Is de 48 MP camera van de Honor View 20 de moeite waard?

Is de 48 MP camera van de Honor View 20 de moeite waard?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Honor View 20

De Honor View 20 werd eerder deze week gelanceerd in Parijs en één van de belangrijkste kenmerken waar het dochtermerk van Huawei mee uitpakt is de 48 megapixel camera die enorm veel detail in een foto kan vastleggen. Ik stelde in mijn preview-artikel van de Honor View 20 al vast dat de camera meer detail in een beel vastlegt dan de 40 MP camera van de Huawei Mate 20 Pro, maar laten we die bijzondere camera is wat beter onder de loep nemen.

48 MP-sensor uitgelegd

De telefoon maakt gebruikt van de langverwachte Sony IMX586-sensor. Dat is in feite een 12 megapixel sensor die beelden schiet alsof foto's genomen zijn met een 48 MP-camera. Sony gebruikt daarvoor zijn zogenaamde quad-Bayer RGB lay-out waarbij pixels in vier verdeeld worden per kleur (rood, groen of blauw). De pixelgrootte bedraagt 1.6 micron (µm) bestaande uit twee pixels van elk 0,8 micron. Het is dus in feite wel degelijk en 12 MP camera die door deze specifieke lay-out foto's neemt alsof hij een veel grotere sensor gebruikt. Bekijk zeker ook onderstaande afbeelding van Sony.

Schema met informatie over de werking van de 48 MP camera

Standaard schiet de Honor View 20 foto's met 12 MP, maar je kan vanuit de instellingen in de camera-app de resolutie aanpassen naar 48 MP. Al is daar nog niet alles mee gezegd, want Honor heeft zelf met de kracht van kunstmatige intelligentie vanuit de Kirin 980-chipset nog een eigen verbetering gemaakt, namelijk '48MP AI Ultra Clarity'. Dat is een aparte instelling waarbij er meerdere foto's na elkaar worden genomen en zo door die beelden samen te nemen nog extra detail kan worden toegevoegd. Honor raadt wel in een melding in zijn camera-app aan om die modus enkel te gebruiken bij voldoende licht en onderwerpen die niet bewegen.

Hands-on foto's van de Honor View 20 na afloop van de presentatie

Respectievelijk de Huawei Mate 20 Pro naast de Honor View 20

Cameratest

Nu we even de technische kant hebben belicht, wordt het tijd voor een test. Ik ging daarmee aan de slag met de verschillende resoluties van de 48 MP camera van de View 20, namelijk: 12 MP, 48 MP en 48MP AI Ultra Clarity. Ten slotte nam ik ook een foto met de 40 MP camera van de Mate 20 Pro ter vergelijking, en ik nam ook een foto met de telefotolens van die camera. Ik wil namelijk zo te weten komen of die telefotolens al dan niet beter presteert dan wanneer je inzoomt op een afbeelding van de camera van de View 20

Allereerst zie je hier een reeks van drie afbeeldingen die genomen zijn met alleen de View 20. Van links naar rechts zie je de 48MP AI Ultra Clarity-, 48 MP- en 12 MP-foto.

Als je op details inzoomt, bijvoorbeeld op de blaadjes van de klimopplant die rondom de dichtstbijzijnde boom is gewikkeld, dat er een groot verschil is tussen 48 MP en 12 MP, en er is ook een verschil duidelijk met de 48MP AI Ultra Clarity-modus. Die laatste geeft nog net dat beetje extra detail.

Vergelijking hoofdcamera Mate 20 Pro

In onderstaande test hebben we de 48 MP camera van de Honor View 20 het laten opnemen tegen de 40 MP hoofdcamera van de Mate 20 Pro. Dit keer kozen we niet voor de 48MP AI Ultra Clarity-modus, omdat die enkel in specifieke omstandigheden werkt (geen beweging en voldoende licht). Je ziet hieronder van links naar rechts de foto van de 40 MP camera van de Mate 20 Pro en vervolgens de 48 MP camera van de Honor View 20.

Er zit duidelijk meer detail in de foto die genomen is met de camera van de Honor View 20, dat zie je als je opnieuw inzoomt op het klimop gedeelte van de dichtstbijzijnde boom. De 48 megapixelsensor maakt dus wel degelijk het verschil in vergelijking met de hoofdcamera van de Mate 20 Pro.

Vergelijking telefotolens Mate 20 Pro

Al heeft die telefoon wel zijn eigen troeven, namelijk in de vorm van een telefotolens, want waarom zou je op een foto inzoomen voor meer detail om hem vervolgens bij te snijden als je gewoon optische zoom kan gebruiken om onderwerpen die verder verwijderd zijn met meer detail vast te leggen? Van links naar rechts zie je hieronder de foto die genomen is met de 8 MP telefotolens van de Huawei Mate 20 Pro (3x optische zoom) en vervolgens een bijgesneden foto van de 48 MP-camera van de Honor View 20.

We kunnen uit deze test vaststellen dat de Honor View 20 behoorlijk goed stand houdt als je weet dat dit niet met een aparte telefotolens is gemaakt, maar de foto van de telefotolens van de Mate 20 Pro is wel duidelijk de betere van de twee. Niet alleen is er meer detail zichtbaar, maart het landschap is ook beter belicht, omdat er specifiek op dit beeld werd gefocust en niet op het grotere geheel.

Conclusie

Honor levert een erg knappe prestatie af met de camera van zijn Honor View 20-vlaggenschip, want de sensor is in staat om zo veel detail vast te leggen in een beeld dat hij moeiteloos andere lenzen met minder megapixels achter zich laat. In een demo zagen we Honor het al tonen in vergelijking met de camera van de iPhone XS Max, maar er is ook een merkbaar verschil met de 40 MP hoofdcamera van de Mate 20 Pro.

Anderzijds hebben we ook kunnen zien dat 48 MP ook niet alles is, want zelfs als je zo'n foto bijsnijdt om een element uit een foto uit te vergroten, krijg je nog steeds een beter resultaat met de optische zoom van een 8 MP telefotolens. Een grote hoeveelheid megapixel biedt toonbaar een sterk resultaat, maar het is ook niet alles

Wil je meer weten over mijn eerste indruk van de Honor View 20? Lees dan zeker het preview-artikel. Volgende week lees je in de review van het toestel waarin we een definitief oordeel vellen. Wat denk jij van deze telefoon en zijn cameraprestaties? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Hands-on foto's van de Honor View 20 na afloop van de presentatie

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk