De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

OnePlus 8: dit zijn de plus- en minpunten

Sebastien Marien
Sebastien Marien
6 mei 2020, 11:00
9 min leestijd
OnePlus 8: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

OnePlus 8

De OnePlus 8-reeks is onlangs aangekondigd en die bestaat uit de OnePlus 8 Pro (899 euro) en de voordeligere OnePlus 8 (699 euro). De OnePlus 8 maakt met zijn prijs een sprong van honderd euro in vergelijking met de OnePlus 7T, en dat is bij veel OnePlus-fans opgevallen. Ondanks de geruchten bleef een voordeligere telefoon uit, al zou de lancering van zo’n apparaat dichterbij zijn dan eerst werd gedacht.

In onze review van de OnePlus 8 Pro waren we al behoorlijk enthousiast over het krachtigste toestel uit de nieuwe reeks, maar dit keer nemen we ook de gewone OnePlus 8 onder de loep. Kan je met zijn prijskaartje dat 200 euro minder bedraagt, maar beter de Pro-versie links laten liggen? Is hij de prijsstijging van honderd euro ten opzichte van de OnePlus 7T (599 euro) waard? Je leest het hier.

OnePlus 8 – de pluspunten

1. Design en bouwkwaliteit

De OnePlus 8 en de Pro-versie lijken mer op elkaar in vergelijking met de OnePlus 7-reeks vorig jaar, en dat is een goede zaak. Vorig jaar had de Pro-versie met zijn randloos design en pop-up-camera duidelijk een streepje voor ten opzichte van de OnePlus 7 die nog steeds een waterduppelinkeping had. Dit jaar kiest OnePlus wat de meeste fabrikanten ook presenteren bij nieuwe  midrange- en high-end-toestellen: een scherm met scherminkeping in de linkerbovenhoek. Voor de OnePlus 8 is die designkeuze een vooruitgang, maar voor de Pro-versie kan je daar over discussiëren.

Ik ben ook  zeer te spreken over de lichtjes afgeronde hoeken aan voor- en achterzijde, want die geven de telefoon een premium feel en ze zorgen ervoor dat hij goed in de hand ligt. De achterkrant is net als bij de Pro-versie gemaakt van glas en beide telefoons komen met twee kleuren die hetzelfde zijn en één unieke kleur voor het model. Ik ben een grote fan van de matte en vingerafdrukbestendige Glacial Green-afwerking. Net zoals OnePlus het tijdens zijn onthulling beschreef, stel je je eerst vragen bij de kleur tot je ze in het echt ziet. Toch weet ik niet zeker of gletsjers wel echt groen zijn.

De glazen achterkant is verder afgewerkt met het nieuwe OnePlus-logo en voor- en achterkant komen met een laag Corning Gorilla Glass. Die moet de telefoon, net zoals de Pro-versie beschermen tegen krassen en valschade. OnePlus heeft ook nog een plastic screenprotecor op het scherm geplaatst die voor nog meer bescherming moet zorgen. De OnePlus 8 heeft verder ontzettend degelijke metalen knoppen die een aangename feedback geven. Persoonlijk heb ik de volumeknoppen het liefste aan de rechterkant, maar die voorkeur is bij iedere gebruiker wat verschillend.

2. Scherm

De OnePlus 8 heeft niet de 120 Hz refreshrate en de WQHD-resolutie van de Pro-versie, en dat zijn twee belangrijke verschilpunten, maar het neemt niet weg dat het schermpaneel van de OnePlus 8 nog steeds sterk is voor zijn prijs. Ik vergeleek de helderheid, kleuren, kijkhoeken en de leesbaarheid in sterk zonlicht met het goede paneel van de Xiaomi Mi 10 Pro (999 euro), en daarbij kon ik weinig verschilpunten vinden.

De 90 Hz-refreshrate zorgt nog steeds voor zichtbaar vlottere en natuurlijke animaties, en in vergelijking is het 120 Hz-scherm van de Pro-versie zuiniger. De OnePlus 8 heeft een paneel dat echt een plezier is  om naar te kijken en dat geldt ook voor de uitstekende automatische helderheid die je probleemloos zijn gangetje kan laten gaan. Duim omhoog.

3. Prestaties

OnePlus staat erom bekend dat het in benchmarks steeds meestrijdt om de beste scores en dat is met de OnePlus 8 niet anders. Het merk vertikte het om met de Snapdragon 765 aan de slag te gaan en zo de prijs van de telefoon te drukken en dat is, zoals je in mijn recent opiniestuk kan lezen, wat mij betreft de juiste keuze. De OnePlus 8 is een wat kleinere telefoon dan de Pro-versie, hij kost 200 euro minder en daarmee spreekt hij een iets andere doelgroep aan. Al denk ik dat het perfect mogelijk is dat deze doelgroep de beste prestaties nog steeds hoog in het vaandel draagt. Toch kan ik niet wachten om te zien wat OnePlus kan waarmaken met een goedkopere OnePlus Z of OnePlus 8 Lite.

De OnePlus 8 komt dus met de Snapdragon 865 als motor en daarnaast krijgt hij 8 GB aan werkgeheugen en 128 GB opslag onder de motorkap. Die combinatie maakt dat de telefoon  een echte power house is die het beste van zichzelf toont in apps en games die om veel grafische kracht vragen. Het verschil met de Snapdragon 855 is in duidelijk merkbaar en met de Snapdragon 765 is dat verschil nog groter. Neem daarbij het 90 Hz-scherm en je krijgt een degelijke game-ervaring. OnePlus kiest daarnaast voor de snelle UFS 3.0-opslag, en dat is goed om te zien. Het enige minpunt is dat de opslag niet uitbreidbaar is via microSD, en je zal het dus hoe dan ook met 128 GB moeten doen. Persoonlijk vind ik dat zeker geen groot probleem.

4. Geluid

De OnePlus 8 gebruikt een luidspreker aan de onderkant, maar ook de telefoonluidspreker die in de bovenrand is verwerkt, schakelt hij in voor mediageluid. Wat heeft hij een stel geweldige speakers. Ik heb meer genoten van het geluid van de OnePlus 8 dan van menig vlaggenschip waarvan de prijs uit vier tekens bestaat. Niet alleen zorgen twee speakers doorgaans voor een betere geluidservaring in vergelijking met één speaker aan de onderkant, maar in een vergelijking bleek de klank ook helderder te zijn dan de twee speakers van de Mi 10 Pro. OnePlus plaatst de speaker ook rechts onderaan zodat je hem in liggende stand niet kan bedekken. Goed werk.

De OnePlus 8 heeft geen 3,5 mm audiojack en hij komt niet met een adapter. Al krijg je in combinatie met een bedrade hoofdtelefoon en adapter sowieso niet de beste klank die je kan vinden bij een telefoon. 

5. Software

De OnePlus 8 draait op de OxyGenOS-schil van OnePlus die gebaseerd is op Android 10. OxyGenOS blijft relatief dicht aanleunen bij een kale software-ervaring vergelijkbaar met de Google Pixels, maar OnePlus slaagt erin om een aantal krachtige verbeteringen toe te voegen. Denk aan functies zoals een Google Duo-integratie in de Telefoon-app, een eigen screenrecorder, de mogelijkheid  om telefoongesprekken op te nemen, sterke personalisatiefuncties en een VPN. OxygenOS werkt ook vlot en stabiel.

Wat updates betreft doet OnePlus het beter dan de meeste andere fabrikanten, want toestellen krijgen twee jaar lang versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Toch slaagt het bedrijf er nog niet in om die patches op maandelijkse basis uit te rollen, wat soms voor kritiek kan zorgen vanuit de kritische community.

6. Vingerafdrukscanner

OnePlus pakte sinds de OnePlus 6T al uit met een vingerafdrukscanner die ‘zelflerend’ is en dus steeds beter wordt naarmate je hem gebruikt. Ik merk dat de scanner ondertussen nog veel sneller en nauwkeuriger is geworden, met een groter scanoppervlak. OnePlus heeft daarmee een van de beste vingerafdrukscanners die je kan vinden.

Hoewel dat allemaal positieve zaken zijn, had ik tijdens mijn testperiode last van een probleem met de scanner dat ervoor zorgde dat hij heel soms het werk compleet neerlegt. Je houdt je vinger dan op de CMOS-sensor en je ziet de animatie, maar hij weigert om te scannen. Als ik daarna de powerknop een paar keer indrukte om het vergrendelscherm te tonen, ging de scanner weer aan het werk. Het probleem deed zich zelden voor, maar wel genoeg om het te vermelden.

OnePlus heeft aan onze redactie bevestigt dat het om een bekende fout gaat en dat er wordt gewerkt aan een oplossing. Een alternatief voor de vingerafdrukscanner is de razendsnelle gezichtsherkenning, maar die is minder veilig, omdat ze enkel gebruikmaakt de selfiecamera.

OnePlus 8 – de minpunten

1. Accu

De accuduur van de OnePlus 8 is niet de beste, want ik kwam meestal wel de dag door met zo’n 15 procent reserve, maar dat lukte ook niet altijd. Daarnaast geven ook mijn resultaten in de AccuBattery-test aan dat de OnePlus 8 eerder gemiddeld presteert. Hij doet het minder goed dan bijvoorbeeld de OPPO Find X2 Pro en de Xiaomi Mi 10 Pro, maar hij deed het dan weer beter dan de Xperia 1 van Sony. Al had die natuurlijk een energieslurpend 4K-scherm.

Gelukkig kan je de telefoon opladen met de uitstekende 30 watt Warp Charge 30T-oplader, maar ik moet vaststellen dat OnePlus minder grote stappen voorwaarts zet op het gebied van snelladen dan sommige andere merken. OnePlus introduceerde wel het snelle draadloos opladen met de OnePlus 8 Pro, maar de OnePlus 8 kan op die feature niet rekenen.

2. Camera

Ten opzichte van de OnePlus 7T laat de OnePlus 8 de telecamera vallen en het toestel krijgt daarentegen een 2 MP macrocamera. Verder heeft het apparaat een 48 MP hoofdcamera met een f/1.8-diafragma en een 16 MP grootboekcamera en een 16 MP selfiecamera.

Ik vergeleek de cameraprestaties van de telefoon met die van de duurdere  Xiaomi Mi 10 Pro, en hoewel die telefoon prijs-kwaliteit zeker niet het beste levert op cameragebied zijn de verschillen merkbaar. De Mi 10 Pro levert doorgaans betere foto’s af met zowel de hoofdcamera als de groothoekcamera die foto’s schiet in een bredere hoek, maar het verschil wordt pas echt groot als je de zoomprestaties vergelijkt. De OnePlus 8 neemt wel lichtjes  de bovenhand in foto’s in minder goede lichtomstandigheden.

De cameraprestaties waren al een eerder negatief punt bij de OnePlus 8 Pro, maar dat minpunt zet zich verder bij de voordeligere OnePlus 8. Vooral het gemis van een telecamera is jammer gezien de prijs van 699 euro. Dat doen andere fabrikanten gewoonweg beter.

Je ziet hieronder links telkens de foto’s die genomen zijn met de OnePlus 8 en rechts foto’s van de Xiaomi Mi 10 Pro. Als eerste zie je foto’s met de groothoekcamera, gevolgd door twee fotoreeksen met de hoofdcamera. Als laatste zie je 2x zoom en 10x zoom.

Conclusie

De OnePlus 8 is de goedkopere variant van het nieuwe tweetal, maar het apparaat heft nog steeds veel in zijn mars. Hij is razendsnel, goed ontworpen, komt met sterke software en een knap scherm voor zijn prijs. Toch verwachten we op cameragebied meer veelzijdigheid, en andere merken kunnen dat in ruil voor lagere prijzen bieden. Anderzijds is het ook jammer dat de telefoon niet de beste accuduur heeft en verder geen verbeteringen heeft geboekt op het vlak van snelladen.

Ik verwacht dat de OnePlus 8 nog even de hete adem zal voelen van de OnePlus 7T die ondertussen in prijs is gedaald tot 529 euro. Dat is simpelweg een betere deal als je naar prijs-kwaliteit kijkt, maar de OnePlus 7T-voorraad blijft ook niet eeuwig gevuld. Daarnaast wordt in juli ook de OnePlus Z of OnePlus 8 Lite verwacht, en ook die telefoon wordt er eentje om in de gaten te houden. Toch blijft de OnePlus 8 een goede telefoon die zeker bestaansrecht heeft tussen zijn getalenteerde broertjes.

OnePlus 8 kopen

De OnePlus 8 kan je kopen in de kleuren Glacial Green, Insterstellar Glow en Onyx Black voor een adviesprijs vanaf 699 euro. Je vindt de telefoon onder meer bij:

OnePlusBelsimpelCoolblueT-Mobile en bij deze winkels.

Hier vind je nog meer prijzen in combinatie met een abonnement.

[tds=7333]

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!