"Hoe werkt adoptable storage?" en meer vragen over SD-kaarten en USB-schijven in Android 6

"Hoe werkt adoptable storage?" en meer vragen over SD-kaarten en USB-schijven in Android 6

Hoe werkt adoptable storage?

Wanneer je de afgelopen jaren een Nexus-apparaat hebt gehad, dan zul je je er van bewust zijn dat Google geen fan is van SD-kaarten: sinds 2010 zijn er geen SD-kaart-slotjes meer te vinden in Nexus-apparaten. Tot Android 5.0 Lollipop waren er verschillende wijzigingen in de manier waarop Android omgaat met de geheugenkaartjes, waardoor de kaarten ook steeds minder nut hadden voor gebruikers. Fabrikanten probeerden de problemen te verminderen, maar pas sinds Android 5.0 zijn SD-kaartjes ook in standaard Android volledig geïntegreerd.

Met de introductie van Android 6.0 Marshmallow in de herfst van 2015 heeft Google een extra optie voor geheugenkaarten en USB-schijven toegevoegd. Het 'externe' geheugen kan van deze Android-versie namelijk min of meer worden gebruikt als 'intern' geheugen. Dat wordt gedaan door het geheugen te 'adopteren' (adopted storage).

Wanneer een SD-kaart of USB-schijf wordt 'geadopteerd', wordt deze geformatteerd en versleuteld. Vanaf dat moment werkt het geheugenkaartje of de schijf (zonder het opnieuw te formatteren) alleen met die smartphone, tablet of Android TV-box. Omdat de versleuteling specifiek gemaakt is voor dat apparaat, is het mogelijk om daar applicatiedata en privédata van gebruikers op op te slaan.

Wanneer je een nieuwe SD-kaart in een toestel stopt dat ondersteuning heeft voor adopted storage, zoals de HTC 10, zal Android vragen op welke manier het geheugen gebruikt moet worden. Wanneer er gekozen wordt voor adopted storage, zal het kaartje geformatteerd en versleuteld worden. Daarna kan eventueel data worden overgezet van het interne geheugen naar de geheugenkaart of de schijf.

Wat zijn de nadelen van adoptable storage?

Over het algemeen zullen SD-kaarten langzamer zijn dan het interne geheugen van een smartphone. Dat betekent dat applicaties minder snel zullen opstarten en bestanden minder snel gelezen of opgeslagen zullen worden. Of je hier in de praktijk iets van zult merken, is nog maar de vraag. Daarnaast zal Android een schijf of SD-kaart eerst testen en je waarschuwen als de schrijf- en leessnelheid aanzienlijk minder is dan bij het interne geheugen. Er wordt in ieder geval aanbevolen om geen Class 2, 4 of 6-geheugenkaart te gebruiken, waarbij Class 2 en 4 uit den boze zijn. Een UHS-1-kaart of andere snelle kaart wordt aanbevolen.

Naast het verschil tussen de snelheid van de twee soorten geheugen, is er een ook een verschil in duurzaamheid. SD-kaarten zullen over het algemeen eerder fouten bevatten en sneller 'slijten' dan het interne geheugen in je smartphone. Wanneer je gebruik maakt van een snelle microSD-kaart van een goede fabrikant, zal de kans echter vrij klein zijn dat er daadwerkelijk iets mis gaat.

Wanneer je een SD-kaart gebruikt voor adoptable storage, is deze niet zomaar meer te gebruiken in andere apparaten. Het kaartje wordt namelijk gekoppeld aan een toestel en dusdanig beveiligd dat de gegevens alleen uit te lezen zijn op dat toestel of apparaat. Wanneer je de SD-kaart in een ander apparaat wilt gebruiken, moet deze eerst worden geformatteerd. Daarbij raak je de bestanden en apps kwijt die op het SD-kaart staan.

Wat gebeurt er als ik mijn SD-kaart per ongeluk verwijder?

Wanneer je je SD-kaart verwijdert, al dan niet per ongeluk, gebeurt er weinig. De apps die op de SD-kaart staan opgeslagen verdwijnen. De SD-kaart kan pas weer in een ander apparaat gebruikt worden als deze geformatteerd is.

Het systeem onthoudt wel welke applicaties op de adopted storage zijn opgeslagen en de apps zullen weer terugkomen wanneer je je SD-kaart (of USB-schijf) terugplaatst.

Wat gebeurt er als mijn SD-kaart stuk gaat?

Wanneer de SD-kaart of USB-schijf stuk gaat, raak je de data op de adopted storage kwijt. Dat houdt in dat de gegevens van de apps verloren gaan en dat de apps zelf niet meer te vinden zijn in het systeem.

De meeste applicaties die speciaal gemaakt zijn voor Android-versies vanaf Android 6.0 Marshmallow zullen automatisch een back-up maken van hun gegevens. Die back-up wordt automatisch gemaakt wanneer je telefoon of tablet niet gebruikt wordt, aan de oplader ligt, verbonden is met een WiFi-netwerk en wanneer het minimaal 24 uur geleden is dat er een update van de app gemaakt is. De back-up zal bij een herinstallatie automatisch hersteld worden, maar deze functie is nog niet beschikbaar voor alle apps. Dat houdt in dat je er verstandig aan doet belangrijke gegevens regelmatig zelf op te slaan, maar dat geldt niet specifiek voor apps die op de SD-kaart zijn opgeslagen.

Waarom is adoptable storage op sommige toestellen uitgeschakeld?

Samsung heeft adoptable storage op de Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge standaard uitgeschakeld. Dat geldt ook voor LG en de LG G5. Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken, zoals we hierboven hebben genoemd: de SD-kaart kan niet meer in een ander toestel of computer gebruikt worden, de lees/schrijfsnelheid zijn minder en SD-kaarten zijn niet zo duurzaam als intern geheugen.

Een andere mogelijkheid is nog dat de fabrikanten graag een versie van hun smartphone verkopen met meer intern geheugen. Er wordt veel geld gevraagd voor meer opslag en een microSD-kaart zou daar een goedkoop alternatief voor kunnen zijn. Bij de LG G5 is echter alleen een versie met 32 GB verkrijgbaar.

Wanneer de fabrikanten adoptable storage niet ondersteunen, wil dat niet zeggen dat een SD-kaart nutteloos is. Bij de Galaxy S7 is het bijvoorbeeld mogelijk om apps naar de SD-kaart te verplaatsen en kunnen ook foto's en video's op de SD-kaart worden opgeslagen. Deze afbeeldingen zijn dan ook via een computer uit te lezen. Mocht je toch adoptable storage willen gebruiken op de Galaxy S7 of Galaxy S7 Edge, kijk dan eens naar de instructies in dit artikel.

Waarom kan ik deze app niet op de SD-kaart opslaan?

Wanneer je SD-kaart of USB-schijf hebt ingesteld als adopted storage, kun je apps opslaan op de SD-kaart. De app moet hier echter wel ondersteuning voor bieden. Dit is aan de ontwikkelaar: deze moet aangeven dat de app geschikt is om op de SD-kaart op te slaan.

Waarom zou een ontwikkelaar er voor kiezen om dit niet in te schakelen? Ten eerste kan het er mee te maken hebben dat de ontwikkelaar niet op de hoogte is van de mogelijkheid. Ten tweede kan er bewust voor gekozen zijn om dit niet in te schakelen omdat de app altijd beschikbaar moet zijn of veel wordt geladen. Je kunt daarbij denken aan een live wallpaper, een bewegende achtergrond. Deze zijn minder geschikt om op de SD-kaart op te slaan, omdat deze heel vaak geladen moeten worden waardoor de SD-kaart onder andere sneller slijt.

Waar worden nieuwe apps geïnstalleerd als ik adoptable storage gebruik?

Als de ontwikkelaar heeft aangegeven dat een app op een SD-kaart of ander extern medium geïnstalleerd mag worden, kan een app daarop worden opgeslagen. Bij het installeren, kiest het systeem normaliter zelf voor een locatie op basis van hoeveel geheugen er vrij is: is er meer vrij op het interne geheugen, zal dit benut worden, is er meer geheugen vrij op de adopted storage, zal de app daar worden geïnstalleerd. Wanneer de ontwikkelaar een voorkeur aan heeft gegeven voor een type opslag, zal daar rekening mee gehouden worden en als gebruiker kun je ook aangeven welk type opslag jij de voorkeur geeft.

Als gebruiker kun je daarna nog met apps schuiven: je kunt ze van het interne geheugen naar je geheugenkaart verplaatsen en vice versa.

Waarom werkt adoptable storage niet met mijn USB-schijf/stick?

Adoptable storage is alleen beschikbaar op toestellen met Android 6.0 Marshmallow en hoger. Daarnaast zijn er nog wat andere eisen. De adoptable storage-mogelijkheid wordt alleen aangeraden voor stabiele locaties. Dat betekent dat een USB-schijf geen optie is voor adoptable storage op een smartphone of tablet: deze zal hoogstwaarschijnlijk regelmatig losgekoppeld worden, al dan niet met opzet.

Volgens Google is een USB-schijf op een televisie of set-top-box wel een goede kandidaat, omdat deze over het algemeen op een stabiele locatie aangesloten wordt.

Is het mogelijk om adoptable storage te gebruiken op een gedeelte van mijn SD-kaart of USB-schijf?

Het is standaard niet mogelijk om een gedeelte van een USB-schijf of SD-kaart te gebruiken als intern geheugen. Bij het instellen van een opslagmedium als adopted storage, krijg je alleen de mogelijkheid om de hele kaart te gebruiken als 'interne opslag' of als 'draagbare opslag'.

Het is wel mogelijk om een schijf gedeeltelijk te gebruiken als interne opslag door gebruik te maken van command-line-commando's, zoals je ook in dit artikel over het instellen van adopted storage op de Galaxy S7 kunt lezen.

Lees meer over:
Android M

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties