Huawei heeft een hele waaier aan nieuwe apparaten voorgesteld: van de MatePad 11 tot de Watch 3 en de FreeBuds 4. Allemaal werken ze met het nieuwe Harmony OS dat op alle soorten van slimme apparaten moet draaien en al die apparaten makkelijk laat samenwerken. Maar waarom is er nog geen Harmony-telefoon? Waar is de Huawei P50 en wat zijn Huawei’s plannen in Nederland? Androidworld zocht het uit tijdens een Huawei-evenement in Amsterdam.
Huawei Harmony
Huawei’s Harmony-besturingssysteem is helemaal klaar voor het grote publiek, dat was de belangrijkste boodschap tijdens de online aankondiging van het merk op woensdag. Harmony is veelzijdig, want het kan op alle soorten van smart devices draaien. Of het nu gaat om een telefoon, een tablet, horloge of televisie. Dat concept heeft duidelijke voordelen, want ontwikkelaars hoeven niet langer met afzonderlijke besturingssystemen rekening houden bij het ontwikkelen van apps. Het merk liet ook al zien hoe alle apparaten gaan samenwerken als een zogenaamd ‘super device’.
Die strategie van Huawei is goed bedacht, want we weten dat Googles Fuchsia-systeem – dat nu pas voor het eerst in de praktijk wordt ingezet – in bepaalde aspecten lijkt op Harmony, “Het is een misverstand wanneer mensen denken dat we omwille van de sancties in de VS aan Harmony zijn gaan werken, want dat is niet zo. Het is al veel langer in ontwikkeling”, verzekert een productexpert van Huawei bij Androidworld. Dat is natuurlijk zo, en achter de schermen toonde Huawei ook bijzonder veel interesse in de ontwikkeling van Fuchsia die plaatsvond bij Google. Al gaf diezelfde expert wel toe dat de ontwikkeling van Harmony OS voor telefoons wel in een stroomversnelling is gegaan omwille van de Amerikaanse sancties.
Groot voordeel of lege doos?
Met Harmony kan je telefoon bijvoorbeeld verbinden met elk apparaat dat een camera bevat. Denk aan een smart tv, zodat je tegelijk met meerdere apparaten kan filmen vanuit meerdere hoeken. Dat is in theorie een leuk voorbeeld van de manier waarop super devices werken, maar als Huawei wil dat het in de praktijk ook echt werkt, dan zal het bedrijf wel partners moeten overtuigen om hun producten compatibel te maken met zijn besturingssysteem. Harmony OS is nu open-source dus elke fabrikant kan zijn apparaat nu in feite met het systeem laten werken. Het is zaak om belangrijke bedrijven te overtuigen, want anders dreigt dat grote voordeel van Harmony slechts op een lege doos uit te draaien.
“Op dit moment hebben we in China al heel wat samenwerkingen met partners lopen, maar het is natuurlijk de bedoeling dat we die ook in West-Europa opbouwen” Zegt William Tian, de West-Europese topman van Huawei Consumer Business Group op het Amsterdamse evenement aan Androidworld. “Op dit moment zijn we de connecties aan het vormen. De Nuki Smart Lock werkt bijvoorbeeld al met Harmony en dat is de eerste stap.”
AW: Om het potentieel van de technologie waar te maken, zou je in feite een elektronicashop moeten kunnen binnenwandelen en dan overal apparaten moeten kunnen vinden die met Harmony werken. Of je nu een slimme wasmachine koopt, een digitale camera of deurbel. Wanneer zal dat het geval zijn?
“De komende weken en maanden zullen daarover meer aankondigingen volgen, dat staat vast. Maar het is een project dat de komende jaren moet groeien. Met OpenHarmony [de naam van de open-source-variant, nvdr.] zetten we de deur open voor partners.”
Huawei P50 Pro gezocht
AW: Huawei heeft al jarenlang een strategie waarbij de smartphone een centrale rol speelt. Naast je telefoon heb je nog pc’s, slimme horloges, tablets enzovoort. Pas op de derde plaats komen dan alle andere slimme apparaten. Al lijkt nu wel dat die centrale hoofdrolspeler, de smartphone, wat op de achtergrond is gebleven bij de Harmony-presentatie van woensdag. Allemaal nieuwe apparaten van Huawei, maar geen smartphones.
“Huawei’s ‘1 + 8 + n’-strategie met de telefoon in de hoofdrol bestaat al jaren, en al die tijd hebben we op onze telefoons gefocust. Nu schijven we vooral de ‘8’ en ‘n’ apparaten naar voren. De strategie die je hier noemt is er een voor de lange termijn, en de bedoeling is om alle apparaten vanuit de smartphone met elkaar te verbinden. Op dit moment zetten ze de schijnwerpers vooral op onze andere aankondigingen, maar we gaan zeker telefoons blijven ontwikkelen. Dit is dus tijdelijk.”
AW: Huawei’s CEO Richard Yu gaf al toe dat Huawei lijdt onder de bekende sancties van de VS en dat het momenteel probeert om de P50 naar de consument te brengen. Hij had er eigenlijk in de lente al moeten zijn. Wat is er aan de hand? Wanneer kunnen we de P50 verwachten?
“Helaas kan ik nog meer vertellen over de Huawei P50-reeks. Daarvoor zal je toekomstige aankondigingen moeten afwachten.”
App Gallery of Petal Search
AW: Huawei lanceerde Petal Search, een manier om apps die geen deel uitmaken van de App Gallery alsnog op telefoons te installeren. Maar hoe ziet jullie strategie met smartphones er nu uit? Gaan jullie Petal Search vooral verder ontwikkelen of vooral inzetten op apps in de App Gallery die geoptimaliseerd zijn voor Huawei-apparaten?
“Wij willen in de eerste plaats zoveel mogelijk ontwikkelaars overtuigen om hun apps voor ons ecosysteem te optimaliseren. We begeleiden ontwikkelaars er ook in en een Android-app kan heel snel geoptimaliseerd worden voor Harmony. Op dit moment bieden we Petal Search aan om zoveel mogelijk apps mogelijk te maken voor de gebruiker, maar dat is tijdelijk. Onze belangrijkste focus ligt bij het aanbod van de AppGallery.”
AW: Het ligt gezien de situatie in de Verenigde Staten moeilijk om apps van ontwikkelaars vanuit de VS te verwelkomen, en dat geldt bijvoorbeeld ook voor de populaire Google-apps. Maar neem nu een dienst als Spotify, die is heel populair maar ze is ook Europees. Waarom werkt die nog niet op Harmony OS?
“Huawei is met ontwikkelaars in gesprek om hun apps naar Harmony te brengen, maar ik kan niets specifiek zeggen over de partij die je noemt.
AW: Maar wat kan dan de oorzaak zijn waarom belangrijke apps in jullie AppGallery ontbreken, als het zo makkelijk is om Android-apps aan te passen zoals jullie beweren?
“Dat kan aan verschillende oorzaken liggen. Het zijn natuurlijk allemaal verschillende bedrijven en elke ontwikkelaar heeft zo zijn eigen beleid. Al kan het natuurlijk ook om technische problemen zijn waar ontwikkelaars tegenaan lopen. Het is wel zo dat Huawei altijd openstaat om samen met de ontwikkelaar naar een geschikte oplossing te zoeken.”
Vertrouwensprobleem?
AW: Huawei verklaarde dat gebruikers straks de keuze krijgen tussen Android en iOS op bestaande modellen. Trekken jullie die lijn ook door met jullie nieuwe toestellen?
“Het klopt inderdaad dat heel wat bestaande modellen straks zo’n upgrade naar Harmony krijgen, geheel vrijblijvend. We kunnen helaas nog niets zeggen over een dergelijke werking voor toekomstige modellen.”
AW: Denken jullie dat Huawei als merk een vertrouwensprobleem zou kunnen hebben bij de Nederlandse consument? Enerzijds verliezen jullie toegang tot de Play Store, er zijn die spionagebeschuldigingen vanuit de VS, in Nederland zijn jullie uitgesloten uit de kern van het 5G-netwerk en Huawei wordt genoemd door KPN omdat het mogelijk miljoenen Nederlandse klanten heeft bespioneerd via een achterpoortje.
“Laat me meteen duidelijk zijn door te stellen dat die aantijgingen namens Huawei nooit bewezen zijn. Wij voelen ons wel degelijk gesteund door de consument, en dat wordt ook bewijzen door de meer dan 3 miljard apparaten die in omloop zijn. Consumenten maken wel degelijk een onderscheid tussen wat politieke spelletjes zijn enerzijds, en wat kwaliteitsvolle producten zijn aan de andere kant. Dat is namelijk waar we voor staan. En wat de Nederlandse telecomoperators betreft, we zijn met alle operators in gesprek om te kijken hoe we straks eSIM mogelijk maken bij onze Watch 3.”
Watch 3 en FreeBuds 4
AW: Laat ons even teruggaan naar de producten die jullie recent hebben aangekondigd. De Huawei Watch 3 heet niet de ‘Watch 3 GT’. Jullie gaan na vier jaar weer verder met de gewone Watch-reeks. Waarom dan, en wil dat zeggen dat er een einde komt aan de Watch GT-reeks?
“Oh, er komt zeker geen einde aan Watch GT, want dat is voor ons een erg succesvolle reeks van smartwatches. Dit jaar mag je zeker nog een nieuw productie in die categorie verwachten. Het is inderdaad van 2017 geleden dat de Huawei Watch 2 verscheen, en we hebben de voorbije jaren gewerkt aan een eigen softwareoplossing om slimme horloges te maken. We waren toen namelijk niet langer tevreden over de besturingssystemen die er voorhanden waren, en nu hebben we dus die oplossing in de vorm van Harmony OS. Het verschil met Watch en Watch GT is dat Watch GT meer focust op sportfuncties, terwijl Watch de nadruk legt op de smart-functies.”
AW: De volgende generatie van Watch GT zal dus blijven werken op Lite OS en niet op Harmony?
“Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar ik denk wel dat de volgende generatie op Harmony zal werken.”
AW: De FreeBuds 4 komen met grotere audiodrivers dan jullie high-end draadloze oortjes, de FreeBuds Pro, maar de active noise cancelling (ANC) kan minder goed geluiden wegfilteren. Waar bevindt de Pro – zonder cijfer in de naam – zich ten opzichte van de FreeBuds 4 in jullie line-up? Ze hebben ook grofweg dezelfde prijs. En wat dan met de FreeBuds 4i die begin dit jaar zijn uitgebracht?
“Over de FreeBuds 4i kunnen we kort zijn, dat is het instapmodel. Verder komt het puur aan op persoonlijke voorkeur of je de FreeBuds 4 verkiest, dan wel de Pro. De Pro is een in-ear model, maar niet iedere gebruiker is daar voorstander van. Anderzijds werkt een in-ear-model automatisch beter met ANC, maar door onze slimme technologie die functioneert met twee microfoons, hebben we de noise cancelling bij de FreeBuds 4 wel sterk kunnen verbeteren ten opzichte van de voorgaande generatie.”
AW: Erg bedankt voor dit gesprek.
“Graag gedaan.”
Wat denk jij van Huawei’s strategie met Harmony OS. Zal het bedrijf erin slagen om zijn ecosysteem met het veelzijdige besturingssysteem in de verf te zetten zonder dat het nu sterk focust op zijn telefoons? Wat denk jij van de nieuwe Huawei Watch 3 en de FreeBuds 4? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
nog meer rotzooi met onbetrouwbare niet veilige software. Leve de Chinese staat en economie….
Weer een nieuw merk Huawei. Er zijn er al zoveel en dan de merken die er al weer uit zijn gewerkt door china.
huawie? ?