Google Pixel 9a: tijdelijk met Google TV Streamer cadeau!

Review LG G7 Fit: mooie middenklasser die oud en nieuw combineert

Sven Brys
Sven Brys
26 december 2018, 18:00
12 min leestijd

LG G7 Fit

Lees verder na de advertentie.

De LG G7 Fit is sinds 15 november te koop in Nederland. Met deze smartphone wil LG een betaalbare middenklasser brengen die topprestaties combineert met functies die ook aanwezig zijn bij hun eigen vlaggenschepen. Hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen en of dit een ideale combinatie is, lees je hieronder.

Specificaties

Afmetingen: 153,2 x 71,9 x 7,99 mm

Scherm: 6,1 inch Quad HD+ (1440 X 3120) LCD-scherm

Processor: Qualcomm Snapdragon 821

RAM: 4 GB werkgeheugen

Opslag: 32 GB + uitbreidingsmogelijkheid

Selfiecamera:  8 MP  groothoeklens met f/1.9 

Hoofdcamera: 16 MP met f/2.2

Softwareversie: LG UX 7.1 (gebaseerd op Android Oreo 8.1)

Extra: Vingerafdrukscanner, gezichtsherkenning, dual-sim, IP-68, 3,5 mm audioaansluiting, boombox speaker, 32 bit Hi-Fi Quad DAC, DTS:X 3D Surround Sound, notificatieled

Behuizing en design

De LG G7 fit is enkel verkrijgbaar in de LG Aurora Black uitvoering, wat zwart is met een blauwe schijn. Persoonlijk vind ik dit er heel strak uitzien. De achterkant bestaat uit glas, wat een magneet is voor vingerafdrukken en het toestel ook spekglad maakt. Graag geef ik je dan ook deze gouden tip mee: koop zeker een hoes voor deze smartphone! Voor je het weet, glijdt deze eens uit je hand of zelfs uit je broekzak.

Onderaan op de achterkant vinden we het logo van LG en in het midden staat de naam van het toestel. Iets daarboven staat de vingerafdrukscanner en nog iets hoger de ledflits met de enkele camera. Verder vinden we onderaan de 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting, de USB-C poort en de luidspreker.

Bij veel smartphones staan de volumeknoppen boven de aan/uit-knop, maar LG heeft deze gescheiden van elkaar. De aan/uit-knop staat op de vertrouwde plaats aan de rechterkant, en de volumeknoppen aan de linkerkant. Persoonlijk moest ik dit toch even gewoon worden.

Bovenaan de LG G7 Fit vinden we de sim-sleuf, waar je twee simkaarten of een microSD-kaart in kwijt kunt. Als je kiest voor twee simkaarten, kan je dus geen microSD-kaart meer gebruiken.

Een mooie toevoeging is de IP68-rating, waardoor het toestel stof- en waterdicht is. Je kan de G7 Fit dus in een plas water laten vallen, zonder dat je hem hierna in rijst moet leggen om hem proberen te redden.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

De LG G7 Fit is uitgerust met een 6,1 inch LCD-scherm, met een 19,5:9 beeldschermverhouding. Bovenaan het scherm vinden we, hoe kan het ook anders, de notch (inkeping). Alhoewel er in deze notch de selfiecamera, speaker en notificatie-LED zitten verscholen, is er nog voldoende plaats om meerdere notificaties te ontvangen. Indien je niet zo een fan bent van de notch, kan je deze in de instellingen ook uitschakelen. Op de foto hieronder zie je het resultaat

Dankzij de Quad HD+ resolutie, wat de standaard resolutie is voor vlaggenschepen, ziet alles op het scherm er erg haarscherp uit. In de instellingen kan je zelf aangeven welke resolutie je wilt gebruiken, handig om eventueel de batterij te sparen. Je kan dus gerust de resolutie aanpassen naar Full HD (2.340 x 1.080), je ogen zullen dit ongetwijfeld niet opmerken.

Het LCD-scherm heeft mooie, natuurgetrouwe kleuren waarbij de contrasten goed worden weergeven. Het scherm is ook vanuit elke hoek goed zichtbaar.

De automatische helderheid past zich goed aan de verschillende lichtsituaties aan en de ‘Super Brightness’ functie geeft nog een extra duwtje bij direct zonlicht. Het scherm is dus in elke situatie goed af te lezen. Verder is ook de ‘Blue Filter’ aanwezig, wat ’s avonds aangenamer is voor je ogen.

Prestaties

Onder de motorkap van de LG G7 Fit zit de Qualcomm Snapdragon 821 met 4 rekenkernen afgeklokt op 2,35 GHz. LG heeft dus gekozen voor een processor van 2016 die we terugvinden in vlaggenschepen zoals de Google Pixel en de OnePlus 3T. Hierdoor kan LG de prijs verlagen maar toch nog goede prestaties leveren. Het valt ook niet meteen op dat dit een oudere processor is. Bij de benchmarktest steken de prestaties van de LG G7 Fit er met kop en schouder bovenuit, vergeleken met andere toestellen binnen dezelfde prijsklasse.

In dagelijks gebruik is deze processor zeker nog krachtig genoeg om de meeste taken vlot uit te voeren. De apps openen gezwind en de animaties binnen de software lopen soepel.  Doorsnee games, zoals Clash Royale en Subway Surfers, zijn zonder problemen te spelen. Enkel bij grafische zware games, zoals PUBG en Asphalt 9, krijgen de processor en grafische chip het harder te verduren. Tijdens het spelen ervaar je wel eens meerdere haperingen en warmt het toestel op, wat zorgt voor meer energieverlies. Als ik dit ga vergelijken met de HTC U12 Life,  moet ik wel zeggen dat deze zwaardere games, mits de iets tragere laadtijden, vlotter te spelen waren.

Het toestel heeft 32 GB intern geheugen, wat echt niet voldoende is. De software van de LG G7 Fit neemt al de helft van dat geheugen in, dus je hebt nog ongeveer 15 GB geheugen over om apps, foto’s of video’s op te slaan. Gelukkig is het geheugen via microSD-kaart uit te breiden tot maximum 2 terabyte.

Batterijduur

De LG G7 Fit heeft een batterijcapaciteit van 3.000 mAh, wat niet erg hoog is. Het prachtige scherm en de minder energiezuinige processor zijn nadelig voor het batterijverbruik. Op een dag waar ik het toestel om 7 uur  in de ochtend van de lader loskoppelde, soms social media bekeek, een paar berichten verstuur, even op YouTube rondneusde, wifi continu aanstaat en er een koppeling is met mijn smartwatch, moest de lader er reeds terug aan om 21u ’s avonds.

Hierboven zei ik al dat de processor niet erg energiezuinig is, vooral bij zware taken. Bij games moet je al snel rekenen op een batterijdaling van 30% per uur. Meer dan drie uur scherm-aan-tijd kon ik er echt niet uitpersen. 

Gelukkig kan je wel gebruikmaken van de snellaadtechnologie, wat zorgt dat je de batterij volledig oplaadt in iets meer dan twee uur.

Schermontgrendeling

De LG G7 Fit beschikt over een vingerafdrukscanner achteraan het toestel. Deze is goed bereikbaar. De scanner reageert ook heel vlot en werkt accuraat. Elke keer als ik mijn vinger op de scanner legde, werd deze zonder problemen herkend. Gezichtsherkenning is een andere manier om dit toestel te ontgrendelen. In het verleden is al gebleken dat deze beveiliging niet altijd waterdicht is. Dit werd nog maar eens bewezen toen ik dit toestel ontgrendelde via een foto op de computer.

Geluid

Alhoewel de meeste smartphones de 3,5 mm audioaansluiting laten wegvallen, legt LG hier net de focus op. Net zoals bij de vlaggenschepen van LG heeft deze G7 Fit ook HiFi Quad DAC. Met deze functie wordt digitaal geluid omgezet naar analoog geluid, wat in de praktijk leidt tot mooier geluid. Bij het activeren van deze functie hoor ik bij het gebruik van mijn hoofdtelefoon een lichte verbetering. De DTS X 3D Surround functie zorgt ook nog eens voor een ruimtelijker geluid, wat leuk is bij het kijken van Netflix of het spelen van een game.

Dat is nog niet alles, want de smartphonespeaker is, net zoals bij de LG G7 Thinq, uitgerust met een Boombox-functie. Deze zal via trillingen het geluid luider en beter laten klinken als je het toestel bijvoorbeeld op tafel legt. Zolang je het volume niet maximaal openzet, werkt dit goed. Bij maximaal volume blijven de stemmen erg schel klinken, wat minder aangenaam is om naar te luisteren.

Camera

Foto’s

Achteraan op het toestel vinden we de 16 megapixelcamera met een diafragma van F/2.2. In goede lichtomstandigheden kan je mooie foto’s maken, waarbij kleuren goed tot hun recht komen. Zoals de diafragmawaarde al doet vermoeden, neemt de kwaliteit van de foto’s sterk af bij het vallen van de avond. Er treedt snel ruis op en de foto’s zijn minder gedetailleerd.

Tijdens het maken van een foto kan je de AI Cam inschakelen. Deze AI Cam kan tot 19 verschillende situaties herkennen – zoals bloemen, eten, computer, huisdieren, gebouwen en ga zo maar door – waarbij de camera zelf de kleuren en filters zal aanpassen aan de omgeving en het object waarvan je een foto wilt nemen. Verder zal de AI Cam ook de HDR-functie automatisch in- en uitschakelen. De AI werkt opvallend goed en zal de foto’s niet overdreven aanpassen, wat soms wel gebeurt bij andere smartphones.

Vooraan vind je uiteraard de 8 megapixel selfiecamera met een groothoeklens. Je zal dus niet in een onnatuurlijke houding moeten staan om een groepselfie te kunnen maken. De foto’s die je maakt met de selfiecamera zijn zeker acceptabel.

Buiten de AI Cam en de al geprezen beauty functie die je huid wat levendiger en gladder maakt, zijn er verder geen spannende functies terug te vinden.

Video’s

In de instellingen van de camera kan je softwarematig de bewegingsonscherpte laten reduceren. Hieronder zie je het resultaat.

LG G7 Fit videotest

Camera-app

Binnen de Camera app zijn er weinig speciale functies op te merken. Er zijn maar enkele modi voor handen waaronder Handmatige modus, Voedsel, Timelapse, Panorama, Slow Motion en Flash Jump cut. Die laatste maakt gedurende drie seconden verschillende foto’s en voegt deze samen tot een GIF-bestand. Verder kan je nog binnen de Camera-app filters toepassen.

Wel handig is de integratie van Google Lens, waarmee je objecten kunt herkennen door de camera er op te richten. Deze moet je wel even manueel activeren want standaard staat de Qlens-functie van LG actief. Deze doet hetzelfde, maar gebruikt Amazon om producten te herkennen.

Het veranderen van camera kan je doen door op het camera-symbool te drukken of door naar links of naar boven te vegen over het scherm.

Software

De softwarelaag die LG gebruikt, wijkt sterk af van stock Android, wat ik niet zo prettig vind.  Het start al met de app-drawer die standaard uitgeschakeld is. Apps staan iPhone-gewijs op het startscherm, wat ik persoonlijk slordig vind. Tijdens mijn zoektocht om de app-drawer te activeren, botste ik meteen tegen het onoverzichtelijk instellingenmenu aan. Dit is onderverdeeld in vier menu’s, waardoor het toch even zoeken is naar een bepaalde instelling. Gelukkig is hier wel een zoekfunctie aanwezig, zodat je niet gek wordt als je de naald in de hooiberg niet vindt.

Binnen de app-drawer kan je de apps sorteren op naam of installatiedatum. Wat ik onlogisch vind, is dat recent geïnstalleerde apps niet automatisch worden gesorteerd maar gewoon achteraan aansluiten. Als je iemand bent zoals ik die graag eens een nieuwe app uitprobeert, kan dat erg storend zijn.

Verder is er een ‘Mini View’-functie aanwezig, die het scherm verkleint door links of recht te vegen over de navigatietoetsen. Hierdoor geraak je gemakkelijk met één hand overal aan. 

Voorgeïnstalleerde apps

LG staat bekend voor de vele bloatware op hun toestellen. LG neemt wel al enkel Google-apps over zoals het rekenmachine, maar ze blijven toch proberen hun eigen apps naar voor te duwen. Hierdoor zijn er veel dubbele apps aanwezig zoals de Email-app. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik maak geen gebruik van fabrikanten hun apps. Dus LG vervang je eigen apps door de Google-apps, hierdoor komt er ook meer geheugen vrij voor de gebruiker! 

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.

Om voor snellere updates te zorgen heeft LG onlangs hun eigen Software Upgrade Centrum opgericht. Momenteel merken we hier nog niet veel van, want de LG G7 Fit  draait nog op Android 8.1 Oreo en heeft nog maar de beveiligingspatch van oktober 2018, alhoewel we al eind december zijn. We zijn benieuwd of hier in de toekomst verandering in komt, maar momenteel is het nog stil aan de overkant.

Extra mogelijkheden

Een fijn extraatje is de aanwezigheid van een notificatieled, die de meeste smartphonefabrikanten links laten liggen. Voor diegene die niet weten wat dat inhoudt: het is een led die knippert als er een melding binnenkomt, wat vooral handig is wanneer je toestel op stil staat.

Conclusie

De LG G7 Fit is zeker een mooi toestel voor de prijs die je betaalt. Het design heeft een premium uiterlijk, maar het glas maakt het toestel wel spekglad. Het scherm is haarscherp en het geluid is prachtig dankzij Quad DAC en DTS X 3D Surround. Het is zalig om met een hoofdtelefoon muziek te luisteren of een video te bekijken 

Alhoewel de Qualcomm Snapdragon 821 zeker bij dagelijks gebruik nog mooie prestaties neerzet, vraag ik me toch af of het geen betere beslissing zou zijn om een nieuwere midrange processor te gebruiken. Bij zwaardere taken merk je gewoon dat de processor het moeilijk krijgt, wat een grote invloed heeft op het batterijverbruik. Zal deze nog enkele jaren zijn mannetje kunnen staan?

De camera maakt mooie foto’s bij goede lichtomstandigheden en de integratie van AI Cam en Google Lens zijn mooie uitbreidingen. Hierdoor stoort het me niet dat het maar een enkele camera is. Bij de concurrentie zijn er wel smartphones die betere foto’s kunnen nemen bij iets mindere lichtomstandigheden.

Omwille van de ‘oudere’ processor, waarbij de toekomst nog een vraagteken is, de softwarelaag en het onzekere updatebeleid, zou ik wel enkele alternatieven kunnen aanraden. De Nokia 7 Plus die draait op Android One levert mooie prestaties en een batterij waarmee je meer dan de dag mee doorkomt. Je krijgt ook 2 jaar lang softwareupdates en drie jaar lang beveiligingsupdates. Een andere stevige concurrent is de Xiaomi Pocophone F1 die ook topspecificaties heeft voor dezelfde prijs als de G7 Fit.

Positieve punten

+ AI CAM

+ Helder en scherp scherm

+ 3,5 mm audioaansluiting met Quad DAC 

+ DTS X 3D Surround

+ Mooi design

+IP68-rating

Negatieve punten

– batterijverbruik

– Oudere processor 

– Spekglad

– Softwarelaag

LG G7 Fit kopen

De LG G7 Fit is verkrijgbaar in de Aurora Black uitvoering. De adviesprijs is 349 euro en je kan hem  kopen bij onder andere Vanden Borre en Bol.com.

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!