LG G8s
De LG G8 ThinQ en de LG G8s ThinQ werden tegelijkertijd gelanceerd en we verwachtten dat de eerste, het vlaggenschip met de – op papier – beste specificaties, naar Nederland zou komen maar niets is minder waar. De G8 ThinQ komt niet naar Nederland, de G8s wel.
De LG G8s is een variatie van de LG G8 ThinQ nagenoeg gelijke specificaties. Ze verschillen in de grootte en resolutie van het scherm en de samenstelling van de camera-opstelling. In deze review bespreek ik de LG G8s. Allereerst een kort overzicht van de belangrijkste specificaties van deze telefoon.
Specificaties
Afmetingen: 155,3 X 76,6 X 8 mm
Scherm: 6,2 inch FHD+ (2248 x 1080) OLED, 401 ppi
Processor: Qualcomm Snapdragon 855
RAM: 6 GB werkgeheugen
Opslag: 128 GB intern geheugen, uitbreidbaar via microSD
Selfiecamera: 8 MP f/1.9
Hoofdcamera: 12 MP standaard lens (f/1.8) met optische beeldstabilisatie, 12 MP telefotolens met 2x optische zoom (f/2.6), 13 MP groothoeklens (f/2.4)
Accu: 3.550 mAh
Softwareversie: Android 9.0 Pie
Extra: 3.5mm koptelefoonaansluiting, Hand ID, Air Motion, stereo-speakers
Behuizing en design
Ik heb hier de LG G8s in de kleur Mirror Black liggen waarvan je de achterzijde met gemak als spiegel kunt gebruiken. De glazen behuizing rondom de cameramodule en de vingerafdrukscanner glanst namelijk waardoor het ook erg vingerafdrukgevoelig en glad is.
Aan de linker zijkant vind je de volumeknoppen en Google Assistent-knop. Rechts zitten de powerknop en de simkaartsleuf. Het eerste wat me opviel bij het instellen van de telefoon was de veel te hoge plek van de powerknop. Als je de G8s met één hand bedient en hem wil aanzetten, zul je moeten oppassen dat hij niet uit je hand valt.
Aan de onderkant is er nog een 3.5 mm koptelefoonsluiting te vinden, waarvan inmiddels vele fabrikanten al afscheid van hebben genomen. Daarnaast zit de usb c-aansluiting en een speaker die samen met de andere speaker stereo-luidsprekers vormen. Die andere speaker zit in de behoorlijk grote notch bovenaan het scherm. Deze notch huisvest tevens de selfiecamera en de bijzondere Z-Camera, waarover later meer.
De LG G8s in de kleur Mirror Black vertoont wat blauwe of blauw/grijze tinten maar valt zeker niet op in de massa. Daarnaast is de notch behoorlijk groot, waardoor de voorzijde niet heel modern oogt als we het toestel naast concurrerende telefoons leggen.
In de doos
In de doos zit een handleiding, een usb-c-kabel, een stroomadapter, een simkaarttool en een setje oordopjes. Verder zijn er een transparante case en een doekje te vinden. Beide zijn geen overbodige luxe aangezien de glazen behuizing kwetsbaarder is dan een metalen of plastic behuizing en veel vingerafdrukken opneemt.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
De LG G8s ThinQ heeft een 6,2 inch OLED-scherm met een resolutie van 2248 bij 1080 pixels. Dat is lager dan de WQHD-resolutie van het 6.1 inch scherm van de LG G8 ThinQ. Verder voegde LG Gorilla Glass 5-bescherming doen en ondersteuning voor HDR 10.
Het AMOLED-scherm is erg prettig om naar te kijken en geeft heldere en natuurheidsgetrouwe kleuren weer. Daarbij moet ik ook zeggen dat de zogenaamde ‘seameless’ wallpapers deze kleurweergave erg goed tot zijn recht brengt. De automatische helderheid van het scherm doet ook zijn werk zeer goed wat ervoor zorgt dat het scherm ook in fel zonlicht ook goed afleesbaar is. Dat geldt ook voor de kijkhoeken.
De notch is wel letterlijk en figuurlijk een sta in de weg. Er kunnen bijvoorbeeld minder melding-icoontjes naast elkaar staan en die kleine ruimte voor meldingen is ook nog eens deels bezet door de klok. Aan de linkerkant kan er dus ook maar 1 4 icoontje worden weergegeven. Komt er nog een melding binnen, dan zal er ‘….’ komen te staan. Zo weet je dat er meer apps meldingen geven. Aan de rechterkant van de notch staan systeemzaken zoals wifi, bluetooth, NFC et cetera.
Dit scherm bevat overigens niet de Crystal Sound-techniek van de LG G8 ThinQ die het scherm in een luidspreker en een versterker verandert met behulp van trillingen.
Prestaties
De LG G8s draait op de 2,84 Snapdragon 855-chipset en beschikt over 6 GB LPDDR4x-geheugen voor het afhandelen van taken en 128 GB opslag. Dat zijn specificaties die ruim voldoende zijn voor de veeleisende smartphonegebruikers en dat merk je ook in het dagelijks leven.
De Snapdragon 855 in de G8s doet waar hij goed in is en dat het ondersteunen van de gebruiker bij het spelen van grafisch zware games als Asphalt 9 en het multitasken en dat zie je terug in onderstaande vergelijking van benchmarkresultaten:
De LG G8s laat ongeveer gelijke scores zien in vergelijking tot andere high-end telefoons met dezelfde chipset en komt aardig dicht in de buurt van de supersnelle OnePlus 7 Pro.
Je merkt ook tijdens het gebruik dat de G8s vlot reageert en zonder haperingen nieuwe apps opstart en probleemloos schakelt tussen verschillende apps die in de achtergrond draaien. Alhoewel sommige games iets of wat framedrops vertonen in vergelijking tot de OnePlus 7 Pro heeft LG toch een snelle telefoon weten te produceren die goed weet mee te komen met de concurrentie.
Accuduur
De G8s heeft een 3.550 mAh-accu en om de accuduur te testen maken we de vergelijking met andere toestellen via de app AccuBattery. Volgens de berekeningen van die app kan de telefoon 7 uur en 2 minuten lang actief gebruikt worden. Als het scherm inactief is, houdt hij het 82 uur en 43 minuten vol. Een gecombineerde score van die twee is goed voor 50 uur en 5 minuten.
Ter vergelijking: de Sony Xperia 1 heeft een gecombineerde score van 18 uur en 23 minuten, de Huawei P30 Pro haalt hier 31 uur en 35 minuten en de Nokia 8.1 scoort hier 47 uur en 39 minuten. In werkelijkheid kun je dus gemak een volle dag behalen zonder tussendoor te hoeven opladen. Als je het toestel even niet gebruikt, kun je ervan uitgaan dat de G8s heel zuinig omgaat met de beschikbare accucapaciteit.
LG heeft rekenen op 18 watt snellaadtechnologie via Qualcomms Quick Charge 3.0. Deze techniek stamt uit het jaar 2015 en is momenteel vrij standaard. De snelheid van deze techniek verbleekt overigens bij de krachtige 40 watt oplader van de Huawei P30 Pro en de snellaadtechniek van OnePlus. Vind je kabels niks? Dan kan je deze telefoon ook draadloos laden.
Geluid
De LG G8s bevat stereoluidspeakers waarvan er helaas maar één naar voren is gericht. De tweede zit aan de onderzijde waardoor je deze heel makkelijk met je hand onbedoeld bedekt. Eigenlijk had LG de tweede speaker makkelijk in de onderste schermrand kunnen plaatsen zodat het geluid dan recht op de gebruiker afkomt. Helaas is dit niet het geval en ook het geluid valt wat tegen voor een telefoon als deze. Het geluid is erg vlak en onzuiver bij hogere volumes.
Er is wel een 3,5 mm audioaansluiting zodat je via een bekabelde koptelefoon muziek kunt luisteren en niet bent aangewezen op de usb-c poort of een adapter zoals tegenwoordig eerder regel dan uitzondering is.
Functies van de Z-Camera
Aan de voorzijde van de LG G8s ThinQ bevinden zich 2 camera’s: een 8 MP selfiecamera samen met een De Z-Camera. De laatste bestaat uit een ToF-sensor en infraroodsensoren. Deze Z-Camera bevat meerdere mogelijkheden.
Face Unlock (geavanceerde gezichtsherkenning)
Beide onderdelen van de Z-Camera schieten driedimensionale foto’s wat geavanceerde gezichtsherkenning mogelijk maakt, de foto is immers 2D en geen 3D. Dat komt omdat de camera je gezicht driedimensionaal in kaart brengt en de afstand tot je gezicht via infrarood bepaalt. Naast je gezicht, kan de camera ook je hand inscannen als je deze ongeveer 15 centimeter voor de front-facing camera houdt. Hiermee kun je de telefoon ontgrendelen of zelfs bedienen. De geavanceerde 3D-gezichtsontgrendeling op de LG G8s ThinQ is ook veel veiliger dan standaard gezichtsherkenning in Android die eenvoudig te omzeilen en onbetrouwbaar is.
De gezichtsherkenning werkt vrij accuraat en snel – ook vanuit meerdere hoeken – alhoewel die van andere telefoons soms iets sneller aanvoelt. Daarom heb ik toch het merendeel van de testperiode de fysieke vingerafdrukscanner gebruikt die ook op dit toestel aanwezig is.
Hand ID (handpalmherkenning en schermontgrendeling)
Via de functie handpalmherkenning kan je met je hand niet alleen je telefoon ontgrendelen, maar ook bedienen, wat volgens LG nuttig is als je bijvoorbeeld vieze handen hebt tijdens het koken, het klussen of het poetsen.
Dat klinkt allemaal heel futuristisch maar in de praktijk bracht Hand ID niet veel meer dan pure frustratie. Een telefoon is voor mij en vele anderen een veelgebruikt apparaat dat dan ook binnen een oogwenk ontgrendeld moet zijn. Met Hand ID word je eerst, aan de hand van een aantal stappen, naar de juiste positie boven de Z-Camera geleid: “Ga een beetje naar link”, “Plaats uw hand boven het sloticoon”, “Ga een beetje naar rechts.” Als je al deze tips hebt opgevolgd en het apparaat nog steeds niet ontgrendeld is, staat het huilen je nader dan het lachen. Echt. Ik heb deze manier van ontgrendeling al snel ingeruild voor de fysieke vingerafdrukscanner.
Air Motion
Met Air Motion kun je via gestures de telefoon bedienen zonder hem aan te raken. Deze optie werkt net als Hand ID met je handpalm. Zo kan je dus gesprekken beantwoorden of beëindigen, screenshots maken, een andere app kiezen of het volume aanpassen. Dat doe je door je hand te zwaaien, te knijpen of in de lucht te bewegen. Volgens LG is dat erg handig voor de actieve consument die aan het zwemmen is of handschoenen draagt. Het leek mij eerder van toepassing tijdens het autorijden, het koken (vieze handen), het klussen of het poetsen.
Ook hier is de werking niet voldoende om er met plezier gebruik van te maken. Het is net als Hand ID voor nu meer een gimmick dan een veelgebruikte feature. De bediening is niet intuïtief en nog lang niet snel genoeg. Daarnaast ziet het er vreemd uit als je in een overvolle trein naar je telefoon zit te zwaaien.
Camera
De LG G8s ThinQ heeft 3 camera’s op de achterkant: een 12 MP hoofdcamera (f/1.8) een 12 MP telelens (f/2.6) met 2x optische zoom zonder kwaliteitsverlies en een 13 MP groothoeklens (f/2.4). Aan de voorzijde zit een 8 MP camera (f/1.9). Deze set-up kennen we van andere LG-telefoon met de telelens als toevoeging.
Foto’s
Hieronder zie je foto’s gemaakt met de LG G8s in verschillende lichtomstandigheden.
Foto’s gemaakt bij daglicht
De foto’s gemaakt bij daglicht zijn scherp en bevatten veel detail mede dankzij de belichtingstechnieken die HDR toepast.
Foto’s gemaakt bij kunstlicht
Kunstlicht-foto’s tonen over het algemeen minder details en dat is jammer. Je verwacht van een vlaggenschip als de G8s met deze specificaties dat het betere kwaliteit aflevert.
Foto’s gemaakt met de standaard en de groothoeklens
De groothoeklens heeft een groter bereik waardoor je een stuk meer in je foto’s kan vastleggen. De vervorming aan de randen vindt pas plaats bij het grootste bereik, dus deze zou ik vermijden.
Foto’s gemaakt met de telelens
De 12 MP telelens (f/2.6) met 2x optische zoom zonder kwaliteitsverlies presteert zoals de omschrijving het zegt, na 2x optisch inzoomen wordt de foto minder scherp.
Portretmodus
Bij de portetmodus kun je de hoeveelheid scherptediepte zelf instellen, nog voordat je een foto hebt gemaakt. Overall wordt het effect niet zo goed toegepast.
Selfiecam
In tegenstelling tot bestaande camera’s die alleen het object en de achtergrond kunnen onderscheiden, zorgt de Z-Camera er ook voor dat de LG G8s ThinQ een driedimensionale foto maakt met meer diepte en details. Dat zie ik helaas niet direct terug in de selfies gemaakt met de G8s en de Pixel 3a. De laatste maakt veel scherpere foto’s en laat ook meer details zien. Daarnaast wordt het scherptediepte-effect van portretfoto’s op sommige plekken iets te agressief toegepast zodat het lijkt alsof ik geen haar aan de zijkanten van mijn hoofd heb.
Links zie je een portretselfie gemaakt met de enkele frontcam van de Pixel 3a en rechts zie je de portretselfie gemaakt met de Z-Camera en de selfiecam van de G8s.
Camera-app
De camera-app bevat meer dan voldoende mogelijkheden om een foto te bewerken of te verbeteren. Er is ook een AI Cam die op basis van kunstmatige intelligentie foto’s verbetert, een handmatige camera en meerdere extra opties en effecten voor zowel foto’s als video’s.
Meer opties
Bij het maken van een foto kun je de achtergrond, de kleuren en de lichtinval zelf bewerken zoals een professionele fotograaf dat ook zou doen. Dat is mogelijk dankzij de zeven verschillende lichteffecten kun je meer intensiteit in je foto’s brengen. Je vindt deze effecten onder ‘Studio’ in de camera-app.
Software
De softwarematige schil van LG heet LG UX 8.0 en is gebaseerd op Android 9.0 Pie. Deze telefoon draait dus op de meest recente Androidversie. Het bevat dus alle nieuwe mogelijkheden van Android Pie maar geen Digital Wellbeing. Helaas werkt de Niet Storen-functie niet zoals het hoort. Notificaties komen gewoon binnen, zij het zonder geluid.
LG heeft verder nog wat functies toegevoegd zoals Dubbele app, Knock On, Gaming en Floating Bar. Dit zijn allemaal handige tools die je makkelijk kunt in- of uitschakelen.
Voorgeïnstalleerde apps
LG voegt heeft naast bloatware zoals Facebook en Amazon ook heel veel eigen apps aan de telefoon toegevoegd. In totaal heb ik er 16 kunnen vinden waaronder LG’s Update Center, SmartWorld, SmartThinQ, LG Health en de gebruikelijke taken-, agenda, foto- en video-apps. Sommige bloatware-apps kun je verwijderen, anderen alleen uitschakelen. LG’s eigen apps kun je niet uitschakelen en ook niet verwijderen.
Updatebeleid
LG heeft geen vlekkeloze reputatie op het gebied van updates en het vorig jaar gelanceerde Software Upgrade Center, dat voor een vlottere verspreiding van updates moest zorgen, heeft daar ook geen positieve bijdrage aan kunnen leveren. Regelmatige beveiligingsupdates ontbreken ook vaak op LG-telefoons. Via deze site kun je zien welke toestellen hoe lang updates krijgen. De G8s kan in ieder geval rekenen op regelmatige beveiligingsupdates.
Elke fabrikant gaat dus op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.
Extra mogelijkheden
Google Assistant-knop
Zoals genoemd zit er links in het midden van de G8s een speciale Google Assistant-knop. Door deze ingedrukt te houden start de Assistant op zodat je direct vragen kunt stellen of opdrachten kunt geven. Het snel opstarten van de Assistant kan alleen als je de G8s hebt ontgrendeld.
Conclusie
LG heeft ervoor gekozen om de LG G8s in plaats van de G8 naar Nederland te brengen. De laatste bevat nog net wat meer gimmicks zoals Crystal Sound, een groter scherm (en dito notch) met een lagere resolutie en minder cameramogelijkheden. Toch haal je met de G8s een goed presterende en snelle telefoon in huis die prima mee kan met andere vlaggenschepen.
Alleen stellen de futuristische functies als Hand ID en Air Motion in werkelijkheid teleur. De uitvoering is dermate slecht dat het jammer is dat LG zoveel geld in de ontwikkeling ervan heeft gestopt. Het was beter geweest als ze nog even gewacht hadden met het implementeren ervan in telefoons zodat er meer mee getest kon worden. Nu maar hopen dan de handgebarenherkenning van de Pixel 4 het stukken beter doet… Daarnaast zijn de camera’s aan de achterzijde niet echt een upgrade ten opzichten van zijn voorgangers en de selfiecamera presteert zelfs slechter dan die van de G7.
Stel, je geeft niet om de meegeleverde gimmick en je zoekt een snelle en betrouwbare telefoon met een mooi scherm en goede accuduur voor een redelijke prijs, dan zit je met de LG G8s helemaal goed. De adviesprijs is namelijk 699 euro maar hij wordt al aangeboden voor 499 en 599 euro.
Wil je toch liever verder kijken? Alternatieven voor de LG G8s ThinQ zijn de Samsung Galaxy S10 (668 euro), de OnePlus 7 (538 euro). Wat goedkopere alternatieven zijn de Xiaomi Mi 9 (438 euro) en de de Huawei P20 Pro (406 euro).
Positieve punten
+ Prettig OLED-scherm
+ Snelle prestaties
+ Goede accuduur
+ Uitgebreide cameramogelijkheden
Negatieve punten
– Werking Hand ID en Air Motion is teleurstellend
– Selfiecamera in combinatie met ToF-sensor levert geen betere foto’s
– Powerknop te hoog
– Grote notch
LG G8s kopen
De LG G8s ThinQ is onder andere te koop bij Belsimpel (499 euro voor de 128 GB-variant) en bij deze winkels (599 euro voor de 128 GB-variant). Hier vind je nog meer prijzen in combinatie met een abonnement of als los toestel.
[tds=6869]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten