OnePlus 8 Pro preview
De OnePlus 8 en de OnePlus 8 Pro zijn officieel aangekondigd als opvolgers van de OnePlus 7T en de OnePlus 7T Pro. De nieuwe telefoons variëren in adviesprijs van 699 euro voor de goedkoopste uitvoering tot 999 euro voor het topmodel. Ik heb de laatste variant (12 GB + 256 GB) in de kleur Ultramarine Blue een aantal dagen mogen testen en hier vind je mijn eerst indrukken van dit vlaggenschip.
Afmetingen: 165,3 X 74,35 X 8,5 mm
Scherm: 6,78 inch QHD+ (3168 x 1440) AMOLED, 513 ppi
Processor: Qualcomm Snapdragon 865
RAM: 12 GB werkgeheugen
Opslag: 256 GB intern
Selfiecamera: 16 MP met f/2.45
Hoofdcamera: 48 MP f/1.78 met optische beeldstabilisatie, 8 MP telecamera met f/2.4 en OIS, 48 MP groothoeklens met f/2.2, 5 MP kleurenfiltercamera met f/2.4
Accu: 4.510 mAh
Softwareversie: OxygenOS 10.5 gebaseerd op Android 10
Extra: Snelladen (Warp Charge 30T), draadloos laden (Warp Charge 30 Wireless), UFS 3.0, vingerafdrukscanner in het scherm, dual-sim, IP68-certificaat
Scherm en behuizing
De OnePlus 8 Pro heeft een 6,78 inch Fluid Display-paneel met een QHD+ resolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz. OnePlus verhoogde de maximale helderheid van 1000 naar 1300 nits en het scherm is voorzien van HDR 10 en HDR 10+. Hiermee zijn de eigenschappen van het scherm ten opzichte van de OnePlus 7T Pro een stuk omhoog geschroefd en dat merk je meteen. De kleurweergave van het scherm is prachtig, ook vanaf de zijkant. Ik kom hier en daar wel hapering tegen tijdens het navigeren en dat is vrij hinderlijk. De scherm van de telefoon even aan- en uitzetten lost dit euvel op maar ik hoop dat OnePlus hiervoor snel een update uitbrengt.
De plaatsing van de selfiecamera is voor OnePlus een opvallende keuze. Deze camera is niet in een waterdruppelnotch of pop-up-module te vinden, maar in een zogenaamde punch hole in de linker bovenhoek. Alhoewel ik daar vanwege de vele geteste Samsung-telefoons gewend aan ben, zijn veel OnePlus-fans hier niet tevreden over. Het scherm wordt hiermee namelijk onderbroken en dat zie je ook aan de klok en de notificaties die een stuk naar rechts opschuiven.
OnePlus heeft de telefoons met feedback van de OnePlus-community ontworpen. De OnePlus 8-serie is compacter en beschikt volgens het merk over de beste frosted glazen afwerking ooit. De opvallende Ultramarine Blue-uitvoering van de OnePlus 8 Pro trekt wel vingerafdrukken aan die eruit zien als vettige vlekken. Met boenen krijg je ze niet weg en daar ergerde ik me wel aan. Gelukkig kwam ik er later achter dat je met een paar keer ademen op de achterzijde en direct erna boenen, de vlekken wel als sneeuw voor de zon laat verdwijnen.
De cameramodule van de OnePlus 8 Pro steekt behoorlijk uit en dat valt op. Leg je de telefoon plat op tafel, dan wiebelt deze niet omdat de module in het midden geplaatst is.
OnePlus koos ervoor om de OnePlus 8 Pro een IP68-certificering voor de stof- en waterbestendigheid te geven. Daar was het bedrijf nooit voorstander van omdat dit certificaat een aantal tientjes per telefoon kost. Toch wilde de community graag een dergelijk certificaat zien en daarom komt er nu een telefoon in de OnePlus 8-serie met IP68, de OnePlus 8 Pro.
Camera’s
De OnePlus 8 Pro krijgt in tegenstelling tot de OnePlus 7T Pro een extra camera. Hiermee heeft de telefoon in totaal vier lenzen: een 48 MP hoofdcamera die gebruikt maakt van de Sony IMX689, een 8 MP telecamera met OIS en EIS, 3x hybride en 30x digitale zoom (f/2.44), een 48 MP groothoeklens (f/2.2) en een 5 MP kleurencamera (f/2.4). De 48 MP groothoeklens heeft een beeldhoek van 120 graden. Aan de voorzijde zit een 16 MP sensor. De macro-modus en nachtmodus zijn ook weer van de partij.
Nieuw is de kleurencamera die ik in de smartphonewereld nog niet ben tegengekomen. OnePlus is geïnspireerd door kleurtonen die professionele fotografen gebruiken om hun foto’s meer impact te geven. Je kan deze lens dus zien als een verzameling speciale kleurenfilters die je afzonderlijk ook voor digitale camera’s kunt aanschaffen. Volgens OnePlus brengt de lens, samen met de software, de unieke kleurtonen op de foto aan. Je ziet tegenwoordig dat meer fabrikanten focussen op videografie met behulp van filters om zo een bepaalde sfeer aan te brengen aan video’s. OnePlus probeert dit met de vierde lens. Hoe dit in werkelijkheid eruit ziet, zal de review moeten uitwijzen.
Prestaties en accu
De OnePlus 8 en 8 Pro worden aangedreven door de Snapdragon 865-chip, met de X55 5G modem. Hierdoor zijn de telefoons klaar voor het aankomende 5G-netwerk en tevens voor de wifi 6-standaard.
De OnePlus 8 Pro is voorzien van 12 GB LPDDR5 RAM voor maximaal dertig procent sneller geheugen en twintig procent efficiënter energieverbruik. Daarnaast beschikt de smartphone over Dolby Atmos, voor een verbeterd geluid via de dual-stereo-speakers. De nieuwe haptic vibration engine voegt bovendien een extra laag toe aan de gebruikerservaring. Zoals gewoonlijk zijn de prestaties van deze telefoon maar ook de trilmotor van zeer goede kwaliteit, zoals dat ook het geval bij de voorgangers was.
De OnePlus 8 Pro is daarnaast het eerste OnePlus-toestel met de nieuwe en Warp Charge 30 Wireless-oplossing voor draadloos opladen. Deze oplossing laadt de 4.510 mAh-batterij van de smartphone op tot vijftig procent in slechts een half uur. Warp Charge 30T, de bedrade snellaadtechniek van OnePlus, laadt de batterij op tot vijftig procent in slechts 23 minuten.
Uiteraard zal ik beide technieken uitgebreid gaan testen, evenals de accuduur op een doordeweekse dag en in het weekend. In de paar dagen dat ik het toestel gebruikt heb, merk ik geen uitschieters in accuduur op. Dat wil zeggen dat de accu niet uitzonderlijk lang mee gaat, maar ook niet snel leeg is. Gebruik over een langere periode geeft hier beter inzicht in.
Voorlopige conclusie
OnePlus heeft dan eindelijk een aantal veelgevraagde features in de OnePlus 8 Pro gestopt, dus niet alleen een snelle chipset en meer dan voldoende werk- en opslaggeheugen maar ook draadloos laden en een IP68-certificering.
Dat komt natuurlijk wel een prijs want het goedkoopste model kost 899 euro en het duurste 999 euro. Daar zal de krachtigste high-end chipset van Qualcomm ook zijn aandeel aan hebben, want fabrikanten zijn met deze chipset voor het eerst verplicht om deze met de Qualcomms X55-modem voor 5G af te nemen. Volgens geruchten zullen veel fabrikanten hierom een stapje terug doen met de goedkopere Snapdragon 765.
De interessante prijs-kwaliteitverhouding waar OnePlus zo bekend om staat, zagen we in de afgelopen jaren steeds meer verdwijnen. OnePlus kruipt op het gebied van adviesprijs al een tijdje richting die van de topmodellen van Samsung en Huawei. Met de komst van de OnePlus 8-serie is de interessante prijs-kwaliteitverhouding definitief verleden tijd want ook OnePlus heeft de 1000 euro-grens op een euro na bereikt.
Is dat erg? Ja, voor vele OnePlus-fans zal dit een reden de huidige prijs-kwaliteitverhouding een reden zijn om elders te gaan shoppen. Voor anderen zal dit betekenen dat de OnePlus-flagships (nog) beter kunnen concurreren met andere vergelijkbare telefoons in deze prijsklasse. Dat moet uiteraard nog wel blijken in de komende weken, als ik de telefoon verder onder handen heb genomen.
– OnePlus 7 Pro (8 GB + 256 GB) – 759 euro
– OnePlus 7 Pro (12 GB + 256 GB) – 829 euro
– OnePlus 7T Pro (8 GB + 256 GB) – 759 euro
– OnePlus 8 Pro Onyx Black (8 GB + 256 GB) – 899 euro
– OnePlus 8 Pro Glacial Green of Ultramarine Blue (12 GB + 256 GB) – 999 euro
OnePlus 8 Pro kopen
De OnePlus 8 (Pro) Onyx Black, Glacial Green en Ultramarine Blue, en accessoires zijn te koop vanaf 21 april. De OnePlus 8 Interstellar Glow is verkrijgbaar vanaf 4 mei. De telefoons zijn verkrijgbaar bij OnePlus, Belsimpel, Coolblue en T-Mobile.
– OnePlus 8 Onyx Black of Glacial Green (8 GB + 128 GB) – 699 euro
– OnePlus 8 Interstellar Glow of Glacial Green (12 GB + 256 GB) – 799 euro
– OnePlus 8 Pro Onyx Black (8 GB + 128 GB) – 899 euro
– OnePlus 8 Pro Glacial Green of Ultramarine Blue (12 GB + 256 GB) – 999 euro
– OnePlus Warp Charge 30 Wireless Charger – 69,95 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten