Samsung kondigde twee weken geleden zijn nieuwe Samsung Galaxy S23-lijn aan. Het paradepaardje is de S23 Ultra, die qua uiterlijk bijna niet te onderscheiden is van de S22 Ultra. Wel kan hij nu voor het eerst foto’s maken in 200 megapixel. Maar, is dat alles? Lees het nu in onze review.
Samsung Galaxy S23 Ultra
Samsung zet met zijn nieuwe telefoon vooral hoog in op fotografie, specifiek voor de nacht. We raden je dan ook zeker aan om ons artikel over de fotografie met deze telefoon te lezen. In deze review zoomen we zeker in op de fotografie, maar gaan we ook op zoek naar wat dit toestel anders maakt dan zijn voorganger.
Specificaties
Samsung Galaxy S23 Ultra | |
Afmetingen en gewicht: | 163,4 x 78,1 x 8,9 mm, 234 gram |
Behuizing: | Gorilla Glass Victus 2 (voor- en achterzijde) aluminium frame, IP68 stof- en waterdicht |
Scherm: | 6,8 inch QHD+ (3080 x 1440 pixels), Dynamic AMOLED 2X, 120 Hz (LTPO), 501 ppi HDR, 240 Hz touch sampling rate |
Processor: | Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 |
Werkgeheugen: | 8 of 12 GB |
Opslaggeheugen: | 256 GB, 512 GB of 1 TB |
Camera’s achter: | 200 MP hoofdcamera f/1.7, 12 MP groothoeklens f/2.2, 10 MP telelens met 3x optische zoom f/2.4 en 10 MP telescooplens met 10x optische zoom f/4.9 |
Camera’s voor: | 12 MP f/2.2 |
Accu: | 5000 mAh, 45W snelladen |
Androidversie | Android 13, One UI 5.1 |
Updatebeleid: | 4 Androidversies + 5 jaar beveiligingsupdates |
Extra’s | IP68, Wi-Fi 6E,Bluetooth 5.3, AKG stereospeakers |
Kleuren | Black, Cream, Green en Lavender |
Adviesprijs | Vanaf 1399 euro |
Behuizing en design
Qua behuizing belooft Samsung vooral dat er veel gerecycled wordt en er met allerlei natuurlijke materialen wordt gewerkt, maar zoals JerryRigEverything al aanstipte krijgt ons reviewsample niet zijn mooie groene kleur van alleen maar natuurlijk of hergebruikt materiaal. Dat is jammer, zeker als je er juist zo over naar buiten treedt.
Tegelijkertijd is het wel een heel robuust toestel. Er komen niet snel krassen op dankzij het Gorilla Victus 2-glas, wat een upgrade is ten opzichte van zijn voorganger, dat het met Gorilla Victus+ moest doen. Vergeleken bij de andere S23-toestellen ziet de S23 Ultra er heel anders uit: geen ronde hoekjes. Leg je hem naast de S22, dan zou je bijna niet zeggen dat er geen verschil is, op een iets verdikte ring rond de camera’s na.
Het is geen ramp dat Samsung dit niet heeft veranderd: het maakt de telefoon weliswaar minder spannend, het is wel een heel mooi uitziende smartphone die zowel zakelijk als privé zijn mannetje staat, waar het om zijn uiterlijk gaat. Er komen ook niet snel vette vingers op de achterkant, waardoor je niet constant met doekjes in de weer hoeft om er bijvoorbeeld foto’s van te maken. Een plus is ook dat de camera’s niet scherp zijn. Ze steken iets uit, maar de randjes van de ringen eromheen zijn strak zonder scherp te zijn. Erg fijn. Wel is het nadeel van het camera-eiland aan een zijde dat de telefoon wat kan wiebelen als je hem op een tafel legt en iets wil typen.
Felste scherm tot nu toe
Het 6,8 inch scherm is één van de felste schermen die nu verkrijgbaar zijn op een toestel en dat heeft veel voordelen. Kleuren spatten ervan af, terwijl je hem gelukkig nog steeds heel erg donker kunt dimmen om jezelf in minder goed verlichte ruimten niet een flinke lichtbak in het gezicht te geven. Het is dan ook 1.529 nits: alleen iPhones hebben een hogere helderheid. Het voelt echt magisch om de helderheid helemaal omhoog te schuiven: het scherm is een explosie van kleuren, maar ook van scherpte.
Prestaties
Exynos is exit-nos, want Samsung kiest niet meer voor die processor. Ook in Europa kunnen we genieten van alles wat Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2 te bieden heeft. Dat is veel: je merkt wanneer je door menu’s heen gaat, maar ook wanneer je een spel doet of allerlei apps tegelijkertijd open hebt staan eigenlijk geen vertraging. En dat is positief: deze telefoon is zo snel, dat je nooit hoeft te wachten of enorme haperingen tegenkomt. De Samsung Galaxy S23 Ultra is razendsnel en wij begrijpen wel dat het Koreaanse merk voor die rekenkracht heeft gekozen om deze processor in alle telefoons te stoppen. Geen Exynos-uitzonderingen meer. Om nog even bij de snelheid te blijven: schermontgrendeling kan op verschillende manieren, zoals met een pincode of met je gezicht. Ook dat doet hij rap: hij scant je gezicht snel en je zit in de telefoon.
Accuduur
Met een potige accu van 5.000 mAh komt deze telefoon goed beslagen ten ijs. Je hoeft – tenzij je net als ik te fanatiek bent met die magie van de hoge helderheid – soms pas na anderhalve dag, twee dagen je telefoon weer op te laden. Dat laden gaat helaas niet ultrasnel: je hebt wel anderhalf uur nodig om deze telefoon weer van de volle 100 procent batterij te voorzien. Dat is wat ons betreft een tegenvaller. Hoewel de grotere batterij daarin zeker wel iets goed maakt, is het tegenwoordig niet heel gebruikelijk dat een vlaggenschip zo lang nodig heeft om op te laden.
Geluid
Er is geen 3,5mm-audioport op deze telefoon aangewezig, noch worden er oordopjes meegeleverd. Wil je dus muziek luisteren met deze telefoon, dan heb je ofwel eigen oordopjes nodig, ofwel gebruik je de speakers. De speakers zijn voorzien van Dolby Atmos. Het geluid neigt wat naar de schelle kant, maar is kan wel ontzettend luid. Ook is duidelijk merkbaar dat het geluid rijk klinkt. Ik zou je aanraden hem niet op zijn hardst te zetten, want dat horen de buren nog door de muren heen zo hard, maar het is indrukwekkend wat zo’n klein, plat apparaat kan voortbrengen op dit gebied.
Camera
We hebben je voor de zoomprestaties van de camera al verwezen naar een ander artikel, maar we laten ze in deze review uiteraard niet onbesproken.
Foto’s
Op internet zie je al allerlei foto’s van de maan voorbijkomen en dat is dan ook een van de specialisaties van deze smartphone. Hij kan heel goed zoomen en dat wilde ik graag laten zien door de Zaanse Schans te kiezen. Van groothoek, naar normaal, naar 3 keer zoomen en dan eindigen met 10 keer zoomen. Kan hij nog verder zoomen? Zeker. Wil je dat ook? Ik zou het niet doen. Wil je heel veel detail uit een foto halen, dan kun je beter kiezen voor de 200 megapixel-instelling. Daarbij worden verschillende pixels samengeperst om er nog meer detail uit te kunnen halen. Je kunt hier de foto zien die met 200 MP is geschoten. Pas wel op dat je deze functie niet aan laat staan, want je creëert er foto’s mee met een grootte van wel 24 MB.
De selfiecamera is er in vergelijking met de S22 Ultra op achteruitgegaan: die kan alleen foto’s schieten van 12 megapixel, in plaats van 40 megapixel. Waarom hiervoor is gekozen, dat is onbekend. Wel kun je alsnog haarscherpe selfies maken met 12 megapixel.
Video’s
Video’s maken kan deze smartphone erg goed: het beeld blijft goed stabiel en enorm scherp, zelfs als je video’s schiet in de schemering. Ook als je in selfiemodus een video maakt, dan zie je dat het toestel enorm goed is met licht. Het is niet zo dat je hoofd qua lichtheid in de lucht verdwijnt of je blauwe shirtje meer zwart lijkt door te veel schaduw. Samsung heeft hierop de focus gelegd bij het maken van S23 Ultra en we moeten zeggen: dat is duidelijk merkbaar. Je kunt een heel professionele video schieten met dit toestel, zonder dat je nog allemaal nabewerkingen moet uitvoeren om de contrasten wat beter te krijgen.
Camera-app
Hier wordt het toch een beetje spannend voor Samsung, want eerder kreeg het al kritiek omdat je niet tijdens het filmen van camera kunt wisselen. Dat kan nog steeds niet en we denken te weten hoe dat komt: er zit namelijk flink wat shutterlag in dit toestel. Dat betekent dat wanneer je op de knop drukt om een foto te maken, het nog even duurt voordat de daadwerkelijk foto wordt gekiekt. Ook als je van de gewone fotomodus naar de portretfotomodus gaat, dan merk je dat hij wel wat vertraging heeft.
Daarnaast heeft Samsung voor selfies een nieuwe ‘warme’ modus toegevoegd, maar wij zien hierin nagenoeg geen verschil. Nu moet dit ook vrij subtiel zijn, maar dit is zo subtiel dat het eigenlijk niet zichtbaar is waar de warmte hem dan precies inzit. Verder is het menu van de camera duidelijk: je kunt kiezen tussen portret, foto, video en meer. Je kunt nachtopname kiezen en bijvoorbeeld van een vervagingseffect gebruikmaken. Vergeet echter niet bij ‘meer’ te kijken, want je kunt geweldige voedselfoto’s maken door de ‘voedsel’-modus in te schakelen. Ook de hyperlapse, slow motion en speciale expert raw-mogelijkheden vind je onder het ‘meer’ menu. En de optie om een panoramafoto te schieten.
Software
One UI 5.1 is de Android-schil van Samsung en die is vrij overzichtelijk. Het is niet zoals bij een OnePlus-telefoon dat je enorm veel naar je eigen hand kunt zetten, wat betekent dat je de telefoon minder goed kunt personaliseren. Maar tegelijkertijd weet Samsung het wel vrij minimalistisch te houden, waardoor je ook als leek al heel snel en makkelijk met een Samsung-telefoon overweg kunt.
Voorgeïnstalleerde apps
Standaard staan er flink wat apps op de telefoon: zo’n 25 stuks. Daarvan zijn er best veel van Samsung zelf: Samsung Members, Galaxy Store, Tips, Samsung Free, Samsung Global Goals en Samsung Notes. Die laatste is een logische optie, maar daarop komen we terug bij het kopje ‘extra mogelijkheden’. Met de Global Goals kun je bijvoorbeeld advertenties kijken tijdens het opladen om geld in te zamelen voor mensen die het minder goed hebben. En in de Tips-app zie je bijvoorbeeld wat er nieuw is in One UI 5.1.
Updatebeleid
Samsung belooft qua updates om 5 jaar beveiligingsupdates uit te brengen en 4 jaar te ondersteunen qua besturingssysteem. Begin 2028 wordt deze telefoon dus nog steeds geüpdatet. Zeer goed: aanzienlijk beter dan veel concurrenten (inclusief Google).
Extra mogelijkheden
Wat Samsung Galaxy S23 Ultra anders maakt dan zijn twee broertjes uit dezelfde lijn, dat is dat hij is voorzien van een stylus die in de behuizing is ingebouwd. De stylus is een beetje een attribuut dat je ofwel veelvuldig gebruikt, ofwel totaal links laat liggen. De stylus is vooral handig voor twee dingen: handtekeningen en creatieve uitspattingen. Wil jij een knullig feestmutsje op een foto van je beste vriendin kalken, dan is de stylus een goede manier om dat net even wat specifieker te doen dan met je vinger. Het is handig dat de stylus is ingebouwd, maar het is en blijft de vraag of je dat nu werkelijk echt gaat gebruiken en dat is een antwoord dat alleen jij als gebruiker kunt geven.
Conclusie
De Samsung Galaxy S23 Ultra is een geweldig presterend apparaat. Kijkend naar zijn naam doet hij hem absoluut eer aan: hij is snel, hij wil graag en de processor werkt geweldig samen met de rest van de smartphone. Dat is overal aan af te lezen, al is er wel één puntje waarop deze smartphone wat minder snel is: opladen. We zouden dan ook graag zien dat Samsung voor Galaxy S24 Ultra gaat voor een iets snellere oplaadmethode.
En misschien is tegen die tijd een nieuw design ook wel leuk. Hoewel het wel duurzaam is gedacht van het merk, een telefoon maken die nagenoeg niet verschilt van zijn voorganger, waardoor minder mensen zonder na te denken de nieuwe smartphone kopen, is het wel echt wat te saai. Samsung heeft er ook een mooi verhaal bij gemaakt over duurzaamheid, maar dat verhaal is bepaald niet waterdicht.
Maar, dat is wel zoeken naar slechte punten. Laten we het flinke marketingkanon los, dan zien we een telefoon die je helpt om fantastische foto’s en video’s te maken, prima te multitasken, te gamen of social media te raadplegen en dat alles ook nog eens in een erg mooi ontworpen vorm. Hij is zo snel én zo fel, dat je ondanks dat hij niet ultranieuw is qua mogelijkheden, wel degelijk echt als een nieuw toestel voelt. Het is niet spannend, maar het is gewoon goed. Een beetje gewoontjes, maar wel heel erg goed dus. Aan de andere kant betaal je daar wel voor: de prijs van Samsungs nieuwe paradepaardje is niet mals. Dat is dan ook zeker iets om rekening mee te houden voordat je zomaar upgradet. De Galaxy S22 Ultra is wat dat betreft een goed alternatief (zie onder).
Alternatieven
Qua alternatieven is er eigenlijk maar één echt Android-alternatief en dat is de⦠Galaxy S22 Ultra. Heb je die al, dan zien wij geen reden om nu al te gaan voor een nieuw toestel, op wat leuke gimmicks na. Je hebt aan de Galaxy S22 Ultra een heel goede telefoon, zoals we vorig jaar ook al in onze review schreven heeft Samsung het toen over een heel andere boeg gegooid en vonden wij dat wel een goed idee. Daarin waren we duidelijk niet alleen, dat Samsung nu weer voor een nagenoeg zelfde design en kunnen kiest.
Pluspunten
Minpunten
Samsung Galaxy S23 Ultra kopen
De Samsung Galaxy S23 Ultra is verkrijgbaar in de kleuren Black, Cream, Green en Lavender. Je kan kiezen uit verschillende opslagmogelijkheden. Je kan de telefoon via de winkels hieronder kopen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Waarom moet je 7 uur in screen zijn. Wat heeft dat voor zin om hele dag aan te staan. Bang dat je wat mist in leven.
Ik vraag mij alleen af hoe je dan met de groothoek camera gebruikt bij de 200mp camera ? Want ik kan enkel maar tot 6x en dan is mijn grootste formaat van foto 5 mb en ik heb ook de ultra alleen de 512 gig
Klinkt als een hele goede foon. Dan ga ik toch maar overstappen van mijn huidige Note 10+ naar dit kanon.
Ik kan je vertellen dat de Galaxy S23 ultra nog zwaarder gaat aanvoelen dan de Note 10+ als je het toestel nog niet in je handen hebt gehad.
Ik heb zelf ongeveer 3 jaar lang een Note 10+ gebruikt.
Vorig jaar had ik een Galaxy S22 ultra besteld van de Samsung shop. Toch heb ik de S22 ultra binnen 30 dagen weer teruggestuurd. Voor mij was de telefoon te zwaar en te log en die scherpe hoeken was voor mij oncomfortabel in dagelijks gebruik, zelfs met een hoesje er omheen! Ik heb zelf geen kleine handen dus kan je nagaan.
De Galaxy Note 10+ was comfortabeler in gebruik maar dit is mijn persoonlijke ervaring.
Toch iets om rekening mee te houden.
Ik heb nu de Galaxy Z Flip 4 in gebruik. Ik mis wel de bredere scherm van de S22 ultra dat dan weer wel.
Heb exact dezelfde uitvoering en ook hier een behoorlijke schermtijd.Haal met gemak 7uur en dan nog accu over.
Best zuinig dus tov de exynos alleen jammer dat er geen screen protector meer op zit af fabriek maar dat was bij de S22 serie ook al niet.
S23+ ga ik over twee maanden nemen.
Momenteel bezit ik de S20-FE en die heeft zijn laatste Android update gehad.
Volgend jaar heb je wellicht amper 3-4 uur Screen-on-time. Typisch Sammy.
Echt waar ?!
Ik haal met mijn GS 21 ultra nog net geen 4 uur!
Jaloerssss.
Ik heb mijn S10+ ingeruild voor S23+ 512gb. Heb er géén seconde spijt van. Screen on time tussen 8-10 uur
Daar krijg je geen spijt van.