Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

 • Ghostbusters World

Trending smartphones
 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

 • Xiaomi Mi 9T Pro

 • Samsung Galaxy Note 10 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Interne rivaliteit

Sony onthult waarom hun smartphonecamera's zwakker waren dan de concurrentie

· 05 maart 2019

Sony maakt in een interview bekend dat de kwaliteit van hun smartphonecamera's jarenlang heeft geleden onder een interne strijd tussen verschillende bedrijfsdivisies.

Sony smartphonecamera's

Sony is een erg veelzijdig bedrijf dat een heleboel kwaliteiten in huis heeft: van zijn uitstekende professionele  camera's tot PlayStation, audiotechnologie en de Bravia-televisies. Een plaats waar het merk al die troeven in principe samen kan brengen is in zijn smartphones. Alleen zeggen we duidelijk "in principe", want volgens ons ins Sony er nooit helemaal in geslaagd om ondanks die vele sterktes de concurrentie te snel af te zijn.

In onze eerste indruk van hun nieuwe vlaggenschip, de Xperia 1, stelden we ons nog hardop de vraag waarom Sony als pionier op het vlak van camera's niet de allerbeste camera in de smartphone-industrie heeft met de uitstekende Alpha-systeemcamera's die het bedrijf produceert. Het lijkt erop dat we het antwoord nu weten. In een interview met Trusted Reviews heeft Sony Mobile, de smartphonedivisie, toegegeven dat de kwaliteit van smartphonecamera's jarenlang heeft geleden onder een interne strijd met de cameradivisie van Sony.

Sony Xperia XZ3

De Sony Xperia XZ3 kreeg vorig jaar één enkele lens terwijl de concurrentie al langer de veelzijdiger van meerdere lenzen toonde

Interne concurrentiestrijd

Wat hebben systeemcamera's en smartphones met elkaar gemeen? Het zijn beide erg compacte toestellen die in staat zijn om uitstekende foto's te nemen en daar wrong bij Sony naar eigen zeggen het schoentje. Sony is zelf het slachtoffer geworden door de concurrentie die Sony Mobile en Sony Alpha onderling voerden.

"Ondanks dat we één bedrijf zijn, zijn er soms barrières wanneer Alpha bepaalde zaken niet met Mobile wil delen", legt Adam Marsh uit, Sony's senior manager van global marketing. "Dat komt omdat je op zo op een gegeven moment [in een smartphone] dezelfde kwaliteiten krijgt als bij een camera van 3000 pond".

Sony Xperia Z3+

De Sony Xperia Z3+ uit 2015

Barrières (deels) gebroken

Toch stelt Marsh dat de situatie er onlangs is op verbeterd, met name wanneer Kimio Maki recent aan het hoofd kwam te staan van Sony Mobile. De man heeft voordien jarenlang de cameradivisie van Sony geleid en met hem aan het hoofd van de smartphonetak is de houding tussen beide afdelingen veranderd. Volgens Marsh heeft Maki binnen Sony gepleit voor samenwerking tussen de verschillende divisies van het bedrijf.

Beelden van de Sony Xperia 1

De nieuwe Sony Xperia 1 heeft voor het eerst drie camera's achterop nadat ook de concurrentie het invoerde

"Nu is de barrière deels verdwenen. Ze [Sony Alpha] zeggen: 'Okay, het is een goede zaak dat een smartphonecamera en een camera dezelfde dingen kunnen'", aldus  Adam Marsh. De global marketing manager gaat verder: "Nu de camerateams samenwerken, kunnen Cybershot, Alpha en Xperia hun ervaringen met elkaar delen." Ook op MWC konden we bij de Sony-persconferentie vaststellen dat er op het podium werd uitgepakt met de cameratechnologie uit eigen huis. Mogelijk wijst dat inderdaad op een mentaliteitswijziging. 

Achterlopen op de concurrentie

Vorig jaar stelde Sony nog met trots de nieuwe IMX586 voor, dat is een 48 MP sensor die voor meer details in foto's moest zorgen. Toch moesten we vaststellen dat de sensor ook dit keer niet door Sony gebruikt werd in een smartphone van eigen makelij, maar daarentegen ging Honor er als eerste mee aan de slag in de Honor View 20. We hebben ondertussen die camera uitgebreid kunnen testen en waren aangenaam verrast met het resultaat

De verklaring van Adam Marsh verklaart een aantal zaken, maar laat ons tegelijk achter met een heleboel andere vragen. Mocht Sony Mobile van hogerhand zijn beste camerasensors niet gebruiken? Is dit de reden waarom Sony pas nu met de Xperia 1 gebruikmaakt van zowel groothoeklenzen als telelenzen in smartphonecamera's? Werd ook op het gebied van software - beeldverwerking - technologie niet gedeeld en op welke manier mogen we ons in te toekomst aan veranderingen verwachten?

Foto's van de Honor View 20 genomen aan het water in Haarlem

De Honor View 20 maakte indruk met zijn 48 MP Sony-camerasensor

We hebben contact opgenomen met Sony in de hoop zo meer duidelijkheid te krijgen. We passen dit artikel aan van zodra we antwoord hebben gekregen. Wat denk jij van de situatie? Verwacht je dat we nu beterschap zullen zien op het vlak van camera's met meer vooruitstrevende technologie, of eerder meer van hetzelfde? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

De nieuwste artikelen over Sony Xperia 1

Sony Xperia 1 review: vol met bijzondere talenten (die je niet interesseren)

Updatenieuws: updates voor diverse Androidsmartphones waaronder de Huawei P30 Pro

Sony Xperia 2 uitgebreid gelekt voordat verkoop Xperia 1 gestart is

Sony Xperia 1 met tijdelijk gratis Sony WH-1000XM3-headset beschikbaar

Sony toonde dit experimentele 5G-toestel op het MWC

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (7)
Bezig met laden van reacties...