De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Motorola Razr 50 Ultra review: vrolijke fliptelefoon steelt je hart

Laura Jenny
Laura Jenny
1 augustus 2024, 13:30
12 min leestijd
Motorola Razr 50 Ultra review: vrolijke fliptelefoon steelt je hart

Lees verder na de advertentie.

8.4

Reviewscore

Als je op zoek bent naar een clamshell-telefoon, dan heb je niet extreem veel keuze. Er zijn twee usual suspects en dat zijn de vouwtelefoon van Samsung en die van Motorola. Motorola kiest voor een wat meer speelse benadering dan de concurrent en dat werkt voor ons heel goed. Dat betekent niet dat alles goed is aan de foldable. Lees het in onze review.

Motorola Razr 50 Ultra

Motorola is toch wel een beetje de OG van de klaptelefoons. Vroeger klapten ze met een veel slechter scherm, omdat de technologie nog lang niet was waar-ie nu is. Twee schermen zelfs. Weet je de Motorola Pebl nog? Tegenwoordig is Motorola nog steeds populair als het om klaptelefoons gaan, maar is er wel veel veranderd. Nu zit daar een lang scherm in dat kan vouwen. Een groot voordeel voor de kijkervaring, mede omdat de toestellen ook aanzienlijk breder zijn dan de steenvormige clamshells waar het allemaal mee begon.

De Razr 50 Ultra is de opvolger van de Razr 40 Ultra en daarover waren we zeer te spreken. We complimenteerden het toestel om zijn speciale apps, grote coverscherm, mooie design en krachtige prestaties. Minder vonden we de prijs, de camera’s en het opladen. Heeft Motorola naar deze kritiek geluisterd of zien we dat in de Razr 50 Ultra nog niet terug?

Specificaties

Motorola Razr 50 Ultra
BesturingssysteemAndroid 14
Scherm6,9 inch amoled, 165 Hz
Camera’s50 megapixel camera, 50 megapixel telelens (x2), 32 megapixel selfiecamera
Werkgeheugen12 GB
Opslag512 GB
Batterij4000 mAh
Adviesprijs1.199,99 euro

Wat zit er in het doosje?

  • Motorola Razr 50 Ultra
  • Oplader
  • Laadkabel
  • Simkaartpinnetje
  • Boekjes
  • Case met lanyard
  • Een overweldigende geur

Motorola Razr 50 Ultra pluspunten

1. Een heel toffe vormfactor

In de review van de Razr 40 Ultra schreef ik het al en dat is niet veranderd: het is een geweldig toestel om te zien en dat komt door die grappige vormfactor. Mensen willen hem ook even vasthouden en proberen. Dit is moderne technologie en daar doe ik mijn petje voor af. Het toestel is gevouwen een mooi bijna-vierkantje van 88,1 x 74 x 15,3 millimeter en met het gewicht van 189 gram is het een handzaam apparaat. Echt een vierkantje dat perfect in je hand past als hij is dichtgeklapt, en smal genoeg is wanneer je hem openklapt. Het ligt heerlijk in de hand en het ziet er tof uit. En die vouw? Die valt bijna niet op.

Motorola Razr 50 Ultra heeft een plastic behuizing met glazen front en sommige mensen hebben dan liever aluminium of zelfs titanium voor een luxere uitstraling, maar ik vind dat plastic eigenlijk wel passen bij een wat speelser toestel zoals zo’n Razr 50 Ultra. Dat kan persoonlijk zijn: ik heb ook liever een plastic laptop dan een aluminium laptop, omdat het anders al vrij snel zwaarder en luxer wordt, terwijl ik het apparaat gewoon lekker makkelijk in mijn tas wil kunnen doen zonder dat ik bang hoef te zijn voor krassen. Het mag van mij wel wat ‘goedkoper’ en dat geldt ook voor vouwbare telefoons. Het is jammer dat de prijs van de Motorola Razr 50 Ultra alsnog erg hoog ligt, maar daarover later meer. Ik vind de plastic behuizing prettig aanvoelen en ook met het bijgeleverde hoesje van vegan leer blijft het prettig aanvoelen.

2. Geweldige schermen

Motorola Razr 50 Ultra brengt kleur door de leuke tinten waarin het toestel verkrijgbaar is, maar ook met zijn schermen. Zowel het binnenste scherm als het buitenste scherm bieden veel kleur en een flinke helderheid om die kleur in optima forma te bekijken. 1 miljard kleuren maar liefst op een piekhelderheid van 3000 nits op het binnenste scherm en 2400 nits op het buitenste scherm. Bovendien heeft Motorola gezorgd dat beide schermen redelijk gelijk opgaan: het zijn beide LTPO AMOLED-schermen met Dolby Vision, een verversingssnelheid van een nette 165 Hz en HDR10+. Dat is top en dat zie je er ook echt aan af.

Het is eigenlijk een beetje vreemd, maar hoewel dit een foldable is, ben ik op dit toestel vaker bezig met het buitenste scherm. Je kunt er van alles op doen, zoals leuke spelletjes of je WhatsApp-berichten lezen. Google Gemini is zelfs al voorgeïnstalleerd op het buitenste scherm. Je kunt vanaf dat scherm vrij gemakkelijk een vraag typen en insturen, waarna Gemini je antwoord geeft. Je kunt het buitenste scherm ook aanpassen naar wens, met ontwerpthema’s, kleuren en lettertypes. En het blijft tof dat het scherm om de camera’s heen loopt. 

3. Overzichtelijke navigatie

Motorola houdt Android in ere op zijn toestellen en als je wel eens een Pixel hebt gebruikt, dan weet je dat je daarmee een heel overzichtelijke telefoon krijgt. Motorola gooit wel wat bloatware in de mix, maar die kun je gewoon verwijderen. Ook is het geen vergezochte collectie aan apps: LinkedIn bijvoorbeeld. Bovendien staan bijvoorbeeld Motorola-eigen apps in een eigen mapje genaamd Moto. Daar staan wel wat minder bekende apps, zoals Moto Secure en Family Space, maar die hebben allemaal weer functies om je ervaring op de telefoon te verbeteren. En nogmaals, ze staan in dat mapje dus je hebt er weinig last van.

Verder maakt Motorola het ook met informatieschermen eenvoudig om te begrijpen hoe je de telefoon bedient. Als je voor het eerst een toestel met een buitenste scherm hebt, dan vergeet je misschien wat je er allemaal mee kunt, of weet je het simpelweg niet. Motorola komt regelmatig als je iets doet en het toestel denkt dat je iets niet begrijpt met wat pop-ups met meer uitleg. Bijvoorbeeld ook over de gebaren, want daar staat het merk om bekend: even twee keer met je pols draaien om de camera op het buitenste scherm te openen. Had ik niet uit mezelf bedacht als er niet een pop-up was verschenen.

4. Bijpassend hoesje wordt bijgeleverd

Een hoesje bij een toestel is een grote plus: zelfs een schermbeschermer is al een grote plus. Motorola doet daar een schepje bovenop. Het biedt een hoesje met een lanyard, die ook nog gemaakt zijn van vegan leer in de kleur die bij je toestel past. Ik vond het heel fijn om met dat toestel om mijn nek rond te lopen, al is het wel even wennen. Het is in sommige gevallen heel handig om je toestel dan snel te kunnen grijpen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent en een foto wil maken, even wil lopen en dan weer een foto wil maken.

Het hoesje is vrij stevig, voorzien van plakrandjes en past perfect om je foldable heen. Wel zit er een wat vreemde rand op het scharnier aan de zijkant, maar dat zie je alleen als het toestel openklapt. Al snel zal je merken dat dat vooral ter bescherming is, want er zit een verharding in. Een erg fijne bijkomstigheid en leuk om te zien dat er wel echt over deze hoesjes is nagedacht, in plaats van dat het een simpel touwtje is waarmee je het mag gaan doen. Het scheelt je weer op AliExpress een hoesje zoeken en kopen en het is daarmee toch ook wel wat duurzamer dan als ze niet worden bijgeleverd. Bovendien kun je die lanyard er ook makkelijk afklikken, zodat je de telefoon zonder dat riempje kunt gebruiken. Het is namelijk wel een vrij lang en wat stug riempje.

motorola razr 50 ultra 26

5. Accu is groter

De accu van deze Motorola Razr 50 Ultra is groter dan die van de vorige. Het is geen wereld van verschil, want het gaat van 3800 naar 4000 mAh. Hij laadt bovendien snel op: 45 Watt is lekker rap en een verbetering ten opzichte van de 30 Watt die Razr 4- Ultra biedt. Je komt de dag er zeker mee door, al hebben veel gewone smartphones wel anderhalve dag batterij. Toch klagen we niet: deze accu moet immers ook het buitenste scherm van stroom voorzien. Plus, je hebt hem met de lader van 45 Watt (die ook wordt bijgeleverd) wel snel weer voorzien van stroom. Je kunt ook 15 Watt draadloos laden en omgekeerd opladen.

Motorola Razr 50 Ultra minpunten

1. Een matig updatebeleid

Het blijft een heet hangijzer bij Motorola: dat updatebeleid. Wanneer het merk aangeeft dat het op goedkopere toestellen vaak voor minder lange updates gaan, dan kunnen we daar ergens nog wel inkomen. Het is inderdaad duur om te zorgen voor alle versies in alle talen en dat ook nog allemaal gecheckt krijgen. Plus, iemand betaalt niet veel voor het toestel, dus dan is een iets minder lang updatebeleid geen vreemde factor om op te beknibbelen. Echter, hier gaat het om een toestel van meer dan 1000 euro en dan is een updatebeleid van 3 Android-versies en 4 jaar beveiliging om te huilen. Dat moet echt beter. 

Een langer updatebeleid betekent niet alleen dat je zelf langer met je telefoon vooruit kunt en dus langer plezier hebt van je (flinke) aankoop. Het betekent ook dat je het toestel bijvoorbeeld nog een tweede leven kunt geven nadat je er zelf op uitgekeken bent. Dan is zo’n toestel zijn hogere prijs ook waard: meer mensen hebben er plezier van (en als je het toestel verkoopt als tweedehands, krijg je er ook nog wat geld voor ‘terug’).

motorola razr 50 ultra 23

2. Foto’s kunnen nog steeds beter

Op cameragebied heeft Motorola ervoor gekozen de ultragroothoeklens te laten verdwijnen en in plaats daarvan te kiezen voor een flinke upgrade in het aantal megapixel. Er zitten twee 50 megapixel-camera’s op de achterkant van dit toestel, namelijk een hoofdcamera met optische beeldstabilisatie en een zoomlens die 2x kan zoomen. Voor selfies heb je een 32 megapixel-camera tot je beschikking. 

De foto’s die je maakt met deze telefoon zijn zeker beter dan die van de vorige telefoon, dus je zou dit als een pluspunt kunnen zien, maar vergeleken bij andere premium geprijsde telefoons zijn de foto’s toch niet helemaal goed genoeg. Ik mis vooral diepte in de foto’s. De nachtmodus is ook wel erg donker. Binnenkort plaats ik een vergelijking van de Samsung Z Flip 6 en de Motorola Razr 50 Ultra waarin je kunt zien wat het verschil is in onder andere nachtfotografie en ik kan je vast verklappen: bij Samsung lijkt het in het stikdonker net alsof de avond net valt, terwijl het bij Motorola net even wat te donker blijft. Je ziet het vooral goed op de foto’s van de molens. Bij de ene molen was er nagenoeg geen licht, bij de ander wel. Op de foto van de belichte molen zie je de camerasoftware gewoon als een stel hongere leeuwen op een zebra springen. Mooi is anders.

3. Reflecterend scherm

Het kostte me wat tijd om goede foto’s te maken van deze klaptelefoon, want je zag constant mijn gezicht in het schijnsel. Het scherm reflecteert enorm en vingers zijn ook goed op het toestel te zien. Het is geen groot minpunt, want ik heb het ook wel eens gebruikt om mijn eyeliner goed te doen, maar het ziet er wel net even wat minder aantrekkelijk uit. Het scherm, niet mijn make-up. Het ziet er snel wat smoezelig uit als je bijvoorbeeld je telefoon op tafel legt bij het eten of in een meeting.

4. Vrij flink prijskaartje

Ik ben er niet subtiel over geweest in deze review: dit toestel is te duur. Je kunt het ongetwijfeld inmiddels al wat goedkoper krijgen, of in combinatie met een abonnement, maar ik denk dat het geen slimme keuze is om zo dicht tegen de prijs van de Samsung aan te kruipen. Het lijkt mij veel slimmer om juist voor een prijs van rond de 800-900 euro te gaan zitten om zo een veel groter publiek aan te spreken. Er is genoeg interesse in vouwbare telefoons, dus waarom dan niet kiezen voor het binnenharken van heel veel fans door een lage prijs aan te bieden? 

Het toestel presteert goed en is voorzien van allerlei moderne snufjes die andere premium-smartphones ook hebben, dus het is niet dat het prijskaartje extreem over de top is, maar voor een apparaat met een plastic behuizing en de foto’s die het maakt zou ik hebben verwacht dat Motorola wel onder die magische grens van 1000 euro zou zijn gaan zitten. 

5. Vies ruikende doos

Het is heel persoonlijk, maar die geur die Motorola aan de doos toevoegt snap ik nog steeds niet. Motorola zelf omschrijft het als een ‘extra ervaring’ en dat zou zeker zo zijn als de geur wat subtieler was, maar ik kan me voorstellen dat je man wel vragen gaat stellen als je ineens ruikt zoals die Motorola. Het blijft overigens ook maar zo ruiken: het is niet dat de geur na de unboxing verdwijnt: het is een vrij intense belevenis.

Het is geen bloemige geur, maar een vrij mannelijke geur die zo aanwezig is, dat ik het zelfs bleef ruiken als ik mijn handtas openritste waar het toestel inzat. Nogmaals, de een vindt een bepaalde geur heerlijk en de ander niet, maar ik vind het niet per se een extra fijne dimensie geven aan een unboxing. Sowieso heeft technologie toch juist weinig met iets emotioneels als geur te maken? Ik snap wat Motorola probeert te doen, maar dat is toch echt een mismatch.

Alternatieven

Er zijn niet heel veel vouwbare telefoons op de markt op dit moment, maar zoek je een clamshell, dan kun je de Samsung Galaxy Z Flip 6 overwegen. Houd Androidworld in de gaten voor de review van dit toestel en de vergelijking tussen de Motorola en de Samsung-foldables.

Conclusie

Motorola Razr 50 Ultra is een mooie telefoon om te zien en hij houdt heel lekker vast. Mensen zullen je sowieso vragen stellen over deze smartphone en het is leuk om bijvoorbeeld te laten zien wat je er zoal voor leuks mee kunt, zoals het knikkerspel waarbij de knikker in het cameragat verdwijnt of het gebruiken van gebaren. Het toestel is bovendien voorzien van een oplader en een hoesje met lanyard, waardoor je meteen een heel compleet pakket hebt en van start kunt met je toestel. 

Ik zou de Motorola Razr 50 Ultra zeker overwegen, ware het niet dat de camera’s nog steeds te wensen overlaten. Vooral qua diepte mis ik dat premium gevoel dat je wel van een telefoon met dit prijskaartje mag verwachten. Jammer, want deze telefoon biedt een prettige navigatie, een buitenscherm waarop je heel veel mogelijkheden hebt en een prima batterijduur. Deze vrolijke fliptelefoon is wel degelijk in staat om je hart te stelen, maar pas op: met dat updatebeleid en die foto’s van ‘m breekt Motorola Razr 50 Ultra het ook. 

Pluspunten

  • Een heel toffe vormfactor
  • Geweldige schermen
  • Overzichtelijke navigatie
  • Bijpassend hoesje wordt bijgeleverd
  • Accu is groter

Minpunten

  • Een matig updatebeleid
  • Foto’s kunnen nog steeds beter
  • Reflecterend scherm
  • Vrij flink prijskaartje
  • Vies ruikende doos

Motorola Razr 50 Ultra kopen

Motorola Razr 50 Ultra is alleen te koop in vegan leer-uitvoeringen. De kleuren zijn Midnight Blue, Spring Green, Hot Pink en de Pantone-kleur van het jaar Peach Fuzz. Motorola Razr 50 Ultra is nu verkrijgbaar voor aan adviesprijs van 1.199,99 euro. 

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

1 augustus 2024, 20:42

Gewoon wachten op een goede aanbieding als je interesse hebt, is binnen een jaar voor de helft van de introductie prijs te koop. Updatebeleid is in duur en snelheid onvoldoende.

1 augustus 2024, 15:54

Motorola moet eerst wat aan zijn update beleid doen. Zolang dat waardeloos blijft komt er hier geen moto het huis in