De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

Review Samsung Galaxy S6 Edge+: met recht de grote broer

Ruud Caris
Ruud Caris
16 september 2015, 19:45
10 min leestijd
Review Samsung Galaxy S6 Edge+: met recht de grote broer

Lees verder na de advertentie.

Geen Note voor de Benelux

Voordat ik met de echte review begin, laten we vooral even kort terugblikken op voorgaande jaren. De reden: dit jaar breekt Samsung eigenlijk met zijn tradities. De afgelopen vier jaar kwam er elk jaar in september een nieuwe Galaxy Note op de markt, maar dit jaar zijn daar wat wijzigingen in aangebracht. Samsung heeft midden augustus de nieuwe devices al gepresenteerd, de Galaxy Note 5 en . Normaliter zou de Galaxy Note 5 ook in Nederland verkocht gaan worden, maar dat is voorlopig niet het geval. De Galaxy S6 Edge+ wordt in plaats daarvan op de Nederlandse markt gebracht, waarbij het grote verschil in het scherm en ontbreken van de S Pen zit. Dat gezegd hebben: lees onze review van de Galaxy S6 Edge+.

Design: nieuwe lijn voortgezet

De  heeft weinig verassingen op het gebied van design is en op een aantal kleine details na gelijk aan de reguliere . De achterzijde is volledig van glas gemaakt, met daarop het Samsung-logo, camera en de bijbehorende flitsmodule. De gouden versie die getest heb is wel erg gevoelig voor vingerafdrukken, vooral aan de achterzijde. Dit heeft enerzijds natuurlijk met de kleur te maken, maar de zwarte variant zal hier ook ‘last’ van hebben door de materiaalkeuze aan de achterkant van het toestel. Persoonlijk vind ik deze vingerafdrukken niet storend, maar wees je ervan bewust dat dit het gevolg is van een glazen achterkant. 

Aan de linkerzijkant van de Galaxy S6 Edge+ vinden we de volumeknoppen en aan de andere zijde is de powerbutton gepositioneerd. Beide zijn, ook voor dit grotere toestel, goed bereikbaar. Aan de bovenzijde vinden we het SIMslot (nano) en de onderkant van de S6 Edge+ is gebruikt voor de microUSB-aansluiting met daarnaast de 3,5mm jack voor de headphone. 

Het meest opvallende onderdeel van dit vlaggenschip is het scherm met de afgeronde randen, hiervandaan kunnen een aantal extra functies gebruikt worden, maar daar later meer over. Ook is de herkenbare homebutton van Samsung aan de voorzijde te vinden, die tevens dienst doet als goed werkende vingerafdrukscanner.

Al met al zien we weinig verrassingen bij de Galaxy S6 Edge+, maar dat is niet verkeerd. Het toestel ziet er simpelweg goed uit en is op een aantal kleine details gelijk aan de Galaxy S6 Edge die eerder dit jaar gelanceerd werd.

Prestaties: 1GB RAM extra maakt wel verschil

De Samsung Galaxy S6 Edge+ draait op de Exynos 7420 die uit de eigen fabrieken van de Zuid-Koreaanse fabrikant komt, geklokt op 2,1 GHz. Dit in combinatie met 4GB RAM moet zorgen voor voldoende prestaties. 

De Galaxy S6-serie wordt geplaagd door de zogenaamde RAMbug, waarbij het geheugenmanagement niet optimaal verloopt en processen dus te snel worden afgesloten. Dit resulteert in het trager opstarten van apps en games omdat weer helemaal opnieuw aangezwengeld moeten worden. Of deze RAMbug nog aanwezig is in de Galaxy S6 Edge+ is niet helemaal duidelijk: er lijken in ieder geval minder problemen te zijn tijdens dagelijks gebruik. 

Er waren wel op bepaalde momenten vertragingen merkbaar, of apps die al afgesloten waren terwijl dit misschien niet de bedoeling was, maar over het algemeen was ik redelijk tevreden over de prestaties van de Galaxy S6 Edge+. Het verschil met zijn kleinere broer is wel duidelijk merkbaar, waar ik wel moet vermelden dat de testperiode slechts drie weken was en dus niet te vergelijken is met een toestel dan ruim een half jaar in gebruik is. 

Al met al lijkt de 1GB aan RAM extra wel degelijk verschil uit te maken en de geheugenbug iets minder aanwezig te laten zijn. Hopelijk gaan we in de toekomst een permanente oplossing zien voor deze vervelende en vooral hardnekkige bug. 

Software: TouchWiz as usual

Op de Galaxy S6 Edge+ draait als basis Android 5.1.1 met daar bovenop de grafische schil van Samsung: TouchWiz. Hier hebben we is in het verleden al veel over gezegd en vanaf de reguliere Galaxy S6 lijkt het erop dat Samsung enigszins aan het inbinden is. Dit wil zeggen, ook op de S6 Edge+ zijn er apps te verbergen en kunnen de looks aangepast worden door gebruik te maken van thema’s. Zo gebruik ik zelf altijd graag het Material Design-thema van TouchWiz.

TouchWiz is op zichzelf vrij zwaar en de 4GB RAM lijkt dan ook geen overbodige luxe. In deze versie van Samsung zitten eigenlijk alle functies die we van vorige toestellen ook al kennen. Denk hierbij aan SideSync, die wel enkele nieuwe functies heeft gekregen waardoor het toestel bediend kan worden op een computerscherm. Ook is Samsung Pay standaard aanwezig op de Galaxy S6 Edge+, de betaaldienst van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Hiermee wordt het eenvoudig om te betalen met je smartphone door deze simpelweg tegen de terminal te houden. Helaas is Samsung Pay op het moment van schrijven nog niet actief in Nederland.

Ik moet eerlijk bekennen, in een reviewperiode gebruik ik over het algemeen TouchWiz, maar als deze afgelopen is, dan schakel ik over naar een andere launcher. De software van Samsung is zeker niet slecht, maar persoonlijk heb ik andere favoriete launchers zoals bijvoorbeeld . 

Scherm: bijzonder goed

Het scherm is visueel het meest opvallende deel van deze smartphone op zijn minst door de afgeronde randen van het 5,7 inch QHD AMOLED-scherm. Het scherm van de Galaxy S6 Edge+ voldoet op alle fronten, de helderheid is goed, de kleurweergave is zoals we van AMOLED gewend zijn en de kijkhoeken zijn meer dan voldoende. Deze typische, heldere, diepe kleuren van het AMOLED-scherm zijn indien gewenst ook via de software aan te passen naar een wat rustigere weergave. Ook in de S6 Edge+ heeft Samsung zijn naam op schermgebied weer waargemaakt.

Ook het afgeronde scherm is weer aanwezig, maar als je hoopt dat er nuttige functies zijn toegevoegd, helaas. De People Edge is nog steeds aanwezig, waarbij een telefoontje of berichtje naar een contactpersoon sneller kan. Samsung heeft wel de App Edge toegevoegd, die zoals de naam doet vermoeden, een aantal snelkoppelingen naar apps bevat. Deze zijn wel zelf in te stellen, dus hier kunnen ook third-party-apps zoals WhatsApp of Clash of Clans aan toegevoegd worden. Persoonlijk zie ik ook hier niet toegevoegde waarde van in, mijn apps staan op het startscherm en er zijn apps die deze ‘verborgen’ snelkoppelingen op een betere manier aanpakken. 

Dat wil niet zeggen dat de rondingen van de Galaxy S6 Edge+ overbodig zijn. Ook al zijn de echte handige functies nog niet beschikbaar, toch is het een nieuwe kijkervaring op een scherm. Zo is entertainment in de vorm van video’s intenser door deze afgeronde schermranden. Ook het browsen geeft, wat mij betreft, een betere ervaring. Om dit concreet in woorden samen te vatten is lastig, dit is vooral iets dat iedereen zelf moet ervaren, maar wat mij betreft in ieder geval een pluspunt.

Accu: beter dan verwacht

Waar ik me toch enigszins zorgen over maakte bij het in gebruik nemen van de Samsung Galaxy S6 Edge+ was de accuduur. Van de Galaxy S6 had ik de nodige ’trauma’s’ overgehouden, hier haalde ik tot ongeveer 16.00 uur op een dag. De Galaxy S6 Edge+ heeft het hier beter voor elkaar. Niet alleen is de accu groter geworden (3000 mAh vs 2600 mAh), ook de accuduur is verlengd. Dat lijkt op het eerste oog een logisch gevolg, maar we moeten er natuurlijk ook rekening mee houden dat het scherm 5,7 inch groot is, waardoor dit simpelweg meer stroomverbruik voor zijn rekening neemt dan het 5,1 inch-scherm van de reguliere Edge.

Toch ben ik tevreden over de accuduur, niet enthousiast, maar gewoon tevreden. Inmiddels hou de Galaxy S6 Edge+ het tot in de loop van de avond vol (uur of 21.00 uur) met daarbij de gehele dag synchronisatie en locatie aan. Ook gebruik ik gedurende de dag afwisseld WiFi en mobiele netwerken en bel ik ongeveer een uur. Al met al ben ik tevreden over de accuduur van de Galaxy S6 Edge+.

Hou er wel rekening mee dat de accu van de S6 Edge+ niet verwijderbaar is. Dus even snel een accu verwisselen is er niet bij. Wel noemenswaardig is het snelladen, dat nog sneller is geworden bij deze Samsung-smartphone. Binnen 90 minuten is de accu weer helemaal vol, draadloos doet hij er 120 minuten over om volledig op te laden. 

Camera: veel beter is er niet

Op cameragebied is er weinig veranderd als we kijken naar de Galaxy S6 (Edge). Ook hier is weer dezelfde 16 megapixel-camera gebruikt, die zijn werk erg goed doet. Het opstarten door twee maal op de homebutton te drukken is in 90% van de gevallen de manier om de camera te starten en ook het schieten van foto’s gaat vloeiend en snel. Focussen op de Galaxy S6 Edge+ is een fractie langzamer dan op bijvoorbeeld de LG G4, maar daarmee biedt het toestel nog steeds één van de snelste oplossingen van dit moment. Verder vinden we een dubbele flitser (LED) bij de camera en wordt er optische beeldstabilisatie gebruikt.

Op de Galaxy S6 Edge+ vinden we ook de professionele modus waardoor er veel meer functies en mogelijkheden worden toegevoegd voor professionele fotografen. Denk hierbij aan het doen van allerlei instellingen, maar ook het opslaan in RAW-formaat. Aan de voorzijde vinden we een 5 megapixel-exemplaar, die prima voldoet om bijvoorbeeld te videobellen of het nemen van die onvermijdelijke selfies. 

Qua software heeft Samsung ook nog een livestreaming-optie toegevoegd, waardoor het mogelijk wordt om via YouTube live-uitzending te starten. De link van deze streams wordt privé gedeeld, op deze manier kun je een (selecte) groep mensen deelgenoot maken van jouw belevenissen. Wat betreft de camera kunnen we dezelfde conclusie trekken als bij zijn voorgangers: veel beter is er niet te krijgen op dit moment. 

Galaxy S6 Edge+ accessoires

Ook aan de accessoire-lijn is weer gedacht door Samsung. Zo zijn er vele verschillende handige toevoegingen die aangeschaft kunnen worden in de vorm van cases, accupacks en het unieke toetsenbord. De hoesjes en cases voor de Galaxy S6 Edge+ zijn er in allerlei verschillende soorten en maten, van glimmend tot de welbekende S view-cover. Maar ook minder traditionele accessoires zoals een QuickCharge-powerbank worden tegelijk met dit nieuwe vlaggenschip gelanceerd.

Misschien is de onderstaande toetsenbord-cover wel de meest opvallende accessoire. In principe is dit een case, die over een afneembaar toetsenbord beschikt. Dit kan over de onderzijde van het scherm geschoven worden om zo gebruik te maken van een echt, fysiek toetsenbord. Een leuke gimmick, die zich wel nog moet gaan bewijzen in de praktijk.

Conclusie

Het is niet te ontkennen, de Samsung Galaxy S6 Edge+ is één van de beste smartphones van dit moment. De camera maakt prachtige en snelle foto’s, het scherm geeft diepe, volle kleuren weer en de afgeronde schermranden voegen een extra ervaring toe aan het geheel. De prestaties zijn voldoende, alhoewel er waarschijnlijk wel nog wat optimalisaties doorgevoerd kunnen worden. De software is des Samsungs, TouchWiz. Dit is zeker niet slecht, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven als dit niet helemaal jouw stijl is. Het design van de Galaxy S6 Edge+ is in lijn met zijn directe voorgangers en het is niet meer dan logisch dat Samsung dit heeft doorgetrokken. De looks zijn premium en degelijk.

Samsung Galaxy S6 Edge+: Androidworld Update

Al met al is de Galaxy S6 Edge+ een toptoestel, waarbij de adviesprijs van € 799 voor het 32GB-model wel een minpunt is. Net als, voor sommigen, het ontbreken van een microSDkaart-slot en verwisselbare accu. Heb je een passend budget, dan is de Galaxy S6 Edge+ wat mij betreft zeker een aanrader. Is het een goede vervanger voor de Galaxy Note 5? Voor mij wel: ik mis de pen van de Galaxy Note-serie absoluut niet en het grote, afgeronde scherm zorgt er voor dat het een prettig alternatief voor de Note 5 is.

+ Prestaties, draait snel en soepel

+ Camera

+ Scherm is erg mooi

+ QuickCharge nog sneller

– Stevige prijs

– Geen microSD en verwisselbare accu

Samsung Galaxy S6+ kopen

Onderstaand een actueel, realtime overzicht van de beste aanbiedingen van de Galaxy S6 Edge+. 

[tds=3394]

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!