Sony Xperia Z3 Compact
De Sony Xperia Z3 Compact is het tweede Compact-toestel van Sony en is simpel gezegd de opvolger van de Z1 Compact. Het toestel is tegelijkertijd met de Xperia Z3 gepresenteerd, maar heeft een veel kleinere formfactor terwijl de specificaties in grote lijnen hetzelfde zijn als zijn grote broer. Het toestel bevat 2GB werkgeheugen, waarbij de Z3 het doet met 3GB werkgeheugen en ook de accu heeft minder capaciteit. De accu van de Z3 heeft een capaciteit van 3100mAh terwijl de Z3 Compact een accu aan boord heeft van 2600mAh. Het grootste verschil is natuurlijk het scherm, zowel qua formaat als qua resolutie. De Z3 Compact heeft een 4,6 inch scherm met een resolutie van 1280×720 pixels, terwijl de Z3 een full HD-paneel aan boord heeft van 1920×1080 pixels en een schermdiagonaal van 5,2 inch.
Overige hardware bestaat uit de AC-variant van de Snapdragon 801, een processor met vier rekenkernen en een maximale kloksnelheid van 2,5GHz. Er is een 20,7 megapixel-camera aanwezig en een frontcam met een resolutie van 2,2 megapixels. De resolutie van 20,7 megapixels kennen we vanaf de Xperia Z1, maar deze variant in de Z3 Compact is vernieuwd, bevat een groothoeklens en kan ook foto’s schieten tot een ISO-waarde van 12800 wat moet resulteren in betere foto’s bij slechte lichtomstandigheden. Er is 16GB intern geheugen in het toestel te vinden, evenals een microSD-kaartslot om dit uit te breiden. Het toestel kan overweg met WiFi b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, GPS, NFC en LTE met maximaal categorie 4 (dus geen LTE Advanced oftewel 4G+).
Qua uiterlijk zijn er ook nog wat verschillen tussen beide toestellen te vinden. Zo is de Z3 Compact afgewerkt met een plastic strip aan de zijkanten en boven- en onderkant en is dit bij de Z3 metaal. Deze plastic strip ziet er niet alleen stoer uit met een wat industriële look, maar voorkomt ook sneller butsjes of krassen mocht het toestel vallen. De hoeken van deze nieuwe Sony-generatie zijn ook aangepakt ten opzichte van de vorige modellen en moeten ook zorgen voor bescherming tegen vallen.
Wij hebben het oranje model van de Z3 Compact aan de tand kunnen voelen en hoewel Sony zegt dat het oranje is, neigt de kleur toch meer naar rood. Wel moet daarbij gezegd worden dat het ook een kwestie is van de lichtinval, maar al met al geeft het een mooi effect. Het toestel is ook te verkrijgen in het groen, zwart en wit, waarbij de witte variant geheel wit is en ook aan de voorkant witte bezels heeft.
Eerste indrukken
De eerste indrukken van deze Sony zijn louter positief. De afwerking is erg goed met aan de voor- en achterkant een glazen plaat. De bovenkant van het toestel bevat de 3,5mm poort en microfoon. De rechterkant bevat de kenmerkende ronde powerbutton, met vlak daaronder een kleine volumeknop. Ook is er een aparte fysieke cameraknop aanwezig op het toestel. De linkerkant bevat de poort om het toestel via een magnetische kabel of dock op te laden en ook zijn er twee klepjes aanwezig, die een stuk netter in het toestel verwerkt zijn dan bij vorige Sony-toestellen. Achter het ene klepje zijn de microUSB-poort en het microSD-kaartslot te vinden, terwijl achter het andere klepje de nanoSIMkaart geplaatst kan worden. Met een kleine print is er aangegeven dat er achter één van de klepjes een microSD-kaart geplaatst kan worden, maar over een USB-poort of de SIMkaart wordt is weer niks op het toestel zelf te vinden. Iemand die het toestel koopt en gebruikt komt daar vanzelf wel achter en doet een heel klein beetje af aan het strakke ontwerp. Het ontwerp is letterlijk ook wat ‘strak’, want ik kon de klepjes nagenoeg niet openen zonder een hulpmiddeltje zoals een dubbelgevouwen A4’tje.
Om het toestel in eerste instantie op te laden zul je toch echt het klepje moeten openen (of je moet inderdaad al een losse magnetische oplaadkabel of -dock besteld hebben) en dat vind ik persoonlijk gewoonweg irritant. Een simpele microUSB-oplader wordt meegeleverd door Sony evenals een goedkoop headsetje. Laat deze accessoires weg Sony en lever een magnetische kabel mee zou ik zeggen, daar is het gros van de Z3 Compacters vast en zeker veel blijer mee.
De voorkant bevat de frontcamera en verschillende sensors zoals de lichtsensor. Een notificatieledje is ook aanwezig en is te vinden in de linkerbovenhoek van het toestel en bestaat uit een klein rondje. Sony is één van de fabrikanten die een RGB-ledje gebruikt in veel van zijn toestellen, waardoor het ledje nagenoeg elke kleur kan laten zien wat weer handig is voor het instellen van verschillende notificaties van verschillende contactpersonen. Het lampje is klein en rond en is dus niet meer te vinden in de vorm van een klein balkje zoals bij de Z1 Compact. Ook zijn er twee speakers te vinden aan de voorkant van het toestel, die een hard geluid kunnen produceren wat op het hoogste niveau niet heel helder meer klinkt. De glasplaatjes aan de voor- en achterkant vibreren zelfs licht als het geluid uit de speakers schalt.
Sony heeft in een behuizing van 127,3 x 64,9 een 4,6 inch scherm kunnen frotten terwijl de Z1 Compact een 4,3 inch scherm had en een behuizing die 127 x 64,9mm meet en dus nagenoeg hetzelfde is. Dit resulteert erin dat de schermranden een stukje kleiner zijn geworden en vooral de randen aan de zijkanten zijn een stuk smaller geworden. Waar ik als negatief punt bij de Z1 Compact-review nog noemde dat de schermgrootte eigenlijk aan de kleine kant was ten opzichte van de grootte van het toestel is dit bij de Z3 Compact een stuk beter.
Het toestel bevat dus aan beide kanten een glazen plaat wat ervoor zorgt dat het toestel gewoonweg erg glad is. Als ik het toestel op mijn portemonnee legde die weer op tafel lag, lag de telefoon daar enkele seconden later ook naast, gewoonweg omdat die er af was gegleden. De volumeknop is een stug klein knopje, die prima werkt, maar niet high-end aanvoelt en die je redelijk hard moet indrukken om het volume te verminderen of verhogen. Het kleine cameraknopje daarentegen gaf juist weer weinig feedback bij ons model en de werking van de knoppen vond ik dan ook niet erg consistent, jammer.
Scherm
Het eerste wat je ziet en dat is met zijn 4,6 inch en 720p resolutie wat resulteert in een ppi van 319 qua scherpte prima in orde. Ook de kijkhoeken vallen positief op, waar eerdere generaties van de Z-familie nog weleens problemen hadden met kijkhoeken. Het scherm was ook in ons model veel te koud afgesteld, waardoor er een blauwige gloed te zien is bij wat normaal witte vlakken moeten zijn. Het is wel mogelijk om de witbalans via instellingen enigszins aan te passen en het valt ook niet altijd op, maar bij websites met grote witte vlakken op de achtergrond kan het simpelweg negatief opvallen en dat is gewoonweg erg jammer.
Naast het zelf kunnen instellen van de witbalans en helderheid is het ook mogelijk om twee één van de twee modi aan te zetten waarmee er ook het een en ander wordt aangepast. Zo kun je kiezen om ‘X-reality for mobile’ aan te zetten, waarbij plaatjes er duidelijker uitzien en er wat contrast toegevoegd lijkt te worden. Ook is er de ‘Super-vivid mode’, waarmee de kleuren van het scherm in bepaalde applicaties een stuk kleuriger en meer verzadigd worden en wat lijkt op de vroegere BRAVIA ENGINE 2.
Software
Het toestel wordt uitgeleverd met Android 4.4.4 KitKat met daaroverheen de inmiddels bekende Sony-schil, een rustige schil die niet bomvol met bloatware wordt geleverd. Toch is het arsenaal aan software dat Sony meelevert (helaas) ook steeds groter aan het worden en bij de Z3 Compact is dat onder andere: Garmin navigatie-software (je kunt éénmalig één regio kiezen), AVG Antivirus, Facebook, Kobo en de OfficeSuite-app. Ook zijn er verschillende (nieuwe) Sony-apps meegeleverd zoals Movie Creator, Lifelog, Sketch en What’s New. Enkele van deze applicaties zijn al gelijk te verwijderen en anders kun je ze altijd nog uitschakelen, zodat je er geen last van hebt.
De Sony-launcher is inmiddels bekend van de vorige modellen. De app-drawer werkt horizontaal en standaard kun je hier geen applicaties in verbergen, wat ik persoonlijk een gemis vind. Een applicatie zoals ‘Google Settings’ gebruik ik nooit, dus hoef ik ook niet in de app-drawer te zien. Als je in de app-drawer, de plaats waar je al je applicaties en games bij elkaar hebt staan, vanaf de linkerkant naar rechts veegt krijg je een submenu te zien, waar je gelijk applicaties kunt verwijderen of de volgorde kunt aanpassen van hoe je de apps en games wilt hebben staan.
Ook worden er enkele Sony-applicaties voor media meegeleverd, waaronder een Walkman-applicatie voor de muziek, galerij-app voor alle foto’s en plaatjes en een film-applicatie waarmee je allerlei (speel)films kunt afspelen. Waar bij andere Sony-toestellen (bijvoorbeeld mijn nog steeds geliefde Sony Xperia ZL) het ledje meekleurt met bepaalde foto’s is dat bij de Z3 Compact niet meer het geval.
Sony gebruikt al tijden onscreen-knoppen en ook bij de Compact is dat het geval, wat voor- en nadelen heeft. Ook zijn er nog meer van die leuke features in het toestel te vinden, zoals ‘double tap to wake’, waarmee het toestel wordt ontgrendelt als je twee keer op het scherm tikt. Ook is het mogelijk om het scherm op te nemen, zodat je bijvoorbeeld de werking van een applicatie kunt opnemen of een mooie aanval met Clash of Clans. Kwestie van even de powerbutton indrukken en kiezen om het scherm live op te nemen. Wel wordt en dan gebruik gemaakt van de microfoon, iets wat ik niet wist, dus met de eerste paar opgenomen filmpjes hoor je me heerlijk genieten van het eten van crackers. Natuurlijk handig voor de personen die gelijk wat willen inspreken bij hetgeen ze laten zien op het toestel. De software en skin moeten je aanspreken, maar tegenwoordig kun je met verschillende launchers al heel veel ondervangen. Persoonlijk vind ik de skin strak en mooi, maar loop dan ook al tijden met Sony-toestellen. Vind je de icoontjes bijvoorbeeld niet consistent of wil je applicaties verbergen in de app-drawer, installeer je toch gewoon een icon-pack en een andere launcher.
Camera
De camera heeft nog steeds een resolutie van 20,7 megapixels die vanaf de Z1 in de vlaggenschepen van Sony wordt gebruikt, maar in de Z3 en Z3 Compact is deze wel aangepakt. Zo wordt er nu een groothoeklens gebruikt en ook kan de camera foto’s schieten tot een ISO-waarde van 12800, waarmee het theoretisch mogelijk moet zijn om betere foto’s te schieten terwijl de lichtomstandigheden niet al te goed zijn.
Foto’s maken kan via een oncreen-knop of via de fysieke knop op de rechterzijkant van het toestel, die eerst gedeeltelijk in moet worden gedrukt om zo te focussen en waar de foto pas wordt gemaakt als je doordrukt. De feedback van deze knop vond ik tegenvallen, maar het werkt, want een foto wordt binnen de kortste keren gemaakt. De interface is duidelijk en simpel van opzet, maar als je éénmaal op één van de instellingenknopjes drukt kom je een scala van mogelijkheden tegen.
Denk hierbij aan instellingen van de resolutie, ISO-waardes en de locatie waar foto’s worden opgeslagen, maar ook aan de witbalans, verschillende flitsmodi en scenes. Wat dan wel enigszins opmerkelijk te noemen is dat je zo’n scene, bijvoorbeeld landschapmodus, nachtmodus of een hoge ISO-waarde alleen kunt kiezen als je foto’s maakt met een resolutie van 8 megapixels of minder. Als je kiest voor een hogere resolutie kun je geen scene meer kiezen en daarmee valt veel gebruiksgemak gewoon weg. Waarom zou je een 20,7 megapixel-sensor in een toestel stoppen, als je die niet volledig kunt benutten?
Naast de tientallen verschillende instellingen kun je ook nog kiezen voor verschillende camera-modi die je moet zien als verschillende losse applicaties, waar we eerder een artikel aan geweid hebben. Zo kun je Augmented Reality-effecten toevoegen aan foto’s, met meerdere Sony-apparaten tegelijk filmen en dat tot één filmpje verwerken of een foto maken waarbij een kort geluidsfragment wordt opgenomen.
Foto’s en video
De Sony Xperia Z3 Compact schiet dus foto’s in een resolutie van maximaal 20,7 megapixels en kan filmen in en resolutie van 4K, waarbij er wel een waarschuwing wordt getoond dat het toestel te warm kan worden en af wordt gesloten. Filmen in 4K werkt prima, zonder schokken met mooi strak beeld en autofocus, maar na een tweetal minuten voel je inderdaad dat het toestel een stuk warmer begint te worden. Filmen in zo’n hoge resolutie is nog niet voor iedereen weggelegd en nog steeds een gimmick, filmen in een formaat van 1080p is wat mij betreft genoeg.
Resolutie zegt zeker niet alles en met zoveel mogelijkheden, waaronder een modus waarin je alles handmatig in kunt stellen kun je natuurlijk de prachtigste plaatjes schieten, maar als je snel een foto wilt nemen moet de kwaliteit ook gewoon goed zijn. Persoonlijk vond ik de camera wat tegenvallen.
Foto’s zien er op het schermpje van de Z3 Compact prima uit, maar eenmaal op een computer zie je toch nog steeds veel ruis. Buiten met lichtblauwe luchten vielen deze regelmatig weg op de foto’s en waren deze geheel uitgebeten. Ook leek de camera redelijk lichtgevoelig want plaatjes met goed zonlicht waren weer een stuk mooier dan met iets lastiger licht. In de avond met minder licht is het dus mogelijk om foto’s te nemen met een hogere ISO-waarde, maar ook daar is veel ruis te zien als je de foto’s eenmaal groter bekijkt.
Accuduur
Waar de Z1 Compact een 2300mAh accu had, is deze in de Z3 Compact vergroot naar 2600mAh. Het scherm is natuurlijk ook iets groter geworden, maar de accuduur bij de Z3 Compact is simpelweg verbluffend te noemen. Waar de stelregel bij smartphones vaak is dat je deze elke nacht moet opladen kon ik met de Z3 Compact makkelijk twee tot tweeënhalve dag vooruit, voordat deze weer aan de lader moest en dat zonder energiebesparende functies zoals (Ultra) Stamina-modus.
Een scherm van een smartphone is een grote energievreter, maar bij de Z3 Compact is dat erg goed geregeld. Met een simpele videotest, waarbij films werden afgespeeld totdat de accu geheel leeg was, was er 7 uur video te kijken op een helderheid van 100%. Toen de helderheid naar de 55% werd bijgesteld werd zelfs een kleine 11 uur gehaald en dat is erg indrukwekkend.
Sony heeft meerdere software-features in hun Androidschil gebouwd om nog langer te kunnen werken met de accu. Zo zijn er de Stamina- en Ultra Stamina-modus waarmee de accu het nog langer vol kan houden. Met de Stamina-modus wordt de mobiele data- of wifiverbinding uitgeschakeld als het scherm uitstaat, waardoor er batterij wordt bespaart, maar het is wel mogelijk om applicaties uit te sluiten. Zodoende kun je bijvoorbeeld instellen dat e-mailtjes of berichtjes van bepaalde messenger-apps wel door moeten komen als het scherm uitstaat. Ultra Stamina-modus gaat nog een stap verder en als deze ingeschakeld is kun je alleen essentiële applicaties gebruiken, waarbij je moet denken aan bellen en sms’en. Als je deze laatste functie inschakelt heb je slechts beschikking tot één homescreen met de apps die te gebruiken zijn en dat is het.
Benchmarks
Dat het toestel werkelijk waar razendsnel is, is wel op te merken uit de hardware, die ook in andere high-end telefoons wordt gebruikt en op moment van schrijven gewoonweg de maatstaf is. De Snapdragon 801 zorgt er met 2GB werkgeheugen voor dat er genoeg power in de Z3 Compact te vinden is, je scrollt snel door menu’s, de app-drawer staat binnen een seconde op je scherm en applicaties starten snel op.
Natuurlijk is het altijd leuk om wat cijfertjes tevoorschijn te toveren en zodoende hebben we ook wat benchmarks laten draaien. In de Unlimited-test van 3D Mark werden er 18449 punten gehaald, terwijl AnTuTu wat achterbleef ten opzichte van de concurrentie om onbekende redenen met iets meer dan 34.000 punten. In Quadrant werd een score gehaald van 14647 punten.
Conclusie
Met de Z1 Compact gooide Sony al hoge ogen door high-end hardware in een redelijk kleine behuizing te stoppen, maar de Z3 Compact doet dit nog stukken beter, met een groter scherm, snellere hardware en een nog betere accu. Of 4,6 inch nog compact is te noemen is uiteraard aan jou, maar het is eens stuk kleiner dan de meeste high-end modellen en dat is toch wel erg mooi meegenomen.
Het is helaas nog niet allemaal koek en ei, want het toestel is door zijn glazen voor- en achterkant erg glad, waardoor je dus goed moet opletten en het scherm is erg koel afgesteld. De camera presteert niet bovengemiddeld goed en de knopjes aan de zijkant werken niet allemaal even goed. Doordat het toestel waterdicht is heb je dus te maken met klepjes en dat is een keuze die je zelf moet maken. Tevens wordt het weleens tijd voor Sony om een magnetische kabel mee te leveren, al is het maar om de klepjes niet meer te hoeven openen om op te laden.
De Z3 Compact is werkelijk waar een pracht van een toestel met erg veel potentie om uitgeroepen te worden tot het toestel van 2014.
Minpunten
➤ Werking knopjes niet consistent
➤ Scherm te koel afgesteld, resulteert in blauwige gloed
➤ Camera kon mij niet bekoren
Pluspunten
➤ Relatief klein toestel met zeer goede hardware
➤ Water- en stofdicht
➤ microSD-kaartslot
➤ Accu, accu en nog eens accu
Prijs en beschikbaarheid
De Sony Xperia Z3 Compact is nu te koop in vier kleuren en heeft een losse adviesprijs gekregen van € 499, maar is via verschillende (web)shops ook gratis te verkrijgen met een abonnement.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten