Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Nokia 8.3 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Sebastien Marien
Sebastien Marien
22 september 2020, 10:30
11 min leestijd
Nokia 8.3 5G review: dit zijn de plus- en minpunten

Lees verder na de advertentie.

Nokia 8.3 5G

Begin dit jaar kondigde Nokia tijdens een lanceringsevenement zijn Nokia 8.3 5G (579 euro) aan, dat is de eerste 5G-telefoon van het merk. Het gaat om een budgetvlaggenschip dat uitpakt met vier camera’s op de achterkant en hoogwaardige ZEISS-lenzen. De telefoon is geen echte opvolger van de Nokia 9 PureView, omdat die nog krachtigere specificaties had. We verwachten heel binnenkort een opvolger voor die smartphone, al wachten we er nu ondertussen anderhalf jaar op.

Ook op de 8.3 5G was het overigens lang geduld hebben, want de telefoon kwam pas vorige week op de markt nadat hij in maart alvast was aangekondigd. Vermoedelijk heeft de uitbraak van het coronavirus voor veel vertraging gezorgd bij HMD Global, het Finse bedrijf dat de Nokia-telefoons maakt. Hieronder ontdek je de sterke en minder sterke punten van de telefoon.

Nokia 8.3 5G –  de pluspunten

1. Design en bouwkwaliteit

Design is erg persoonlijk, maar in mijn ogen heeft de de Nokia 8.3 5G de mooiste afwerking aan de achterzijde  van alle telefoons die ik dit jaar kon testen. Nokia zocht voor de glazen achterkant zijn inspiratie bij het noorderlicht, en afhankelijk van de manier waarop het licht op de telefoon valt, krijg je een andere lichtweerkaatsing te zien. De telefoon heeft een moderne, ronde camera-opstelling met een ZEISS-logo in het midden. Het glas op de achterkant is ook lichtjes gebogen, wat een premium gevoel geeft.

De Nokia 8.3 5G is wel ontzettend groot met 6,81 schermformaat, en dat is niet voor iedereen. Hij is daarnaast met zijn gewicht van 220 gram ook relatief zwaar. Al is het grootste minpunt van het ontwerp de vingerafdrukscanner aan de zijkant die geïntegreerd zit in de powerknop, want in deze prijsklasse is een vingerafdrukscanner onder het scherm een betere keuze. Kan je met die mindere aspecten leven? Dan heb je aan de Nokia 8.3 5G een prachtige telefoon die echt kwaliteit uitstraalt.

2. Handige Google Assistent-knop

Aan de linkerzijde van het frame, ter hoogte van de powerknop, vind je een Google Assistent-knop. Die doet precies wat je al denkt, namelijk Googles digitale hulpje laten luisteren. In de eerste dagen met de Nokia 8.3 heb ik me in de eerste plaats geërgerd in die knop omdat ik hem de hele tijd ongewild aanraakte, maar na een tijdje raakte ik hem gewend en zag ik er al snel de voordelen van in. Voor wie een huis heeft vol slimme lampen en andere apparaten is het enorm handig om meteen toegang te krijgen tot de Assistent, waar en wanneer je maar wil. Ben je dus een gebruiker van smarthomeproducten, dan is deze knop zeker een meerwaarde.

3. Geluid

De Nokia 8.3 5G komt met een 3,5 mm audiojack voor betere bedrade geluidskwaliteit. Zo’n aansluiting blijft in mijn ogen een meerwaarde voor smartphones, en we zien dat ook steeds meer vlaggenschepen terug zo’n audiojack krijgen. Onderaan de telefoon zit een enkele speaker en die is eerder gemiddeld van kwaliteit. Het geluid klinkt niet bepaald rijk, maar de speaker is luid genoeg en bij de hoge volumes blijft de klank helder.

4. Camera

Laat je niet misleiden door de specificaties op papier, want deze camera-opstelling van de 8.3 5G heeft heel wat in zijn mars. Laat ons toch even met die specificaties beginnen. De 8.3 5G heeft een 64 MP hoofdcamera zonder optische beeldstabilisatie (OIS), een 12 MP groothoekcamera, een 2 MP macrocamera en een 2 MP dieptecamera. Vooraan zit nog een 24 MP selfiecamera.

De kans is groot dat je maar weinig onder de indruk bent van die informatie, maar de camera kan gelukkig veel meer dan je zou verwachten, en veel daarvan heeft te maken met de camerasoftware van deze telefoon. Als eerste zijn er de hoofdcamera en groothoekcamera die prima beelden maken in verschillende lichtomstandigheden. Ik was in het bijzonder tevreden van de kleuren en de snelle focus van de camera. Af en toe merk je wel dat de sensors lijden onder het gebrek aan optische beeldstabilisatie, want dan zijn beelden onscherp.

Beelden genomen met de hoofdcamera

Respectievelijk beelden met de macrocamera, groothoekcamera, een beeld zonder en met nachtmodus

Beelden genomen met de portretcamera

De macrocamera laat eveneens mooie foto’s zien, maar hij heeft als enige nadeel dat je pas van 4 centimeter afstand foto’s kan nemen. Die extreem close-ups zoals bij de Poco F2 Pro zijn dus helaas niet mogelijk met deze camera. De echte, grote verrassing is de dieptecamera, want de Nokia 8.3 heeft verschillende effecten voor portretfoto’s die in samenwerking met ZEISS zijn ontwikkeld. Je kan verschillende filters met onscherpte toevoegen en ook de intensiteit telkens aanpassen. Na een tijdje weet je helemaal hoe je ze moet gebruiken en zien je foto’s er fantastisch uit.

De sterke software neemt ook de bovenhand als het om filmen gaat. Beelden zien er best fraai uit, alleen bij beweging lijdt de telefoon opnieuw onder het gebrek aan OIS. Gelukkig heeft Nokia een actiemodus en die slaagt erin om storende bewegingen behoorlijk succesvol weg te werken.

Nokia 8.3 5G camerabeelden normale videomodus

Nokia 8.3 5g camerabeelden in actiemodus

Nokia heeft daarnaast een uitstekende camera-app die ook de nodige informatie geeft bij de verschillende modi. Er is verder een Pro-functie voor zowel foto- al videomodus en die laat je toe om zelf de sluitertijd en de belichting aan te passen. De bediening is ook erg handig via een handig scrollmenu dat precies naast de sluiterknop zit. Daarnaast gebruikt Nokia een handige gesture om die Pro-modus snel te activeren, want daarvoor hoef je enkel de sluiterknop in te drukken en te verslepen. Alles werkt vlot, intuïtief en overzichtelijk, en je kan dus gerust zeggen dat Nokia grote stappen voorwaarts heeft gezet als het om camera-software gaat.

Screenshots van de Pro-modi voor fotografie en video

5. Software

De 8.3 5G gebruikt een pure Android One software-ervaring die gebaseerd is op Android 10. Dat wil zeggen dat de telefoon niet komt met een heleboel toeters en bellen maar een kale schil die alle basics bevat. Denk aan de gestures van Android 10, de systeembrede donkere modus, maar ook alle Google-apps. Nokia introduceert geen eigen alternatieven voor Google Foto’s, Berichten. Nokia kijkt eigenlijk alleen naar de camera-app die het van eigen functies voorziet, maar zelfs dan nog heeft die app een integratie met Google Lens.

Toch zal die kale schil ook minder positieve eigenschappen hebben voor sommige gebruikers. Stel, je hebt moeite met de grootte van het 6,81 inch scherm dan is er geen echte functie die bediening met één hand makkelijker maakt, terwijl zo’n feature wel een vaste waarde is in de meeste softwareschillen. Het is dan ook niet gek dat OnePlus openlijk de vraag stelt met de lancering van OxygenOS 11 of een pure Android-ervaring nog wel voldoende is vandaag.

De Nokia 8.3 zal drie jaar lang kunnen rekenen op beveiligingsupdates en er komen twee versie-updates. Dat blijkt uit de updatestrategie van Nokia. Dat wil zeggen dat deze telefoon een jaar langer van beveiliging kan genieten dan de meeste toestellen. Daarnaast zal hij worden bijgewerkt tot Android 12.

Nokia 8.3 5G –  de minmunten

1. Middelmatige prestaties

De Qualcomm Snapdragon 765G is een prima oplossing voor fabrikanten die goede prestaties willen aanbieden met 5G, maar dan zonder de prijs de hoogte in te sturen. De 8.3 5G komt verder met twee modellen: 6 GB RAM en 64 GB opslag (549 euro) of 8 GB RAM en 128 GB opslag (649 euro). Ik kon die laatste versie testen. 

Zoals je in onderstaande benchmarks kan zien presteert de telefoon vergelijkbaar met de Motorola Edge (599 euro) die dezelfde chipset gebruikt. Als we hem daarentegen naast het budgetvriendelijke Poco F2 Pro zet (499 euro), dan merken we dat hij zoals verwacht geen partij is voor de Qualcomm Snapdragon 865, dat is de high-end chipset van Qualcomm. Je zou dus kunnen stellen dat Nokia een krachtigere chipset had kunnen leveren met dit toestel gezien de prijs, en als je vergelijkt met de Nord van OnePlus, dan zien we dat het merk voor 399 euro dezelfde chipset gebruikt als Nokia.

In de praktijk merk ik dat de 8.3 5G perfect is opgewassen tegen multi-tasking en het uitvoeren van de dagelijkse taken. Al kan je alleen niet de zwaarste smartphonegames draaien aan de hoogte graphics-instellingen. Als je de chipset tot zijn limieten pusht dan kan je kleine framedrops zien tijdens het spelen van games en daarin zit het verschil met de Snapdragon 865.

2. LCD-scherm met 60 Hz en automatische helderheid

HMD Global gebruikt voor zijn Nokia 8.3 5G een enorm 6,8 inch-scherm. Het paneel heeft een 20:9-beeldverhouding en onderaan is een relatief grote kin met het Nokia-logo. Het gaat om een LCD-scherm met een standaard verversingssnelheid van 60 Hz, en dat is geen al te beste keuze.

De meeste andere telefoons in deze prijsklasse gebruiken een hogere verversingssnelheid voor mooiere animaties en een AMOLED-scherm. Het voordeel van AMOLED is dat het extra zuinig is wanneer je een donker thema gebruikt en het werkt ook in combinatie met een always-on-scherm. Dat zal je dus met deze 8.3 5G moeten missen.

Gelukkig is het LCD-scherm in kwestie wel in staat om mooie kleuren weer te geven en ook de helderheid is voldoende. Teleurstellen is dan wel weer dat de zichtbaarheid sterk vermindert als je het vanuit een schuine kijkhoek afleest. Daarnaast was ook de automatische helderheid soms nogal wisselvallig. Dat is een functie die de helderheid afstemt op basis van je omgevingslicht. In bepaalde gevallen schakelde de telefoon zonder enige overgang over van licht op donker zonder een duidelijk reden. Gelukkig gebeurden die foutjes eerder sporadisch – anders dan bij de laatste telefoon van HTC – waardoor ik de automatische helderheid wel ben blijven gebruiken.

3. Behoorlijke accuduur, zwak snelladen

Nadat in de vroege jaren van de smartphone-industrie fabrikanten met steeds kleinere accu’s kwamen aandraven in een race om de dunste telefoon, is die trend nu gelukkig verleden tijd. In 2020 zijn telefoons met een 5000 mAh accu of zelfs een 6000 mAh exemplaar geen uitzondering meer.

Toch komt deze Nokia 8.3 5G met een relatief kleine 4500 mAh accu, en dat merk je ook aan de accuprestaties. Bij intensief gebruik moest de Nokia 8.3 5G gewoon ’s avonds aan de oplader, dat terwijl sommige telefoons het nu iets langer dan een dag volhouden. Voor een telefoon met dergelijke, grote behuizing had ik iets meer verwacht, al kan je de prestaties in geen geval slecht noemen.

Volgens onze AccuBattery-test houdt de telefoon het met het scherm actief 11 uur en 51 minuten uit en de stand-by-tijd bedraagt 60 uur en 47 minuten. De gecombineerde tijd moet vervolgens een realistisch gebruiksscenario schetsen en die tijd bedraag 26 uur en 30 minuten. De telefoon moet daarmee de Poco F2 Pro (30 uur en 57 minuten) en de  Xiaomi Mi 10 Pro (33 uur en 3 minuten) voorlaten. De telefoon doet het wel beter dan de OPPO Find X2 Pro (26 uur en 22 minuten) en de Sony Xperia 1 (18 uur en 23 minuten).

Als het op snelladen aankomt dan zijn we eerder teleurgesteld door de oplader die met deze Nokia-smartphone komt. HMD koos voor een 18 watt snellader, en daarmee moet dit vlaggenschip zijn meerdere erkennen in vrijwel al zijn concurrenten in dit prijssegment. 

Conclusie

De Nokia 8.3 5G is prachtige telefoon van design en daarnaast is de camera-opstelling met ZEISS-lenzen veruit zijn sterkste eigenschap. Het is opvallend hoe Nokia veel gedaan krijgt met hardware die niet eens erg indrukwekkend is gezien de prijs, en het is dan ook indrukwekkend dat het bedrijf op het vlak van software sterke stappen zet. Dat is namelijk de moeilijkste weg voor fabrikanten om te bewandelen op cameragebied, maar het is tegelijk ook een pad met een hoog potentieel.

Een vaste waarde voor Nokia is de kale Andorid-ervaring die zijn software biedt, en de 8.3 5G zal ook drie jaar lang beveiligingsupdates blijven ontvangen. Nokia is in zo’n mate ondergedompeld in Google-software dat het zelfs een Google Assistent-knop plaatst op zijn 8.3 5G, en dat is een leuke toevoeging voor wie de Assistent regelmatig gebruikt om smarthome-apparaten te bedienen.

Toch zijn er een paar aspecten waar Nokia moeite heeft om beter te scoren dan middelmatig. Als eerste is er het 60 Hz LCD-scherm wat een beetje verouderd aanvoelt. Daarnaast heb je de chipset die mooie prestaties laat zien, maar ook niet de beste is in ruil voor zijn prijskaartje. Als laatste is er dan nog de accuduur die in geen geval slecht is, maar ook niet beter dan gemiddeld. Wat ik wel zeker durf uitspreken is dat de meegeleverde 18 watt snellader gewoonweg teleurstellend is.

Neem je al die sterke en zwakkere punten samen, dan blijft nog steeds een erg interessant toestel overeind. De Nokia 8.3 ziet er erg goed uit en de camera is gewoon een plezier om te gebruiken, en dat geldt ook voor de camera-app van Nokia die een van de beste is die je in de markt kan vinden. Daarnaast mag je ook op je beide oren slapen als het om software gaat en dat alle maakt dat de 8.3 5G een erg aanlokkelijk toestel voor veel gebruikers.

Alternatieven voor de Nokia 8.3 5G zijn de Huawei P30 Pro New Edition (609 euro), Motorola Edge (478 euro), Xiaomi Mi 10 (519 euro), de OPPO Find X2 Neo (669 euro), de Poco F2 Pro (389 euro) of de OnePlus 8 (592 euro)

Nokia 8.3 5G kopen

De Nokia 8.3 5G is beschikbaar in de kleur Polar Night voor een adviesprijs van 579 euro voor het model met 6 GB RAM en 64 GB opslag, en 649 euro voor het model met 8 GB RAM en 128 GB opslag. Als je de telefoon nu bestelt, ontvang je er de Nokia Power Earbuds ter waarde van 99 euro erbij gratis bij.

> Nokia 8.3 kopen via Bol.com

> Nokia 8.3 kopen via MediaMarkt

> Nokia 8.3 kopen via Coolblue

> Nokia 8.3 kopen via Belsimpel

[tds=7491]

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!