De Samsung Galaxy S24 FE nu met Wireless Charger Duo t.w.v. €89,99 cadeau!

LG G8 ThinQ eerste indruk: handgebaren zijn de nieuwe gezichtsherkenning?

Sebastien Marien
Sebastien Marien
28 februari 2019, 16:02
8 min leestijd
LG G8 ThinQ eerste indruk: handgebaren zijn de nieuwe gezichtsherkenning?

Lees verder na de advertentie.

LG G8 ThinQ

LG was de eerste telefoonfabrikant ooit die een touchscreen-smartphone uitbracht met de LG Prada in januari 2007. Nu heeft het Koreaanse bedrijf op zijn persconferentie op MWC verklaard dat het een einde maakt aan touch. De LG G8 ThinQ met een geavanceerde gezichtsherkenning die ook handbewegingen nauwkeurig kan volgen waardoor hij bepaalde handelingen op je telefoon overbodig maakt. Hier lees je onze eerste indruk van de G8 ThinQ.

Design

Voor sommige gebruikers gaat dit het meest teleurstellende nieuwe aspect zijn van deze telefoon omdat de telefoon er erg ‘2018’ uitziet met een traditionele ‘notch’ in plaats van een subtielere inkeping in het scherm. Esthetisch gezien is het inderdaad niet de mooiste afwerking, maar LG heeft er wel een heel goede reden voor waar ik later in dit artikel nog op terugkom.

Als we verder de telefoon bekijken, zien we ook onderaan het scherm een kleine rand en aan de rechterkant van de telefoon vinden we alleen de powerknop. De volumeknoppen zitten links met daaronder nog een knop waarmee je de Google Assistent oproept. Bovenaan zitten de antennelijnen en onderaan zien we een speaker, een usb-c poort en de 3,5 mm audio-ingang.

De achterkant van de telefoon is afgewerkt met glas dat beschermd wordt door Corning Gorilla Glass 5. Verder heeft de telefoon een aluminium frame gekregen en het apparaat is IP 68-waterbestendig gemaakt. Het toestel kan met andere woorden gedurende een halfuur lang onderwater blijven en dat tot anderhalve meter diep. Op de achterkant vinden we drie cameralenzen in een horizontale opstelling en daaronder een vingerafdrukscanner.

De LG G8 ThinQ voelt in de hand erg hoogwaardig en solide aan met een goede afwerking. Het toestel is misschien niet de kampioen wat randloos design betreft, maar het blijft een mooi toestel dat zich vooral met zijn unieke features wil bewijzen. In het verleden had LG een heel eigenzinnige en herkenbare designtaal, maar die is de afgelopen jaren een beetje verdwenen. 

De G8 ThinQ komt in drie kleurvarianten: Carmine Red, New Aurora Black en New Moroccan Blue. Vooral die eerste spreekt het meest tot de verbeelding en het was dan ook vrij teleurstellend dat op MWC naar ons gefluisterd werd dat net die variant de Nederlandse markt waarschijnlijk niet zal halen.

De Koreaanse variant krijgt maar twee camera’s achterop, maar ze krijgen wel een rode

Scherm

LG kan misschien niet uitpakken met de hoogste screen-to-body-ratio, maar vergis je niet, want het schermpaneel van de LG G8 ThinQ is absoluut hoogwaardig te noemen. Het LCD-scherm dat we nog zagen in de G7 ThinQ werd dit keer, voor het eerst in de G-reeks, omgeruild voor een AMOLED-paneel. Het scherm heeft een QHD-resolutie en een 19:5:9 verhouding, maar het is niet het grootste scherm dat je in een vlaggenschip ziet, namelijk een 6,1 inch paneel. Ook hier zorgde LG voor Corning Gorilla Glass 5-bescherming. 

Het scherm gaf een degelijke indruk in de tijd waar we ermee aan de slag konden en het is een goede stap voor LG om eindelijk ook met de G-reeks over te gaan naar AMOLED, zeker met het oog op donkere thema’s die steeds belangrijker worden en de extra energiezuinigheid die AMOLED brengt. Al zou ik graag LG creatiever aan de slag willen zien gaan met bijvoorbeeld gebogen schermranden.

Die creativiteit moeten we dan ook vooral onder het scherm gaan zoeken, want LG heeft het klaargespeeld om zijn Boombox-speakers onder zijn paneel te plaatsen en zo een stereo-effect te creëren. Met die opstelling kan LG zelfs de telefoonluidspreker vervangen bovenaan het scherm. Het Koreaanse bedrijf is traditioneel één van de voorlopers wat geluid op smartphones betreft met Digital to Anlalog Converters (DAC’s) van hoge kwaliteit en degelijke luidsprekers. Voorlopig kunnen we nog geen goed oordeel vellen over de kwaliteit, maar we kijken er wel echt naar uit om het te kunnen testen.

Prestaties

De LG G8 ThinQ is niet de absolute krachtpatser die goochelt met specificaties zoals 12 GB RAM of 1 TB aan opslag, maar het is een ‘no-nonsense’ vlotte high-end telefoon. Hij heeft als kern de Snapdragon 855-chipset waarmee hij netjes de concurrentie kan bijbenen en verder wordt de klus geklaard met 6 GB RAM en 128 GB opslag. Praktijktesten en benchmarks zullen binnenkort uitwijzen hoe de telefoon het ervan af brengt.

Als we even kijken naar de accu van deze telefoon, dan stellen we vast dat het merk een 3500 mAh batterij heeft gebruikt, wat ons gezien de grootte van het toestel redelijk lijkt. Als je een G8 ThinQ in huis haalt, kan  rekenen op snelladen met Qualcomms Quick Charge 3.0 samen met een 18 watt oplader. Het toestel komt ook met draadloos opladen, maar het merk pakt hierbij niet uit met hoge snelheden wat opladen betreft.

Camera

LG gaat met de G8 ThinQ aan de slag met een driedubbele camera. Als eerste is er de 12 MP hoofdlens met een groot diafragma van f/1.5 en optische beeldstabilisatie. Verder heb je de groothoeklens waar LG al veel langer mee uitpakt in zijn toestellen. Het lijkt dit keer om dezelfde 16 MP lens te gaan met f/1.9 diafragma als wat we eerder zagen bij de G7 ThinQ. Als laatste komt LG met een 12 MP telelens die 2 x optische zoom brengt om het plaatje compleet te maken.

Wat de camera-opstelling aan de achterkant betreft is LG veelal een volger, want eerder zagen we Huawei deze combinatie van lenzen introduceren met de Mate 20 Pro en daarna pikte ook onder meer Samsung het idee op met de S10 en de S10+. We zijn benieuwd hoe LG het doet in vergelijking met die twee andere giganten.

De ToF 3D-camera van de G8 ThinQ

LG is minder een volger als we bekijken wat het met de camera aan de voorkant heeft gedaan, zijn zogenaamde ‘Z-camera’. LG komt met een Time of Flight (ToF) camera samen met andere sensors die de aanwezigheid van de notch moeten rechtvaardigen. Een ToF-camera kan bewegingen nauwkeurig registreren en ook de diepte bij een object bepalen. Het merk gaat ook aan de slag met eigen features zoals Hand Unlock en Air Gestures.

Hand Unlock gebruikt de palm van je hand als een sleutel tot jouw telefoon als mogelijke vervanger voor je vingerafdruk. Volgens LG is het veiliger dan een vingerafdrukscanner. Je moet je handpalm minstens 10 centimeter boven de ToF-camera houden en vervolgens veeg je met je hand weg om te ontgrendelen. Op het eerste gezicht werkt het leuk, maar het is geen snellere ontgrendelingsmethode dan de gezichtsherkenning van het toestel en de G8 TinQ heeft ook een uitstekende vingerafdrukscanner aan de achterkant.

Daarnaast heb je ook Air Gestures waarmee je de bediening van je telefoon overneemt. Je kan tot drie apps naar keuze openen door je handpalm aan de camera te tonen, je vingers samen te knijpen en een app te selecteren. Daarnaast kan je ook de volume van je telefoon bedienen – bijvoorbeeld in een muziek-app – door het gebaar te maken alsof je aan een volumeknop draait.

Dim laat zijn magie zien aan de telefoon

De Air Gestures vergen op het eerste gezicht vooral veel oefening en geduld. Dim was er bijvoorbeeld meteen mee weg, maar mijn hand wilde hij dan weer niet altijd herkennen. Bovendien is het in elk geval nog steeds sneller en betrouwbaarder om even het touchscreen of de volumeknoppen. Ik zie de functie dan ook vooral als een leuke gimmick waarmee je even aan je vrienden kan tonen hoe je als een magiër je telefoon bedient.

Als we even naar selfies kijken, dan belooft LG ook hier verbeteringen dankzij een verbeterd bokeh-effect wat nu ook live in video’s wordt toegepast. LG maakt maakt een onderscheid tussen 256 niveauverschillen van diepte. Het is nog te vroeg om hier de prestaties van vast te stellen, maar het is goed dat het Koreaanse merk ook hier zijn ToF-camera benut samen met de 8 MP selfiecamera.

Software

De LG G8 ThinQ draait op de eigen LG-schil en die zit vol eigen aanpassingen zowel op het gebied van design als features. LG heeft een instellingenmenu met tabbladen en ook de launcher kan je met- of zonder app drawer gebruiken. De telefoon kreeg ook dit keer een knop waarmee je de Google Assistent kan oproepen.

Een softwareschil is heel persoonlijk, maar wat wel voor iedereen hetzelfde is, is het updatebeleid. LG staat er niet om bekend de snelste te zijn wat het brengen van versie-updates betreft en het is ook nog niet bekend hoe lang de G8 ThinQ op beveiligingsupdates kan rekenen. Voor de LG G7 ThinQ geldt twee jaar en mits LG hier niets nieuw over bekend maakt, verwachten we dat hetzelfde geldt voor de G8 ThinQ. 

Conclusie

De LG G8 ThinQ borduurt verder op wat we eerder al zagen bij de G7 ThinQ reeks, maar het merk voegt er nog een aantal nieuwe, eigen functies aan toe. Op het eerste gezicht konden de handgebaren en Hand Unlock nog niet overtuigen, maar misschien worden ze softwarematig verder verbeterd. Toch hoef je ook niets te missen, want de telefoon kan ook prima ontgrendeld worden met veilige gezichtsherkenning en met de vingerafdrukscanner.

Ik zie het alleen maar als een voordeel dat LG geen vingerafdrukscanner onder het scherm plaatst, want de huidige optische scanners die we nu vaak zien, zijn nog niet meteen de moeite waard. Anderzijds is het goed om te zien dat LG in andere, goede aspecten van concurrenten wel volgt, denk aan AMOLED en de opstelling van de camera’s.

Toch zal LG het moeilijk hebben om met volgen zijn plaats in de markt te heroveren. Het toestel mist zaken als een imponerend design, functies als snel draadloos laden en een goede updateondersteuning die elk vlaggenschip verdient. De dingen die het zelf toevoegt zijn te veel een gimmick, of ze zijn net iets te weinig. De speaker onder het scherm zou weleens een topper kunnen zijn, maar weinig mensen kopen een telefoon alleen voor de goede audio.

Momenteel is ook de prijs van de G8 ThinQ nog niet geweten, maar we verwachten niet dat LG ons daarmee zal verrassen wanneer het toestel voor de zomer verschijnt. De LG G7 ThinQ kreeg een adviesprijs van 849 euro.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!