HTC One mini 2
De HTC One mini 2, moet gezien worden als opvolger van de eerste One mini en als kleinere broertje van de HTC One (M8). Kleiner is het toestel zeker, door onder andere zijn 4,5 inch-scherm, maar mini? Het scherm heeft een resolutie van 1280×720 pixels en de processor is een quadcore-variant van de Qualcomm Snapdragon 400-chipset, geklokt op 1,2GHz.
Er is 1GB werkgeheugen in het toestel aanwezig en het interne geheugen is 16GB. Wel is het mogelijk om dit met een microSD-kaartje of via een USB-OTG (On the Go) uit te breiden. De camera op de achterkant is een 13 megapixel-exemplaar en de frontcam is een 5 megapixel-variant.
De HTC One mini 2 bevat twee Boomsoundspeakers, WiFi, NFC, GPS, Bluetooth en LTE en is deels opgetrokken uit aluminium net zoals de One (M8). Het toestel draait op Android 4.4.2 met daaroverheen de Sense 6.0-schil van HTC.
Aansluitingen en eerste indrukken
De HTC One mini 2 wordt in dezelfde drie kleuren op de markt gebracht als de One (M8) en de Gunmetal Grey variant die wij tot onze beschikking hadden heeft dan ook dezelfde afwerking. Het toestel is deels opgetrokken uit aluminium, maar de zijkanten zijn ook gedeeltelijk afgewerkt met een zwarte plastic strip die een matte finish heeft en erg netjes oogt.
Aan de rechterkant van het toestel zijn de volumeknoppen te vinden en het microSD-kaartslot. De bovenkant van het toestel bevat de powerbutton en 3,5mm jack. De linkerkant bevat geen knoppen, maar alleen het nanoSIMkaart slot. Aan de onderkant van het toestel is alleen de microUSB-poort te vinden om het toestel op te laden of mee te verbinden met een computer.
Het toestel is wat langer dan andere toestellen met een 4,5 inch-scherm en dat komt onder andere door de twee speakers die aan de boven- en onderkant van het scherm te vinden zijn. Boomsound wordt inmiddels al op enkele generaties HTC-toestellen gebruikt, maar elke keer blijf ik me verbazen. Het geluid klinkt vol en helder en ook op hogere volumes blijft het goed klinken. Op de voorkant vinden we verder de frontcam, wat sensoren en het HTC logo. Achter de speakergrill is de notificatieled geplaatst die helaas weer alleen oranje en groen kan weergeven en daarom redelijk beperkt is. De achterkant van de One mini 2 bevat een enkele camera-sensor, ledflitser, microfoon en eveneens een HTC logo.
Door de rondingen en de breedte van 65mm ligt het toestel lekker in de hand, maar er moet wel bij gezegd worden dat het aluminium erg glad is, waardoor het toestel de neiging heeft om wat te glijden, iets waar je zeker voor moet opletten.
De zwarte balk aan de voorkant met in het midden het HTC logo bevat geen capacitieve knoppen meer zoals bij de HTC One (M7) nog wel het geval was. Doordat het toestel aan de zijkant een zwart randje heeft en ook de schermrand zwart is oogt het geheel wat chiquer dan bij de bij de One (M8), waar deze balk wat meer op leek te vallen.
Scherm
Het scherm heeft een grootte van 4,5 inch met een resolutie van 1280×720 pixels en daar is daadwerkelijk niks op aan te merken, net zoals veel van de schermen die HTC gebruikt. De helderheid is goed in orde, evenals het contrast en ook de kijkhoeken zijn zeer goed. Natuurlijk is zwart niet zo intens zwart als bij AMOLED-schermen, maar het ziet er prima uit. Het scherm heeft een PPI (Pixels Per Inch) van 326 en individuele pixels zijn dan ook niet te zien.
Software en skin
De One mini 2 draait op Android 4.4 met daaroverheen de Sense 6.0-schil van HTC, maar deze is wel lichtelijk aangepast ten opzichte van de HTC One (M8). Zo is er op dit toestel geen Motion Launcher te vinden, waardoor het bijvoorbeeld niet mogelijk is om het toestel te unlocken door twee keer op het scherm te tikken of door omhoog te vegen op het scherm.
Het meest linker homescreen bevat weer de Blinkfeed-widget, waarin allerlei nieuws en social media updates te vinden zijn en inmiddels bekend is van vorige HTC-toestellen. Blinkfeed is ook geheel uit te schakelen als je het niet wilt gebruiken, maar juist ook als startpagina te gebruiken als je dat wilt.
Als je de app-drawer opent, waarin je alle applicaties kunt vinden die op het toestel geïnstalleerd staan is het mogelijk om deze weer te geven op verschillende manieren. Zo kun je deze op ‘aangepast’ laten staan, waarbij HTC er al voor gekozen heeft om sommige applicaties bij elkaar in één map te plaatsen, zoals verschillende media-apps. Je kunt er ook voor kiezen om alles op alfabetische volgorde te tonen of op meest recent gebruikte apps. Je kunt applicaties ook verbergen, bijvoorbeeld omdat je ze nooit zal gebruiken of omdat je juist een alternatieve applicatie gebruikt en ook is de rasterweergave aan te passen. Zo kun je apps laten zien in een raster van 3×4 icoontjes, maar ook van 4×5. Je scrolt verticaal door de app-drawer, iets dat typisch is aan de Sense-schil.
Op de HTC One mini 2 staan naast vele Google-applicaties ook nog wat extra applicaties zoals een extra browser, back-up-applicatie en ook zijn er een Kindermodus-app, een dashboard voor ouders, Polaris Office en de Zoe-app voorgeïnstalleerd, waarbij die laatste niet meer werkt na een recente update. Door middel van verschillende thema’s is het mogelijk om de telefoon geheel aan te passen. Naast de achtergrond worden ook de kleuren aangepast, bijvoorbeeld die van de instellingenmenu’s en die van de notificatietoggles.
–new-page–
Camera
De camera bij de One mini 2 is geen DuoCamera zoals we kennen van de HTC One (M8), maar is een ‘simpele’ 13 megapixel-variant. Er is één ledje aanwezig die dient als flitser en de interface van de camera-applicatie is strak en simpel. Het is mogelijk om verschillende instellingen zoals de witbalans en isowaarde zelf in te stellen, maar je kunt ook kiezen uit verschillende effecten en standen, zoals HDR, nachtstand of panorama. Met een veeg op het scherm naar de linkerkant terwijl de camera actief is kun je wisselen tussen de camera op de achterkant en de frontcam.
De kwaliteit van de foto’s is niet opzienbarend goed, maar meer dan genoeg voor een foto voor social media of eventueel in het fotoboek. De camera had soms wat problemen met de belichting, waarbij de lucht bijvoorbeeld volledig wegviel, zoals te zien is in het onderstaande voorbeeld. Foto’s zijn verkleind naar 1600 pixels in de breedte en zijn klikbaar voor een groter formaat.
Al met al is de camera zeker geen hoogvlieger. Effecten zoals het later focussen op een onderwerp op de foto of foto’s zien met 3D-effecten zoals bij de One (M8) zijn ook niet mogelijk door het ontbreken van de tweede camera.
De front-camera heeft een resolutie van 5 megapixels en heeft een groothoeklens zodat het nemen van selfies met meerdere personen geen probleem is. Frontcams worden steeds belangrijker en het is dan ook goed om te zien dat HTC hierop inspeelt. Foto’s gemaakt met deze camera zijn redelijk tot goed te noemen. Het toestel kan filmen in een resolutie van 1080p en biedt ook mogelijkheden om slow motion video’s op te nemen of te filmen met 60fps. Filmen werkt goed, maar is wel enigzins schokkerig als je snel met de camera beweegt.
Accuduur
De ingebouwde accu heeft een capaciteit van 2100mAh en daarmee is makkelijk één tot anderhalve dag mee te werken. Het toestel werd er regelmatig bijgepakt om een WhatsApp- of Hangout-berichtje te beantwoorden en ook werden er wat snapshots mee geschoten of korte belletjes mee gepleegd. Getest werd er zonder het gebruik van WiFi, maar alleen maar via een mobiele 4G- of 3G-verbinding. De accu is niet te verwijderen en het is dus niet mogelijk om even een extra accu mee te slepen als je een paar dagen van huis bent. Wel is er een energiebesparingsmodus te vinden die kan worden ingeschakeld en waar bijvoorbeeld de trilstand kan worden uitgeschakeld of waarmee de helderheid beperkt kan worden om zo batterij te besparen.
Ook is er een ‘extreme energiebesparingsmodus’ op de HTC One mini 2 te vinden, waarbij het toestel slechts nog beperkt gebruikt kan worden. Het is dan mogelijk om nog te bellen, te sms’en en de mail-app, agenda- en de calculator werken ook nog. Zoals we al eerder meldden is de functionaliteit daarvan te beperkt, want ik zie toch liever andere applicaties dan bijvoorbeeld een rekenmachine.
Benchmarks
De processor in de One Mini 2 is een quadcore-variant, maar dat zegt tegenwoordig niet bijster veel meer. De producent van deze processor is Qualcomm, één van de bekendste chipmakers voor mobiele apparaten. De Snapdragon 400 is in de HTC geklokt op 1,2GHz. De standaard ‘Ice Storm’ test van 3D Mark geeft een score van 5617 punten terwijl de ‘Ice Storm Extreme’ test 2830 punten scoort. In een AnTuTu-benchmark werden er 17337 punten gehaald, terwijl er in Quadrant 9902 punten werden bereikt.
Benchmarks zeggen uiteraard zeker niet alles en het gaat meer om het algemene gevoel en dat is bij dit toestel zeker positief te noemen. Ondanks het gebruik van ‘slechts’ een Snapdragon 400-chipset en 1GB werkgeheugen werkt het toestel vlot, is er snel door menu’s te scrollen, zijn laadtijden van applicaties en de wat simpelere games snel te noemen en is er gewoon goed mee te werken. Als je toch af en toe eens een wat zwaardere game wil spelen dan heb je aan de One Mini 2 weer niet de beste telefoon.
Conclusie
Qua uiterlijk en afwerking is de One mini 2 een heel mooi toestel met een goed scherm, prettige interface en eindelijk mogelijkheden om het interne geheugen uit te breiden. Wel is het zo dat de combinatie van de processor, videochip en werkgeheugen niet toereikend is voor het draaien van zware games en dat is met een prijs die in de honderden euro’s loopt toch wel enigszins jammer te noemen.
Als HTC het voor elkaar had gekregen om de hardware van de One (M8) in deze behuizing te stoppen, dan hadden ze namelijk helemaal een prachtig juweel afgeleverd. Het toestel zal waarschijnlijk een niche-product blijven en dat is fijn en exclusief als je er eentje aanschaft of aangeschaft hebt, maar wel jammer voor HTC en de verkoopaantallen die ze moeten halen.
Minpunten
→ Prijs
→Beperkt notificatieledje
→ Gladde behuizing
→ Geen Motion Launch
Pluspunten
→ Behuizing en afwerking
→ microSD-kaartslot
→ Boomsound-speakers
→ Scherm in alle opzichten
Prijs en beschikbaarheid
De HTC One mini 2 heeft een adviesprijs gekregen van € 469, maar is inmiddels voor net iets minder dan € 400 te verkrijgen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten