Motorola heeft met de Edge 30 naar eigen zeggen de dunste 5G-telefoon uitgebracht. Hij belooft ook een kwalitatief scherm en moet voor goede cameraprestaties zorgen voor een prijs van 450 euro. Is deze wat voor jou? Je ontdekt het in de review.
Motorola Edge 30
Motorola heeft in april met de Edge 30 (449,99 euro) een telefoon uit het middensegment voorgesteld. Hij is de voordeligere versie van de Edge 30 Pro (799,99 euro), die het merk eerder heeft voorgesteld en die we ook hebben getest op Androidworld.
De gewone Edge 30 neemt een aantal features over van zijn grotere broer en hij pakt verder uit met een dun ontwerp. Volgens Motorola is hij de dunste 5G-telefoon die ooit is verschenen met zijn dikte van 6,67 mm. Maar de dikte van een telefoon vertelt enkel iets over de esthetiek. Heeft de fabrikant ook compromissen gemaakt? Je ontdekt het hier.
Specificaties
– Lees verder onder de specificaties –
Motorola Edge 30 Pro | |
Afmetingen | 159,4 x 74,2 x 6,8 mm |
Gewicht | 155 gram |
Scherm | 6,5 inch Full HD+ AMOLED, 144 Hz, 10-bit, HDR10+ |
Processor | Qualcomm Snapdragon 778G+ |
Werkgeheugen | 8 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB |
Camera’s achter | |
Hoofdcamera | 50 MP met f/1.8, PDAF, OIS |
Groothoekcamera | 50 MP met f/2.2 |
Dieptecamera | 2 MP met f/2.4 |
Camera’s voor | |
32 MP met f/2.4 | |
Accu | 4.200 mAh, 33W snelladen |
Software | My UX gebaseerd op Android 12 |
Kleuren | Meteor Grey, Aurora Green, Supermoon Silver |
Extra’s | IP52, Bluetooth 5.2, 5G, stereospeakers met Dolby Atmos-geluid, vingerafdrukscanner aan de zijkant |
Adviesprijs | 499,99 euro |
Motorola Edge 30 – de pluspunten
1. Lichte smartphone met leuk ontwerp
Een slanke smartphone, dat heb je meteen door als je de Edge 30 voor het eerst vastneemt en dan valt ook zijn relatief lichte gewicht op: 155 gram. Van de aankomende Xiaomi 12 Ultra wordt verwacht dat hij meer dan 100 gram zwaarder is dan deze. Een dunne telefoon ziet er best fraai uit, maar belangrijker is dat je door het lage gewicht comfortabeler kan series kijken of gamen met je telefoon.
Verder heeft Motorola een opmerkelijke keuze gemaakt met zijn materiaalgebruik, want het komt niet meer zo vaak voor dat een telefoon in deze prijsklasse een behuizing heeft die van plastic is gemaakt, inclusief een plastic frame. Voor ik de Edge 30 in handen kreeg had ik mijn twijfels, maar ondertussen heeft dit design me overtuigd. De telefoon voelt helemaal niet goedkoop in de hand en geeft een solide indruk. Het frame en de behuizing lijken op één solide geheel en de achterzijde heeft een mooie tint die verandert afhankelijk van het invallende licht.
Daarbij komt nog dat het plastic niet krakend aanvoelt, wat je soms merkt bij plastic telefoons met een minder goede afwerking. Het moet de telefoon ook beter beschermen tegen valschade vergeleken met glas. Het is niet voor niets dat al eerder uit een AW Poll bleek dat plastic een populair materiaal is voor de behuzing van telefoons. Motorola levert ook een beschermende transparante case bij het toestel en die is van prima kwaliteit. Niet eentje om meteen weg te gooien.
Knoppen en poorten
Op de achterzijde van de Edge 30 zijn vingerafdrukken nog ietwat zichtbaar, maar het blijft gelukkig beperkt. Mooi is ook de cameraopstelling dat een speels ontwerp heeft verder aan de rechterzijde zijn powerknop en volumeknoppen en aan de onderzijde is een speaker, de usb-c-poort, het simkaartslot en een microfoon. Aan de bovenzijde zit een tweede microfoon en speaker.
Fun fact: deze Edge 30 heeft alles behalve een ‘edge-scherm’ zoals bij het eerste vlaggenschip uit deze serie: het is volledig vlak. De schermranden van de telefoon zijn ook opvallend klein en dat maakt de telefoon ook weer aantrekkelijker.
2. Knap 144 Hz-scherm
De meeste vlaggenschepen komen vandaag op de markt met een 120Hz scherm, dat is een paneel dat het beeld 120 keer ververst op één seconde en animaties lijken dus extra soepel. Motorola ging met de Edge 30 Pro nog een stapje verder en het koos voor een 144Hz-paneel, wat we vaker zien bij gamemonitors.
Interessant is dat de goedkopere Edge 30 met precies hetzelfde scherm is uitgerust. Toch lijkt het verschil met 120Hz eerder beperkt als je met het blote oog vergelijkt. Belangrijk om te onderstrepen is ook dat de telefoon geen LTPO-paneel heeft, ook bekend als een variabele verversingssnelheid. Hij kan dus niet de hele tijd wisselen tussen verschillende verversingssnelheden: een functie waarmee hij batterij zou kunnen besparen. De telefoon kan wel automatisch naar 60Hz schakelen wanneer dat gewenst is.
Verder viel op dat de helderheid van het Edge 30-scherm niet de hoogste is en dat is in het bijzonder merkbaar bij fel zonlicht. Het scherm is dan iets minder goed afleesbaar dan je zou willen, maar de schade blijft gelukkig wel beperkt. Het paneel heeft verder mooie levendige kleuren en gezien zijn prijs is dit echt één van de hoogtepunten van deze middenklasser.
3. Prima prestaties
Onder de dunne behuizing van de Motorola Edge 30 schuilt een Qualcomm Snapdragon 778G+, dat is een overklokte – en dus snellere – versie van de Snapdragon 778G die we kennen van telefoons als de Galaxy A52s, de Realme GT Master Edition en de Motorola Edge 20. De chipset krijgt 8 GB RAM ter beschikking.
In onze benchmarks zien we dat de Edge 30 beter presteert dan de Galaxy A53 die precies evenveel kost. Hij doet het wel minder goed dan de duurdere Poco F4 GT (599 euro). Ook in de praktijk laat de Edge 30 apps erg vlot werken en dat merk je ook wanneer je door de softwareschil navigeert. De telefoon kan daarnaast met zijn werkgeheugen voldoende apps tegelijk openen zonder dat apps worden ‘bevroren’.
De Edge 30 weet ook prima zijn mannetje te staan in de meeste games. Pas als je echt de spellen eruit kiest die de meeste grafische kracht vragen, dan kan je soms merken dat de framerate tijdelijk daalt. Het gaat dan om spellen als het nieuwe Diablo Immortal of The Elder Scrolls: Blades. Sommige games kiezen er ook automatisch voor om ‘medium’ graphics te gebruiken bij deze telefoon en dan zijn de prestaties nog een stuk beter.
4. Dubbele speakers
Met de Edge 20-serie presenteerde Motorola nog een enkele luidspreker, maar de Edge 30 kan met dubbele speakers pronken. Ze werken met Dolby Atmos, goed voor leuke geluidseffecten. Als je muziek afspeelt merk je wel dat er heel wat diepgang ontbreekt, maar dit is al een stap in de juiste richting.
5. Balans tussen puren Android-schil en slimme functies
Motorola kiest al jarenlang voor een software-ervaring die dicht aanleunt bij een kale Android-schil. Dat wil zeggen dat we alle Google-apps zien en weinig extra apps van Motorola. Een uitzondering is de Moto-app waar het enkele eigen functies van zijn My UX-schil in de verf zet. Het gaat om handige gebaren waarmee je snel de camera of zaklamp kan gebruiken, of makkelijk een screenshot kan nemen.
– Lees hieronder verder –
Deze features vormen al langer een vaste waarde voor Moto-gebruikers en Motorola voegde daar nog zijn Ready For-functie toe aan de lijst. Dat is een desktopinterface voor wanneer je een extra scherm met je telefoon verbindt. Er is ook nog Game Time, een bedieningspaneel voor in games. Je kan zo makkelijk je voortgang in games delen, oproepen en meldingen blokkeren of de prestaties verhogen.
Slimmer vergrendelscherm
Heel wat softwaretoevoegingen van fabrikanten voelen aan als een gimmick, een weinig interessante extra. Maar Motorola weet het heel vaak aan het rechte eind te hebben met zijn nieuwigheden. Laatst bespraken we nog in het kader van de iOS 16-update voor iPhones dat het vergrendelscherm van Android minder interessant is geworden. In de plaats krijgt het always-on-scherm meer aandacht.
Motorola introduceert een systeem om sneller apps te openen via het always-on-scherm. Bij een nieuwe melding verschijnt een bijhorend appicoontje en dat gaat vervolgens knipperen. Je kan dat icoontje dan met je vinger indrukken en verslepen tot bij de in-screen vingerafdrukscanner. De Edge 30 scant dan je vinger en opent daarna de bewuste app. Erg slim.
Motorola Edge 30 – de minpunten
1. Vingerafdrukscanner vrij traag
Het openen van apps met het always-on-scherm had nog veel beter kunnen zijn als de vingerafdrukscanner ook een schot in de roos was. En dat is hij niet helemaal. Scannen werkt nauwkeurig en an sich ook best snel, alleen herkent de Edge 30 pas heel laat dat je effectief je vinger wil scannen, waardoor de animatie voor de vingerafdrukscanner laat op het scherm verschijnt. Gezichtsherkenning is ook een optie, maar die raden we niet aan.
2. Matig updatebeleid
Androidworld vroeg eind 2021 aan fabrikanten om meer duidelijkheid te brengen rond hun updatebeleid. Motorola komt in zo’n vergelijkingen zelden positief in beeld. De Edge 30 kan rekenen op twee jaar van versie-updates (Android 13 en 14) en twee jaar beveiligingsupdates. Patches krijg je ook niet maandelijks, want mijn telefoon werkt op het moment van publicatie op de patch van 1 april.
3. Accu en snellader niet bijzonder
Bij deze heb ik lang getwijfeld of het nu echt een minpunt is. Om het eenvoudig te stellen: de accu is erg gemiddeld bij de Edge 30. De telefoon komt makkelijk een werkdag door, maar omstreeks 19:00 uur moet hij wel aan de oplader. Hij doet het beter dan telefoons als de OnePlus 10 Pro en Galaxy S22, maar je hebt ook toestellen die langer dan een dag zonder de oplaadkabel kunnen. Maar toegegeven: het 144Hz-scherm in combinatie met de relatief kleine 4.020 mAh klinkt op papier minder goed voor de accu dan het in de praktijk is.
Weinig bijzonder accuprestaties in combinatie met een niet erg vooruitstrevende 33W oplader maakt van de accu bij deze telefoon een minpunt. Met de 33W oplader is je telefoon in iets minder dan een uur opgeladen, maar heel wat concurrenten doen het gewoon beter. De Edge 30 werkt ook niet met draadloos opladen.
4. Camera overtuigt niet
Motorola is zich pas laat opnieuw op vlaggenschepen gaan richten en uit zonder vorige reviews bleek telkens dat het merk nog een inhaalslag op de boeg heeft als het om de camera gaat. Dat was ook bij de Edge 30 Pro de vaststelling. Deze Edge 30 heeft deelt enkel de hoofd- en dieptecamera met zijn grotere broer. Je kan de specificaties hieronder bekijken.
- 50 MP hoofdcamera met f/1.8, 1/1.55″, PDAF, OIS
- 50 MP groothoekcamera met f/2.2
- 2 MP dieptecamera met f/2.4
- 32 MP selfiecamera met f/2.3
Hoofdcamera
Een 50 MP hoofdcamera met een relatief grote sensor en optische beeldstabilisatie (OIS) klinkt niet slecht. Alleen merk je dat Motorola niet alles uit deze hardware weet te halen. De belichting is vaak niet helemaal wat het moet zijn en zo missen foto’s ook details. Dat is echt jammer. Kleuren zijn verder wel nauwkeurig bij deze camera en als de lichtomstandigheden even meezitten kan de Edge 30 het beste foto’s maken.
– Lees verder onder de afbeeldingen –
Groothoekcamera
Met de hoofd- en groothoekcamera nam ik foto’s van een behoorlijk leeg stadion. Je kan bij deze foto’s duidelijk het verschil zien in de belichting en de details van deze foto’s. Bij de groothoekfoto besloot de telefoon zelf om de HDR-functie te gebruiken en dat gebeurde niet bij de camera die met de hoofdcamera is genomen. Het resultaat van de groothoekfoto is beduidend beter en toch zijn deze foto’s net na elkaar genomen. Het schetst vooral dat Motorola nog werk heeft aan zijn beeldverwerking.
Over het algemeen is de groothoekcamera het lichtpunt van deze cameraopstelling. De Edge 30 kan hiermee de concurrentie binnen zijn prijsklasse bijbenen of zelfs van zich afslaan.
– Lees verder onder de afbeeldingen –
Hoofdcamera bij 2x zoom
Motorola heeft gekozen om zijn Edge 30 een relatief grote hoofd- en groothoekcamera te geven, volledig ten koste van een telecamera die ontbreekt. Het resultaat is dan ook niet verrassend. Je herkent in onderstaande beelden de pijnpunten die we bij de hoofdcamera zien, maar dan met toevoeging van digitale zoom.
– Lees verder onder de afbeeldingen –
Nachtfotografie
Nachtfotografie is geen succes met de Edge 30. In de onderstaande galerij zie je links eerst een foto die met de groothoekcamera is genomen. Door de kleinere diafragmaopening van die lens kan er duidelijk te weinig licht op de sensor vallen en de beeldverwerking schiet niet te hulp.
De tweede en derde foto zijn genomen met de hoofdcamera, maar als ik je niet zou vertellen dat bij de derde de nachtmodus actief was, zou je het niet weten. De vierde is gemaakt bij 2x zoom.
Macro
De Edge 30 neemt zoals veel telefoons dat doen, macrofoto’s met de groothoekcamera. Het resultaat van die foto’s is niet erg goed omdat de camera moeite heeft met scherpstellen, ook als je varieert van afstand tot het onderwerp.
Selfiecamera
En waar de beeldverwerking te weinig tussenkomt bij nachtfotografie is ze in de verkeerde zin te ijverig bij de selfiecamera. Op onderstaande foto lijk ik een laag make-up te dragen, want details op het gezicht ontbreken. Het lijkt dus alsof deze telefoon ongevraagd een beautyfilter toepast en ik vind geen manier om dit effect uit te schakelen. De 32 MP camera heeft ook moeite met tegenlicht en samengevat is de de selfiecamera dus een heel teleurstellende.
Video
De Edge 30 filmt in 4K met HDR bij 60 frames per seconde. Filmen kan ook in Full HD bij maximaal 120 fps, maar dat werkt zonder HDR. De 4K-opnames zien er dus het beste uit. De stabilisatiefunctie werkt verder behoorlijk en de camera past zich goed aan aan veranderende lichtomstandigheden. Daarnaast zijn de kleuren van video-opnames erg natuurlijk.
5. Zet de haptische feedback uit
Haptische feedback of de trilmotor van een telefoon is niet meteen een puntje om echt van wakker te liggen, maar toch is het wel het vermelden waard. Zeker door de focus op haptische feedback in Android 13. Ik kan er heel kort over zijn: de trilmotor is gewoon niet goed en trillingen voelen niet erg aangenaam in de hand. Dat terwijl Motorola wel voor zowat alles haptische feedback toepast in zijn softwareschil. Die opties uitzetten is de boodschap.
Conclusie
Als je alles optelt, merk je dat de Edge 30 evenveel positieve als negatieve cijfers heeft op zijn rapport. Gelukkig voor deze telefoon, wegen de positieve aspecten duidelijk harder door. Deze middenklasser maakt indruk met zijn scherm en design, maar ook de prestaties zijn erg goed voor zijn prijs.
Verder zijn we ook erg tevreden van My UX, alleen moet Motorola dringend zijn updatebeleid een betere kant opsturen, niet in het minste voor zijn duurdere telefoons. Verder wist ook de camera niet te overtuigen en het merk weet ons ook niet te verstommen met zijn accuduur. Die had beter kunnen zijn als Motorola de telefoon iets dikker had gemaakt, net als bij de Pro-versie.
Toch is de conclusie dat Motorola steeds betere telefoons presenteert in het hogere middensegment en het premium segment. Het bedrijf durft zijn eigen ideeën doorzetten en dat loont meestal ook. De Motorola Edge 30 is een prima telefoon voor wie graag films en series kijkt op het prachtige scherm en het design maakt indruk vanaf het eerste moment dat je hem in je handen neemt.
Alternatieven voor de Motorola Edge 30 zijn de OnePlus Nord 2 (369 euro), OPPO Find X5 Lite (427 euro), Samsung Galaxy A53 (350 euro) en Realme GT Neo 3T.
Pluspunten
Minpunten
Motorola Edge 30 kopen
De Motorola Edge 30 met 8 GB RAM en 128 GB opslag is in Nederland verkrijgbaar vanaf 2 mei en krijgt een adviesprijs van 449,99 euro. De Edge 30 is in de kleur Meteor Grey verkrijgbaar bij diverse winkels. Het toestel in de kleuren Aurora Green en Supermoon Silver vooralsnog alleen verkrijgbaar via de website van Motorola.
- Motorola Edge 30 – Bol.com, MediaMarkt, Belsimpel, Mobiel.nl, Coolblue – 449,99 euro
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
“verassend”? Dat lijkt me toch écht geen goed idee voor een telefoon.
verrassend is ie wel ja. Een veelgemaakt fout. 😉