Wileyfox
Wileyfox is een relatief nieuwe fabrikant van smartphones en in Nederland wordt het bedrijf gerund door dezelfde mensen als van Kazam, bekend van verschillende budget-smartphones. Het moederbedrijf komt uit Rusland en is bekend van de merknaam Fly, dat daar al jarenlang wordt uitgegeven. De naam is speels en jong en dat is precies de doelgroep waar de fabrikant zich op wil richten. Het logo bestaat uit een driedimensionale vossenkop, fox, en tot nu toe heeft het bedrijf twee smartphones aangekondigd.
Het team in Nederland bestaat uit slechts drie mensen, die daarnaast dus ook nog Kazam afhandelen. Ook dezelfde garantievoorwaarden en -opties zoals bij Kazam zijn mogelijk, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om een garantie af te sluiten van € 14,99 waarbij je een extra jaar garantie koopt. Voor datzelfde bedrag is het ook mogelijk om een schermgarantie bij te kopen, zodat je deze éénmalig kunt laten vervangen als deze kapot is.
De grootste en duurste variant is de Storm, een 5,5 inch device met full HD-scherm, Snapdragon 615-processor, 3GB werkgeheugen en 32GB interne opslag. Dat toestel met zijn 20 en 8 megapixel-camera, 2500mAh en voorzien van Cyanogen OS heeft een adviesprijs gekregen van € 299.
Swift
Wij hebben echter het kleinere broertje getest, de Wileyfox Swift. Dit toestel is met zijn 5 inch een stuk compacter en qua overige specificaties zien we onder andere de Snapdragon 410 van Qualcomm, 2GB werkgeheugen en 16GB uitbreidbaar opslaggeheugen. Foto’s schiet je met een maximale resolutie van 13 megapixels of de 5 megapixel-frontcam en ook een accu van 2500mAh is in het toestel aanwezig, zelf te verwijderen door de eindgebruiker.
Er zijn twee SIMkaartslots aanwezig, zodat je tegelijkertijd bereikbaar kunt zijn op twee verschillende nummers. Het display heeft een resolutie van 1280×720 pixels, bevat een laagje Gorilla Glass en het toestel bevat een verwijderbare Sandstone-cover. De Swift weegt 135 gram, meet 141.1 x 71 x 9.4mm en is voorzien van Bluetooth, WiFi, GPS, LTE en een RGB-notificatieledje.
Wileyfox heeft het toestel niet zelf ontworpen of ontwikkeld, want het toestel is ook te koop als onder andere de Cherry Mobile G1 en General Mobile 4G, beide toestellen uitgerust met Android One en hier niet vrij verkrijgbaar. Deze Swift draait echter op Cyanogen OS 12.1, gebaseerd op Android 5.1.1 Lollipop, net zoals de eerder door ons geteste ZUK Z1 en natuurlijk de OnePlus One. Ondanks dat het toestel dus te verkrijgen is onder vele namen, heeft Wileyfox met de aanpassingen aan de behuizing wel een geheel eigen identiteit aan de Swift kunnen geven. Veel specificaties van dit toestel worden gedeeld met de Moto G 2015 (16GB-model) en aangezien ik dat toestel ook uitgebreid getest heb zal in deze review regelmatig de vergelijking worden getrokken met dat toestel van Motorola. Wel kan ik al zeggen dat zowel de Motorola als deze Wileyfox beide hun plus- en minpunten hebben, maar wat dat lees je hieronder.
Eerste indrukken
Waar een verpakking van een smartphone nooit zo heel interessant of noemenswaardig is, mag er best gezegd worden dat de verpakking van de Swift er leuk uitziet. Het doosje heeft een rechthoekige vorm en is knaloranje met een zwart logo’tje en de naam Wileyfox op de voorkant. Het binnendoosje is uit te schuiven na een garantie-sticker te moeten verwijderen. Vervolgens zie je ook niet direct de telefoon, maar hier overheen is nog een rijstachtig papier gelegd, ook weer met het logo. Als je die ook hebt weggehaald zie je de Swift pas voor de eerste keer.
Het toestel zelf is aan de voorkant niet spectaculair met zwarte bezels, een frontcam en een op een Nexus 5-lijkende oorspeaker. De achterkant is een stuk leuker, bevat een sandstone-finish en enkele oranje elementen. Zo bevat de ring om de camera een oranje randje en ook de naam van de fabrikant is in die kleur op de achterkant te vinden. Er is ook een zwart logo aangebracht van een vossenkop in reliëf. Toen ik las dat het toestel een Sandstone-cover had, dacht ik dat ik dat fijn zou gaan vinden, omdat ik die van de OnePlus One ken. De finish op de Swift is wel een stuk minder grof en voelt soms wat glad aan, wat mij betreft wat jammer.
Aan de rechterkant zijn twee knoppen aanwezig, één om het volume te regelen en de powerbutton. Aan de bovenkant vinden we de 3,5mm-poort en een microfoon, aan de onderkant is de microUSB-poort aanwezig en zien we aan beide kanten speakergrills, waarvan er maar achter één daadwerkelijk een speaker is te vinden. De cover van het toestel is te verwijderen en Wileyfox zegt bezig te zijn met de ontwikkeling van andere achterkantjes. De accu van het toestel is ook te verwijderen, altijd fijn en ook krijg je dan toegang tot de twee SIMkaartslots en die voor de microSD-kaart. Door de schermgrootte van 5 inch, het gewicht van 135 gram en de zachte achterkant ligt het toestel wel goed in de hand.
Software
Het toestel is dus ingekocht in China en voorzien van eigen looks en ook bij de software is dit het geval. Het toestel is voorzien van Cyanogen OS 12.1, gebaseerd op Android 5.1.1 Lollipop. Deze software zien we de laatste tijd vaker verschijnen op smartphones (lees ook onze ZUK Z1-review) en behoort tot één van de populairste custom ROM’s. Android 6.0 Marshmallow is voor dit toestel ook bevestigd, maar een concrete uitroldatum is echter nog niet genoemd.
Naast verschillende Google-applicaties zijn er nog verschillende applicaties voorgeïnstalleerd. Bijvoorbeeld AudioFX, Screencast en app om geluid op te nemen, Truecaller en een applicatie om thema’s te kunnen installeren. Standaard staat er wel een Wileyfox-thema op het toestel met een eigen appdrawer-icoontje en kleurenschema, maar bij Cyanogen OS is dit geheel aan te passen naar hoe jij het wilt. Via de thema-winkel kun je honderden thema’s downloaden, iconpacks vinden en het uiterlijk van je toestel precies zo aanpassen zoals jij wilt. Wat altijd fijn is, is het meeleveren van een FM-radio, zodat je geen data hoeft te gebruiken om radio te kunnen luisteren.
Cyanogen OS kent allerlei slimme truc’jes, instellingen en opties. Zo kun je bijvoorbeeld de helderheid van het scherm regelen door over de notificatiebalk te vegen, kun je de virtuele knoppen instellen hoe jij het wilt, kun je instellingen van afzonderlijke apps regelen, de indeling van de notificatiebalk en de daarop te verschijnen icoontjes aanpassen en nog veel meer. Als je beginnend Androidgebruiker bent is de software overzichtelijk en biedt redelijk wat opties, maar niet zoveel dat je de weg kwijt zult raken. Als gevorderde Androidgebruiker is Cyanogen OS ook interessant, want je kunt er meer instellen dan vaak bij andere Androiddevices. Persoonlijk vind ik de apdrawer met alle apps verticaal onder elkaar niet je van het, maar dat zou eventueel opgelost kunnen worden door een andere launcher te installeren.
Hardware
Hardwarematig zien we een 5 inch HD-scherm met dus een resolutie van 1280×720 pixels en dat volstaat in deze prijsklasse meer dan genoeg. De helderheid van het scherm is prima, de kijkhoeken zijn goed en de kleurweergave is dat ook. Wel heeft het door ons geteste toestel last van wat lichte backlighbleeding aan de onderkant van het scherm, voornamelijk te zien bij donkere achtergronden.
Aan de onderkant zijn dus twee speakergrills aanwezig, maar de ene is optisch, omdat daar geen geluid uitkomt, dat is jammer te noemen. Ook valt het op dat de USB-poort wat diep in het toestel lijkt te liggen, waardoor niet alle kabels die hier thuis liggen even goed vastklikten in deze poort, even opletten dus. Er wordt trouwens geen oplader meegeleverd bij dit toestel, met als reden: kostenbesparing.
Ik ben fan van notificatieledjes en die is bij dit toestel zeer zeker aanwezig, misschien wat te aanwezig. De helderheid van dit ledje is namelijk standaard zo fel, dat als je er recht inkijkt het soms wel als te wordt ervaren. Wileyfox is hiervan op de hoogte en in aankomende update zal de helderheid hiervan zijn aangepast. Wel is het fijn dat het een RGB-ledje betreft, waardoor allerlei kleuren te gebruiken zijn. In de software zelf is een optie te vinden om deze in te stellen, maar dit kan uiteraard ook met third party-applicaties. Tipje: ‘aangepaste waarden’ gebruiken, zodat je de kleur in kunt stellen die je wilt, maar als je deze wat richting het zwart schuift zal de helderheid van de led afnemen terwijl de kleur behouden blijft, precies goed.
NFC is in dit toestel niet aanwezig, persoonlijk mis ik dat niet en ook in deze prijsklasse had ik het niet verwacht. LTE is wel iets wat ik vaak gebruik en dat is wel aanwezig op dit toestel, voor alle in Nederland gebruikte frequenties. Ikzelf gebruik Vodafone en in mijn testperiode heb ik net zoals altijd en overal gebruik kunnen maken van 4G.
Het toestel is uitgerust met de Snapdragon 410-chipset van Qualcomm die we ook zagen in de Moto G 2015. Maar waar dat laatste toestel 1GB werkgeheugen heeft, is de Swift standaard uitgerust met 2GB, een welkome verrassing, ook omdat het toestel een stukje goedkoper is dan de Motorola-tegenhanger. Net zoals bij de Moto G is dit toestel goed in staat om allerlei applicaties en zelfs games prima af te spelen. Natuurlijk is het geen krachtpatser en zware 3D-games spelen of 20 applicaties tegelijkertijd achter elkaar openen, resulteert in een wat trager wordend toestel, maar de prestaties zijn precies wat ik ervan verwacht had.
Accu
De accucapaciteit is met 2500mAh een fractie groter dan die van de Moto G 2015 en met nagenoeg dezelfde hardware zou je zeggen dat je hetzelfde resultaat zou moeten kunnen behalen. Dat blijkt ook zo te zijn, want een dag werken op een volle acculading is meer dan haalbaar, waar ik vaak zat ruim het einde van de volgende middag aantikt, zonder het toestel ’s nachts opgeladen te hebben. De processor en het scherm zijn niet de grootste energieslurpers en ook biedt de software nog verschillende opties om energie te besparen, die in de testperiode niet ingesteld zijn. Nogmaals, de accu is te verwijderen door de gebruiker en dat is altijd fijn, want het is dus mogelijk om een extra accu aan te schaffen en mee te nemen op bijvoorbeeld vakantie of een weekendje weg.
Camera
De camera in de Swift is een 13 megapixel-exemplaar, terwijl de frontcam een 5 megapixel-exemplaar is. De camera-app komt van de hand van het Cyanogen-team en biedt onderin het scherm drie knoppen. Eén om een panoramafoto te maken, een tweede knop om een foto mee te schieten en een derde virtuele knop om gelijk te beginnen met filmen.
Daarnaast vind je nog knoppen om snel te wisselen tussen de frontcam en de camera op de achterkant, om de flitser wel of niet te gebruiken en een instellingenmenu waarin je nog meer kunt regelen. Denk hierbij aan de witbalans, lichtomstandigheden en opties zoals HDR, tegenlicht of een landschapmodus. Uiteraard kun je ook de resolutie instellen, de kwaliteit van de foto’s en verschillende modi qua scherpstellen of de ISO-waarde.
Instellingen genoeg dus om het één en ander handmatig aan te passen, maar ikzelf ben meer lui dan moe, dus schiet vaak foto’s op de automatische instellingen. Standaard staat het toestel ingesteld op een resolutie van uiteraard 13 megapixels en daarbij worden de foto’s genomen in een 4:3 beeldverhouding. Aangezien het scherm zelf niet die verhouding heeft en standaard wordt gebruikt als ‘viewfinder’ viel het me negatief op, dat ik vaak langs de randen nog wat extra’s had gefotografeerd, bijvoorbeeld toch een stukje extra huis, boom of stoep. Ik ben geen professionele fotograaf, maar als ik een foto’tje schiet met een smartphone let ik er altijd wel op wat er wel en niet op de foto komt te staan en daar kon ik bij de standaardinstellingen dus niet geheel vanuit gaan. Hieronder enkele foto’s, met aan de buitenkanten van de foto’s ‘opeens’ extra objecten, zoals een stuk trap, stoeprand of schuur, wat ik dus niet op het scherm zag tijdens het foto’s maken.
Met goede lichtomstandigheden schiet de Wileyfox leuke foto’s, maar deze zijn niet buitenproportioneel scherp of goed, iets wat voor zo’n prijs ook niet aan de orde is natuurlijk. Soms was de lucht wat uitgebeten, zoals te zien is in de eerste foto van onderstaande serie. De mogelijkheden van de standaard-app zijn goed genoeg om prima foto’s te schieten voor dagelijks gebruik, social media of het vakantieplakboek. Met slechtere lichtomstandigheden zien we de kwaliteit helaas wat sneller achteruit gaan dan bij de Moto G 2015. De frontcam is prima, biedt een goede resolutie en ook de kwaliteit daarvan is goed genoeg in dit prijssegment.
Ik vind het altijd leuk om niet de standaardfoto’s te maken die iedere persoon al maakt, dus ik probeer altijd een aparte hoek te vinden of maak juist een macro-shot in plaats van een foto van veraf en dergelijke en daarin doet de Swift het gewoon goed. Onderstaande ‘serie’ is van dezelfde begroeiing, maar dan op verschillende afstanden geschoten met automatische (focus)instellingen.
Conclusie
Als ‘nieuwe’ speler op de markt zet Wileyfox met de Swift gelijk een dijk van een toestel neer. Natuurlijk is het niet het beste van het beste, maar dat is ook te zien aan het budget. Je krijgt voor de adviesprijs van € 179 zeer goede hardware, waar Motorola prijstechnisch zeker niet tegenop kan boksen. Daarnaast heeft het toestel een heel eigen en speelse identiteit, wat in het land der smartphones een zeer leuke verwelkoming is.
Twee slots voor SIMkaarten en uitbreiding van het interne geheugen door middel van een geheugenkaartje zijn ook fijn, evenals een verwijderbare accu, die het daarnaast ook nog eens ruim een dag volhoudt. De camera presteert in de juiste omstandigheden goed, maar als de lichtomstandigheden wat slechter worden is dat simpelweg geen hoogvlieger. Het toestel draait daarnaast op het fijne Cyanogen OS en ook een Android 6.0-update komt eraan, maar wanneer precies is nog onbekend. Dit allemaal bij elkaar genomen kent maar één conclusie: de Swift is een zeer interessant toestel in zijn prijsklasse met een geheel eigen identiteit.
Pluspunten
→ Goedkope extra (scherm)garantie
→ MicroSD-kaartslot
→ Accu is te verwijderen
→ Twee SIMkaartslots
→ Eigen identiteit
→ Cyanogen OS
→ Android 6.0 Marshmallow bevestigd
→ RGB-notificatieledje
→ Prijs
Minpunten
→ Sandstone-cover is wat glad
→ Slechts één speaker
→ Reviewmodel had lichte backlightbleeding
→ USB-poort ligt wat diep
→ Geen bijgeleverde oplader
Wileyfox Swift kopen
De Swift heeft een adviesprijs meegekregen van € 179 en is onder andere bij Coolbue [affiliate] verkrijgbaar. Momenteel kun je daar een pre-order plaatsen en het toestel moet vanaf 8 december daadwerkelijk uitgeleverd gaan worden.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten