiten de Randstad daarom regelmatig terug op 3G-snelheid.

Software

In tegenstelling tot veel andere Chinese smartphonemakers, voorziet Vernee zijn toestellen van een nagenoeg kale Android-versie. Dat valt te prijzen, want Android 6.0 Marshmallow is van zichzelf gebruiksvriendelijk en hoe minder een fabrikant aanpast, hoe sneller het updates kan uitrollen. Dat lijkt bij de Mars te kloppen, want Vernee liet begin november al weten in december met een Android 7.0 Nougat-update te komen. Om te bewijzen dat dat geen loze claim is, toonde het bedrijf ons foto’s en een video van een werkende Nougat-bèta op de smartphone. Fijn, want de nieuwe Android-versie biedt veel vernieuwingen en verbeteringen.

Maar Vernee’s softwarebeleid biedt genoeg ruimte voor verbetering. Zo levert het een tiental onnodige MediaTek-apps mee die je niet kan verwijderen en worden de maandelijkse Android-beveiligingsupdates die Google uitbrengt, genegeerd. De Mars heeft de patch van 1 april, ook na een software-update die bugfixes doorvoert. 

Conclusie

Onbekende smartphonemerken die goede modellen met scherpe prijskaartjes uitbrengen zijn er genoeg. Vernee is er één van, zo liet het met de Thor en Apollo Lite zien. Het nieuwste model, de Mars, is echter een minder goede koop. In vergelijking met de concurrentie stellen vooral de camera’s en de accuduur teleur. Dat wil niet zeggen dat de Mars een slechte smartphone is, want voor 180 euro biedt hij een prima prijs/kwaliteitsverhouding. Maar er zijn genoeg Chinaphones (waaronder de Apollo Lite) die even duur zijn en meer waar voor hun geld bieden. De Vernee Mars weet daarom niet helemaal te overtuigen.

Pluspunten
+ Premium behuizing
+ Vrijwel kale Android-versie met Nougat in aantocht
+ Fraai beeldscherm

Minpunten
– Wisselvallige camera
– Tegenvallende accuduur
– Minder krachtige processor
– Geen beveiligingsupdates

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!