De Galaxy A53 is één van de belangrijkste smartphones in Samsungs midrange-serie, omdat het zich met zijn prijs-kwaliteitverhouding op een hele grote doelgroep richt. De vraag is nu, bezit de Samsung Galaxy A53 ook de kwaliteiten om deze doelgroep te kunnen bereiken? Het antwoord lees je in deze review.
Samsung Galaxy A53
De populaire Galaxy A-serie wordt dit jaar aangevoerd door de Samsung Galaxy A53 5G. Deze smartphone krijgt ten opzichte van de Galaxy A52 5G van 2021 een aantal aanpassingen. Zo is er naast een variant met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslag ook een versie met 8 GB RAM en 256 GB opslag. Samsung heeft de 4.500 mAh van de A52 ingewisseld voor een 5.000 mAh-exemplaar in de A53. Daarnaast is de Qualcomm Snapdragon 750G ingeruild voor de Exynos 1280 uit eigen fabriek. De Galaxy A53 met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslag in de smaak Awesome Peach heb ik een tijdje als daily driver mogen gebruiken en je leest hier mijn bevindingen.
Specificaties
Samsung Galaxy A53 5G | |
Afmetingen | 74,8 x 159,6 x 8,1 mm |
Gewicht | 189 gram |
Behuizing | Gorilla Glass 5 (voorkant), plastic (achterkant), plastic frame |
Scherm | 6,5 inch FHD+ Super AMOLED 120 Hz |
Processor | Exynos 1280 |
Werkgeheugen | 6 GB / 8 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB / 256 GB |
Camera’s achter | |
Ultragroothoekcamera | 12 MP met f/2.2 |
Groothoekcamera | 64 MP met f/1.8 en OIS |
Dieptecamera | 5 MP met f/2.4 |
Macrocamera | 5 MP met f/2.4 |
Camera’s voor | |
32 MP met f/2.2 | |
Accu | 5.000 mAh, 25W snelladen |
Software | Android 12, One UI 4.1 |
Kleuren | Awesome Black, Awesome Blue en Awesome Peach |
Extra’s | IP67, 5G, Bluetooth 5.1, microSD-slot, vingerafdrukscanner in het scherm, stereospeakers |
Adviesprijs | 449 euro / 509 euro |
Wat zit er (niet) in de doos
- Samsung Galaxy A53
- Usb-c-kabel
- Simpinnetje
- Handleiding
Awesome uiterlijk
De Samsung Galaxy A53 lijkt in veel opzichten op zijn voorganger, de Galaxy A52, en dat geldt ook voor het uiterlijk. Allereerst is er weer de leuke line-up met kleuren en daarvan ligt de Awesome Peach-uitvoering hier voor me. Het is een leuke opvallende kleur die in de wereld van zwarte en donkerblauwe telefoons, wat mij betreft zeer welkom is.
De achterzijde van de telefoon is gemaakt van plastic dat zorgt voor een minder premium gevoel dan bij telefoons met een glazen achterkant. Wel is de achterzijde voorzien van een matte afwerking waardoor vingerafdrukken geen kans krijgen. Glad is ‘ie ook dus het is oppassen geblazen met snel even de telefoon uit je broekzak halen. Verder is er een cameraopstelling te vinden die vergelijkbaar is met die van de A52. De opstelling heeft dus dezelfde kleur als de telefoon en dat ziet er gewoonweg strak uit.
Rondom de telefoon zit ook weer een glanzend plastic frame die dezelfde tint meekrijgt als de achterzijde. Het frame is behoorlijk aanwezig en daar moet je van houden. Aan de voorzijde zit wederom een door Gorilla Glass 5 verstevigd 6,5 inch AMOLED-scherm met een ronde camera-inkeping boven in het midden. In dat scherm zit een vingerafdrukscanner, en ik heb er alleen maar goede ervaringen mee gehad. De scanner werkt snel en nauwkeurig. De behuizing is ook weer IP67-waterbestendig, waardoor je hem dus een meter onderwater kunt houden en dat gedurende een halfuur.
Dan komen we nu bij de verschillen ten opzichte van de A52 en dat is de onderzijde. Daar is namelijk geen 3,5 mm audiojack meer te vinden, alleen de usb-c-ingang en een van de twee speakers. Voor de usb-c-ingang vind je in de doos een usb-c-kabel, maar de oplader ervoor ontbreekt. Die moet je dus los aanschaffen.
Heerlijk scherm
Samsung heeft weinig aan het scherm van deze smartphone veranderd ten opzichte van de A52 5G. Het gaat opnieuw om een 6,5 inch AMOLED-scherm met een resolutie van 2400 x 1080 pixels. Ook de maximale helderheid van 800 nits en de verversingssnelheid van 120 Hz zijn gelijk gebleven. De verversingssnelheid zorgt ervoor dat beelden er vloeiender uitzien.
De kwaliteit is dus wederom erg goed en dat zie je aan de uitstekende kleuren op het fullHD+ AMOLED-scherm. Samsung heeft de automatische helderheid ook prima afgesteld op verschillende lichtomstandigheden. Niks dan lof voor dit scherm in een midrange smartphone.
Tegenvallende prestaties
Samsung heeft de Qualcomm Snapdragon 720G van de A52 en de Qualcomm Snapdragon 750G van de A52 5G ingeruild voor de Exynos 1280. Samsung maakt de Exynos-processors zelf en voorziet de Galaxy S-serie ook altijd van een Exynos-processor. Nu is niet iedereen fan van de Exynos-chipsets van Samsung en zien we op Androidworld vaak reacties over betere prestaties voor de Snapdragon-tegenhanger van Qualcomm in de S-serie. Zelf heb ik daar tijdens de testperiodes weinig van gemerkt. De S21 Ultra en S22 Ultra met Exynos presteren op het gebied van prestaties heel erg goed, ook na langere periode. Voor wat betreft de Galaxy A53 is dat een heel ander verhaal.
Al bij het instellen van de telefoon viel het me op dat het langer duurde om apps te installeren dan ik gewend was. Ook in het dagelijks gebruik merk ik veel vertragingen op. Wisselen tussen apps in het menu met recente apps kost de telefoon moeite. En ook het opstarten van de camera-app via de aan/uit-knop levert soms een vertraging op. Hierdoor kon ik niet altijd spontaan een foto maken. Maar vooral het multitasken leverde mij de meeste irritaties op, en dat is nu juist wat ik het meeste doe met een telefoon. Wisselen tussen apps, tekst kopiëren en plakken, screenshots maken en delen et cetera.
De Galaxy A52 4G wist volgens Sebastien degelijke prestaties af te leveren maar was zeker geen uitschieter ten opzichte van de concurrentie. De Galaxy A53 weet dat niveau dit jaar helaas niet te verbeteren.
Prima accuduur en geluid
De Samsung Galaxy A53 heeft een forse 5000 mAh-accu, groter dus dan de 4.500 mAh-accu van de A52. Daarmee red je met gemak het einde van de dag, zelfs ondergetekende met een bovengemiddeld gebruik van een smartphone. Doorgaans hield ik zo’n 30 procent over.
De Galaxy A53 ondersteunt, net als de Galaxy A52 en de duurdere Galaxy S22, 25W snelladen. De concurrentie loopt op dit vlak al meerdere jaren vooruit op Samsung en ook dit jaar wordt de voorsprong groter. Zo ondersteunt de POCO X4 Pro (vanaf 299 euro) 67W snelladen en de Realme GT2 (vanaf 549 euro) 65W. Het wordt hoog tijd dus om het snelladen naar een niveau hoger te tillen.
Voor wat betreft het geluid zit je met deze telefoon helemaal goed. De stereospeakers klinken verrassend goed, en niet schel zoals bij de enkele speaker van de Galaxy A51. Er is daarentegen geen 3,5 mm audiojack meer op de telefoon aanwezig. Voor het luisteren met een bedrade koptelefoon heb je dus een verloopstekkertje naar usb-c nodig.
Camera’s blijven vrijwel ongewijzigd
Zowel de Samsung Galaxy A52 5G als de Galaxy A53 5G beschikken over onderstaande camera’s. Samsung zegt op het gebied van kunstmatige intelligentie het een en ander te hebben verbeterd voor de camera’s, maar over het algemeen zijn er geen opmerkelijke verschillen tussen de camera’s van beide smartphones op te merken. Da’s helemaal niet erg want Sebastien was al overwegend tevreden over de mogelijkheden van de camera’s en beeldverwerking op de Galaxy A52 en voor die van de Galaxy A53 geldt hetzelfde. Beide telefoons weten in verschillende lichtomstandigheden mooie foto’s te presenteren, of je nu een zonsondergang fotografeert, een foto binnenhuis neemt of een foto bij klaarlichte dag neemt.
- Hoofdcamera: 64 MP met OIS (f/1.8)
- Ultragroothoekcamera: 12 MP (f/2.2)
- Macrocamera: 5 MP (f/2.4)
- Dieptecamera: 5 MP (f/2.4)
- Selfiecamera: 32 MP (f/2.2)
Wel zie ik zowel bij de A52 als de A53 wat problemen met het dynamisch bereik waardoor delen van een foto overbelicht worden. En net als bij andere Samsungtelefoons zijn sommige foto’s toch wel een tikkeltje te warm qua kleur. Qua inzoomen zou ik het bij de 2x zoom, daarna gaat de kwaliteit snel achteruit. Een telefotocamera is niet op dit toestel aanwezig.
Hoofd- en groothoekcamera
V.l.n.r.: Ultragroothoek, groothoek, 2x zoom
Dieptecamera
Nachtfoto’s
Foto gemaakt met flitser en foto gemaakt in de nachtstand
Macrocamera
Selfiecamera
Samsung One UI-software
Samsungs One UI 4.0-softwareschil is gebaseerd op Android 12 en de Galaxy A53 draait op de nieuwste variant hiervan, One UI 4.1. Die versie komt met een aantal leuke nieuwe functies zoals je hier kunt lezen. Opvallend is wel dat niet alle functies op de A53 te vinden zijn zoals de ontzettend handige nieuwe Slimme widgets. Erg jammer want die widgets gebruikte ik veel. RAM Plus is wel op de telefoon aanwezig, evenals het kleurenpalet dat de kleuren van de interface aanpast op de belangrijkste kleuren van de wallpaper die je hebt ingesteld.
- Dit zijn de nieuwe Slimme widgets in Samsung One UI 4.1
- In One UI 4.1 krijgt RAM uitbreiden meer keuzeopties
One UI zit wederom boordevol met opties en instellingen. Ik ben fan van de Edge-vensters en Edge lighting voor de meldingen. Wel kan de veelheid aan mogelijkheden voor stress zorgen bij sommige mensen. En ook ondergetekende heeft nog wel eens moeite om een functie te vinden. De zoekoptie in de instellingen biedt dan uitkomst, tenminste, als je de naam van de functie weet. Voor de rest kun je de gebruikelijke apps van Samsung verwachten waaronder de Agenda-app, de Berichten-app, Samsung Free, Tips en meer. Tijdens het instellen kan je ervoor kiezen om veel van de door Samsung aanbevolen apps niet te installeren.
Qua updatebeleid zit je helemaal goed
Samsung kwam begin dit jaar met goed nieuws voor een reeks Galaxy-apparaten. Die apparaten krijgen namelijk een jaar extra updates. De Samsung Galaxy A53 profiteert ook van dit nieuwe updatebeleid en krijgt net als de duurdere S22-telefoons een update naar Android 13, Android 14, Android 15 en Android 16 en tenminste vijf jaar beveiligingsupdates. Je zit met deze telefoon de komende tijd dus goed op het gebied van beveiliging en nieuwe Androidversies. Je kan dus standaard 4 GB van het opslaggeheugen gebruiken voor werkgeheugen, maar ook 2 GB of 6 GB. In dit artikel lees je alles over RAM Plus.
Conclusie
Heeft Samsung met de Galaxy A53 5G een waardige opvolger voor de Galaxy A51 en Galaxy A52 in handen? Aan de ene kant zeker want met deze smartphone geniet je van langere software-ondersteuning, en een langere accuduur. Daarnaast presteren de camera’s net als die van de A52 gewoonweg prima in de meeste lichtomstandigheden. Ondanks het uitblijven van de grote cameraverbeteringen. Daarnaast krijgen het mooie AMOLED-scherm, de snelle vingerafdrukscanner in het scherm en het fijne geluid dat uit de stereospeakers komt, een plekje in de pluspunten van deze review.
Aan de andere kant vallen de prestaties van dit toestel wel wat tegen. De Exynos 1280-processor weet me niet helemaal te overtuigen, ook niet na enkele updates. En ben je gehecht aan de 3,5 mm audiojack en een oplader in de verpakking? Dan zal je naar een andere telefoon moeten uitkijken.
Al met al biedt de Galaxy A53 een behoorlijk sterk pakket voor zijn adviesprijs, al is die prijs-kwaliteitverhouding nog niet zo sterk als die van zijn voorgangers en dat komt voornamelijk door de prestaties. Hopelijk worden die met toekomstige updates nog sterk verbeterd.
Alternatieven voor de Samsung Galaxy A53 zijn de Sony Xperia 10 III (vanaf 414 euro), Samsung Galaxy A52 5G (vanaf 408 euro), de Samsung Galaxy A52s (vanaf 309 euro), de OnePlus Nord 2 5G (vanaf 368 euro), de Xiaomi 11T Pro 5G (vanaf 475 euro) en de OPPO Find X5 Lite (vanaf 472 euro).
Pluspunten
Minpunten
Samsung Galaxy A53 kopen
De Samsung Galaxy A53 is beschikbaar in de kleuren Awesome Black, Awesome Blue en Awesome Peach. Je kan kiezen uit onderstaande opslagmogelijkheden.
- Samsung Galaxy A53 kopen (6 GB/128 GB) – 449 euro
- Samsung Galaxy A53 kopen (8 GB/256 GB) – 509 euro
- Samsung Galaxy A53 kopen met abonnement
- Samsung Galaxy A53 kopen los toestel
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik ga komende maand een van mijn abonnementen verlengen icm de A53.
Dikke korting via mobiel.nl als ik hem meteen betaal.
Samsung mag eerst wel is zijn best gaan doen op artikelen die je gratis krijgt. Je koopt een toestel bij een van hun verkopers (T-mobile) in dit geval en dan moet de klant zelf achter het gratis artikel aan. ??? Waarom krijg je dat artikel niet gelijk mee.
Vraag hierover ligt inmiddels bij Samsung Nederland
Volgens mij heeft AW daar pas een artikel over gemaakt (of ik ben in de war met een andere tech site), maar dit is niet alleen bij Samsung zover ik weet.
Ik heb zoiets van: ik krijg het maar.
Ik kies een device sowieso niet voor wat ik er gratis bij krijg. Ik krijg binnenkort de Buds2 binnen die gratis bij mij tablet waren en ik gooi ze ongeopend direct op marktplaats.
Update beleid is om “U” tegen te zeggen… ?
Op marktplaats gekocht voor €280.00 met originele hoesje. Gewoon een top toestel geen last van haperingen.