Dit mag je verwachten van de donkere modus in Android Q

Dit mag je verwachten van de donkere modus in Android Q

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Donkere modus in Android Q

Fans van donkere thema's - en dat zijn er heel wat - kunnen wat moois verwachten wanneer Google Android-versie Q lanceert. Het besturingssysteem met nog onbekende dessertnaam krijgt een systeembrede donkere modus. Dat wil zeggen dat elk scherm van de Android-gebruikersinterface van de instellingen tot het notificatiescherm met meldingen donker gaat kleuren. Vanuit de weergave-instellingen vind je de nieuwe donkere modus, en er zijn drie mogelijkheden: altijd uit, altijd aan of automatisch overschakelen tussen de twee op basis van de tijd.

Dat is nog niet alles, want Google wil ook dat applicaties samen met de de donkere modus overschakelen naar een licht thema. Het is niet voor niets dat Google applicatie per applicatie de afgelopen maanden een donker thema gaf. Enkele voorbeelden zijn YouTube, Google Nieuws en Google Contacten. Die laatste is gek genoeg de enige app die in de vroege build van Android Q die XDA Developers in handen kreeg die op dit moment al automatisch overschakelt naar zijn donkere modus.

Screenshots van de donkere modus in Android Q

Energiezuiniger

We zagen Google al stappen ondernemen voor de implementatie van een donkere modus in eerdere vroege versies van Android 6.0 Marshmallow en Android 7.0 Nougat om uiteindelijk niet de stabiele versie te halen. Ook Pixel Launcher heeft de mogelijkheid sinds Android Pie om te schakelen tussen een licht en donker thema, maar het gaat hierbij alleen om een andere kleur in de appdrawer, mappen op het startscherm en de snelle instellingen.

Toch wijst alles erop dat het dit keer anders is, dat het menens is. Maanden geleden deed Google een opmerkelijke uitspraak tijdens een presentatie op zijn ontwikkelaarsconferentie. Het bedrijf liet aan ontwikkelaars zien dat donkere kleuren vele malen energiezuiniger zijn dan de huidige lichte thema's en het vroeg ontwikkelaars dan ook expliciet om donkere thema's te ontwikkelen Google verwees zelfs grappend naar het feit dat zijn huidige Material Design bijna alleen lichte tinten bevat en volgens ons waren die uitspraken al een voorbode voor de systeembrede donkere modus die in Android Q zou volgen.

donker thema google

Google toont het verschil in stroomverbruik bij je telefoon tussen een licht en een donker thema

Elke app donker

Oké mooi, een modus die de hele interface van je telefoon inclusief alle apps donker kleurt, laat maar komen. Toch zijn er nog een aantal obstakels op de weg. Nog niet alle apps hebben een eigen donker thema. Google maakt zelf de laatste tijd donkere thema's aan de lopende band, maar hoe zit het met de rest? In de ontwikkelaarsinstellingen van Android Q werd de mogelijkheid ontdekt waarmee automatisch elke app in een donkere versie wordt gezet, ook als ze zelf geen eigen donkere modus hebben. Zo kan je apps als Facebook toch met de rest van je telefoon donker laten kleuren.

Deze instellingen is echter niet bedoeld voor gebruikers, maar specifiek voor ontwikkelaars. Android heeft al langer een reeks Appplication Programming Interfaces (API's) die ontwikkelaars moeten helpen om een donkere modus voor hun apps te bouwen met extra functies zoals de mogelijkheid om automatisch tussen thema's te schakelen op basis van tijd. Als een app van die hulpmiddelen gebruik maakt, kan hij ook probleemloos mee donker kleuren.

Apps met een geforceerde donker modus, v.l.n.r: Google Home, Google Translate, Google Foto's en Google Agenda

Wat wordt Googles aanpak?

Apps die al gebruik maken van die Androids API's zijn bijvoorbeeld Slack en Snapchat. Zij hebben zelf geen donker thema, maar vertonen wel een foutloze donkere interface als je hem vanuit de ontwikkelaarsinstellingen forceert. Apps als Facebook die niet van de API's gebruikmaken kleuren ook zwart, maar dan met fouten in de interface. Als je bij deze apps de donkere modus forceert, worden automatisch kleuren omgezet naar een donker alternatief, maar dat loopt vaak niet goed.

Facebook en Snapchat hebben beide geen donkere modus, maar bij Snapchat kleurt de interface wel foutloos donker

Als een app-ontwikkelaar dus zijn code aanpast aan de Android API's voor donkere modus, kunnen ook apps zonder eigen donker thema probleemloos mee van kleuren veranderen. Het is alleen nog de vraag hoe Google hier verder mee aan de slag gaat. Wil het bedrijf ontwikkelaars verplichten om hun apps aan te passen tegen een bepaalde deadline? Mogen apps hun eigen donker thema gebruiken in plaats van de automatische omschakeling van kleuren? We zullen binnen enkele maanden als de eerste developer preview is verschenen te weten komen hoe Google Android naar de 'dark side' wil brengen.

Concept donker thema WhatsApp

Concept voor een donker thema in WhatsApp

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk