Samsung Galaxy S24: nu met hoge korting!

Review Sony Xperia Z1 Compact: klein en fijn, maar ook wat venijn

Colin Baak
4 februari 2014, 21:15
13 min leestijd
Review Sony Xperia Z1 Compact: klein en fijn, maar ook wat venijn

Lees verder na de advertentie.

Sony Xperia Z1 Compact

Begin vorige week kregen we de Sony Xperia Z1 Compact binnen en na deze fulltime te gebruiken hebben we een aantal bevindingen gedaan die we graag met jou delen. De Z1 Compact is het kleine broertje van de Xperia Z1 die we eerder uitgebreid hebben gezien in een review.

De verschillen beperken zich tot slechts tot enkele noemenswaardige dingen. Het scherm van de Compact is kleiner, namelijk 0,7 inch en de resolutie is daardoor ook wat minder, namelijk 1280 x 720 pixels, waar de normale Z1 nog een full HD-resolutie heeft van 1920 x 1080 pixels. Ook de accu heeft een stuk minder capaciteit, namelijk 2300mAh ten opzichte van de 3000mAh in de Z1. De Z1 Compact komt in vier kleuren op de markt, te weten zwart, wit, roze en lime, waar de Z1 te krijgen is in het zwart, wit en paars. Uiteraard is de behuizing zelf ook kleiner, maar wel iets dikker dan de Z1 en het gewicht is wat minder dan zijn grote broer. De Z1 Compact meet 127,0 x 64,9 x 9,5 mm en weegt 137 gram, waar de Z1 144.0 x 74.0 x 8.5 mm meet en een gewicht heeft van 169 gram.


Bovenste foto: Xperia Z1 naast Z1 Compact
Onderste foto: iPhone 4S, Xperia Z1 Compact, HTC One en Samsung Galaxy S3


Als we kijken naar de overige hardware, dan zien we 2GB werkgeheugen en een quadcore-chipset, de Snapdragon 800 van Qualcomm, die draait op 2,2GHz. Ook vinden we een 20,7 megapixel-camera, dezelfde water- en stofdichte behuizing en 16GB intern geheugen. Een microSD-kaartslot, WiFi, Bluetooth, NFC, GPS en een notificatieledje zijn ook in het toestel te vinden.  –new-page–

Aansluitingen en eerste indrukken

De Sony Xperia Z1 Compact wordt geleverd in het bekende compacte Sony-doosje waarop de Z1 Compact staat afgebeeld en met zilveren letters ‘Z1 Compact’ op te lezen is. Op de achterkant vinden we een foto van de vier kleuren waarin het toestel wordt uitgebracht en zien we enkele specificaties van het toestel genoemd. De telefoon wordt geleverd met wat informatieboekjes, een oplader met een output van 1 Ampere en een USB-kabeltje om het toestel op te laden of om content mee te synchroniseren

De eerste indrukken zijn goed te noemen, maar het is al meteen duidelijk dat het een vingerafdrukmagneet is. Door het gebruik van glas aan zowel de voor- als aan de achterkant van het toestel, is het toestel na drie minuten bekeken te hebben al vettig en moet de mouw van mijn trui al gebruikt worden om het scherm schoon te vegen. Het toestel is stevig aan de maat en dat komt doordat Sony helaas nog steeds geen smalle bezels (randen om het scherm) bij elk van zijn toestellen gebruikt. Vooral de randen aan de boven- en onderkant van het scherm zijn flink te noemen, helaas een eigenschap die we al eerder zagen bij de Xperia Z en Z1.

De voorkant bevat de frontcamera en verschillende sensors zoals de lichtsensor. Ook vinden we boven het Sony-logo de notificatieled. En hulde aan Sony, dit is weer een RGB-ledje, oftewel een ledje die werkelijk alle kleuren kan tonen. Met een applicatie zoals Light Flow kon ik mijn geluk bijna niet op, want ik kon weer precies instellen wat voor ledje ik wilde zien bij wat voor soort bericht, welke kleur ik wilde zien bij een email van die contactpersoon en hoevaak per minuut de led moest knipperen als ik gebruik maakte van Bluetooth.

Dat terzijde is het toestel net een stuk smaller dan alle andere 5 inch-toestellen en ligt daardoor wel lekker in de hand. De hoeken zijn wat afgerond en de powerbutton aan de rechterkant van het toestel is goed te gebruiken. Het gehele scherm is met de duim te bereiken en dat is weleens anders op de toestellen met grotere schermen. Ook de losse cameraknop is te vinden in de rechterkant van het toestel, evenals de volumeknoppen, maar deze zijn net wat kariger afgewerkt dan de powerbutton. Waar de laatstgenoemde nog zilverkleurig is en gemaakt van aluminium, zijn de camera- en volumeknoppen dat niet en gemaakt van plastic.

De linkerkant van het toestel bevat maar liefst drie klepjes, waarachter we de microUSB-poort, het microSD-kaartslot en de opening waar de SIMkaart in moet vinden. Ook vinden we de aansluiting om het toestel op te laden via een magnetische lader. Helaas wordt die niet bijgeleverd en zullen we het in eerste instantie moeten doen met het opladen via de bijgeleverde adapter. De klepjes zijn makkelijker te openen dan ik had gedacht en alhoewel ik er niet echt een voorstander van ben werkt het op zich best goed. De bovenkant van het toestel bevat alleen de 3,5 mm output, gelukkig zonder klepje en aan de onderkant vinden we de speaker, welke goed klinkt, maar niet het beste volume heeft dat ik ooit uit een telefoon heb horen komen. Ikzelf ben rechtshandig en als ik het toestel horizontaal gebruik sloot mijn hand deze speaker wel grotendeels af, dus houdt daar rekening mee.

Na enkele dagen valt wel ten nadele op dat (vooral) de achterkant al redelijk wat krasjes bevat, terwijl ik erg voorzichtig ben met al mijn spullen. Dit komt waarschijnlijk weer door het gebruik van een zogenaamde shatterproof-sheet. Dit is een dun laagje plastic dat vanuit de fabriek al is aangebracht. De Xperia Z en Z1 hadden deze beschermingsfolies ook standaard al op het toestel zitten, maar deze zijn erg krasgevoelig, waardoor het toestel er na een tijd gebruikt te hebben al aardig gehavend uit ziet. De sheets zijn van het toestel af te halen, maar dan verlies je weer het oleophobic laagje, waardoor je makkelijk vingerafdrukken kunt afvegen. Het Sony-logo op de voorkant van het toestel staat trouwens ook op deze sheet geprint, dus als je die eraf trekt heb je een Z1 Compact zonder dat logo. Ook is het toestel een stofmagneet en vooral in de kiertjes rondom het scherm hoopt stof zich al snel op. Ja het toestel is even af te wassen onder de kraan, maar bij andere toestellen, gemaakt uit ander materiaal, valt dit wel stukken minder op. 

De waterdichtheid van het toestel is wel een leuke feature en bang zijn dat het toestel defect gaat in een regenbui is niet nodig, mits je natuurlijk de klepjes goed afsluit. Een douchebeurt heeft de Z1 Compact niet gehad, maar even een voetenbadje vond hij erg fijn. Houd er wel rekening mee dat de speaker het daarna even niet lijkt te doen, simpelweg omdat deze even moet drogen.

ad_transformer_a15

Scherm

Waar Sony de afgelopen jaren geen hoge ogen mee gooide, waren de gebruikte schermen in bijvoorbeeld de Sony Xperia Z, ZL en Z1. Waar de kleuren en contrast vaak goed waren te noemen, waren de kijkhoeken simpelweg slecht. Bij de Sony Xperia Z Ultra was dit niet het geval en bij de Sony Xperia Z1 Compact is dat gelukkig ook niet zo. Het scherm is een IPS-paneel, wat staat voor In Plane Switching. Zo’n type scherm moet zorgen voor een betere kleurweergave, een hoger contrast en grotere kijkhoeken en dat laatste is bij de Z1 Compact, prima in orde. 

De resolutie van het 4,3 inch scherm is 1280 x 720 pixels wat zorgt voor een ppi van 342, wat meer dan genoeg is qua scherpte. Sony maakt bij de Z1 Compact ook gebruik van de Mobile BRAVIA Engine 2. Sony zegt hierover: ‘Een nog betere kijkervaring, door nieuwe contrastoptimalisatie in realtime toe te voegen aan de scherpteverbetering, het hoogwaardige kleurenbeheer en de ruisonderdrukking.’ De Mobile BRAVIA Engine 2 is aan of uit te zetten en werkt in de verschillende meegeleverde applicaties van Sony zoals de galerij-applicatie of die voor films. Maar als BE2 is ingeschakeld, werkt dit ook bij filmapplicaties die films hardwarematig kunnen afspelen, zoals MX Player. Het verschil tussen het in- en uitschakelen van Mobile BRAVIA Engine 2 is duidelijk zichtbaar, maar dat is dus je eigen keuze.

 –new-page–

Software en skin

De Z1 Compact wordt standaard uitgeleverd met Android 4.3 Jelly Bean waar overheen Sony zijn eigen schil heeft gelegd, zoals HTC met Sense doet en Samsung met Touchwiz. De update naar Android 4.4 KitKat zal ook binnenkort uit de hoge hoed van Sony komen, maar wanneer precies is onbekend. Over de interface van Sony is al genoeg geschreven en is al veel bekend uit andere reviews van Sony-devices, maar 4.3 brengt net weer wat andere features met zich mee.

De telefoon wordt geleverd met enkele voorgeïnstalleerde applicaties zoals NeoReader, McAfee Security en WhatsApp, maar deze applicaties zijn allemaal van het toestel te verwijderen. De interface is bekend van Sony’s eerdere toestellen, maar biedt met Android 4.3 ook ondersteuning voor thema’s, zodat je de telefoon nog meer kan personaliseren. Sommige thema’s zijn gratis te downloaden, voor andere moet worden betaald.



Het is mogelijk om het scherm in te stellen qua kleurtemperatuur en ook de homescreens en locksreen zijn volledig te personaliseren. Ook is het mogelijk om de notificatie-toggles aan te passen. Deze krijg je te zien als je de notificatiebalk bovenaan het scherm naar beneden trekt, waardoor je snel de schermhelderheid kunt instellen, of bijvoorbeeld WiFi, GPS of Bluetooth aan of uit kan zetten.

De app-drawer werkt horizontaal en standaard kun je hier geen applicaties in verbergen, wat ik persoonlijk een gemis vind. Een applicatie zoals ‘Google Settings’ gebruik ik nooit, dus hoef ik ook niet in de app-drawer te zien. Er is teveel om op te noemen, maar al met al is de Sony skin redelijk stock-Android gebleven. Zo maakt Sony ook gebruik van onscreen-knoppen net zoals bij de Nexus-devices. Natuurlijk zijn de icoontjes en animaties aangepast, maar het is bij lange na niet zo volgestopt met onzinnige applicaties en features zoals we soms zien bij andere fabrikanten.

Camera

De camera van de Z1 Compact is dezelfde als we zagen in de grote Z1. Een 20,7 megapixel-exemplaar met allerlei technische snufjes die er voor moeten zorgen dat je nog betere foto’s kunt maken in allerlei omstandigheden. De camera kent teveel mogelijkheden om allemaal op te noemen, maar natuurlijk vinden we de standaard instellingen zoals witbalans, ISO, geotagging en een zelf-ontspanner. Er is zelfs een aparte camera-knop te vinden aan de rechterkant van het toestel die op zich goed werkt, maar waar wel bij moet worden opgemerkt dat deze uiterst klein is en wel iets beter uitgewerkt had kunnen worden. Op de foto’s is weinig aan te merken, aangezien dit ook weer vaak ligt aan de (licht)omstandigheden van het maken van de foto. Al met al goed te noemen, maar houd natuurlijk in gedachten dat die 20,7 megapixel-sensor ook vooral wordt gebruikt voor reclame-doeleinden, want de resolutie zegt lang niet alles.







Ook zijn er enkele hele andere functies te vinden zoals Timeshift burst en Info-eye. Bij de eerste functie maak je slechts 2 seconden 61 foto’s, waarna je dan de beste foto uit de reeks kan kiezen. Met Info-eye kun je een object fotograferen, waarna de telefoon automatisch zoekt naar het object op internet. Dus als jij een foto maakt van een fles wijn, krijg je informatie te zien over deze wijn. Als je een bekend gebouw op de foto zet, krijg je daar informatie over te zien. Althans dat is wat Sony reclameert, maar in de praktijk werkte dit niet altijd zo rooskleurig. Vergelijkbaar met Google Goggles dus en leuk, maar alleen om even te testen in mijn opinie.

Wat ook een leuke optie is, is de AR-effect-modus, waarbij je realtime objecten op de foto kunt zetten zoals elfjes, dinosaurussen of zwemmende vissen. Leuk om mee te spelen en het werkte redelijk goed, maar of het de camerafeature van de Z1 Compact is, neauh.



De front-camera heeft een resolutie van 2 megapixels en kan gebruikt worden om selfies te schieten of te videobellen. De resolutie is meer dan voldoende en de scherpte ook. Voor de rest is er gewoon weinig op aan te merken, het is een frontcam die het doet, that’s it.

Accuduur

De accucapaciteit is 2300 mAh en de Z1 Compact kan daar echt lekker lang mee vooruit, wat zeker als pluspunt gezien mag worden. Zondagochtend de telefoon uit de lader gehaald en deze ging makkelijk mee tot de maandagavond. Veel berichtjes heen en weer gestuurd via WhatsApp en Hangouts en ook regelmatig even op het internet rondgekeken, foto’s gemaakt en dat alles met schermhelderheid van 100%. De schermtijd bedroeg iets meer dan 6 uur en daar heb ik dus geen klagen over. Denk er dan ook aan, dat de batterij zich in de loop der tijd nog wat moet ‘zetten’ en nog in moet werken, oftewel nog iets beter moet gaan worden, prima dus!

Ook heeft Sony weer de ‘STAMINA mode’ toegevoegd, om de accu te besparen. Als het scherm uitgaat wordt de data-connectie uitgezet om zodoende energie te besparen. Je kan wel applicaties toewijzen die wel gewoon moeten blijven werken zodat je WhatsApp-berichtjes of emails gewoon binnen blijven komen. Ook is er een optie om verschillende settings automatisch aan te passen als de accu onder een bepaald aangeven niveau duikt. Zo kun je dus instellen dat bijvoorbeeld de schermhelderheid wat minder fel moet worden of dat de trilfunctie wordt uitgeschakeld. Ikzelf gebruik deze opties ook nooit op mijn andere Sony-toestellen en heb dat bij deze accu-test dan ook niet gebruikt.

Benchmarks

De Snapdragon 800 is momenteel één van de krachtigste mobiele processoren, maar het blijft leuk om even snel wat benchmarks te draaien om wat harde cijfers te zien. We hebben de 3D Mark-test erbij gepakt de Unlimited-versie is bekeken, waar het toestel 19.459 punten behaalde. In een AnTuTu-benchmark werden er 33573 punten gehaald, terwijl er in Quadrant 21047 punten werden behaald. 

De Z1 Compact is dus een krachtige device, maar dat hadden zelfs wij van te voren al kunnen voorspellen. Ook in het algemeen gebruik van het toestel is er niks op de snelheid aan te merken. Je scrollt sneller dan Usain Bolt rent, door de homescreens en app-drawer en ook alle spellen spelen vloeiend af zonder framedrops of stotteringen. Games zoals Aslphalt 8, Dead Trigger 2, GTA San Andreas of Call of Duty: Strike Time spelen heerlijk, zagen er prachtig uit en de schermgrootte van 4,3 inch werd dan soms de beperking. Ook zijn wat 4K video-demo’s getest en die speelden ook zonder moeite af. Al met al zit het met de pure kracht van de Z1 Compact dan ook meer dan goed. –new-page–

Conclusie

Toestellen als de Z1 Compact willen we vaker zien! Heel veel power, een uitstekend scherm, goede camera en een hele aardige batterijduur en dat in een behuizing die weer een stukje kleiner is dan de huidige 5 inch-toestellen op de markt. Toch zijn er ook wat nadelen te noemen zoals de grootte van de bezels, kom op Sony, had het nog kleiner gemaakt, dat kunnen jullie wel!

Ook de krasgevoeligheid van de shatterproof-sheets zijn niet om naar huis te schrijven en na een week was vooral de achterkant al gehavend. De waterdichtheid zorgt ervoor dat je vaak gebruik moet maken van klepjes en dat is dus een keuze die je van te voren moet maken. Zit een klepje toch niet helemaal goed dicht, dan is de waterdichtheid ook niet te waarborgen dus dat blijft een heikel punt.

Al met al een heel interessant toestel, wat door de vele verkrijgbare frisse kleuren zeer zeker een verkooptopper zal worden.

Minpunten

➤ Toestelgrootte ten opzichte van de schermgrootte

➤ Speaker wordt snel afgesloten door hand

➤ Vingerafdrukmagneet en stofophoping

➤ Snel bekrasbare shatterproof sheets

Pluspunten

➤ Gebruikte hardware

➤ Materiaalgebruik

➤ Water- en stofdicht

➤ RGB-notificatieled

➤ microSD-kaartslot

➤ Scherm qua ppi, kleuren, kijkhoeken

➤ Accuduur

Prijs en beschikbaarheid

De Sony Xperia Z1 Compact is nu te koop en heeft een losse adviesprijs van € 549, maar is via verschillende (web)shops ook met verschillende abonnementen te verkrijgen.



Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!