Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Samsung Galaxy S25 review: harde stilstand, zachte vooruitgang

Jelle Passchier
Jelle Passchier
12 februari 2025, 18:02
12 min leestijd
7.0

Reviewscore

De Samsung Galaxy S25 baart me zorgen, zorgen en nog eens zorgen. Ondanks het feit dat de telefoon mijn ”kleine handen-hart” sneller laat kloppen, zorgt het toestel voor een knagende teleurstelling. Ik vertel je er meer over in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Samsung Galaxy S25

Huppelend over straat en stralend achter mijn bureau liet ik iedereen trots mijn compacte high-end Galaxy S25 zien. ‘’Ze bestaan nog! Kijk, kijk, kijk, ik kan hem met één hand bedienen.’’ 

Al mijn vrienden, collega’s, buren, kennissen en gabbers moesten het weten dat ik blij was met een compacte smartphone in mijn handen. Want vervuld van blijheid heb ik weer eens een reviewperiode van een telefoon afgerond zonder kramp.

Iedereen genoot van mijn enthousiasme, maar mensen schrokken ook een beetje toen ze antwoord kregen op de vraag die zij stelden: ‘’Raad je deze compacte smartphone dan ook aan? Is deze zijn geld waard?’’ Mijn antwoord: ‘’Nee, absoluut niet.’’ Verbouwereerd liet ik ze achter en iedereen wilden weten waarom. Ik verwees ze allemaal door naar mijn aankomende review van dit toestel. En hier zijn we dan, mijn review van de Galaxy S25. Ik neem je mee door alle plus- en minpunten van dit toestel en vertel je waarom je deze telefoon wel en niet moet kopen.

Specificaties

Samsung Galaxy S25
Scherm6,2 inch, Full HD+ AMOLED, 120Hz
Grootte146,9 x 7,.5 x 7,2mm
Gewicht162 gram
Batterij4.000 mAh
Opladen25 Watt
Achtercamera’s50 megapixel hoofdcamera, 12 megapixel ultragroothoekcamera en 10 megapixel telelens
Selfiecamera12 megapixel
BesturingssysteemAndroid 15, One UI 7, zeven jaar updates en upgrades
ProcessorSnapdragon 8 Elite
Werkgeheugen12 GB
Opslaggeheugen128GB, 256GB, 512GB

Samsung Galaxy S25: de pluspunten

1. Bloedjesnel

Veel high-end smartphones zijn snel en worden steeds sneller door rappere processoren. Vaak merk je de brute rekenkracht van zo’n processor echter alleen tijdens het spelen van zware games. Op dat soort momenten weten deze chipsets echt het verschil te maken met goedkopere chips. Ben je daarentegen geen gamer, zoals ik, dan zul je niet heel snel het verschil merken tussen een absolute topchipset en een iets mindere chip.

Bij de S25 is dit anders, ik heb niet vaak een smartphone in handen gehad die zo rap aanvoelt als de S25. Het scrollen tussen menu’s en het schakelen tussen apps gaat op deze telefoon echt bloedjerap. Enerzijds zal dit liggen aan de nieuwe Snapdragon 8 Elite-chip, de nieuwste chipset van Qualcomm. Deze chip is op enkele punten bijna veertig procent sneller dan de 8 Gen 3-chip, de high-end processor van Qualcomm van vorig jaar. De 8 Elite veegt bovendien de vloer aan met de Exynos 2400-chip, de processor die te vinden was in de Galaxy S24 in Nederland.

We zien dit ook in de resultaten van onder meer Geekbench terug. De S25 scoort hier 10103 (Multi-core) en 3136 (Single-Core). De S24 Ultra met zijn 8 Gen 3 scoort hier 6675 en 2136 en de S24 Exynos-variant 6255 en 1955. En hier geldt: hoe hoger de score, hoe beter.

Anderzijds zullen ook de software en de softwareoptimalisatie zorgen voor de snelheid van de S25. Samsung heeft het voor elkaar gekregen om One UI 7, de schil over Android 15, vloeiend te maken en de animaties onwijs snel te laten verlopen. Het besturingssysteem zelf heeft overigens een mooie make-over gekregen en ziet er een stuk volwassener uit in vergelijking met eerdere versies. Onder meer de icoontjes hebben een goede update ontvangen. One UI zit verder vol functies en is naar believen aan te passen.

2. Jarenlang plezier

Een ander pluspunt aan de software van Samsung is dat deze bij high-end toestellen, zoals de Galaxy S25, zeven jaar ondersteund wordt. De Galaxy S25 is dus tot 2032 veilig te gebruiken en ontvangt updates tot en met Android 22.

OnePlus biedt bij zijn OnePlus 13 ter vergelijking vier Android-upgrades en zes jaar updates en OPPO bij de Find X8 Pro vijf jaar upgrades en zes jaar updates. Google biedt net zoals Samsung zeven upgrades en zeven jaar lang updates.

3. Mooi compact beeldscherm

Een persoonlijk pluspunt is het compacte 6,2 inch Full HD+ AMOLED-paneel van Samsung. Dit relatief compacte beeldformaat zorgt ervoor dat de S25 met één hand te bedienen is, geweldig! Het paneel zelf is ook mooi en met een piekhelderheid van 2600 nits lekker helder. Het betreft een beeldscherm met een variabele verversingssnelheid van 120 Hz. Het beeldscherm is hiermee vloeiend. Dit alles zorgt voor een kwalitatief goed scherm, al is het niets speciaals meer tegenwoordig.

Samsung Galaxy S25: de minpunten

1. Weinig vernieuwing in zijn algemeen

Allemaal leuk en aardig, die pluspunten die ik hierboven genoemd heb. Het zijn, naast de chipset, allemaal elementen waarover de Galaxy S24 ook al beschikte. De chipset is de enige hardwarematige verbetering. Alle andere vernieuwingen, die overigens ook naar andere Samsung-smartphones gaan komen, zitten hem in de software en dan voornamelijk op het gebied van AI. Puur voor dit element betaal je momenteel 300 euro meer (prijs ten opzichte van de S24).

2. Tsja… AI…

Het AI-aspect valt vies tegen. Ja, de S25, S25+ en S25 Ultra zijn momenteel de smartphones met de meeste AI-functies van alle modellen op de markt. Maar hoeveel functies je hiervan daadwerkelijk vaker dan één of twee keer gaat gebruiken, zullen op één hand te tellen zijn. Daarbij komt, de meest handige functies bestonden al en/of zijn gemaakt door Google en niet door Samsung zelf. Deze functies, zoals Circle to Search, Gemini Live, Audio Eraser en Cross App Action, worden voornamelijk ontwikkeld door Google en zijn dus straks ook op andere Android-smartphones te vinden.

Samsung zelf heeft onder andere Now Brief en Now Bar ontwikkeld. Eerstgenoemde is momenteel totaal nutteloos. Het biedt je een overzicht van informatie dat interessant voor je zou moeten zijn, in de praktijk vind je er informatie over je agenda, het weer en een enkel liedje op Spotify waar je zin in zou moeten hebben. Now Bar is een poging om het Dynamic Island van Apple te kopiëren. Samsung plaatst dit voor de verandering in een balk onderin. Dit kan handig zijn voor de bediening van onder meer je muziek. Maar wat er nou precies AI is aan deze functies?

Het AI-aspect op de S25 is niet echt een nadeel, je hoeft het immers niet te gebruiken. Als echter de focus van het toestel bijna in zijn geheel naar AI gaat, dan mogen we daar ook kritisch op zijn en is het dus wel een minpunt.  

3. Weer hetzelfde design

De Galaxy S25 is onmiskenbaar een Samsung-toestel. Qua design zien we weer een telefoon met afgeronde hoeken, platte zijkanten en een verticaal camera-eiland met drie lenzen. Niks mis mee, maar het is weinig vernieuwend. Het design is premium met Gorilla Glass Victus 2 voor en achter, plus een aluminium rand.

Lees verder na de advertentie.

Wat ik daarbij jammer vind is dat Samsung dit jaar zwarte ringen rondom de camera’s heeft geplaatst. Dit oogt naar mijn mening een beetje goedkoop. Ze dienen bovendien nergens voor en zorgen alleen maar dat er zich nog meer stof rondom de camera’s kan ophopen.

Ook de kleuren van de S25-serie vind ik dit jaar weinig bijzonders hebben. Alleen de S25 Coral-edition, exclusief verkrijgbaar via Samsung zelf, vind ik iets spannends en gedurfds hebben. Verder moet je het doen met zilver, lichtblauw, lichtgroen en donkerblauw. Laatstgenoemde gebruikte de fabrikant ook voor zijn 229-eurokostende Galaxy A16. Het is ook de kleur die het dichtst bij zwart in de buurt komt. Wil jij een echt zwarte S25, dan kun je deze bij ‘gewone’ winkels niet kopen.

Samsung Galaxy S25 links, Galaxy S24 rechts

4. Camera’s zijn verouderd

De Samsung Galaxy S25 beschikt over drie camera’s op de achterkant. Het gaat over een 50 MP hoofdcamera, 12 MP groothoeklens en een 10 MP telelens met 3x optische zoom. Hieronder vind je de uitgebreide specificaties van de camera’s. Voor wie de techwereld een beetje in de gaten houdt, zal de specs herkennen. Het zijn namelijk dezelfde camera’s als die Samsung in de Galaxy S22, Galaxy S23 en Galaxy S24 uit respectievelijk 2022, 2023 en 2024 gebruikte.

  • 50 MP hoofdcamera, f/1.8, sensorgrootte 1/1.56’’
  • 12 MP groothoeklens, f/2.2, sensorgrootte 1/2.55’’
  • 10 MP telelens, f/2.5, sensorgrootte 1/3.94’’

We hebben dus te maken met verouderde hardware, want de sensoren komen alweer uit 2022. Samsung is hierdoor links en rechts ingehaald door de concurrentie. Onder andere op het gebied van sensorgrootte valt dit op. De hoofdcamera van de Pixel 9 beschikt over een sensorgrootte van 1/1.31’’ en de Find X8 Pro van OPPO 1/1.4’’. Hoe kleiner dit getal, des te groter de sensor. Hoe groter de sensor, des te meer licht er op de sensor kan vallen. Hierdoor kan de sensor meer informatie vergaren en beelden vastleggen met meer detail.

Het is jammer dat Samsung nog altijd gebruik maakt van dezelfde sensoren. Want ondanks dat software en betere processoren de beelden verbeteren, loop je na al die jaren tegen je limiet aan. En dit zie je bij de beeldkwaliteit van foto’s die uit de camera’s van de S25 komen. Foto’s die de S25 aflevert zijn niet slecht, de kleuren zijn mooi en het contrast is hoog, het detail in foto’s is wel ondermaats. Vooral als je dit vergelijkt met soortgelijke telefoons.

Snel bewogen en details kunnen beter

Daarnaast zijn beelden relatief snel bewogen. Vooral in moeilijkere lichtomstandigheden is dit het geval. Maar ook in goede lichtomstandigheden heeft de S25 moeite om bijvoorbeeld bewegende mensen scherp op beeld te krijgen. De Pixel 9 doet dit bijvoorbeeld veel, veel beter. Met dat toestel is het gewoon moeilijk om bewogen foto’s te maken.

Bewegende mensen, naast de trein, bijna allemaal onscherp. Ook de kunstliefhebbende kunstliefhebbers staan er niet al te detailrijk op

Wisselvallig met tegenlicht

Ook op het vlak van dynamisch bereik hebben de camera’s van de S25 het lastig. Het is een beetje hit or miss. Soms zijn beelden met tegenlicht goed en weet de sensor genoeg detail te leggen in donkere delen. Maar soms zit de smartphone er ook helemaal naast en komen er rare artefacten door het beeld. Dit kun je in het beeld hieronder goed zien.

Typisch nachtkwaaltje van Samsung

Alle punten die ik hierboven heb benoemd kun je keer twee rekenen bij nachtfoto’s. Foto’s zijn dan nog sneller bewogen en details vervagen razendsnel. De S25 beschikt bovendien over het typische ”Samsung nachtkwaaltje”: luchten worden te helder gemaakt en er ontstaat snel ruis in donkerdere delen.

Zoomen en portetfoto’s

Met de 10 MP telelens op de Galaxy S25 kun je beelden tot drie keer optisch vergroten. Digitaal kan de telefoon tot dertig keer zoomen. Dit laatste raad ik je alleen niet aan, want beelden zijn vrijwel altijd onscherp. Zo onscherp dat ze voor vrijwel geen enkel doeleinde te gebruiken zijn.

Normale brandpuntafstand, 3x zoom en 10x zoom

3x zoom, 10x zoom en 30x zoom

De drie keer zoom lijkt echt bestemd te zijn om goede portretfoto’s te kunnen maken. Drie keer zoom biedt hiervoor namelijk een perfect beeld.

Groothoeklens

De groothoeklens zet de trend van de andere camera’s door. Het is fijn dat er een groothoeklens aanwezig is voor het maken van kiekjes met een bredere beeldhoek, maar de lens is helaas verouderd en levert weinig detail.

5. Accu wederom te klein

Dat een relatief klein toestel ook een kleine accu moet hebben is al een tijdje niet meer zo. Toch is dit bij Samsung nog wel het geval. Net zoals de S24 beschikt de S25 over een kleine 4.000 mAh accu.

Dit is al niet groot en zal door degradatie van de accu in de loop der jaren nog minder worden. Haal je nu met de S25 op het nippertje het einde van de dag, daar zal dit in de toekomst waarschijnlijk niet meer het geval zijn. Dit kan en moet echt beter Samsung… Gelukkig lijkt de Zuid-Koreaanse fabrikant dit in de Galaxy S26 dan eindelijk aan te pakken. Het is te hopen dat Samsung het standaard model dan ook meteen voorziet van 256 GB aan opslag in plaats van 128 GB.

Conclusie

Wat ik spannend -en een beetje verontrustend vind, is dat Samsung zich met de Galaxy S25 bijna alleen op vernieuwingen op softwaregebied focust. Software is iets dat je zelf niet in de hand hebt. Je bent afhankelijk van Samsung en wat het bedrijf hiervoor uitbrengt. Hetgeen wat je zelf letterlijk in de hand hebt en koopt met de Galaxy S25 is, los van de processor, niet tot nauwelijks verbeterd. Je krijgt met de S25 dus eigenlijk een Galaxy S24 met een snellere processor en nieuwere software, die waarschijnlijk uiteindelijk ook weer naar de S24 komt.

Het is al met al zeer spijtig dat Samsung qua specificaties bijzonder weinig verbeteringen heeft gebracht. Ga maar na: de accu is net zo groot en laadt net zo snel (of traag) op, de camera’s zijn sinds de S22-serie uit 2022 niet verbeterd, het scherm is hetzelfde en het design is nauwelijks veranderd. De snellere chipset is zoals eerder genoemd het enige wat de S25 anders maakt dan de S24. Daar betaal je momenteel bijna 300 euro meer voor.  

En het is niet dat er op hardwaregebied geen stappen gezet kunnen worden. Kijk maar naar merken als OnePlus en Xiaomi die hierin wel innoveren. Denk aan nieuwe technieken die accu’s dunner kunnen maken, camerasensoren die (nog) groter worden en schermtechnologieën die panelen nog vloeiender maken. Het zijn allemaal elementen die Samsung in de S25 links laat liggen. Zonde, eeuwig zonde.

Maakt dit alles de S25 een slechte telefoon?

Nee, zeker niet. De S25 is razendsnel en One UI heeft een mooie make-over gekregen. En dat relatief compacte 6,2 inch beeldscherm is een genot. De camera’s zijn daarbij uitgebreid en niet slecht, maar de concurrentie snelt Samsung hierop wel voorbij. Daarbij scoorde de standaard Galaxy S met zijn kleine accu op accugebied al nooit heel goed, dat is met de S25 nog altijd niet het geval. Al met al is er op hardwaregebied dus te veel stilstand en de vooruitgang die is er, namelijk betreffende software en AI: die valt tegen. Dit laatste is voor Samsung echter wel het speerpunt van de S25 en hierop mag het dus zeker worden afgerekend.

Alternatieven

  • Ben je op zoek naar een compacte high-end Samsung-telefoon? Hou dan 300 euro in je zak en koop de veel voordeligere Galaxy S24
  • Wil je een nog betere compacte high-end smartphone? Ga voor de Google Pixel 9 Pro of ‘gewone’ Pixel 9
  • Maakt het formaat minder uit en wil je een betere telefoon rond de 900 euro? Ga dan voor de OPPO Find X8 Pro

Samsung Galaxy S25

Vanaf € 689,90
7.0
Reviewscore
  • Bloedjesnel
  • One UI 7 met modern jasje
  • Compact
  • Mooi helder paneel
  • Zeven jaar updates en upgrades
  • Weinig vernieuwing
  • Verouderde camera’s
  • AI…
  • Accu scoort matig
  • Begint bij 128 GB

Vind de beste Samsung Galaxy S25 deal

Samsung Galaxy S25

Vergelijk en bespaar

Mobiel abonnement

Krijg korting bij een abonnement

Display +
Bekijk abonnementen

Laagste toestelprijs

Nu € 689,90

Display
Vergelijk prijzen

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

3

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

13 februari 2025, 19:41

“iedereen wildeN weten”

12 februari 2025, 18:39

Mooie review, waar kunnen we ‘m winnen?