Motorola Edge 30 Pro review: subtopper in het hoge segment

Mathieu van Sluis
Mathieu van Sluis
18 maart 2022, 15:56
14 min leestijd
Motorola Edge 30 Pro review: subtopper in het hoge segment

Lees verder na de advertentie.

8.0

Reviewscore

Eind juli 2021 werd de Motorola Edge 20 reeks aangekondigd. Nu, ruim een half jaar later, ziet de opvolger Motorola Edge 30 Pro het levenslicht. Alhoewel, de Motorola Edge 30 Pro is de rebranded Motorola Edge X30 die al begin december in China was uitgekomen. Hoe deze nieuwe high-end Motorola-telg het in de praktijk er vanaf brengt kunnen jullie lezen in deze review.

Motorola Edge 30 Pro

Zoals gezegd heeft de Motorola Edge 30 Pro behoorlijk veel high-end specificaties met een adviesverkoopprijs van 799,99 euro. Maar het is op dit moment hoogseizoen qua high-end smartphone lanceringen. Laten we het toestel eens nader bekijken om te kijken of dit toestel de strijd kan aangaan met de  grote jongens.

Specificaties

Motorola Edge 30 Pro
Afmetingen163,1 x 76 x 8,8 mm
Gewicht196 gram
BehuizingGorilla Glass 3 (voorkant), Gorilla Glass 5 (achterkant), plastic frame
Scherm6,7 inch fullHD+ POLED, 144 Hz (LTPO), 10-bit, HDR10+
ProcessorQualcomm Snapdragon 8 Gen 1
Werkgeheugen12 GB
Opslaggeheugen256 GB
Camera’s achter
Hoofdcamera 50 MP met f/1.8, PDAF, OIS
Groothoekcamera 50 MP met f/2.2
Dieptecamera2 MP met f/2.4
Camera’s voor
60 MP met f/2.2
Accu4.800 mAh, 68W snelladen, 15W draadloos laden, 5W omgekeerd opladen
SoftwareMY UX gebaseerd op Android 12
KleurenCosmos Blue, Stardust White
Extra’sIP52, Wifi 6, Bluetooth 5.2, 5G, stereospeakers,  vingerafdrukscanner aan de zijkant
Adviesprijs799,99 euro

Degelijke behuizing, maar geen eyecatcher

Wanneer we de Motorola Edge 30 Pro uit de doos halen vinden we daar gelukkig een doorzichtig siliconen hoesje terug om het toestel te beschermen. Hoewel dat tegenwoordig vanzelfsprekend lijkt te zijn, ben ik daar wel blij mee. Maar het gaat uiteraard om het toestel. En wat opvalt is dat deze op het eerste gezicht het vertrouwde design heeft zoals alle Motorola’s de afgelopen paar jaar. De Motorola Edge 30 Pro heeft wat meer rondere vormen vergeleken met de Edge 20-serie van vorig jaar. Dit zien we niet alleen in de randen die ronder zijn, maar ook in de ovale vorm van het camera eiland. 

Het toestel heeft een scherm gemaakt van Gorilla Glass 3-glas met een diagonaal van 6,7 inch. Hij is 163 mm hoog, 75.9 mm breed, 8,8 mm dik en weegt 196 gram. Boven middenin het scherm vinden we de punch hole selfiecamera. Deze is voorzien van een ring die pulserend oplicht wanneer je een selfie neemt. Heel handig, want ik ben altijd bij het nemen van een selfie naar het zoeken waar ik moet kijken. De achterzijde is van Gorilla Glass 5-glas en heeft een matte afwerking op het ronde Motorola-logo en camera-eiland na. De ronde randen zijn van plastic, maar als je me had verteld dat ze aluminium waren, had ik het ook gelooft. Het toestel voelt heel solide aan. De Motorola Edge 30 Pro is stof en (deels) spatwaterdicht en heeft een IP-classificatie van IP52 meegekregen. Het toestel zal verkrijgbaar zijn in de kleuren Cosmos Blue en Stardust White. Ik heb het toestel in Cosmos Blue kunnen testen. Het blauw verandert van kleur naargelang je het toestel in het licht houdt. Soms ligt het blauw tegen het groene aan. Het is een mooi toestel, maar is in mijn ogen niet de eyecatcher die een high-end toestel zou moeten zijn. 

Zoals gezegd vinden we op de achterzijde van het toestel het karakteristieke Motorola-logo terug, alsmede het opvallende ovale camera-eiland. Het is even wat anders na alle hoekige en ronde camera-eilanden, maar het went snel. Wat ik mooi vind is dat de lange zijden van het ovale camera-eiland verzonken zijn in de achterzijde van het toestel en dus het camera-eiland in zijn geheel rondom niet uittorent boven het toestel. Ook fijn is dat de telefoon in het meegeleverde siliconen hoesje nagenoeg vlak is en je het toestel stabiel op zijn achterzijde op tafel kan leggen. 

Rechts vinden we in de zijkant van het  toestel de power button die tevens fungeert als vingerafdrukscanner. Daarboven zit de volumeknop. De power button is prima te bedienen, maar zit eigenlijk iets te hoog omdat de volumeknop buiten bereik van mijn duim ligt. Hierdoor moet ik het toestel in mijn hand verleggen om het volume te bedienen. Naast dat de vingerafdrukscanner prima te bereiken is, werkt deze snel en accuraat. Links vinden we niets aan de zijkant van het toestel. De knop voor de Google Assistent die nog in de Edge 20-serie zat, is op de Motorola Edge 30 Pro verdwenen. En ik denk niet dat veel mensen die zullen missen.

Aan de bovenzijde zit een microfoon en een speaker tussen de bovenzijde en het scherm in. In de onderzijde zit de slede voor de 2 simkaarten, USB-C poort, microfoon en speaker. Een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en de mogelijkheid om een micro SD kaart in het toestel te steken ontbreekt op de Motorola Edge 30 Pro. 

Zoals vermeld heeft de Motorola twee speakers. Deze stereospeakers zijn voorzien van Dolby Atmos. De speakers produceren een luid geluid, maar ietwat schel wanneer je het volume voluit zet.

Camera-eiland op de Moto Edge 30 Pro

144Hz OLED-scherm

De Motorola Edge 30 Pro heeft een Full HD+ OLED-scherm met een resolutie van 2400 x 1080 en 393 pixels per inch in een 20:9 beeldschermverhouding. Het percentage van de oppervlakte van de voorkant wat ingenomen wordt door het scherm is 87,5% en er is net zoals bij de Edge 20 (Pro) sprake van een vlak scherm bij de randen. De bezels zijn niet zo dun zoals ik van een high-end telefoon verwacht, maar het stoort mij niet.  

Het OLED-scherm heeft een hoge resolutie en hoge maximale helderheid waardoor het goed af te lezen in direct zonlicht. De minimale helderheid is laag en dat is wel zo fijn als je bijvoorbeeld ‘s nachts even op je telefoon kijkt en niet verblind wilt worden. 

Daarnaast heeft ook deze Motorola een scherm met een vernieuwingsfrequentie van 144Hz waardoor bewegingen vloeiender lopen. Zo’n hoge vernieuwingsfrequentie is vooral fijn bij het spelen van grafische games of door het scrollen van de tijdlijnen van je social media-accounts. Echter verbruikt het wel meer stroom en is het daarom mogelijk de vernieuwingsfrequentie terug te brengen naar 60Hz. Je kan ook voor de automatische optie kiezen waarbij kunstmatige intelligentie bepaalt wat op dat moment de optimale vernieuwingsfrequentie moet zijn.

Topprestaties

Onder de motorkap van de Motorola Edge 30 Pro vinden we de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1– processor. Deze krachtige processor heeft drie Cortex-A710 rekenkernen van 2,5 Ghz en één Cortex X2 rekenkern van maar liefst 3,0 Ghz voor het zware werk. De overige vier rekenkernen zijn energiezuinige Cortex-A510 rekenkernen van 1,8 GHz voor de lichtere taken. 

Als we kijken naar telefoons die in Nederland verkrijgbaar zijn vinden we deze chipset op dit moment alleen nog maar terug in de Realme GT 2 Pro en Oppo Find X5 Pro. Maar meer high-end toestellen zullen volgen. Verder is de Motorola Edge 30 Pro voorzien van maar liefst 12 GB aan werkgeheugen. Via de instellingen van je telefoon heb je de mogelijkheid om het werkgeheugen met 3 GB te verhogen naar 15 GB. Deze interne geheugenuitbreiding ter verbetering van de algemene prestaties gaat wel ten koste van je telefoonopslag. Maar met 256 GB aan intern telefoonopslag lijkt mij 3 GB geen probleem. De telefoon loopt overigens met de combinatie van de Qualcomm-chipset en 12 GB RAM zo soepel dat het uitbreiden van het werkgeheugen overbodig is. Deze combinatie samen met de de vernieuwingsfrequentie van 144Hz, maakt dat je met de Motorola Edge 30 Pro echt een high-end smartphone in handen hebt. Flink multitasken of het spelen van zware grafische games zoals Asphalt 9 vormt geen probleem voor deze telefoon. Een prima telefoon voor gamers lijkt mij.

Accu gaat niet lang mee maar is snel opgeladen

Als we kijken naar de accuduur en alles wat daarbij komt kijken zien we dat de Motorola Edge 30 Pro een paar stappen vooruit heeft gezet ten opzichte van zijn voorganger. Het gaat ten eerste om een grotere accu van 4800 mAh. Daarnaast heeft de Edge Pro 30 de mogelijkheid voor 68W snelladen, waarmee je in 15 minuutjes de accu weer voor 50% oplaadt. En goed nieuws: de 68W TurboPower-oplader wordt meegeleverd in de doos. Wat mij daarbij opviel is dat de USB-C die daarbij meegeleverd wordt een USC-C naar USB-C kabel is in plaats van de gebruikelijke USB-C naar USB-A kabel. Ook nieuw en zeer welkom is dat de Motorola Edge 30 Pro beschikt over 15W draadloos laden én 5W omgekeerd opladen. 

In de praktijk merk je wel dat zaken zoals de krachtige processor en de hoge vernieuwingsfrequentie veel vragen van de accu. In de eerste week van gebruik zat ik aan het eind van de dag diep in het rood en was het nog maar de vraag of ik het einde van de dag haalde op één acculading. De week daarna ging het beter, maar meer als een dag op één lading doen zit er voor de gemiddelde tot zwaar gebruiker niet in. Daarvoor is er gelukkig die 68 TurboPower-oplader waarmee ik in een rap tempo accu weer kon opladen. Al met al ben ik op dit vlak tevreden met de Motorola Edge 30 Pro. Mede omdat hij ondersteuning biedt voor draadloos opladen, wat een nieuwe en welkome ervaring voor mij is.

Camera’s

De Motorola Edge 30 Pro heeft vier camera’s. Aan de voorzijde bevindt zich de 60 MP camera voor het nemen van selfies. Op de achterzijde zitten drie camera’s met een resoluties van 50 MP, 50 MP en 2 MP. De hoofdcamera is de Omnivision CMOS OV50A van 50 MP met optische beeldstabilisatie. De 50 MP camera is voor het nemen van 114° groothoekfoto’s. Dit is de Samsung ISOCELL S5KJN1. Deze camera wordt ook gebruikt voor het nemen van macrofoto’s. De 2 MP camera is de dieptecamera. Een telefotocamera ontbreekt op de Motorola Edge 30 Pro.

De sensor van de 50 MP hoofdcamera is van Omnivision. Bij mijn weten heb ik nooit een telefoon gebruikt met een sensor van deze fabrikant en had mijn verwachtingen van te voren wat getemperd. Maar de camera heeft mij aangenaam verrast. Overdag schiet de camera mooie foto’s met een constante kwaliteit. De verzadiging, contrast en scherpte zijn beide prima. Dat laatste komt onder andere ook door de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie (OIS). Deze zorgt er ook voor dat de camera goed presteert onder slechte lichtomstandigheden. De camera beschikt ook over een Nachtzicht-optie, maar de foto’s verschillen niet gek veel met foto’s genomen zonder deze optie. Ze zijn hooguit iets lichter.  Video’s met de hoofdcamera kunnen geschoten worden in 8K met 24fps of 4K met 60 en 30fps. Slowmotionvideo’s worden geschoten in 960, 240 of 120fps.

De groothoeklens die tevens 50 MP is, scoort wat mij betreft ondermaats. De foto’s een stuk minder scherp vergeleken met die van de hoofdcamera, de kleuren zijn flets en er is sprake van vervorming aan de randen van de foto’s. De macrofoto’s die je ook met deze camera kan schieten zien er beter uit, hoewel ik als macrofotografieliefhebber er niet van onder de indruk ben. Anders is het met de foto’s in de Pro-modus die je met deze camera kan schieten. Ik kan mij niet heugen een telefoon te hebben gehad waarmee je zowel met de hoofdcamera als een secundaire camera in de Pro-modus foto’s mee kan nemen. Misschien is het mij nog nooit opgevallen. Echter kan het dus op de Motorola Edge 30 Pro. En in die modus kan ik met de groothoeklens super dicht op een object handmatig scherp stellen. En deze foto’s zijn naar mijn mening mooier dan die genomen met de macromodus.

Hoofdcamera versus groothoekcamera
Foto’s gemaakt met de groothoekcamera: macro 
Foto’s gemaakt met de hoofdcamera: daglicht en schemer

Wat betreft de kwaliteit van de 60 MP selfiecamera heb ik gemengde gevoelens. Zijn de lichtomstandigheden goed en maak ik een selfie alleen van mezelf of met iemand die vlak naast me staat, dan zijn de foto’s gewoon goed. Scherpte, contrast en verzadiging zijn dan dik in orde. Ook de portretmodus waarbij de achtergrond vervaagd wordt werkt uitstekend. Daar doet de software om te bepalen wat voor en achtergrond is goed zijn werk. Zodra de lichtomstandigheden slechter worden, presteert de camera beduidend minder. Dan worden de beelden korrelig. Ga je op de foto met een groep, dan heeft de camera moeite om degene die verder weg staan scherp te stellen, ongeacht de lichtomstandigheden.

Foto’s gemaakt met de selfiecamera

Overzichtelijke software

Op het moment van schrijven is de Motorola Edge 30 Pro voorzien van Android 12 met een Android beveiligingspatch van 1 januari 2022. Aan Android 12 is de My UX-schil van Motorola toegevoegd. Het fijne van deze schil is dat hij heel licht is. Het verschilt niet veel van het standaard/kale Android die je bijvoorbeeld op de Pixel-telefoons van Google terugvindt. Het heeft nagenoeg geen bloatware een biedt een hele fijne en overzichtelijke softwarebeleving. De My UX-schil van Motorola stelt je wel in staat om de Motorola Edge 30 Pro te personaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld voor andere kleuren en lettertypen kiezen. Daarnaast biedt de My UX-schil acht slimme Moto Actions. Dat zijn gebaren om bepaalde functies op je telefoon mee te bedienen. Wil je weten welke acties dat zijn, dan kan je dit artikel met video bekijken, gemaakt door onze eigen Androidworld-redacteur Stella. Tevens beschikt de Motorola Edge 30 Pro over de Ready For-software waarmee je met je telefoon verbinding kan maken met een monitor om daarop een desktopomgeving te creëren.

Het updatebeleid van Motorola is in navolging van de concurrentie het afgelopen jaar een stuk verbeterd. De Motorola Edge 30 Pro zal een update naar Android 13 en 14 krijgen, met elke twee maanden een beveiligingsupdate voor de komende drie jaar. Op zich een updatebeleid waar je een tijdje mee vooruit kan. Toch heeft Samsung de lat nog hoger heeft gelegd door toestellen voor vijf jaar te voorzien van beveiligingsupdates met vier nieuwe Androidversies. We zien ook andere fabrikanten volgen. Het is de vraag of Motorola nog verder aan zijn updatebeleid zal gaan sleutelen.

Stylus

Opmerkelijk is dat de Motorola Edge 30 Pro ondersteuning biedt aan een slimme stylus. Hiermee kun je onder andere notities maken en foto’s bewerken. De stylus huist niet in de behuizing van het toestel, maar komt met een apart hoesje voor de telefoon waarin je de stylus kunt opbergen. Dit hoesje heeft venster waardoor je toch nog je meldingen kunt zien en zelfs beheren. De verwachting is dat de stylus en hoesje als bundel medio april beschikbaar komen voor een adviesprijs van 44,99 euro.

Case met opbergplek voor de stylus

Conclusie

De Motorola Edge 30 Pro bevat één van de krachtigste processoren die nu te krijgen is, 12 GB aan werkgeheugen en een scherm met vernieuwingssnelheid van 144Hz. Op het gebied van prestaties een echte high-end telefoon dus. Maar ook de specificaties zoals het mooie OLED-scherm, 68W snelladen, draadloos laden, de prettige softwareervaring en goede hoofdcamera dragen daarbij aan bij. En met de stylus en bijbehorende hoesje lijkt de Motorola een serieuze kandidaat te zijn voor degene die op zoek is naar een meer betaalbare alternatief voor de Samsung Galaxy S22 Ultra. Toch laat deze hoogvlieger een paar steekjes vallen, en dan met name op cameragebied. Een telelens om optisch in te kunnen zoomen ontbreekt, de groothoeklens scoort ondermaats en aan de 60 MP selfiecamera valt het een en ander te verbeteren. En hoewel het een mooi toestel is om te zien, mist het qua design de wow-factor die een high-end toestel in mijn ogen behoort te hebben. Tot slot zou Motorola het updatebeleid moeten verruimen om de concurrentie wat dat betreft enigszins bij te benen. 

Hoe je de Motorola Edge 30 Pro beoordeelt, is grotendeels afhankelijk van hoe je naar deze telefoon kijkt. Motorola ziet deze telefoon als hun high-end telefoon en als je de specificaties vergelijkt met hun line-up van telefoons, dan is dat zeker ook zo. Als je naar de telefoon kijkt als een high-end telefoon die de strijd kan aangaan met de grote jongens, moet ik concluderen dat de Motorola Edge 30 Pro er nog niet helemaal is. Maar Motorola is wel een heel goed eind op weg. Begrijp me niet verkeerd, want voor een adviesprijs van 799,99 euro krijg je toestel met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Wil je het totaalpakketje van de concurrentie dan zul je toch 300 euro tot 500 euro extra moeten neerleggen. Dan is de Motorola Edge 30 Pro misschien daarmee vergeleken een subtopper, maar wel een subtopper waarbij wat mij betreft TOP in hoofdletters is gespeld.

Alternatieven voor de Motorola Edge 30 Pro zijn de Samsung Galaxy S22 (849 euro), de Google Pixel 6 Pro (899 euro), de Realme GT 2 Pro (849 euro) en de OnePlus 9 (799 euro).

Pluspunten

  • Sterke prestaties
  • Fijne software
  • Betaalbaar alternatief

Minpunten

  • Prestaties groothoekcamera
  • Geen telecamera
  • Updatebeleid kan nog beter

Motorola Edge 30 Pro – prijzen en beschikbaarheid

De Motorola Edge 30 Pro koop je voor 799,99 euro in de kleuren Cosmos Blue en Stardust White. 

  • Motorola Edge 30 Pro kopen  799,99 euro

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

10 juni 2022, 18:10

Op belsimpel staat ie zelfs voor 701 euro.

Wel jammer van GG3 op het scherm. Wtf?

6 juni 2022, 14:08

Ik heb ooit de Motorola G pro in huis gehad .
Daarna nooit een een smartphone tegengekomen met betere speakers
De speakers van Motorola G pro waren niet schel en konden echt hard

18 maart 2022, 20:02

Prima review, dank u. Gorilla glass 3 uit 2013 op een telefoon van 800 euri, dat kan echt niet. En dan ook nog een plastic frame. Laat Jerry het maar niet horen ?.