Huawei Nexus
Dit is het eerste jaar dat Google de Chinese fabrikant Huawei heeft gekozen om een Nexus-toestel te maken. Het resultaat is de Nexus 6P, op papier een high-end-smartphone die de tekortkomingen van de Nexus 6 moet goedmaken. Ik ben aan de slag gegaan met de Nexus 6P en heb ruim een week ervaring opgedaan met de zilverkleurige 32GB-variant. Mijn bevindingen van deze potentiële topsmartphone lees je in deze uitgebreide review.
Design Nexus 6P
Het design van de Nexus 6P is opvallend, maar toch verfijnd. Het geheel is volledig opgetrokken uit metaal, de body is volledig van aluminium gemaakt. Dit geeft het toestel een premium uitstraling en ligt mede hierdoor goed in de hand. Reken echter niet op een klein toestel, met een 5,7 inch-scherm is de Nexus 6P zeker groot. Ben je op zoek naar een smartphone die handzaam is en eenvoudig te bedienen met één hand, kies dan zeker niet voor de 6P. Hou je wel van een groter scherm en daarbij behorende toestelformaat, dan is de Nexus 6P wel weer een optie. Toch valt het formaat nog enigszins mee in vergelijking met bijvoorbeeld de Nexus 6 van vorig jaar en voelt hij ongeveer even groot als de Samsung Galaxy S6 Edge+.
Het design van de Nexus 6P is opvallend, maar toch verfijnd
Waar veel mensen over vielen bij de foto’s van het toestel, voor en na de lancering eind september, was de achterzijde. Hier is een bijzonder grote ‘camera-balk’ te vinden, die over de gehele breedte geplaatst is. Men was bang dat deze te ver zou uitsteken, maar dit valt in de praktijk heel erg mee. Mede hierdoor ging voor velen de voorkeur uit naar de zwarte versie, waar deze balk niet zo zou opvallen. Inmiddels loop ik ruim een week rond met de zilveren versie met de daarbij behorende zwarte camera-balk aan de achterzijde en ik ben er eigenlijk al aan gewend. Sterker nog, ik vind het juist wel een interessant en vooral gedurfd design-element waar ik niet negatief over kan zijn. Het doorbreekt de standaard enigszins, waarbij het toestel op andere vlakken vooral redelijk verfijnd is.
Onder deze van Gorilla Glass 4 voorziene camera-balk aan de achterzijde vinden we de vingerafdrukscanner, het Nexus- en Huawei-logo. Het geheel heeft licht afgeronde hoeken en aan de voorzijde vinden we uiteraard het grote, 5,7 inch AMOLED-scherm. De bezels boven en beneden het scherm zijn relatief groot, dit heeft onder andere te maken met het feit dat er twee front-facing-speakers zijn geplaatst. Persoonlijk, als iemand die geen bezwaar heeft tegen grote smartphones, heb ik er geen moeite mee, een goed geluid is belangrijk en als dit een paar millimeter extra met zich mee brengt, kan ik daar goed mee leven.
Er zijn twee knoppen aanwezig op de 6P, die beide aan de rechterzijkant zijn gepositioneerd. De volume-buttons en een powerbutton met textuur. Hierdoor is deze niet te missen, maar doordat het toestel te ontgrendelen is met de vingerafdrukscanner, zul je de knop toch minder vaak gebruiken.
De Nexus 6P heeft een uniek design, heeft een verfijnde afwerking, maar is een grote jongen. Toch ben ik zeer te spreken over de look en feel van de Nexus 6P, ook al is hij groot.
Scherm Nexus 6: wit is niet wit
De Nexus 6P heeft een groot, 5,7 inch-scherm met een QHD-resolutie (2560×1440). Hierbij is er gekozen voor een AMOLED-scherm, waarbij zwart echt zwart is en diepe kleuren worden weergegeven. Dat is ook het geval bij de Huawei Nexus 6P. Toch heb ik een klein vraagteken bij een claim die Huawei heeft gedaan over het scherm. Ze zouden hebben gekozen om de nieuwste generatie AMOLED-schermen (van Samsung) te gebruiken in de 6P, waarbij er veel tijd is besteed aan calibratie van de witwaardes. Dit configureren van de witbalans is belangrijk bij elk scherm, dit kan een voor een nog betere ervaring zorgen. Maar als ik het scherm van de Nexus 6P naast de Samsung Galaxy S6 Edge+ leg, waar tevens een AMOLED-scherm wordt gebruikt, is de 6P veel ‘geler’ bij de kleur wit. Hierdoor heb ik het vermoeden dat of de calibratie niet optimaal is, of dat er een oudere generatie schermen (vermoedelijk de Galaxy Note 4-generatie) is gebruikt. Dit wil overigens niet zeggen dat het slecht scherm is, helemaal niet, ze maken de claim alleen niet volledig waar.
Het scherm van de 6P levert verder erg goede prestaties, op het gebied van kleurweergave en zwartwaardes. De kleuren zijn levendig en diep en maken het kijken en werken met de 6P erg prettig. Ook de helderheid is ruim voldoende. Dus, los van de witwaardes, heeft Huawei een goede keuze gemaakt door AMOLED te gebruiken, een scherm dat over het algemeen gewaardeerd wordt door gebruikers.
Is de processor ‘koel’ genoeg?
Ook niet onbelangrijk zijn de prestaties van een smartphone. In de Nexus 6P is de nieuwste generatie Snapdragon 810 gebruikt in combinatie met 3GB RAMgeheugen. Vaak zit er toch een negatieve bijsmaak aan de Snapdragon 810, vooral omdat de eerste generatie flink last van hitteproblemen. Inmiddels is ook deze chipset volwassen geworden en tijdens mijn testperiode heb ik geen enkel moment een (te) warm toestel gehad. Niet tijdens het spelen van een zware game, of uitvoeren van andere taken of draaien van benchmarks. Uiteraard wordt een smartphone wel warmer, dit zie je bij elk merk en type, maar de Nexus 6P was op geen enkel moment oververhit, waardoor de prestaties terug kunnen lopen. Dit was bij bijvoorbeeld de HTC One M9 wel het geval.
De prestaties, gekeken naar het spelen van zware games, maar het dagelijks gebruik zoals het navigeren door menu’s, homescreens en apps, zijn dik in orde. Ik heb slechts eenmaal een kleine hapering meegemaakt, waarbij het toetsenbord niet direct opende na het aantikken van het tekstveld. Dit lijkt een opzichzelfstaande issue te zijn geweest, want gedurende de volledige testperiode waren de prestaties van de Nexus 6P zoals het zou moeten zijn: snel en een goede reactie op commando’s en aanrakingen.
Ik heb slechts eenmaal een kleine hapering meegemaakt
Puur Android genieten
Op toestellen uit de Nexus-serie wordt standaard-Android geleverd, dus ook in het geval van de Nexus 6P draait er Android 6.0 Marshmallow op. Hier heb ik al eerder ervaring mee opgedaan gedurende mijn review van de Nexus 5X, maar ik vertel graag nogmaals mijn ervaringen met deze nieuwe software van Google.
Ik zie Android 6.0 als een verfijning van Android 5.X Lollipop, waarbij er relatief weinig visuele veranderingen zijn doorgevoerd. Er is wel een flink aantal nieuwe functies toegevoegd aan Android, die zorgen voor een betere gebruikerservaring, maar ook werken aan het verbeteren van de privacy en controle die een gebruiker over zijn toestel heeft. Neem bijvoorbeeld het permissiebeheer, waarmee er exact gekozen kan worden welke apps toegang krijgen tot welke functies. Wil je bijvoorbeeld niet dat Facebook toegang krijgt tot de contacten of opslag, dan kan dit aangegeven worden in het nieuwe permissiebeheer. Het gaat zelfs nog een stapje verder. Indien apps het ondersteunen, wordt er bij installatie vanuit de Play Store geen enkele permissie gevraagd. Deze worden per stuk weergegeven nadat de app de eerste keer is opgestart en deze ook daadwerkelijk nodig zijn. Zo zal Hangouts pas vragen om een permissie om bestanden of foto’s op de opslag te bekijken op het moment dat de betreffende functie wordt aangeroepen. Met dit permissiemodel heb je als gebruiker veel meer controle over rechten en permissies van apps.
Ik zie Android 6.0 als een verfijning van Android 5.X Lollipop
De accuduur is ook altijd een veelbesproken issue met smartphones, ze gaan niet lang genoeg mee. Ook hier heeft Google een software-matige oplossing voor toegevoegd. Met Doze worden gedurende standby van het toestel, achtergrondprocessen geoptimaliseerd en niet continu gedraaid. Dit wil zeggen dat, zodra het scherm uit gaat, het toestel als het ware dieper in slaap valt en af en toe wakker wordt om even alles te checken. Belangrijke berichten, zoals sms’jes of WhatsApp-berichten, komen wel direct binnen. Binnen Doze kan er per app of proces worden weergegeven of deze wel of niet geoptimaliseerd dient te worden. Ook hier dus meer controle, waarbij Doze moet kunnen zorgen voor zo’n 30% verbetering in de accuduur.
Zelf ben ik fan van puur Android, clean, weinig opsmuk en andere functies. Dit is precies wat de Nexus 6P biedt met Android 6.0 Marshmallow met daarnaast ook nog een garantie van snelle updates rechtstreeks van Google. Het is dan ook een redelijke no-brainer om op het gebied van software te kiezen, maar er zijn natuurlijk veel meer factoren die een koopbeslissing beïnvloeden.
Accu: is 3450 mAh genoeg?
Google heeft dus verbeteringen aan de accu doorgevoerd in Android 6.0, maar ook de meegeleverde accu in de 6P is niet mis met een capaciteit van 3450mAh. Aan de andere kant, het scherm van de Nexus 6P is groot en heeft een hoge resolutie, waardoor er relatief veel stroom verbruikt zal worden. Daarom was ik voordat ik aan de review begon vooral erg benieuwd of deze accu het zou volhouden tot het einde van de dag, gelukkig is dat het geval. Ook bij zwaar gebruik, dus met grote regelmaat bellen, social media checken, browsen en zelfs een klein half uurtje gamen, haalt de Nexus 6P het einde van de dag, zonder al teveel moeite. Het scherm heeft dus niet direct nadelige gevolgen voor de accu. Langer dan één dag is bij gemiddeld gebruik moet wellicht ook haalbaar zijn, maar dan zul je hem in de loop van de tweede dag ook even moeten bijladen.
Dat laden gebeurt met een USB-C-kabel, die meegeleverd wordt in de doos. Zo zit er een lange USB-C-naar-USB-C-kabel bij, die aangesloten kan worden op de 3A-lader (snellader) in de doos. Daarnaast is er nog een korte USB-C-naar-reguliere-USB-kabel te vinden, die bijvoorbeeld voor een powerbank of PC gebruikt kan worden. Hou er dus wel rekening mee dat de Nexus 6P een USB-C-poort heeft en microUSB-kabels niet gebruikt kunnen worden. Hier zijn wel veel adapters voor, maar er zijn inmiddels vele verhalen van te vinden die bewijzen dat dit niet altijd even goed werkt. Zo wordt er zelfs gewaarschuwd om geen ‘slechte’ USB-kabels of adapters te gebruiken omdat dit de telefoon simpelweg kan beschadigen.
Zoals velen heb ik ’s nachts mijn telefoon naast het bed aan de lader liggen en de 2A-lader die ik daar gebruikte (met microUSB + adapter) krijgt het niet voor elkaar de smartphone volledig vol te laden in één nacht. Met de reguliere lader is dit echter geen probleem, maar zelf heb ik op veel plaatsen laders liggen, die ik nu dus moet gaan vervangen, vermoedelijk allemaal. Aan de andere kant lijkt USB-C volop omarmd te gaan worden en zullen we op termijn allemaal over gaan stappen.
Vingerafdrukscanner: goed positie-spel?
De vingerafdrukscanner is nieuw bij de Nexus-serie en gaat als Nexus Imprint door het leven. Vanaf Android 6.0 Marshmallow worden vingerafdrukscanners officieel ondersteund in de software. Dit wil zeggen dat fabrikanten geen eigen oplossingen meer hoeven te programmeren zoals dat bijvoorbeeld is gedaan met de Samsung Galaxy S6. Het is dan ook logisch Google ervoor heeft gekozen deze toestellen in de Nexus-serie hiermee uit te rusten. Ik vroeg me voorafgaand aan de review wel af, is de positie op een dergelijke grote smartphone als de Nexus 6P de juiste?
Ja, ook op de Nexus 6P werkt de vingerafdrukscanner erg prettig op de achterzijde. Zelf neem ik mijn smartphone altijd mee in mijn broekzak en tijdens het eruit halen, leg ik mijn vinger op de scanner aan de achterzijde en op het moment dat ik het scherm kan zien, is de Nexus 6P ontgrendeld en klaar om te gebruiken. Het is tevens bijna ongelofelijk hoe goed de scanner werkt, als je kijkt naar de setup. Met maximaal 5 keer je vinger scannen is deze ingesteld en is het match-percentage zo’n 98%. Zelfs met licht vochtige vingers werkt Nexus Imprint goed, iets wat bij andere smartphones niet het geval is.
Ja, ook op de Nexus 6P werkt de vingerafdrukscanner erg prettig op de achterzijde
Er is echter ook een klein nadeel aan de positie van de vingerafdrukscanner. Als je hem plat op een tafel of bureau gebruikt, dan is het niet mogelijk om de 6P te ontgrendelen met een vingerafdruk zonder deze op te tillen. Gelukkig is er ook nog een patroon of code als alternatief, dat dan gebruikt kan worden.
Eindelijk geen camera-ellende meer
De camera op Nexus-smartphones stond niet bepaald bekend om zijn kwaliteit of snelheid. Net als bij de Nexus 5X, is dit bij de Nexus 6P ook flink aangepakt. De 12,3 megapixel-camera met ondersteuning voor HDR, maakt kwalitatief goede foto’s. De HDR-modus zorgt ervoor dat de lichtomstandigheden verbeterd worden en dus de belichting en kleuren nog beter kan weergeven. De meegeleverde camera-app op de Nexus 6P heeft meer dan voldoende opties waarbij er ook gekozen kan worden om met de professionele modus nog meer instellingen te ontgrendelen.
Het opstarten van de camera kan door twee keer op de powerbutton te klikken, een functie die bij mij wel vaker opstart dan eigenlijk de bedoeling is. Ik blijk, onbewust, toch vaker twee keer achter elkaar op de homebutton te drukken. Het opstarten van de camera via de powerbutton mag overigens wel iets sneller, dit duurt net iets langer dan bij de concurrent.
De foto’s die de Nexus 6P maakt zijn, zoals aangegeven, van goede kwaliteit, vooral bij goede lichtomstandigheden. Is er minder licht, dan zijn de foto’s ook nog enigszins redelijk te noemen, maar er is ook hier zeker ruimte voor verbetering.
Voorbeeld-foto’s Nexus 6P (dank Arvid)
Al met al heeft Google het eindelijk voor elkaar om de Nexus-toestellen van dit jaar uit te rusten met een fatsoenlijke camera en bijbehorende software.
Conclusie
In deze review van de Nexus 6P hebben we alle elementen bekeken van deze potentiële topsmartphone. Inmiddels durf ik het woord potentieel wel weg te laten en te zeggen dat dit één van de beste, zo niet de beste smartphone met Android is van dit moment. Dit voor mensen die op zoek zijn naar een groot toestel. De vingerafdrukscanner werkt snel en goed, de camera is eindelijk in orde en ook de software is een verfijning ten opzichte van de vorige versies. Zelfs de accuduur hebben Huawei en Google goed voor elkaar. Kortom, de Nexus 6P is absoluut een toestel dat ik zou aanraden aan alle ‘grote-smartphone-liefhebbers’. Wel hadden we beter in de Verenigde Staten kunnen wonen, het prijsverschil is bizar groot voor een dergelijk toestel ($499 in Amerika en € 649 in Nederland).
+ Verfijnd design met opvallend element
+ Prima prestaties
+ Stock-Android en snelle updates
+ Eindelijk goede foto’s
+ Vingerafdrukscanner werkt erg goed
– Groot (voor sommigen een nadeel)
– Scherm: wit is niet heel wit
– USB-C (hou dus rekening met aanschaf nieuwe kabels/laders)
Nexus 6P kopen
Wil je de Nexus 6P kopen, check dan onderstaande actuele aanbiedingen voor deze smartphone. De adviesprijs start bij € 649 voor het 32GB-model, de 64GB-versie is € 50 duurder.
[tds=3551]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten