De FreeBuds Pro zijn de nieuwe draadloze oortjes van Huawei. Ze komen met verbeterde noise-cancelling, geluid en een nieuw design. Zijn ze hun relatief hoge prijskaartje waard?
Huawei FreeBuds Pro
Met de FreeBuds Pro (179,99 euro) heeft Huawei een vlaggenschip voorgesteld als het om zijn draadloze oortjes gaat. De Pro zijn een meer high-end variant van de FreeBuds 3i die we in juni al bij Androidworld konden testen. Naast de freeBuds pro kwam het merk ook met de draadloze FreeLace Pro (119 euro) en een eerste hoofdtelefoon, de FreeBuds Studio.
De nieuwe FreeBuds Pro krijgen een nieuw design en verbeteringen voor het geluid en de noise-can-cancelling van de oortjes. We namen de proef op de som. Hier lees je over de sterke en minder sterke punten van de oortjes voor.
Huawei FreeBuds Pro – de pluspunten
1. Design en draagcomfort van de oortjes
De nieuwe oortjes zijn beschikbaar in de kleuren Carbon Black, Ceramic White en Silver Frost, en de oortjes die in kon testen waren de zwarte. Het uiterlijk van de nieuwe FreeBuds ziet er een stuk stijlvoller uit in vergelijking met de 3i, en dat komt door het strakker ‘cubic design’. De oortjes hebben een vorm met hoekige lijnen die tegelijk contrasteert met de ronde pasvorm van deze in-ear-oortjes.
Wat het draagcomfort betreft, scoren deze oortjes ook erg sterk. De FreeBuds Pro steunen op drie plaatsen in het oor en met de oortjes komen ook drie verschillende pasvormen die je kan verwisselen. Huawei heeft ook in zijn bijhorende AI Life-app een functie waarmee je kan testen welke pasvorm het beste voor jou geschikt is. Verder kon ik de oortjes probleemloos voor langere tijd blijven gebruiken zonder dat het oncomfortabel werd, net zoals bij de 3i.
2. Heerlijk geluid
Wat klinken ze goed, de FreeBuds Pro. Ze gaan ontzettend luid met hun 11 mm drivers en bij alle volumes behouden de oortjes volledig de controle. Het geluid is niet alleen luid en helder, maar ook bij alle genres die ik kon testen was het resultaat erg goed. Of je nu gaat voor de elektrische gitaren van Foo Fighters, de mysterieuze popsongs van Billie Eilish of een stukje klassieke muziek, het geluid klonk altijd gebalanceerd.
Wat het basgeluid betreft, was ik ook erg aangenaam verrast. Bas is zeker aanwezig, maar enkel in de songs en de momenten waarbij dat ook de bedoeling is. Neem nu in ‘Reality’ van Lost Frequencies, dat is een voorbeeld van een song waar lage tonen met momenten heel vol klinken, maar waarbij de andere tonen ook aandacht krijgen doorheen andere delen van het nummer.
3. Verbeterde bediening
De FreeBuds Pro vervangt de touchbediening van de 3i door een combinatie van aanraakbediening en een knijpfunctionaliteit. De Pro-oortjes hebben een lang uiteinde en door daar in te knijpen kan je afspelen of pauzeren. Tik je meermaals na elkaar dan kan je doorheen nummers wisselen en door lang in te drukken activeer je awareness mode of noise cancellation. Het enige waar je de touchbediening voor gebruikt, is voor veeggebaren waarmee je het volume verhoogt of verlaagt door omhoog of omlaag over de oortjes te vegen.
Ik was aangenaam verrast door de nieuwe bediening. Bij de FreeBuds 3i kon de registratie van je aanrakingen soms falen, maar de knijpacties werken een stuk nauwkeuriger. Als je knijpt, hoor je telkens een klikgeluid, alsof je een knop indrukt. Hierdoor wordt het makkelijker om gestures uit te voeren waarbij je bijvoorbeeld driemaal kort na elkaar tikt. Een sterke verbetering van Huawei waar andere fabrikanten van kunnen leren. Er zijn nog veel draadloze oortjes waarbij touchbediening aanvoelt als hit or miss.
4. Handige app
Zoals dat hoort met een paar draadloze oortjes, kan je ook deze FreeBuds Pro verbinden met een bijbehorende app, in dit geval AI Life van Huawei. Eerst was er wat verwarring, want in de Play Store bleek een oude versie van de app te staan die niet werkt met deze FreeBuds Pro. In de snelstarthandleiding kan je gelukkig een QR-code vinden die je leidt naar de laatste versie. Huawei Nederland vertelde ook aan onze redactie dat het nog niet bekend is wanneer de versie in de Play Store wordt bijgewerkt. Het downloaden via de QR-code werkte vlot, maar de vraag is of er ook bij toekomstige updates voor AI Life problemen zullen zijn.
Zodra alles werkt, is Huawei’s app wel aangenaam in gebruik, en ze biedt ook veel functies. Je kan bijvoorbeeld de bediening van de oortjes aanpassen. Standaard kan je door een van beide oortjes in te drukken en vast te houden, wisselen tussen awareness mode, noise cancelling aan en de mogelijkheid om beide modi uit te zetten. Ik heb die gesture behouden voor het linkeroortje en voor het rechteroortje gebruik ik die gesture om de Google Assistent te openen.
Daarnaast kan je in de app ook de draagdetectie in- of uitschakelen, dat is de functie die media pauzeert als je de oortjes uit je oren haalt. Ik mis in dit menu ook nog de mogelijkheid om na het automatisch pauzeren ook automatisch af te spelen als je de oortje weer gebruikt. In de app kan je verder de batterijstatus van de oortjes en oplaadcase controleren en je kan de firmware bijwerken.
5. Goede accuduur
De FreeBuds Pro zijn samen met hun oplaadcase goed voor een accuduur van in totaal 30 uur. De oortjes zelf zijn goed voor 7 uur van gebruik. Al bij al presteren ze net bovengemiddeld goed in vergelijking met de concurrentie. De Buds live van Samsung zingen het bijvoorbeeld 8 uur uit en met de case in totaal 29 uur. De AirPods van Apple gaan in vergelijking 4,5 uur lang mee en met de case in totaal 28,5 uur.
Huawei FreeBuds Pro – de minpunten
1. Design van de case
Ik was eerder al enthousiast over het nieuwe ontwerp van de oortjes, maar tegelijk was ik eerder teleurgesteld door het uiterlijk van de case. Het doosje voor de Pro-oortjes heeft nu accenten van metaal gekregen om het premium aspect van de oortjes in de verf te zetten. Dat is zeker een fraaie zet.
Minder handig is dan weer dat je de oortjes niet langer rechtop kan zetten met het deksel open. Dat is an sich zeker geen groot nadeel, maar veel erger is dat je de oortjes die keer met het uiteinde naar beneden in de oortjes stopt. Voorheen moest je de oortjes zijdelings in de case leggen, en zo kon je ze ook makkelijk er weer uithalen. Met het nieuwe ontwerp lukt het me nooit om in één keer een oortje weg te halen, en het is telkens een geknoei waarbij je met je vingernagel probeert om een oortje los te pulken. Ik heb werkelijk geen idee waarom Huawei niet bij het oude ontwerp is gebleven, wat prima werkte en er goed uitzag. Daarbij komt nog dat je vingerafdrukken en stof duidelijk op het doosje ziet door het blinkende plastic van de FreeBuds Pro.
2. Noise cancelling, geen grote verbetering
Met de FreeBuds Pro komt Huawei met zowel een awareness mode en noise cancelling die beide gebruik maken van de drie verschillende microfoons om de beleving van achtergrondgeluid te veranderen. Bij awareness mode is het de bedoeling dat geluiden juist versterkt in je oren weerklinken terwijl de noise cancelling juist achtergrondgeluid wil wegfilteren.
Huawei belooft dat de Pro-oortjes geluiden tot 40 decibel kunnen wegfilteren, in tegenstelling tot de 32 decibel van de FreeBuds 3i. Daarnaast gebruikt het bedrijf kunstmatige intelligentie om de noise cancelling aan te passen aan je omgeving. Zo krijg je een aangepaste ervaring of je nu in een rustige bibliotheek, dan wel een drukke luchthaven zit. Huawei schakelt tussen de standen ‘Gezellig’ (lichte noise cancelling) ‘Algemeen’ (gemiddeld) of ‘Ultra’ (sterk).
In de praktijk merkte ik dat de prestaties van de noise cancelling eerder wisselvallig zijn. Soms kon er iemand tegen me praten in een drukke supermarkt zonder dat ik het opmerkte, maar anderzijds kunnen sommige zachte geluiden wel doordringen. Het helpt ook niet om manueel in de app standaard ‘Ultra’ aan te zetten. Toch is noise cancelling een verbeterpunt bij veel draadloze oortjes en ik kijk ernaar om het bij volgende modellen van oortjes te zien verbeteren. Ik was trouwens wel erg tevreden van de awareness mode.
3. Geen equalizer
De FreeBuds Pro hebben een prima app, maar wat wel ontbreekt is een equalizer. Bij sommige fabrikanten van draadloze oortjes kan je in de app tot in detail de tonen aanpassen, en heel vaak zijn er ook presets afhankelijk van het muziekgenre. Dat mis ik wel bij de FreeBuds Pro, zeker gezien de prijs van deze oortjes.
Conclusie
Huawei heeft echt een complete overhaul gedaan van zijn FreeBuds 3i om zo tot de Freebuds Pro te komen. De oortjes hebben een – grotendeels – verbeterd design met slimme bediening en een sterkere accuduur. En niet te vergeten: het geluid. Dat is nog steeds het allerbelangrijkste aspect aan draadloze oortjes. Huawei is er echt in geslaagd om het geluid naar een hoger niveau te brengen met de FreeBuds Pro.
Toch zijn er nog steeds verbeterpunten en daarvoor kijk ik als eerste in de richting van de case, maar ook naar de noise cancelling. Al wegen die nog steeds niet op tegen de pluspunten van deze oortjes. Ze zijn echt een plezier om te gebruiken en het bewijst meer dan ooit dat Huawei ook buiten de smartphone-industrie bij ons een belangrijke rol van betekenis kan spelen als het om consumententechnologie gaat.
Huawei FreeBuds Pro kopen
Je kan de oortjes kopen in de kleuren: Carbon Black, Ceramic White en Silver Frost. Ze hebben een adviesprijs meegekregen van 179,99 euro maar je kan ze voor een lagere prijs vinden bij veel winkels. Je kan de oortjes kopen bij onder meer de volgende webshops:
- Huawei FreeBuds Pro kopen via Bol.com
- Huawei FreeBuds Pro kopen via MediaMarkt
- Huawei FreeBuds Pro kopen via Belsimpel
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten