Android Marshmallow: Google kan apps die toestel uit slaap houden bestraffen

Android Marshmallow: Google kan apps die toestel uit slaap houden bestraffen

Doze: houden apps je (telefoon) 's nachts wakker?

Het scherm is de grootste accuslurper van moderne smartphones, maar ook dataverbindingen (WiFi en 2G/3G/4G) nemen een behoorlijk groot gedeelte van de accucapaciteit in beslag. In Android 6.0 Marshmallow pakt Google de stand-by-tijd van Androidtoestellen aan. Wanneer een toestel niet gebruikt wordt, wordt het toestel in een soort slaapstand gezet die Google 'Doze' (dutten) noemt. Dat gebeurt wanneer een toestel stilligt, het scherm uit is en het toestel niet aan de lader ligt.

Deze nieuwe dut-stand kan worden onderbroken. Wanneer je bijvoorbeeld een telefoontje binnenkrijgt is het logisch dat je telefoon wakker gemaakt wordt. Datzelfde geldt bij belangrijke notificaties. Wanneer je bijvoorbeeld een chatbericht binnenkrijgt én je notificaties aan hebt staan, wil je dat je telefoon je daarop attendeert en niet pas wanneer je je telefoon weer van de tafel pakt. Ontwikkelaars kunnen daarom aangeven dat bepaalde notificaties prioriteit hebben.

Het probleem is echter dat we uit ervaringen uit het verleden weten dat apps daar gegarandeerd misbruik van gaan maken door notificaties prioriteit te geven wanneer dat niet bij het type notificatie hoort. Dat zou de accuverbeteringen van Doze weer ongedaan kunnen maken. De notificaties die prioriteit meekrijgen, worden echter allemaal verstuurd via de Google Cloud Messaging-server. Dat houdt in dat Google ontwikkelaars die misbruik maken van de prioriteitsnotificaties de toegang tot notificaties kan ontzeggen.

In een Google+-bericht geeft Dianne Hackborn, de ontwikkelaar binnen Google verantwoordelijk voor het Android framework, aan dat Google op kan treden tegen misbruik van prioriteitsnotificaties. Volgens haar is het bij dit soort notificaties duidelijk wat nu prioriteit moet hebben of niet. Wanneer een bericht niet direct aan de gebruiker moet worden getoond, wordt het geen prioriteitsnotificatie. Wordt het bericht dan alsnog aangemerkt als prioriteitsnotificatie, kan Google de toegang tot dat soort notificaties ontzeggen.

Chrome custom tabs, Google Now on Tap en Voice Interaction

Recentelijk was er weer wat ophef over dat Google zich steeds meer verankerd in Android, zodat dat steeds meer van zijn open source-karakter verliest. Dat heeft te maken met het feit dat Android zoals wij het kennen eigenlijk uit twee gedeeltes bestaat. Het ene gedeelte is het Android Open Source Project en het andere gedeelte is 'Google Android'. Google gebruikt in principe de open source-code van Android en verweeft zijn eigen ecosysteem hierin. Fabrikanten hoeven hier geen gebruik van te maken en bijvoorbeeld Amazon gebruikt zijn eigen diensten in plaats van die van Google. Cyanogen OS gaat meer gebruik maken van Microsoft-diensten die de Google-diensten moeten vervangen.

Doordat de prioriteitsnotificaties die Doze kunnen omzeilen alleen werken met Google Cloud Messaging, zijn ontwikkelaars haast verplicht om gebruik te maken van de Google-dienst en lijken hardwarefabrikanten ook gedwongen gebruik te maken van de Google-integratie voor Android. Volgens Hackborn staat Doze echter standaard uitgeschakeld in het Android Open Source Project. Alleen wanneer een fabrikant een pushnotificatiedienst aanbiedt die onderscheid kan maken tussen normale en prioriteitsnotificaties, zou deze ingeschakeld moeten worden. Deze dienst hoeft zeker niet Google Cloud Messaging zijn.

Met Google Now on Tap, Chrome custom tabs en spraakinteractie (Voice Interaction) heeft Google weer drie functies toegevoegd aan Android die volledig geïntegreerd zijn met zijn diensten. Ook voor deze diensten geldt volgens Hackborn dat ze zo opgezet zijn, dat ze te vervangen zijn. Google heeft een algemene functie voor deze diensten toegevoegd aan de open source-versie van Android en spreekt deze algemene functies aan vanuit zijn eigen apps. Voor ontwikkelaars die hier iets mee willen doen, blijft het programmeerwerk hetzelfde, alleen het werk achter de schermen wordt gedaan door een andere app.

Ontwikkelaars kunnen dus volgens Hackborn ook een alternatief maken voor Chrome custom tabs. Met deze nieuwe functie kunnen ontwikkelaars websites tonen, waarbij Chrome het uiterlijk aanneemt van de eigen app. Het voordeel hiervan is dat de gebruiker dan bijvoorbeeld toegang heeft tot zijn opgeslagen wachtwoorden en andere voorkeuren. Volgens Hackborn zou bijvoorbeeld Firefox hier ook een implementatie voor kunnen maken. Android krijgt dus wel steeds meer Google-integratie, maar veel van de diensten kunnen wel vervangen worden door fabrikanten.

Lees meer over:
Android 6.0 Marshmallow

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties