Fysiek vs capacitief vs onscreen
Er zijn op telefoons (en tablets ook, maar in mindere mate en dus zullen we het in dit artikel alleen hebben over telefoons) drie soorten knoppen te vinden die elk hun voor- en nadelen hebben. Tevens kiezen fabrikanten vaak voor één soort knop, maar wijken ze hier soms ook wel weer van af. De huidige drie standaard knoppen die we vinden in Android zijn een terug-, multitask- en home-toets om zo gemakkelijk en snel te kunnen navigeren door verschillende schermen en het besturingssysteem.
Fysieke knoppen
Fysieke knoppen zijn niets meer dan een knop die je daadwerkelijk in kunt drukken en waarbij je feedback voelt als je deze indrukt, net zoals bij een toetsenbord of een deurbel het geval is. Fysieke knoppen op mobiele telefoons zijn bijvoorbeeld powerbuttons en knoppen om het volume aan te passen, maar daar hebben we het hier niet over. Het gaat om bijvoorbeeld de home-knop, wat één van de standaard knoppen is van Android, die door sommige fabrikanten nog steeds als fysieke knop wordt gebruikt in toestellen.
Zo maakt Samsung al jaren lang gebruik van een fysieke home-button en kan het gezien worden als kenmerk van deze fabrikant. Wat we heden ten dage nooit meer zien, zijn meerdere fysieke knoppen om ook op 'terug' of 'multitask' te kunnen klikken. In het tijdperk van bijvoorbeeld de HTC Desire of HTC Legend zagen we nog wel meerdere fysieke knoppen op één toestel, maar dat is dus nagenoeg verleden tijd.
Voordeel van een fysieke home-button is dat deze geen schermruimte inneemt wat wel gebeurt bij onscreen-knoppen, maar een nadeel is vaak dat de telefoon iets groter moet worden, aangezien er wel ruimte moet zijn om zo'n knop in te bouwen. Natuurlijk is dit niet altijd het geval, maar toestellen met fysieke knoppen zijn veelal groter dan toestellen zonder. Ook zijn deze knoppen gewoonweg aan slijtage onderhevig wat ook als nadeel gezien kan worden.
We gaan er vanuit de nieuwe nog aan te kondigen Samsung Galaxy S5 een fysieke home-knop gaat hebben, maar dat is vooralsnog afwachten.
Capacitieve knoppen
Er zijn ook nog capacitieve knoppen, dit zijn aanraakgevoelige knoppen, waarbij je dus geen 'travel' (behalve misschien een trilsignaal) voelt als je deze indrukt, wat wel het geval is bij een fysieke knop. Deze knoppen zijn inmiddels algemeen goed en vinden we bijvoorbeeld ook veel op magnetrons, kookplaten, wasmachines of settop-boxen, maar ook in telefonieland worden deze nog vaak gebruikt.
Samsung is één van de fabrikanten die hier gebruik van maakt naast zijn fysieke thuis-knop, maar ook fabrikanten zoals LG of HTC maken hier nog vaak gebruik van. Deze laatst genoemde in tegenstelling tot Samsung, voor alledrie de knoppen (terug, home en multitask).
Voordelen van capacitieve knoppen zijn dat ze geen schermruimte innemen, maar een nadeel is - net zoals bij fysieke knoppen - dat telefoons soms wat groter zijn, doordat de knoppen nog eens onder het scherm aanwezig zijn. Een ander nadeel is dat deze knoppen niet mee kunnen draaien als de gebruiker het apparaat draait. Zo zien sommige capacitieve knoppen er wat gek uit als deze in horizontale stand worden gebruikt. Capacitieve knoppen zijn vaak out-of-the-box ook niet aan te passen qua functionaliteit en er zijn vooraf soms alleen wat instellingen te vinden waardoor er wat veranderd kan worden maar niet veel. Zo kun je bij verschillende HTC's instellen wat er moet gebeuren als je lang of kort op een bepaalde capacitieve knop drukt, maar daar blijft het dan ook bij. Wil je echt andere functionaliteit linken aan de knoppen dan heb je nagenoeg altijd root-acces nodig en dat is niet voor iedereen weggelegd.
ad_transformer_a15
Onscreen-knoppen
Onscreen-knoppen zijn niks meer dan knoppen die afgebeeld zijn op het scherm van het apparaat zelf en waarmee je dus door je telefoon kunt navigeren. Telefoons (en tablets) in de Nexus-lijn maken gebruik van deze soort knoppen en ook zien we dit type knoppen bij nagenoeg alle Sony-toestellen en bij sommige LG-modellen. Vanaf Android 4.0 is dit de standaard geworden in stock-Android.
Een voordeel van deze soort knop is onder andere dat deze mee kunnen draaien als het gebruikte apparaat zelf ook wordt gedraaid. Ook kan de functie ervan aangepast worden, naargelang de situatie dat vereist. Zo kan het dus gebeuren dat de 'terug-toets' verandert in een 'verberg-mijn-toetsenbord'-knop als je aan het typen bent.
Een nadeel is weer dat dit type knop wat schermruimte inneemt, wat bij fysieke of capacitieve knoppen weer niet het geval is. Daar moet wel bij gezegd worden, dat in veel applicaties en ook in Android 4.4 de onscreen-knoppen niet in beeld zijn als dat niet nodig is en je dus gewoon gebruik kan maken van alle pixels van het scherm.
Geruchten vertellen ons dat de opvolger van de HTC One gebruik gaat maken van onscreen-knoppen.
Welke is het best?
Welke soort knop het best is, is gewoonweg niet te zeggen. Iedereen heeft zijn eigen voorkeur en fabrikanten brengen een toestel uit met een bepaalde soort (combinatie van) knoppen, waarmee je het maar moet doen. Als je echt een soort knop prefereert kun je natuurlijk jouw nieuwe toestel daarop uitzoeken, maar al met werkt elke soort knop prettig en is het dus - zoals gezegd - een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Op de redactie zien we dit ook terug, met verschillende Samsungs, een Nexus 5, HTC One en Sony-toestellen. Welke knoppen hebben jouw voorkeur?