Nokia 6 – eerste toestel waarmee Nokia weer naar Europa kwam

Lees verder na de advertentie.
HMD Global, opgericht door een oud-medewerker van Nokia, is licentiehouder van Nokia en bracht op 9 januari van 2017 de Nokia 6 in China uit. Dit toestel moest de glorie van weleer weer herstellen mede door de vakmanschap waarmee het toestel gemaakt was. De consument kon volgens de fabrikant een degelijk en kwalitatief hoogwaardig product verwachten.
In februari van 2017 werd het toestel ook voor Nederland en België aangekondigd en sinds die tijd hebben we al een behoorlijk aantal Nokia-smartphones op ons geliefde Androidplatform mogen verwelkomen. In februari werd de opvolger van de Nokia 6 aangekondigd en dit toestel, de Nokia 6.1 (zwart/koper), heb ik mogen reviewen. Mijn bevindingen lees je in dit artikel.
Nokia 6 en Nokia 6.1
Behuizing en design
De Nokia 7 Plus werd geleverd in een compacte doos met een headset, kabel en adapter, transparante bumpercase en wat leesvoer. De Nokia 6.1 bevindt zich in eenzelfde compacte doos maar dan zonder bumpercase. Oortjes, een kabeltje en een USB Type-C oplader worden wel meegeleverd.
Ook deze middenklasser van Nokia is opgetrokken uit één stuk aluminium 6000-serie met behulp van een anodiseer- en polijstproces met twee kleuren, dat volgens Nokia elf uur duurt. De behuizing bevat een 2.5D-scherm van schokbestendig Corning Gorilla-glas en het geheel loopt mooi en naadloos in elkaar over. De Nokia 6.1 is niet superdun, weegt 172 gram, en voelt erg degelijk en premium aan, net als de Nokia 7 Plus. Daarbij is de achterkant bijna niet gevoelig voor vingerafdrukken en dat is een verademing. Zowel de zwarte als de witte uitvoering hebben koperkleurige elementen die de zwarte uitvoering goed doen.
Verder vinden we op de achterkant een camera met 16 megapixel, een flitser en een vingerafdrukscanner. Aan de onderkant van het toestel bevindt zich de speaker en de USB C-ingang. Aan de bovenzijde is de 3.5mm koptelefoonaansluiting te vinden. Aan de linker-zijkant is de sleuf voor de simkaart en de microSD-kaart te vinden en rechts de volumeknoppen en aan/uit-knop. De vingerafdrukscanner is ten opzichte van de voorganger verplaatst naar de achterkant.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Deze midranger beschikt over een 5,5 inch scherm met een fullHD-schermresolutie van 1920 bij 1080 pixels en een ratio van 16:9. Dit alles is voorzien van flinke bezels boven en onder het scherm. Het toestel gaat dus niet mee met de trend van dunne bezels, een notch of een beeldverhouding van 18:9 of 19:9 en dat is helemaal niet erg. De scherpte en helderheid van het scherm zijn ruim voldoende. Alleen bij fel zonlicht is het scherm niet altijd even goed afleesbaar.
Prestaties
In het toestel ligt een Qualcomm Snapdragon 630-chipset met acht rekenkernen welke geklokt is op 2,2GHz. Er is keuze uit 3GB of 4GB werkgeheugen en 32 of 64 GB intern geheugen. Het testexemplaar is een 3GB/32GB-configuratie. In tegenstelling tot de Snapdragon 660 die de Nokia 7 Plus heeft gekregen, presteert deze chipset een stuk minder. Een aantal games geeft meteen al een melding bij het starten met het advies om de grafische elementen uit te schakelen voor betere prestaties en ook het multitasken verloopt niet zo soepel. Voor de doelgroep waar dit toestel zich op richt, zal de Nokia 6.1 prima zijn. Echte multitaskers die veel gamen kunnen beter uitwijken naar een zwaarder toestel.
Dit toestel bevindt zich onder in de middenklasse en dat zie je ook terug in de prestaties. Voor een indicatie van de huidige snelheid heb ik in ieder geval de AnTuTu-benchmark gedraaid. De scores van de test vind je in de screenshots hieronder. Opvallend is dat de Moto G6 met de Snapdragon 450 in onze review een score van 71.496 heeft behaald, de Xiaomi Mi A1 met de Snapdragon 625 staat op 77.000. De Nokia 6.1 presteert in deze benchmark beter. Bedenk wel dat deze test een richtlijn geeft en absoluut niet leidend is.
Het is goed om te zien dat ook deze middenklasser WiFi op de 5GHz-band ondersteunt, naast de 2,4GHz-band. Je hebt dus beschikking over hogere snelheden en er is minder kans op storing van andere WiFi-apparaten. Op het gebied van 4G+ ondersteunt de Nokia 6.1 LTE Cat. 4 met snelheden tot 150 Mbit/seconde.
Accuduur
De Nokia 6.1 heeft een accu met een capaciteit van 3.000 mAh-accu. Ter vergelijking, de Moto G6 Plus heeft een 3.200 mAh-accu, de Moto G6 een 3.000 mAh-accu en de Nokia 7 Plus een 3.800 mAh-accu. De accucapaciteit fluctueert nogal in het middensegment maar het gaat niet alleen om het getal, maar ook de combinatie met een energiezuinige chipset en de optimalisatie van de software.
Ik heb gemiddeld een SOT (Screen On Time) van ongeveer 4 uur waarbij de functie nieuwe meldingen – die het scherm laat activeren als er meldingen binnenkomen – staat ingeschakeld. Ook staat de helderheid op automatisch en wordt batterijbesparing niet gebruikt. Een gemiddelde werkdag van 08.00 tot 17.00 uur redt het toestel prima. Aan het eind van de dag, zo rond 22.00 uur, is er rond de 15%-25% aan capaciteit over. De smartphone presteert hier voldoende maar blinkt niet uit. Hiervoor zou de duurdere Nokia 7 Plus een betere keuze zijn, die een waar duurzaamheidsmonster is.
Vingerafdrukscanner
De cameramodule is behoorlijk langgerekt wat ervoor zorgt dat de vingerafdrukscanner te laag zit voor mijn handen/vingers. Continu leg ik mijn wijsvinger op de flitser in plaats van de sensor. Daarnaast heb ik de gesture ‘over vingerafdruksensor vegen voor meldingen’ aan staan en dat zorgt er vaak voor dat het menu met notificaties naar beneden schuift op momenten dat je dat juist niet wilt, bijvoorbeeld tijdens het gamen.
Afgezien van de plaatsing werkt de sensor an sich prima. De sensor reageert snel en accuraat bij het ontgrendelen van het toestel of een bankieren-app.
Geluid
Nokia geeft aan dat dankzij de ruimtelijke Nokia OZO-audiotechnologie video’s een multichannelgeluid van uitzonderlijke kwaliteit krijgen, wat garant zou moeten staan voor een immersieve kijkervaring. Op het toestel zijn twee speakers aanwezig met deze audiotechnologie. Dit tweetal laat bij mij geen sterke indruk achter en dat zien we wel vaker in het middensegment. De focus ligt vaker op de kwaliteit van onderdelen als de camera.
Camera
Foto’s en video
Op de achterkant van de Nokia 6.1 zit een ZEISS-camera van 16 megapixel met een dual-tone flash en op de voorkant een camera van 8 megapixel. Ook dit Nokia-toestel beschikt over de verbeterde Dual-Sight. Dual-Sight activeert tegelijkertijd de camera’s vooraan en achteraan op het toestel, zodat je zelf een #Bothie kunt maken en meteen verspreiden via de sociale netwerken.
Ik was verrast door de levendige en heldere kleuren die de HDR-foto’s laten zien. Ook een close-up maken kan dit toestel prima. Begeef je overigens niet op het inzoomen-vlak. Daar laat het toestel nogal wat steekjes vallen op het gebied van scherpte. Ook bij schemer en in donkere omstandigheden zullen foto’s er snel wat minder scherp uitzien.
In tegenstelling tot de Nokia 7 Plus werkt de bokeh-functie alleen met de frontcam. Dus alleen met selfies en dat is jammer. Ik schiet vaker bokeh-foto’s van objecten dan van mijzelf. Hoe dan ook, op bokeh-gebied wordt één en ander wederom te agressief wazig gemaakt. Dat wil zeggen dat al mijn haar bijna wordt vervaagd terwijl je juist wil dat alleen de achtergrond wazig wordt gemaakt. Ook het bijstellen via de slider kan dit effect niet terugdringen.
Selfie met en zonder bokeh
Uiteraard is de welbekende Camera-app weer aanwezig, bekend van de gebruikersinterface van de camera-app van Nokia Lumia-toestellen. Deze interface is te bereiken als je over de opnameknop naar boven veegt. Hier kunnen allerlei instelmogelijkheden aangepast worden door te vegen over de ringen. Voor mij werken de sliders maar ook de overige onderdelen in de app niet even intuïtief. Er is geen helpfunctie aanwezig. Daarnaast start de app niet altijd even snel zodat je spontane fotomomenten soms wel eens mist.
Software
De Nokia 6.1 is opgenomen in de Android One-familie en wordt bij ingebruikname meteen geüpdatet naar Android 8.1 Oreo. Het toestel beschikt ook over Project Treble. Hierdoor is Android opgesplitst in twee delen en kunnen grote versie-updates veel gemakkelijker doorgevoerd worden. Daarnaast is er ondersteuning voor naadloze updates. Hiermee wordt een Android-update op de achtergrond geïnstalleerd en hoef je alleen maar opnieuw op te starten om de update te voltooien. Dit gaat allemaal geheel automatisch en de gebruiker merkt er niks van.
Zijn er dan ook nadelen? Jazeker, meerdere gebruiker hebben problemen met de wifi-verbinding en het opnieuw starten van het toestel. De verbinding zou alleen stabiel zijn wanneer men zicht in de buurt van de router bevindt. Mijn reviewexemplaar heeft last van de spontane reboots en dat is erg irritant als je net een foto wil maken. Op het moment van schrijven zijn deze problemen niet opgelost en komt het niet ten goede aan de stabiliteit van het toestel. Hopelijk worden deze problemen snel verholpen.
Voorgeïnstalleerde apps
Gelukkig zorgen de meeste fabrikanten er tegenwoordig voor dat voorgeïnstalleerde apps kunnen worden uitgeschakeld of verwijderd. Dat is handig aangezien er vaak vele apps worden meegeleverd waar je niet op zit te wachten. Bij Android One-toestellen zie je dit veel minder. Zo levert Nokia maar twee eigen apps, de Camera-app en een Bestanden-app. Hierdoor heb je zelf de regie over de te installeren apps en de opslagruimte op het toestel.
Updatebeleid
Android One garandeert twee jaar lang systeemupdates, en drie jaar lang veiligheidsupdates. De Nokia 6.1 neemt ook deel aan het Android Enterprise Recommended programma. Hierbij krijgen deelnemende smartphones drie jaar lang gegarandeerd beveiligingsupdates, binnen 90 dagen nadat deze zijn uitgebracht. Dat HMD Global zich houdt aan deze vereisten is een ding wat zeker is. Alle Nokia-toestellen hebben Android Oreo ontvangen en de beveiligingsupdates worden ook zeer regelmatig uitgebracht. Nokia heeft hiermee zeker een streep voor op de concurrentie.
Conclusie
Ik heb de Nokia 6.1 nu ruim een week gebruikt en over het algemeen ben ik niet tevreden maar ook niet ontevreden over deze middenklasser. Het toestel bevindt zich onder in het middensegment en presteert daar ook naar. Ondanks de plaatsing van de vingerafdrukscanner, het geluid en de spontane reboots, presteert de camera weer redelijk goed. Daarnaast ben je met dit toestel voor €279 verzekerd van snelle systeemupdates en beveiligingsupdates. Je zit tevens op de eerste rang aangezien HMD Global een goede reputatie op dit gebied heeft. Aan de plaatsing van de vingerafdrukscanner kan niks worden gedaan, de reboots zullen hopelijk snel worden opgelost met een update.
Geef je niks om de trends van dit moment (notch/dunne bezels) en geluid van hoge kwaliteit ? Dan heb je met de Nokia 6.1 een degelijk toestel in handen die goede HDR-foto’s maakt, snel van updates wordt voorzien en een dag mee gaat op een acculading.
Vergelijkbare toestellen zijn de Moto G6 voor €249, de Xiaomi Mi A1 voor €269 en de HTC U11 Life voor €263. Deze toestellen worden ook met een stock-Android-ervaring geleverd. Een alternatief met schil van de fabrikant is de Samsung Galaxy A5 die nu voor €250 aan te schaffen is.
Positieve punten
+ Android One met snelle updates
+ Behuizing is degelijk
+ HDR-foto’s
Negatieve punten
– Plaatsing vingerafdrukscanner te laag
– Geluid
Nokia 6.1 kopen
De Nokia 6.1 is beschikbaar in de kleuren zwart en wit en heeft een adviesprijs van €279,90. Het toestel is al te koop vanaf €256 via Belsimpel.nl en Mobiel.nl. Hieronder vind je nog meer prijzen maar dan in combinatie met een abonnement.
[tds=6171]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten