Sony Xperia 1
Na de Xperia XZ3 volgt deze Xperia 1 (940 euro) als laatste vlaggenschip van Sony. Het bedrijf kiest voor een nieuwe weg nadat een nieuwe manager, Kimio Maki aan het hoofd kwam ter staan van de productontwikkeling bij de mobiele tak van Sony. Na een woelige periode eindelijk een grondige herstructurering plaatsvond.
Maki – die de camera-afdeling van het bedrijf voordien succesvol maakte – kwam pas aan het hoofd te staan bij Sony enkele maanden voor de lancering van de Xperia 1, dus we krijgen nog niet meteen alles van het nieuwe Sony te zien. Wel zou deze telefoon alvast de richting moeten aangeven waar het Japanse bedrijf naartoe wil met zijn smartphone-afdeling. Het bedrijf wil al zijn krachten bundelen en zijn talenten op tafel leggen. Naast de Xperia 1 lanceerde Sony ook de Xperia 10 (339 euro) en Xperia 10 Plus, dat zijn telefoons uit het middensegment die duidelijke gelijkenissen vertonen met hun grotere broer, de Xperia 1.
Specificaties
Afmetingen: 167 X 72 X 8,2 mm
Scherm: 6,5 inch 4K (1644 x 3840) OLED-scherm
Processor: Qualcomm Snapdragon 855
RAM: 6 GB werkgeheugen
Opslag: 128 GB, uitbreidbaar via microSD
Selfiecamera: 8 MP met f/2.0
Hoofdcamera: 12 MP RGB met f/1.6, 12 MP telelens met f/2.4, 12 MP groothoeklens met f/2.4
Batterij/Accu: 3330 mAh
Softwareversie: Android 9 Pie
Extra: (Vingerafdrukscanner, dual-sim, IP-68, cameraknop)
Behuizing en design
Wat als eerste opvalt bij deze Xperia 1 is de vorm van de telefoon, want hij komt met een 21:9-beeldverhouding, die in combinatie met het grote scherm een erg lange indruk maakt. Verder heeft de telefoon een no-nonsense uitstraling. Bovenaan en onderaan vind je een schermrand en de achterkant is zonder de kleurrijke patroontjes die je bij andere smartphonemerken vindt. Op die manier straalt de telefoon een zekere rust en klasse uit.
De Xperia 1 heeft bovenaan zijn schermrand enkel een telefoonluidspreker, een gekleurde notificatie-LED en selfiecamera en verder geen opstelling van sensoren voor bijvoorbeeld een geavanceerde gezichtsherkenning. Er is dus in principe geen reden voor de grote schermranden die de telefoon nog langer maken.
Bovenaan vind je microfoon en een slot voor de simkaarten en micro SD-kaart dat je zonder pinnetje kan openen. Dat is erg handig, tenzij je net zoals ik vaak van simkaart wisselt en altijd een pinnetje op zak hebt, want de telefoon herstart namelijk elke keer als je het slot opent. Onderaan vind je een antennelijn, een microfoon, een usb-c-poort een luidspreker. De hoofdtelefooningang is dus een ontbrekende factor hoewel de schermranden, het grote 6,5 inch scherm en het ontbreken van een vingerafdrukscanner onder het scherm in principe voldoende plaats zou moeten vrijmaken.
Links van het toestel vinden we enkel twee antennelijnen in het aluminium frame en rechts zien we de volumeknoppen met daaronder een vingerafdrukscanner, twee antennelijnen, een kleine power-knop en een knop waarmee je camera activeert en de sluiter bedient in de camera-app. Als je de Xperia 1 vasthoudt, valt je duim spontaan op de vingerafdrukscanner, wat goed is, alleen zit de power-knop iets lager. Ik ben een grotere voorstander van wat Samsung en Honor doen met een vingerafdrukscanner aan de zijkant die ook dienst doet als power-knop.
De achterkant van de Xperia 1 is ontzettend glad en kreeg geen coating die je meer grip geeft. Gelukkig heeft Sony de voor- en achterkant van de behuizing een kwalitatieve Corning Gorilla Glass 6-bescherming gegeven wat een goede zet is. De telefoon komt verder niet met extra’s zoals een meegeleverd hoesje of een plastic screenprotector die alvast geplaatst is. Verder zien we in het midden een verticale opstelling van de drie 12 MP camera’s met daarboven een flits en eronder het Sony- en Xperia-logo.
Sony laat een aantal kansen liggen met het ontwerp van de Xperia 1 door zijn grote schermranden die de telefoon langer maken, de gladde achterkant en de power-knop die onder de vingerafdrukscanner aan de zijkant zit. Bij premium-telefoons verwacht je iets van het design anno 2019. Toch geeft de Xperia 1 verder een solide indruk, zeker door het gebruik van het nieuwste Gorilla Glass dat hem in ieder geval beschermt tegen krassen en valschade.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Sony wil echt een speerpunt maken van het OLED-scherm van zijn vlaggenschip, dat met een bijzondere 4K-resolutie komt en een 21:9-beeldverhouding. Sony koos eerder voor een LCD-scherm met 4K bij de Xperia Z5 Premium die ondanks de hoge resolutie niet de beste kleuren weergaf. Dat probleem is met het 6,5 inch HDR OLED-paneel van de Xperia 1 volledig van de baan. De kleuren voelen accuraat aan en de maximale helderheid is ontzettend hoog. Het paneel presteert ook goed in zonlicht.
Minder goed is de vrij agressieve automatische schermhelderheid die de neiging heeft om je scherm donkerder weer te geven dan je zou willen. Zelfs wanneer je accu nog zo goed als vol is, wil Sony heel zuinig omgaan met de accuduur. Ik moest veel ingrijpen om de helderheid te vergroten en ik zag daarbij geen verbetering in de loop der week, wat zou kunnen wijzen op het gebruik van zelflerende technologie.
4K-resolutie
Sony heeft er verder voor gezorgd dat de 4K-functionaliteit enkel wordt ingeschakeld bij content die er ondersteuning voor biedt, anders zouden de gevolgen voor de accuduur van de telefoon te groot zijn. Je kan dus onder meer 4K-content bekijken in Netflix, YouTube en het Album, dat is de galerij-app van Sony. Alle andere content wordt gewoon in Full HD weergegeven.
Als je er goed op let, zie je wel degelijk het verschil met Full HD, ook op een klein smartphone-paneel, maar ik werd ook niet echt omver geblazen door de meerwaarde. Het verschil tussen bijvoorbeeld HD-content en Full HD is vele malen groter op een klein scherm. In combinatie met bijvoorbeeld een virtual reality-headset waarbij je ogen via een lens dichtbij het scherm komen, zou 4K veel meer tot zijn recht komen, maar daar toont Sony weinig interesse voor. 4K-content is ook vandaag nog relatief schaars en de meeste apps in de Play Store bieden nog geen ondersteuning, en daarom is het voorlopig in het in mijn ogen in de eerste plaats een dure gimmick.
21:9-beeldverhouding
Hetzelfde geldt helaas nog meer voor de 21:9-beeldverhouding van het scherm. Content in 21:9 is nog schaarser om te vinden en de Xperia 1 krijgt af te rekenen met de vervelende bijwerking dat de overgrote meerderheid van beelden in 16:9 er eerder slecht uitzien. Je hebt ontzettend grote schermranden, en van het 6,5 inch grote paneel blijft weinig over. Je krijgt dus in feite onterecht het gevoel dat je een klein scherm hebt. Dat alles wil niet zeggen dat 21:9 in principe geen goed idee is, want het verticaal scrollen in de meeste apps en websites leent zich prima tot deze schermverhouding. Alleen moet er daarvoor eerst iets veranderen in de industrie als Sony 21:9 echt goed wil benutten.
We zien natuurlijk waar het idee vandaan komt, want Sony wil hiermee terug naar zijn roots en naar cinema waar 21:9 de norm is. Het paneel heet dan ook niet voor niets in marketing-termen een Cinema Wide-scherm. Als je op YouTube of Netflix 21:9-content terugvindt, ziet het resultaat er werkelijk prachtig uit.
21:9 is verder ook smaller, waardoor typen met één hand vlotter werkt. Daarnaast wil Sony multitasken ook in de verf zetten, maar dat is nog steeds geen pretje op Android, omdat niet alle apps split-screen ondersteunen. Ondanks het beperkt aantal voordelen en de moedige voortrekkersrol die Sony inneemt, zou ik deze ‘feature’ liefst zo snel mogelijk zien verdwijnen bij het volgende Sony-vlaggenschip, want de nadelen wegen simpelweg meer door.
Prestaties
Sony heeft niet enkel ingezet op een ambitieus scherm, maar koos ook de krachtigste processor die er op de markt is, namelijk de 2,84 GHz Snapdragon 855 van Qualcomm. Sony koos verder voor 6 GB aan werkgeheugen samen met 128 GB opslag. Dat wil zeggen dat op het vlag van RAM en opslag niet de grootste middelen werden bovengehaald. Hieronder zie je in de benchmarks het resultaat van onze testen.
De Sony Xperia 1 moet in de meeste gevallen zijn meerdere herkennen in de voordeligere OnePlus 7 Pro die dezelfde chipset gebruikt, maar anderzijds kan hij wel de Kirin 980-processor van de Huawei P30 Pro de baas. Als we andere telefoons met de Snapdragon 855 vergelijken die we al eerder hadden getest, dan zien we dat de Xperia 1 in de meeste gevallen de minst goede scores voorlegt.
In mijn testen stelde ik vast dat de Xperia 1 goed presteerde. Zelden bereikte ik het maximum van 6 GB RAM waardoor apps op de achtergrond werden afgebroken. Ook in games voelt de Xperia 1 snel. De spellen Asphalt 9 en Fifa Voetbal werken moeiteloos, maar het zwaardere The Elder Scrolls Blades liet de ware aard van de telefoon naar boven komen.
Voorlopig werkt Blades van alle recente telefoons die ik heb getest, nog steeds het best – dus met de minste framedrops – op de Xiaomi Mi 9, dat is een telefoon die met zijn adviesprijs van 499 euro bijna de helft kost van het Sony-vlaggenschip. Hoewel deze Xperia 1 dezelfde chipset heeft, merk ik duidelijk problemen met de framerate tijdens gevechten. De benchmarks bevestigen in dit geval dus mijn gevoel, namelijk dat de Xperia 1 niet de snelste telefoon is van alle toestellen met een Snapdragon 855.
Gameverbetering
Sony komt ook met zijn Gameverbetering-app die een overzicht geeft van al je games en je ook aanpassingen laat maken. Zo kan je de voorkeur geven aan prestaties of juist accuduur. In dat laatste geval wordt de framerate verminderd tot 40 fps. Je kan ook meldingen, laten verbergen, de navigatiebalk vergrendelen, en de automatische helderheid uitschakelen om afleiding te voorkomen.
Gameverbetering werkt goed, alleen wil de app telkens tijdens het gamen op je scherm blijven in de vorm van een bubbel, zodat je tijden het gamen nog snel instellingen kan wijzigen. Een goed idee, alleen werkt die benadering eerder afleidend, wat Sony juist wil vermijden met de andere functies. Ik vond ook geen instelling om het uit te zetten.
Accuduur
De Sony Xperia 1 heeft een relatief kleine accu in vergelijking met zijn schermgrootte en dat baarde me in het begin zorgen. Gelukkig wist de telefoon me positief te verrassen en is de accuduur nooit een echt probleem geweest. De telefoon hield het meestal iets langer dan een dag uit, wat dus een goede prestatie is, maar ook niet de beste.
Om de accuduur te testen maken we de vergelijking met andere toestellen dankzij de app AccuBattery. Volgens de berekeningen van die app kan de telefoon 7 uur en 15 minuten lang actief gebruikt worden en met het scherm inactief, houdt hij het 103 uur en 17 minuten vol. Een gecombineerde score van die twee is goed voor 18 uur en 23 minuten. Dat is beter dan de 16 uur een 44 minuten die ik met de Xiaomi Mi 9 behaalde, maar minder dan de 26 uur en 19 minuten van de Honor 20.
Een groot gemis voor deze premium-telefoon is draadloos opladen, wat gezien de glazen behuizing zeker aanwezig moet zijn. Als we kijken naar snelladen dan zien we dat Sony een 18 watt snellader samen met zijn telefoon levert. In een half uur tijd haal je zo’n 50 procent van je accuduur. Dat is niet de beste prestatie, maar ook niet de minst goede die we bij een high-end telefoon hebben gezien. De oplader werkt met de bijgeleverde kabel die langs weerkanten een usb-c-poort heeft, dus je kan de kabel niet gebruiken om je telefoon met bijvoorbeeld je pc te verbinden via usb-a.
Schermontgrendeling
Sony’s vingerafdrukscanner aan de zijkant is zeker niet de snelste die we bij een smartphone hebben gezien, want sommige van de huidige scanners onder het scherm zullen de Xperia 1 al te snel af zijn. Gelukkig is de scanner in de meeste gevallen wel accurater dan de exemplaren onder het scherm. Gezichtsherkenning is een afwezige bij de Xperia 1, omdat de telefoon enkel op zijn 8 MP selfiecamera beroep kan doen.
Geluid
De Xperia 1 gebruikt zowel zijn telefoonluidspreker als de speaker onderaan de telefoon om geluid af te spelen en dat zorgt voor een soort van stereo-effect. Twee speakers die naar voren gericht zijn, krijgen nog altijd de voorkeur, en gezien de schermrand onderaan de telefoon had twee luidsprekers vooraan een goede keuze kunnen zijn. Zeker gezien het feit dat Sony zijn telefoon naar voren wil schuiven als een toestel dat erg sterk is in het weergeven van media-content.
De kwaliteit van de speakers is wel goed, want ze zijn niet enkel voldoende luid, maar geluid klinkt aangenaam zowel in de hoge als lage tonen. Ook als je je volume de hoogte injaagt, zal de kwaliteit je niet teleur stellen. Wat ontbreekt op de Xperia 1 is een 3,5 mm audio-aansluiting en Sony levert dus een adapter mee die je aan de usb-c-poort koppelt. De geluidskwaliteit is via deze weg beter dan wat ik gewend ben bij andere toestellen zonder audio-aansluiting.
Dynamic Vibration
Minder enthousiast ben ik over de Dynamic Vibration-functie die voor een meer meeslepende geluidservaring moet zorgen door met de trilmotor feedback te geven afhankelijk van het geluid. Tijdens een stevige bas gaat de Xperia 1 dus automatisch trillen en content hoeft hiervoor ook niet speciaal geoptimaliseerd te zijn.
Hoewel de kwaliteit van de trilmotor wel goed is, heb je de functie na een tijdje uitgezet. De functie is namelijk vrij onvoorspelbaar, omdat ze soms wel of niet in actie schiet wanneer je het niet verwacht. Sony laat je vanuit de volume-instellingen de intensiteit van de trillingen aanpassen. Ook als alles perfect werkt, is de meerwaarde bijzonder klein en de stempel van gimmick lijkt me dus ook voor deze terecht.
Camera
Foto’s
Sony pakt voor het eerst uit met drie camera’s op de achterkant, namelijk een trio van camera’s met 12 MP: een hoofdcamera, een telelens en groothoeklens. De hoofdcamera heeft een groot f/1.6 diafragma en de twee andere lenzen moeten het stellen met een f/2.4 diafragma. Om die reden gebruikt Sony een bijgesneden beeld van de hoofdcamera wanneer je ’s nacht tot twee maal inzoomt met de telelens.
Ik was over het algemeen tevreden over de camera-opstelling van Sony, in het bijzonder van de groothoeklens en telelens. De beelden van de hoofdcamera hebben bijvoorbeeld minder detail dan de plaatjes die Sony’s eigen IMX586-sensor in 48 megapixel schiet op tal van andere toestellen en af en toe werd ik teleurgesteld door de autofocus. Soms hebben beelden door de beeldverwerking ook iets te veel contrast en zo lijken ze te weinig natuurlijk, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak.
Hieronder zie je links beelden die genomen zijn met de hoofdcamera. Links zie je telkens de Sony Xperia 1 en rechts de Huawei Mate 20 Pro.
De groothoeklens en telelens leggen over het algemeen erg mooie beelden voor die voldoende detail bevatten. Beide lenzen zijn erg betrouwbaar en laten ook in minder ideale omstandigheden het beste van zichzelf zien. De telelens komt wel niet verder dan 2x optische zoom, en de groothoeklens heeft als enige nadeel dat beelden er aan de zijkanten van de afbeelding meer vervormd uitzien dan bij de meeste andere toestellen. De 8 MP selfiecamera ten slotte, schiet foto’s in een iets bredere hoek en heeft dezelfde contrastrijke beeldverwerking als bij de andere camera’s.
Hieronder zie je beelden van de groothoeklens, telelens en selfiecamera. Links zie je telkens de Sony Xperia 1 en rechts de Huawei Mate 20 Pro.
Sony heeft een klein aantal cameramodi zoals een panoramamodus, een Pro-modus, filters die je kan toepassen, Slow-motion en Portretselfie. Een echte nachtmodus ontbreekt, maar de Xperia 1 neemt gelukkig uit zichzelf behoorlijk goede beelden. Leuk is ook de Google Lens-integratie die je helpt om objecten te identificeren met je camera. Verder ben ik ook een groot liefhebben van de cameraknop die niet enkel de camera-app opent maar ook de sluiter bedient. Het werkt erg vlot en intuïtief alsof je een compactcamera gebruikt.
Video’s
Sony’s Xperia 1 neemt beelden in 4K aan 24 frames per seconde (fps) of 30 fps, en in Full HD aan maximaal 60 fps. Ik was vooral tevreden van de Full HD-beelden waarbij de kleuren er schitterend uitzien en weinig onzuiverheid optreedt. Ook het dynamisch bereik is prima. Sony heeft zowel op de telelens als de hoofdcamera optische beeldstabilisatie toegepast, wat de filmprestaties ten goede komt. Hieronder zie je een video die genomen is in Full HD met de Xperia 1 en vervolgens een in 4K.
> Hier ontdek je de Full HD-beelden
> Hier ontdek je de 4K-beelden
Sony heeft ook een Cinema Pro-app waarmee het verwijst naar zijn professionele camera-apparatuur die in de filmindustrie gebruikt worden. De applicatie dient als een soort van Pro-modus maar dan voor video waarbij je zelf de iso-waarden kan instellen, handmatig kan focussen en de witbalans kan bedienen. Zo’n functie lijkt me een uitstekend idee van Sony, al begrijp ik niet waarom daar een tweede app voor nodig is, want de functies zouden even goed geïmplementeerd kunnen worden in de standaard camera-app.
Camera-app
Sony’s camera-applicatie is erg eenvoudig en draait ook vlot. Door links en rechts te vegen, wissel je tussen foto en video en je hebt linksonder een modus-knop die je tussen de modi laat kiezen. Daarnaast heeft Sony linksonder ook een knop waarmee je de Pro-modus voor foto’s kan openen om handmatig aanpassingen te maken. Bovenaan zie je een reeks icoontjes die je toegang geven tot de belangrijkste instellingen van de applicatie.
Software
Sony kiest voor een software-ervaring die erg dicht aanleunt bij stock-Android, en dat is een goede zaak. Het Japanse bedrijf neemt de meeste diensten van Google over zoals Chrome, Google Berichten, Gboard en Google Agenda. Al kiest Sony wel voor een eigen Contacten-app en Telefoon-app. Ook de gesture-navigatie van Android Pie met de pilvormige knop wordt standaard gebruikt op de Xperia 1. Onderaan is altijd een zoekbalk aanwezig en je krijgt vanuit het startscherm een nieuwsoverzicht vanuit Google Discover.
De gehele gebruikerservaring verloopt ontzettend vlot en apps worden nooit door een te streng energiebeleid uitgeschakeld. Minder positief zijn dan weer de beperkte instellingen van je startscherm. De Xperia 1 toont bijvoorbeeld veel icoontjes op het scherm, maar die zijn vrij klein. Er is geen methode om het aantal icoontjes te wijzigen en zo grotere icoontjes te gebruiken. Je kan ook geen panelen onderling wisselen. Daarnaast verschijnen nieuwe apps die je installeert altijd op het startscherm en er is geen instelling om het uit te zetten.
Sony krijgt wel een schouderklopje voor een ‘Support’-optie in de instellingen waar de belangrijkste vragen over je telefoon en problemen die kunnen optreden worden beantwoord. Zo’n optie is zeker een meerwaarde voor de minder ervaren Android-gebruiker.
Verder is er ook Xperia Assist vanuit de instellingen dat je helpt om je batterij zo lang mogelijk gezond te houden en je wordt daar ook geleid naar de ‘STAMINA-modus’ – eenvoudigweg je batterij-instellingen – en een vage optie genaamd ‘Slimme wisser’. Die laatste optimaliseert naar eigen zeggen automatisch opslag en geheugen om de prestaties van je apparaat te verbeteren.
De functie staat standaard aan, waar ik me eerst zorgen om maakte, maar ik heb nooit nadelen ondervonden zoals apps die op de achtergrond worden afgesloten. Xperia Assist lijkt me veel minder handig in de instellingen dan ‘Support’, en de features zouden beter afzonderlijk in de instellingen kunnen worden verwerkt.
Voorgeïnstalleerde apps
Sony geeft je bij het instellen van je telefoon de keuze om een reeks bloatware-apps al dan niet mee te installeren en daar heb ik vriendelijk voor bedankt. Het is een mooi gebaar van het bedrijf om je als gebruikers de keuze te laten zodat je achteraf niet door je appdrawer hoeft te scrollen om overbodige apps te verwijderen. Wat je wel in elk geval op je telefoon te zien krijgt, is Sony’s eigen apps waaronder ook ‘Cinema Pro’ en een ‘3D-maker’-app waarmee je 3D-poppetjes van jezelf kan maken.
Updatebeleid
Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten. Sony belooft twee jaar lang ondersteuning bij high-end telefoons op het vlak van beveiliging en versie-updates, en in beide gevallen staat Sony bekend als een goede leerling in de klas. Momenteel draait de Xperia 1 op de patch van 1 juli.
Conclusie
De Sony Xperia 1 is een goede telefoon met een mooi scherm, een premium-uitstraling en degelijke cameraprestaties. Het toestel toont aan dat Sony veel ambities heeft om een smartphone te maken die zich onderscheidt van de concurrentie. Het is duidelijk dat het bedrijf een paar gewaagde keuzes gemaakt met de Xperia 1, en het toestel is daardoor een echt buitenbeentje geworden met een reeks bijzondere eigenschappen.
Bij de Xperia 1 ligt de focus erg op het scherm met zijn 21:9-beeldverhouding en 4K-resolutie, maar beide eigenschappen voegen weinig meerwaarde toe en jagen ongetwijfeld de prijs van de telefoon verder de hoogte in. We zouden Sony die middelen liever zien gebruiken voor een gewaagder design of een camera waarmee het de concurrentie niet langer tracht in te halen, maar voorbij streeft. Het bedrijf heeft daarvoor alle middelen in huis en we verwachten zeker meer van het volgende Xperia-vlaggenschip.
Sony zou daarnaast ook meer aandacht kunnen schenken aan snelladen, draadloos opladen of de algemene prestaties van de telefoon, want de Xperia 1 is de traagste telefoon met een Snapdragon 855 die we hier op de redactie hebben getest. Anno 2019 kan je ook echt moeilijk nog een vlaggenschip lanceren met een prijskaartje van 940 euro dat geen draadloos opladen ondersteunt.
Sony heeft voor alle duidelijkheid een goede telefoon gemaakt, maar hij mist alleen sterke eigenschappen die de consument ervan kan overtuigen om binnen deze prijsklasse geen Samsung Galaxy S10 of Huawei P30 Pro te nemen. De Xperia 1 voelt aan als iemand die het talent heeft om zijn oren op en neer te bewegen, terwijl zijn vrienden allemaal topatleten of professors zijn.
Positieve punten
+ Mooi scherm
+ Sterke cameraprestaties
+ Pure Android-ervaring
+ Goede speakers
Negatieve punten
– Weinig doordacht design
– 21:9-beeldverhouding is eerder nadelig
– Geen draadloos opladen
– Bomvol gimmicks die Sony afleiden van de essentie
Sony Xperia 1 kopen
De Sony Xperia 1 ligt vanaf nu in de winkels en je kan hem bestellen in de kleur zwart, grijs, wit en paars voor een prijs van 940 euro. Je vindt hem terug bij onder meer MediaMarkt, Belsimpel, Bol.com, Coolblue maar ook bij deze winkels.
Hier vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.
[tds=6747]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten