OnePlus heeft zijn vlaggenschip nog maar net gepresenteerd, maar stiekem lopen we er al een tijdje mee rond. Is dit het ultieme OnePlus-toestel, of laat de Chinese telefoonmaker toch hier en daar een steek vallen? Lees het in de review van OnePlus 13.
OnePlus 13
Als OnePlus 12 je dagelijkse toestel is, dan is het natuurlijk spannend wat OnePlus 13 doet. Inmiddels kan ik na een paar weken met dit toestel zeggen dat mijn OnePlus 12 officieel oud voelt, en dat voor een toestel dat pas een jaar geleden uitkwam. Enerzijds is dat te wijten aan mijn hoesje dat vrij dik is, maar anderzijds is de OnePlus 13 ook een stuk slanker: hij is 8,9 millimeter dik in plaats van 9,2 millimeter. En hij is 162,9 millimeter hoog in plaats van 164,3 millimeter. Hij voelt daarmee een stukje minder log, al weegt hij wel bijna hetzelfde.
Waar ik het helemaal merk, is bij de fotografie en de snelheid. Ik deel morgen mijn avonturen tijdens een noorderlichtjacht en het verschil tussen beide toestellen is enorm. Ook in snelheid. Mijn OnePlus 12 is natuurlijk wat versleten en draagt veel data mee, maar tijdens en na het overzetten van alle apps, muziek, video’s en foto’s blijft de OnePlus 13 zich kranig houden. Dan valt past op in hoeverre de OnePlus 12 af en toe last heeft van vertraging. Maar goed, ik loop op de zaken vooruit: laten we naar de pluspunten en minpunten van OnePlus 13 kijken.
Lees verder na de advertentie.
Specificaties
OnePlus 13 | OnePlus 13R | |
Schermgrootte | 6,82 inch | 6,78 inch |
Afmetingen | 162,9 mm x 76,5 mm x 8,5 mm (of 8,9 mm voor Midnight Ocean), 213 gram of 210 gram (voor Midnight Ocean) | 161,72 mm x 75,77 mm x 8,02 mm, 206 gram |
Besturingssysteem | Oxygen OS 15 gebaseerd op Android 15 | Oxygen OS 15 gebaseerd op Android 15 |
Processor | Snapdragon 8 Elite | Snapdragon 8 Gen 3 |
Werkgeheugen | 12 GB of 16 GB | 12 GB |
Opslaggeheugen | 256 GB of 512 GB | 256 GB |
Batterij | 6.000 mAh, snelladen op 100 Watt bedraad, 50 Watt draadloos | 6.000 mAh, snelladen op 80 Watt bedraad |
Camera’s achter | 50 megapixel hoofdcamera, 50 megapixel telelens, 50 megapixel ultragroothoekcamera | 50 megapixel hoofdcamera, 50 megapixel telelens, 8 megapixel ultragroothoekcamera |
Camera voor | 32 megapixel | 16 megapixel |
Kleuren | Black Eclipse, Midnight Ocean en Arctic Dawn | Nebula Noir en Astral Trail |
Adviesprijs | Vanaf 999 euro | 749 euro |
Wat zit er in de doos?
- OnePlus 13
- Simpin
- Rode laadkabel
- Boekjes
OnePlus 13 pluspunten
Fotografiesoftware en -hardware die meewerken
Ik schreef het al in de tops van 2024: de reden dat ik geen Motorola Razr 50 Ultra koop, ondanks dat ik hem tof vind, is dat de camera’s enorm tegenvallen. Ik vind fotografie nu eenmaal belangrijk en daarin stelt OnePlus zelden teleur. OnePlus 13 zet die trend voort. Diep inzoomen doet die heel goed, voor nachtfotografie draait die zijn hand niet om en de groothoeklens laat een mooi wijds zicht zien. Het lijkt erop dat OnePlus de roodtinten die ik vroeger nog wel eens spotte heeft verruild voor iets meer blauw.
Je merkt bij foto’s in Lapland tijdens de kaamos (de periode waarin je geen zon ziet en het vrijwel de hele dag donker is) dat op de paar uur licht die er toch is al snel een blauw filter lijkt te komen. Iets wat je door met de belichting te spelen wel kunt verbeteren. In normale omstandigheden is dit overigens niet merkbaar: schiet je thuis een kiekje, dan zie je dat de kleuren levensecht zijn. Niet dof, wel wat levendiger, maar niet overdreven. Je ziet dat vooral goed bij de foto van mijn kat Schram: daar is dat blauw niet te zien en zie je verder wel mooi de texturen van haar vacht.
Ik denk dat fotografie echt een van de hoofdredenen is voor mensen om dit toestel te kopen. Aan de achterzijde vind je drie vijftig megapixelcamera’s, waaronder een telelens die wat ver weg is echt goed dichtbij haalt. Wat ook helpt is de camerasoftware die wat je ziet net even wat scherper neer lijkt te zetten. De texturen van wolken komen er eveneens een stuk beter uit. Het heeft waarschijnlijk te maken met Smart Modes: nieuwe modi waarmee je automatisch de beste ISO krijgt als je bijvoorbeeld naar een zonsondergang kijkt of bij een concert staat. Mocht je trouwens fan zijn van de Live Photo-optie van iPhone: je ziet nu ook een stukje van je foto bewegen, wat het net wat meer tot leven brengt om foto’s terug te kijken. Zeker bij een belangrijke momentopname, zoals het uitblazen van een kaars of je kat die net van de bank valt omdat die weer eens op zijn negen levens vertrouwt.
Lees verder na de advertentie.
Ligt lekker in de hand
De afgelopen jaren hebben we veel verschillen gezien in scherm en zijkanten van telefoons. Samsung koos soms voor vrij bol, terwijl we zien dat die nu juist kiest voor plat met wat zachtheid qua hoeken, door die rond te maken. OnePlus kiest met de OnePlus 13 voor een plat scherm met een heel kleine bocht naar de zijkant en dat voelt goed. Het is een vrij strakke telefoon, maar dankzij zijn ronde hoeken ook weer niet te kil. Ik vind de rand tussen het scherm en de zijkant van de telefoon wel prettig, want die geeft meer grip, zeker met het randje van de screenprotector er nog bij. Al moet ik wel opmerken dat de screenprotector wat minder stevig vast lijkt te zitten dan eerder: blij dat die er is, maar de beschermlaag lijkt sneller los te laten dan bij eerdere toestellen. Tot slot kun je het toestel in je hand houden als je een handschoen aan hebt en de handschoenmodus gebruiken om gewoon je scherm te kunnen bedienen.
Doet lang met zijn batterij
Naast fotografie is er een andere reden waarom OnePlus mijn voorkeur heeft boven bijvoorbeeld Samsung. Ik gebruikte een jaar lang de Samsung S23 Ultra, maar de batterij opladen duurde altijd erg lang. S23 Ultra heeft zeker zijn voordelen, maar dat is er niet één van. OnePlus biedt met de OnePlus 13 snelladen op honderd watt, dus als een vriendin me spontaan opbelt omdat ze toch een uurtje eerder naar dat festival wil, dan hoef je de OnePlus 13 maar 36 minuten in de lader te doen en hij is weer honderd procent vol (waarschijnlijk nog korter, want je laadt doorgaans niet vanaf leeg). Daar heb je wel een geschikte oplader voor nodig, aangezien je die er niet bij krijgt. Ook is de batterij een nette 6.000 mAh, wat een trend is die we al een paar maanden zien, namelijk dat batterijen groter worden qua capaciteit, maar toestellen nog steeds slank blijven. En je kunt hem dus ook draadloos laden als je dat prettig vindt, namelijk op vijftig watt (eventueel met een magnetische accessoire).
Razend snel
De tegelijk met de OnePlus 13 aangekondigde 13R moet het doen met de Snapdragon 8 Gen 3, maar voor zijn vlaggenschip reserveerde het Chinese merk de nieuwste Snapdragon 8 Elite. Ik kan allerlei percentages noemen over 45 procent betere prestaties, maar waar het uiteindelijk op neerkomt is dat dit gewoon een enorm snelle telefoon is. Wat je er ook op doet, hoeveel apps je ook al twee weken lang niet hebt weggeveegd: deze smartphone is een snelle. OnePlus noemt het ook een soepel toestel, mede omdat het bepaalde animaties sneller heeft gemaakt. Dat verschil merk je niet zo, wat dat betreft is de Android 15-upgrade niet heel erg merkbaar, maar in prestaties merk je dat je eigenlijk nooit op je smartphone hoeft te wachten. En, een grote plus, hij wordt niet zo warm. OnePlus-toestellen hebben altijd de neiging gehad sneller warm te worden, maar de vapor chamber in deze 13 zorgt voor voldoende koeling om je telefoon lekker fris te laten voelen.
Lees verder na de advertentie.
OxygenOS is fijne schil
Sommige mensen kunnen er niet zo goed mee omgaan dat hun telefoon net even andere benamingen voor dingen heeft in het menu, maar over het algemeen is OxygenOS een heel fijne Android-schil met veel mogelijkheden om aanpassingen te doen, geen enorm storende bloatware (eigenlijk alleen Community) en een vrij rechttoe-rechtaan opzet. Ook als je de telefoon net in gebruik neemt, dan merk je dat de indeling van het homescherm en van de applade logisch en duidelijk is.
OnePlus 13 minpunten
Geen ingebouwde Qi2
Het was een kleine tegenvaller: Qi2 zit niet ingebouwd in het toestel. OnePlus noemt het met niet al te veel woorden een designkeuze. Nu ben je dus afhankelijk van accessoires om toch van die MagSafe-achtige oplaadmogelijkheden gebruik te kunnen maken. Het is fijn dat Qi2 er is en dat OnePlus het ook gebruikt (het maakte er zelfs een apart accessoire voor), maar het had zoveel beter geweest als het ingebouwd was en er geen accessoires om dat nieuwe microvezel-vegan leer heen hoeft. Maakt OnePlus de toestellen extra stevig en mooi om ze zonder accessoires te gebruiken, en dan zijn er toch accessoires nodig als je van deze nieuwe laadtechnologie gebruik wil maken. Een gemiste kans.
Macrofoto is een tegenvaller
Op de OnePlus 12 worstel ik vaak met de macrostand: dan verschijnt er weer een bloemicoon in beeld en dan weet ik het al: dit is niet wat ik wil om deze foto van dichtbij te maken. Meestal tik ik het dan ook weg. OnePlus 13 heeft hetzelfde systeem, maar daar valt op dat foto’s van dichtbij bij beide standen een uitdaging zijn. Ik kreeg iets van dichtbij er nagenoeg niet goed op. Je ziet het in het onderstaande voorbeeld van een takje, dat ik ook nog vasthoud om te zorgen dat er geen beweging is.
2x zoom: liever niet
Op de bovenstaande beelden zie je hoe de zoomcamera van OnePlus 13 werkt. Ziet er goed uit, behalve de twee keer zoom. De kleuren veranderen, de schepte zakt als een toef slagroom die al drie uur buiten de koelkast verkeert ineen en het beeld is zo waardeloos, dat ze de twee keer zoom wat mij betreft in het vervolg mogen overslaan. Bij drie keer zoomen wisselt het toestel van camera en dat is stukken beter.
Lees verder na de advertentie.
OxygenOS verliest zijn smoel
OxygenOS werkt erg prettig, maar we zien wel hoe het steeds dichter tegen ColorOS van zusterbedrijf OPPO aanschuurt. OnePlus, blijf een beetje bij je leest, want we missen de authenticiteit van OnePlus hierdoor. Het verliest hierdoor stukje bij beetje wat OnePlus OnePlus maakt, zeker omdat OPPO nu bijvoorbeeld ook met schuifknoppen is gekomen om je toestel snel op geluid aan, geluid uit of tril te zetten. Waarschijnlijk is het onvermijdelijk, maar we zouden graag zien dat de twee merken iets dichter bij zichzelf blijven.
Updatebeleid kan beter
OnePlus mag wat mij betreft kijken naar zijn updatebeleid. Het is zeker niet slecht wat er geboden wordt: vier software-upgrades en zes jaar aan beveiligingsupdates, maar ik had daar liever een jaar meer gezien, of twee of drie jaar meer, vooral omdat het verder zo’n toekomstbestendig toestel lijkt in zijn kunnen. Zonde dat je er dan niet langer volop van kunt genieten, of iemand anders van te kunnen laten genieten na jou.
Alternatieven
Als alternatieven kijken we al snel naar andere vlaggenschepen, zoals de Xiaomi 14 Pro, de Samsung Galaxy S24 Ultra en de Google Pixel 9 Pro, die allemaal wat ouder zijn en niet gebruikmaken van bijvoorbeeld de Snapdragon 8 Elite, maar zeker op het gebied van fotografie goede mogelijkheden bieden. S24 Ultra bijvoorbeeld voor foto’s van voedsel, en Pixel 9 Pro weer met zijn opties om groepsfoto’s te maken en de fotograaf er later nog bij te kunnen zetten.
Conclusie
OnePlus 13 is een van de beste Android-toestellen die je op dit moment kunt kopen. Dat het toestel ook nog net onder de 1000 euro duikt, is erg positief, al zijn we minder te spreken over het missen van ingebouwde Qi2-technologie. Er is op fotografiegebied enorm veel plezier te halen uit deze telefoon en de software die je foto’s een heel professionele look kunnen geven, maar tegelijkertijd lijkt macro en de twee keer zoom iets waar OnePlus nog aandacht aan mag besteden, net als aan zijn eigenheid. Dit zijn echter kleine smetjes op een telefoon die verder enorm snel is, lekker in de hand ligt en met een batterij en oplaadsnelheid komt waarvan we hopen dat die voor andere vlaggenschepen die dit jaar uitkomen (of deze maand nog…) als voorbeeld zal gelden. Het is te makkelijk om te zeggen dat OnePlus 13 tot nu toe ons favoriete toestel is van 2025, maar als dit de toon zet voor de rest van de Android-toestelreleases dit jaar, dan zijn we dik tevreden.
OnePlus 13
OnePlus 13 kopen
OnePlus 13 is er in de kleuren Black Eclipse (zwart bewerkt glas met hout-achtige textuur), Midnight Ocean (microvezel-vegan leer, het toestel uit deze review) en Arctic Dawn (wit met een speciale als zijden aanvoelende coating). Het toestel is er voor een adviesprijs van 999 euro voor 265 GB en voor 1149 euro voor 512 GB opslag.
Vind de beste OnePlus 13 deal
Bekijk product
Vind de beste OnePlus 13 deal
Vergelijk en bespaar
Mobiel abonnement
Krijg korting bij een abonnement
Laagste toestelprijs
Nu € 999,-
Goed om te weten: dit artikel is redactioneel. Het bevat enkele gesponsorde linkjes waarvoor Androidworld eventueel een financiële vergoeding ontvangt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Toch bijzonder een 9 als eindcijfer geven. En “OnePlus 13 is een van de beste Android-toestellen die je op dit moment kunt kopen” in de conclusie zetten. Als je ziet wat voor waslijst aan minpunten er benoemd worden. Maarja tis al jaren duidelijk dat OnePlus een sponsor is van Androidworld. Dus heel objectief is deze review niet.
Ik lees nu al iets meer dan een jaar (als redacteur) de comments die lezers achterlaten en zie vaak dit soort ongefundeerde en ongecontroleerde claims. Laat ik hier duidelijk in zijn: onze reviews zijn onafhankelijk. Punt. Altijd zo geweest, zal altijd zo zijn. Als je daar aan twijfelt, dan is dat iets wat je bij jezelf mag neerleggen.
Als een artikel gesponsord is (wat een review niet zal zijn), dan staat dat er netjes bij vermeld zodat je als lezer weet waar je aan toe bent. Die mate van transparantie is ons dierbaar. Staat er niet bij dat iets betaalde content is, dan is dat dus niet het geval.
Als je ergens over in gesprek wil gaan, bijvoorbeeld de hoeveelheid minpunten of de argumenten die een redacteur aanhaalt, dan kan dat op een minder aanvallende manier. Zouden wij in elk geval heel erg waarderen; dat kan namelijk zonder aantijgingen. En wie weet komt daar nog een mooi gesprek uit waar anders lezers daadwerkelijk iets aan hebben.