Google Play Store: het complete overzicht

Google Play Store: het complete overzicht

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Toen Play Store nog Android Market was

Helemaal in de beginjaren van Android was er nog geen Play Store, er werd toen gewerkt met de Android Market. Deze app- en game-marktplaats bevatte zoals je zou verwachten een steeds groter wordend aantal games en apps. Natuurlijk was het uiterlijk ook nog erg gedateerd zoals te zien in onderstaande screenshot. Toen Google het plan op had gevat om meer dan alleen games en apps te verkopen via deze appwinkel, heeft het bedrijf de Android Market redelijk onverwacht omgedoopt tot Google Play Store. Deze naamgeving is geïntroduceerd begin 2012 en wordt nog steeds gevoerd. Vanaf dat moment is er steeds meer content toegevoegd. De Play Store via de browser is te bereiken via play.google.com/store of via de voorgeïnstalleerde app op praktisch elke Android-smartphone.

Play Store: categorieën

In de Play Store zijn onderstaande categorieën terug te vinden, waarbinnen content, betaald of gratis wordt aangeboden.

Apps/Games - Onder apps staat alles wat je mag verwachten op appgebied, of het nu gaat om WhatsApp, Facebook of een onbekendere app, inmiddels staan er ruim één miljoen titels in die allemaal gedownload kunnen worden op verschillende Android-devices. Om het iets ingewikkelder te maken heeft Google games ook als apps betiteld binnen de Play Store. Gelukkig kunnen échte apps wel geselecteerd worden als er gebruik wordt gemaakt van de subcategorieën in de Play Store (zoals Reizen en Nieuws & Tijdschriften), maar heel logisch is het in eerste instantie niet. Neemt niet weg dat er een steeds groter wordende groep apps en games aanwezig is de Play Store, zowel gratis als betaald.

Films - Ook hier laat de naamgeving niet veel aan de verbeelding over, de Play Movies, zoals het onderdeel ook wel genoemd worden, zijn allerlei films te koop of te huur, die vervolgens via de speciale Play Movies-app af te spelen zijn op het device of via een Chromecast op groot scherm. De prijzen variëren van zo'n € 2 (huren) tot € 15 (kopen).

Muziek - In deze sectie is het mogelijk losse muzieknummers of volledige albums aan te schaffen. Dit moet niet verward worden met Google Play Music (All Access), waarmee eigen nummers geüpload kunnen worden, of onbeperkt muziek te luisteren is voor € 9,99 per maand. In de Play Store zijn dus echt nummers te koop, die uiteindelijk jouw eigendom worden om ze vervolgens zo vaak als gewenst af te spelen. De prijzen variëren van € 0,99 (los nummer) tot € 12 (albums).

Boeken - In Google Play is ook een grote diversiteit aan boeken te vinden, in de Nederlandse, maar bijvoorbeeld ook Engelse taal. Of het nu gaat om fictie of non-fictie, de Play Store heeft een redelijk breed aanbod boeken, aangevuld met magazines die weer in een andere sectie vallen. De boeken variëren van € 0,89 tot € 12, afhankelijk van de populariteit, maar ook zeker de inhoud van het boek.

Kiosk - In de Kiosk die ook als categorie in de Play Store te vinden is kunnen magazines aangeschaft worden, zowel losse nummers als abonnementen. Daarnaast zijn er verschillende nieuwsbronnen, waaronder Androidworld, die hun content aanbieden zodat deze gelezen kan worden via de aparte Play Newsstand-app, te downloaden uit de Play Store onder de apps-sectie. Hiermee kan verschillend nieuws gelezen worden, afhankelijk van de geabonneerde onderwerpen.

Apparaten - Het nieuwste onderdeel voor Nederlandse gebruikers is de hardware-store van de Play Store, apparaten of devices genaamd. Hier worden onder andere Nexus-apparaten zoals de Nexus 6 of Nexus 9 verkocht, maar zien we ook de Chromecast en verschillende accessoires terug. Deze kunnen alleen met creditcard betaald worden, Play Gift Cards zijn hier niet geschikt voor. Apparaten zijn niet terug te vinden in de Play Store-app, maar zijn slechts te zien op de Play Store-website.

Betalen in de Play Store en teruggavebeleid

Grofweg zijn er vier verschillende manier om iets te downloaden of gebruiken vanuit de Play Store. Sommige content is gratis, hier is geen vergoeding voor vereist, vaak zien we wel dat apps of games die gratis aangeboden worden beschikken over advertenties in de app. Deze advertentie kunnen, met een tweede methode, afgekocht kunnen worden. Dit gaat via een zogenaamde in-app-aankoop die ook weer toegang kan geven tot extra functies of ander power-ups. De derde methode is het aanschaffen van een app, game, boek, song of device door eenmalig een bedrag te betalen en als laatste zijn er nog abonnementsvormen om bijvoorbeeld maandelijks een tijdschrift te ontvangen.

Het betalen in de Play Store kan op een aantal manieren. De meest gangbare is via een creditcard, die via Google Wallet gekoppeld kan worden aan een Google-account. Betalingen worden hier vanaf geschreven om uiteindelijk op de bankrekening afgeboekt te worden. De tweede manier om te betalen is via de telefoonrekening. Deze betaalmethode wordt in Nederland aangeboden door T-Mobile, KPN en Hi, waarbij bedragen aan de telefoonrekening toegevoegd worden, hierbij zijn er vaak wel restricties qua hoogte van het bedrag. De laatste methode is via Play Gift Cards, een soort van prepaid vouchers die ingewisseld kunnen worden in de Play Store om zo tegoed op te bouwen waarna weer aankopen gedaan worden. Alhoewel deze officieel niet in Nederland te koop zijn, kunnen ze wel, via iDeal, aangeschaft worden. Ook heeft Google recent ondersteuning voor PayPal toegevoegd, waardoor het in theorie ook mogelijk wordt om via een Nederlandse bankrekening apps, games, boeken of andere producten aan te schaffen.

Qua restitutiebeleid hanteert Google ook een aantal verschillende varianten, afhankelijk van het soort content dat er aangeschaft wordt. Wanneer je niet tevreden bent met een app, game of andere content.

Apps/games - 2 uur na aankoop, zonder opgaaf van reden annuleren via de Play Store-app. Eventuele teruggave na een langere periode is afhankelijk van ontwikkelaar, Google kan hier niets meer in betekenen.

Muziek/Boeken/Films - Indien niet afgespeeld of gedownload, binnen 7 dagen na aankoop

Apparaten - 15 dagen retourrecht

Kiosk - Voor losse nummers van tijdschriften: niet mogelijk

Het bedrag van teruggave wordt op dezelfde wijze verwerkt als de betaling gedaan is, dus via creditcard, Play Gift Cards of telefoonrekening. In het verleden was het ook eenvoudig om later nog teruggave van de betaling van apps of games te vragen, maar nu verzoekt Google je direct contact op te nemen met de ontwikkelaar om het geld terug te vragen.

Google Play: Google-account en content opnieuw downloaden

Om toegang tot de Play Store is een Google-account nodig, waaraan alle aankopen (gratis of betaald) worden gekoppeld. Dit wil zeggen dat alle gedownloade items terug te vinden zijn in de geschiedenis behorend bij die ene specifieke account. Mocht je een nieuwe smartphone of tablet aanschaffen en gebruik willen maken van bijvoorbeeld eerder gekochte apps, is dat geen probleem zolang hetzelfde Google-account maar gebruikt wordt. De app dient wel opnieuw gedownload te worden, maar een betaling hoeft niet verricht te worden. Er is zelfs een overzicht van aangeschafte items in de Play Store-app, van waaruit snel reeds aangekochte apps, games of andere content hersteld kunnen worden.

Het Google-account is gekoppeld aan Google+, waardoor er bij het achterlaten van een rating ook voor- en achternaam getoond wordt in de Play Store. Deze ratings kunnen andere gebruikers weer helpen om te besluiten de app wel of niet aan te schaffen. Het achterlaten van een beoordeling met sterren-rating kan met of zonder tekstuele toelichting. Google heeft ontwikkelaars ook de mogelijkheid gegeven te reageren op gebruikerscomments in de Play Store.

Play Store: webversie vs app

De Play Store is er grofweg in twee varianten: een webversie die te bereiken is via elke browser en via de app die alleen op de Android-devices geïnstalleerd staat. De webversie van de Play Store te vinden op play.google.com/store en bevat exact dezelfde content als de app. Google heeft het makkelijk gemaakt om via de webversie bijvoorbeeld een app te installeren. Navigeer daarvoor naar de gewenste app, klik op installeren en kies het juiste gekoppelde apparaat, zoals bijvoorbeeld je smartphone. Er wordt automatisch gekeken of de app ook daadwerkelijk geschikt is voor dit apparaat. Mocht dat niet het geval zijn kan dat te maken hebben dat deze alleen voor smartphones of juiste tablets geschikt is, maar ook een geografische of minimale Android-versie-restrictie kan tot de redenen behoren. Na het installeren via de browser, zal de app direct gedownload worden op het betreffende device. Vaak wordt de webversie als handig ervaren om snel door verschillende content te browser en een beter overzicht te krijgen van hetgeen beschikbaar is aan content.

De app staat op elk Google-gecertificeerd toestel en is te vinden bij de 'P' onder Play Store. Hierin is praktisch alles mogelijk zoals het downloaden van apps, games, boeken, muziek en andere content, maar het aanschaffen van apparaten kan alleen via de (mobiele) browser. In principe is de webversie dus niet nodig en kan alles geregeld worden via de mobiele app.

Download Play Store

Als het goed is, staat de Play Store standaard geïnstalleerd en zal deze ook automatisch van updates worden voorzien als deze uitgebracht worden door Google. Mocht de app, om wat voor reden dan ook, opnieuw of los geïnstalleerd worden dan kan dit door het installatiebestand (APK) te downloaden op het device en deze te installeren. Hierdoor wordt er een handmatige installatie gedaan van Google Play, echter is dit voor de meeste gebruikers niet nodig, Google zorgt ervoor dat de Play Store-app altijd up-to-date is.

Hierbij kan het voorkomen dat de Play Store er iets anders uitziet dan bij een vriend of collega. Dit heeft te maken met de zogenaamde staged rollout van dergelijke apps. Google test dan een nieuwe versie bij een klein deel van de gebruikers en als dit geen problemen oplevert, komt een volgende groep aan de beurt. Op deze manier kan het voorkomen dat het een aantal weken duurt voordat de app wordt geüpdatet, echter zijn hier geen nadelen aan verbonden voor het gebruik van de Play Store-app.

Ook andere apps kunnen via een 'staged rollout' beschikbaar gesteld worden door ontwikkelaars en dus niet voor iedereen tegelijk beschikbaar. Een andere handige tool voor ontwikkelaars is een zogenaamde bètatest, waarbij developers in combinatie met een Google+-community mensen al vroeg toegang kunnen geven tot een app, om deze te testen en feedback te geven alvorens een bepaalde versie of nieuwe app voor het grote publiek wordt gelanceerd.

Wat kan er beter?

De Play Store is een uitgebreide app met vooral veel, heel veel content. Je zou denken dat Google als grootste zoekmachine ter wereld het doorzoeken en ordenen ervan goed op orde heeft, maar niets is minder waar. Het is vrij lastig om in de Play Store nieuwe en unieke content te vinden. De toplijstjes werken niet altijd even goed en tonen vaak dezelfde apps, maar ook de zoekfunctie kan beter. Eigenlijk is de Play Store een 'rommeltje' als het gaat om het ontdekken van dat ene pareltje op het gebied van apps of games. Hopelijk zorgt Google in de toekomst voor een update hiervoor.

Al met al is de Play Store een meer dan complete app, die zorgt dat jij weer nieuwe apps, games, boeken, muziek, films en tijdschriften kan installeren en gebruiken op je Android-toestel. Vragen? Zet ze in de comments!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk