Google lanceerde de begin oktober en heeft met de telefoon meteen een aantal interessante stappen gemaakt. In deze review neem ik ze met je door. Je komt er ook achter of de Pixel 5 mijn nieuwe ‘daily driver’ wordt.
Google Pixel 5
Google lanceert al geruime tijd elk jaar toptelefoons. Dat begon met een Nexus-telefoon per jaar tot aan twee Pixel-telefoons in de afgelopen jaren. Dat waren altijd high-end telefoons met krachtige hardware. Sinds 2019 probeert de zoekgigant zijn publiek te vergroten met midrange telefoons. De Pixel 3a en waren het eerste resultaat van deze nieuwe strategie. Die telefoons brachten de uitstekende camerahardware en -software van de duurdere Pixels voor respectievelijk 399 euro en 479 euro naar een grotere doelgroep.
Inmiddels zijn we in 2020 aanbeland en is de strategie van Google op het gebied van midrange telefoons ietwat veranderd. Je kan zeggen dat Google een paar interessante maar ook weer vreemde stappen in dit segment zet. Het bedrijf lanceerde dit jaar namelijk de (340,20 euro) en de (486,42 euro) als twee betaalbare telefoons in het middensegment. Je verwacht dan dat de in oktober aangekondigde Pixel 5 de opvolger van de high-end Pixel 4 XL zou zijn, maar dat is zeker niet het geval. De Google Pixel 5 valt met zijn adviesprijs 613,14 euro eerder in de hogere middenklasse want hij is aanzienlijk goedkoper dan de Pixel 4 XL, die 899 euro (64 GB) en 999 euro (128 GB) kost. Ook op het gebied van hardware doet de Pixel 5 op een aantal vlakken een stapje terug. De adviesprijs zal toch ergens waargemaakt moeten worden. Er is ook geen XL-variant die als high-end telefoon geclassificeerd kan worden, en de Pixel 5 komt daarnaast ook maar in één opslagversie.
De Google Pixel 5 is dus met recht een vreemde eend in de bijt en bij het schrijven van mijn eerste indrukken doken er meteen al een aantal vragen in mij op: “Gaat Google zich nu alleen maar op het middensegment richten? Het segment waar het al zo druk is? Waar de concurrentie al zo hevig is?” “Is er überhaupt plek voor de Google Pixel 5 in dit segment?” “Komt er ooit nog eens een high-end Pixeltelefoon op de markt?”
Ik heb de Google Pixel 5 in de kleur Just Black een tijdje kunnen testen en in deze review probeer ik antwoorden te vinden op de bovenstaande vragen over deze vreemde eend in de bijt.
Specificaties
Behuizing: | Gorilla Glass 6 (voorzijde), aluminium frame en achterzijde |
Afmetingen en gewicht: | 144.7 x 70.4 x 8 mm, 151 gram |
Scherm: | 6 inch OLED, 90 Hz, HDR10+ |
Processor: | Snapdragon 765G |
Werkgeheugen: | 8 GB |
Opslaggeheugen: | 128 GB |
Camera’s achter: | 12,2 MP hoofdcamera met OIS (f/1.7), 16 MP ultragroothoekcamera (f/2.2) |
Camera’s voor: | 8 MP (f/2.0) |
Accu: | 4.080 mAh, 18W snelladen, 12W draadloos laden, 5W omgekeerd laden |
Androidversie: | Android 11 |
Extra’s: | IP68-certificaat, 5G, ‘Pixel Feature Drops’ |
Adviesprijs: | ‚ 613,14 |
Vloeiend scherm
De Google Pixel 5 heeft een OLED-scherm ter grootte van 6,0 inch, een resolutie van 2340 bij 1080 pixels en een 19:5:9-beeldverhouding. Verder heeft het scherm HDR10+-ondersteuning en zorgt Corning Gorilla Glass 6 voor de nodige stevigheid. Op het scherm is weinig aan te merken. De kleurweergave is nauwkeuring (vooral de zwarte en de grijze tinten) en dat geldt ook voor de helderheid en de HDR10-weergave. De afleesbaarheid in direct zonlicht is ten opzichte van de Pixel 4 ook een stuk verbeterd.
Dankzij de 90 Hz verversingssnelheid wordt het browsen en gamen ook een stuk soepeler en hierdoor voelt de telefoon meteen een stuk sneller aan. Dat komt namelijk omdat het beeldscherm 90 keer per seconde ververst kan worden. De Pixel 5 kiest net als de Pixel 4 XL ook weer automatisch de juiste verversingssnelheid voor bepaalde content. De Ambient EQ-functie van de Pixel 4 is overigens niet op de Pixel 5 aanwezig. Hiermee wordt de kleurtemperatuur en de helderheid van je scherm automatisch aangepast op basis van het omgevingslicht.
Een schermgrootte van 6,0 inch is overigens wel even wennen in deze tijden van 6,5 inch displays en groter. De telefoon is daarentegen wel lekker compact hierdoor en past weer in de binnenzak van je winterjas.
Opvallend, onopvallend design
De Google Pixel 5 ziet er wat moderner uit dan voorgaande Pixeltelefoons. Ik bedoel hiermee te zeggen dat Google de huidige trend van kleine schermranden en een inkeping in het scherm voor de selfiecamera volgt. Veel telefoons hebben tegenwoordig zo’n design en echt opvallen in de massa doen je er niet mee. Vaak lukt dat wel met een mooie glazen behuizing of een spannende gradient kleurstelling op de achterzijde. Ook hier ben je met de Pixel 5 niet aan het juiste adres. Google gaat net als voorgaande jaren voor de combinatie tussen software en hardware, de behuizing komt als derde.
De achterzijde is misschien dan onopvallend, ze bevat daarentegen wel twee materialen en dat is weer opvallend. De achterzijde en het frame is namelijk gemaakt van metaal. Erbovenop ligt een laagje plastic dat behoorlijk stroef is. Daardoor is de grip stukken beter dan telefoons met een glazen achterzijde en ook vingerafdrukken zie je bijna niet. Bijkomend voordeel: doordat Google metaal en plastic combineert, kan de telefoon draadloos geladen worden. Bij een telefoon met een metalen behuizing kan dit namelijk niet. Daarnaast voelt de behuizing door de combinatie erg stevig aan. Als extraatje voegde Google er nog een IP68-certificaat voor water- en stofbestendigheid aan toe. Een eigenschap die we veel zien bij telefoons in het hogere segment. De plaats van de vingerafdrukscanner, op de achterzijde, doet overigens weer wat ouderwets aan. De werking ervan is overigens uitstekend. Hij hapert niet en doet altijd dienst.
Ik ben van de overgeschakeld op de Pixel 5 en dat was qua design toch enigszins een teleurstelling. De Mi 10T Lite kost 279 euro en heeft een glazen behuizing. Het materiaal op die telefoon geeft mij meer een premium gevoel, dan de combinatie metaal/plastic van de Pixel 5. Daarbij weegt de Lite met zijn 215 gram een stuk meer dan de Pixel 5 van 151 gram. Het gevoel dat je een telefoon in de hand hebt, is voor mij meer aanwezig bij de goedkopere telefoon. Dit alles is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het viel mij wel meteen op. Ik had dan ook liever gezien dat Google voor een glazen behuizing was gegaan.
Camera’s
De camera’s van de Pixeltelefoons zijn het paradepaardje van Google. Vorig jaar schreef ik nog in de review van de Pixel 4 XL over deze camera’s: “Waar ik zeer tevreden over ben is wederom de camera met zijn vernieuwende softwarematige technieken. Toch hoop ik dat Google met zijn Pixel-camera de concurrentie voorblijft aangezien deze op hardwaregebied grote stappen maken.”
Hoofdcamera
Dat zal voor de Pixel 4, Pixel 4 5G en de Pixel 5 een nog grotere uitdaging worden, want de hoofdsensor is nog altijd de welbekende 12,2 MP-camera (Sony IMX363) met een f/1.7-diafragma en optische beeldstabilisatie. Het is dus een oudere camerasensor, maar Google weet telkens het uiterste uit deze sensor te halen door elk jaar verbeteringen eraan toe te voegen. De 12,2 MP-camera ‘gets the job done’ en ik beschouw de Google Pixel 5 dan nog altijd als een van de beste smartphonecamera’s die er momenteel is.
De welbekende Astro-modus (geïnspireerd door Stephen Hawking) is ook aanwezig op de Pixel 5. Deze modus wordt geactiveerd als de Pixel 5 stilligt, of beter nog, als je deze op een statief hebt bevestigd. Vervolgens dient de camera op de sterrenhemel te zijn gericht gericht. De Astrologie-modus neemt vervolgens een aantal minuten de tijd, inclusief lange sluitertijd, om een foto te maken van de heldere sterrenhemel.
De hoofdcamera in combinatie met de software weet ook weer mooie portretfoto’s af te leveren, en dat zonder een dieptecamera. De Pixel gebruikt hier dus alleen software voor en dat is een knap staaltje techniek. Ik zie wel af en toe wel wat foutjes maar daar is de Pixel 5 geen uitzondering op de regel.
Wat ik wel mis, is de Neural Core-smartphonechip van de Pixel 4. Deze chip handelt de taken op het gebied van machine learning beter af en helpt mee met de beeldverwerking van de camera. De camera op de Pixel 5 is door het ontbreken van deze chip, en vermoedelijk ook de midrange processor, een stukje langzamer dan de Pixel 4. Schiet je bijvoorbeeld een foto met de nachtmodus van de camera, dan zul je een fractie van een seconde langer moeten wachten totdat de beeldverwerking afgerond is. De kans op beweging is zodoende hoger, wat weer resulteert in onscherpe beelden.
Ultragroothoekcamera
De Pixel 5 komt met een 16 MP groothoekcamera in tegenstelling tot de 16 MP telelens van de Pixel 4 XL. Ik kan beter uit de voeten met een groothoekcamera, dus voor mij heeft Google hier een prima keuze gemaakt. Met een beeldhoek van 107 graden is het overigens wel een vrij kleine ultragroothoeklens. De Samsung Galaxy S20 FE heeft bijvoorbeeld een beeldhoek van 123 graden. Je kan met de Pixel dus minder beeld op een foto vastleggen. Inzoomen met de Pixel 5 zorgt wel snel voor veel scherpteverlies. Wil je graag inzoomen op details, dan kun je beter voor de Pixel 4 (XL) of een andere telefoon gaan die wel een telelens heeft.
Google heeft een prima groothoeklens in de Pixel 5 gestopt. De kleuren zien er hetzelfde uit als de primaire lens, en foto’s zien er ook fantastisch uit. Bekijk het album hieronder om een serie foto’s te bekijken die ik gemaakt heb met de groothoeklens, de standaard lens en twee keer zoom.
Selfiecamera
Aan de voorkant zit een 8 MP selfiecamera. Deze levert ook scherpe beelden af, vooral als je de camera wat verder weg houdt.
Camera-app
In versie 8.1 van de camera-app kom ik ook meteen al nieuwe functies tegen zoals verschillende vormen van videostabilisatie. Ook is de indeling verbeterd zodat functies makkelijker terug te vinden zijn. De dual-exposure-knoppen zijn ook weer van de partij. Hiermee kun je de belichting instellen. Verder is er Audiozoom voor video’s. Als je inzoomt op een onderwerp, wordt het geluid versterkt en achtergrondruis verminderd.
De verschillende vormen van videostabilisatie heb ik hieronder opgesomd:
- Standaard – verwijdert kleine bewegingen
- Vergrendeld – voor stabiele opnamen (alsof je een statief gebruikt)
- Actief – verwijdert veel bewegingen (bij actievideo’s)
- Filmisch effect – vertraagt een pan, als je bijvoorbeeld van links naar rechts filmt
Hieronder zie je een video gemaakt met het filmisch effect.
Hopelijk is Google met de Pixel 5 opgewassen tegen de hedendaagse standaard op het gebied van camera’s dat onder andere door Huawei en Samsung steeds verder verbeterd wordt. De Pixel 5 levert foto’s van zeer goede tot uitstekende kwaliteit af maar de concurrentie zoals Huawei en Samsung hebben ook grote stappen gemaakt op cameragebied. Daarnaast hebben concurrerende telefoons vaak met meer lenzen op de achterkant, waardoor ze veelzijdiger zijn. De Pixeltelefoons van volgend jaar staan dus voor een uitdaging. Ze zullen niet alleen kunnen meer leunen op uitstekende beeldverwerking en de twee lenzen.
Prestaties en accu
Google heeft de kostprijs van de Pixel 5 behoorlijk kunnen drukken door te kiezen voor de Qualcomm Snapdragon 765G, en een processor voor telefoons uit het hoge middensegment. We zagen eerder al dat ook onder meer LG en Nokia liever de duurdere, high-end Snapdragon 865 links laten liggen.
Ik heb nu meerdere telefoons met deze Snapdragon-chipset getest en de prestaties in het dagelijks leven stelden me vrijwel nooit teleur. Dat doet de Pixel 5 ook niet. Dit toestel levert, in combinatie met de software, prima prestaties af. Zowel in het dagelijks gebruik als het spelen van de grafisch wat zwaardere games. De 8 GB aan werkgeheugen dragen hun steentje ook bij aan de prestaties. Op het opslaggeheugen heeft Google geen stap vooruit gezet. De Pixel 5 heeft nog het minder snelle LPDDR4 -werkgeheugen en UFS 2.1-opslag. Dat is overigens geen uitzondering in deze prijsklasse.
De Qualcomm Snapdragon 765G ondersteunt tevens 5G, alleen kan ik er helaas niet van profiteren. Providers zullen de telefoon eerst moeten whitelisten, net als bij deze telefoons het geval is/was.
Omgekeerd laden en draadloos laden
De Pixel 5 komt tevens met een grotere accu dan die van de Pixel 4 XL. Het gaat om een 4080 mAh-exemplaar die nog altijd een 18 watt snellader krijgt. Hier zien we dus geen upgrade, maar Google introduceert wel ‘reverse wireless charging’. Je kan hiermee andere telefoons en accessoires opladen met je Pixel 5. Dat werkt overigens automatisch zodra je de Pixel zelf bedraad oplaadt met de usb-c-oplader.
Zoals ik eerder aangaf, kan de Pixel 5 ook draadloos opgeladen worden omdat de metalen achterzijde gedeeltelijk van plastic is voorzien. Deze plastic laag over de behuizing biedt namelijk de mogelijkheid om een uitsparing te maken in de aluminium behuizing. Via deze uitsparing kan de Google Pixel 5 draadloos geladen worden.
En dan de accuduur zelf en eindelijk is deze fatsoenlijk te noemen. De Pixel 4 XL laat je namelijk aan het eind van de dag vaak in de steek, vaker wel dan niet. Met de Pixel 5 hou ik voldoende over (20% tot 40%, afhankelijk van het gebruik). Je kan dus anderhalve dag halen op één lading en dat is eindelijk een forse verbetering ten opzichte van alle andere Pixels. Maximaal met 18 watt kunnen laden vind ik wel jammer. Het is nog altijd snelladen maar veel smartphones laden tegenwoordig een stuk sneller op. De Pixel 5 is volledig opgeladen in ongeveer anderhalf uur. Dat is niet slecht, maar ook niet erg snel.
Software
De Pixel 5 draait niet alleen op het nieuwe Android 11 maar geniet ook van de zogenaamde ‘Pixel Feature Drops’. Dat zijn functies die Google specifiek voor de Pixels uitbrengt en mogelijk later ook naar andere Androidtelefoons. Voor de Pixel 5 heeft Google ook een aantal unieke ‘drops’ zoals verbeteringen voor Google Duo en Stadia. Daarnaast is er de ‘Extreme batterijbesparing’ die de accuduur op kritieke momenten tot zo’n 40 uur kan verlengen.
Uiteraard kom je in Android 11 ook meteen nieuwe dingen tegen zoals de chatbubbels voor berichten-apps, eindelijk een ingebouwde schermopname-tool, het ontzettend handige powermenu, de dynamische app-suggesties en het eenmalig toestemming geven aan apps voor bepaalde functies zoals je locatie en nog veel meer.
Smarthome-apparaten bedienen via de powerknop
In de toekomst kan je dus ook met deze telefoon rekenen op de nieuwste snufjes op softwaregebied, en dat is ook meteen het mooie van een Pixeltelefoon. Je zit altijd op de eerste rang, niet alleen voor (beveiligings)updates maar ook voor nieuwe apps en mogelijkheden. De Pixel 5 krijgt tot en met oktober 2023 nieuwe Androidversies, dus over drie jaar kun je met deze telefoon aan de slag met Android 14. Al biedt Samsung tegenwoordig ook drie jaar update-ondersteuning voor een aantal van zijn telefoons.
Standaard Android is iets waar ik als Android-fan altijd al tijden met heel veel plezier gebruik van maak. Ik gebruik ook het liefst deze software en dan het liefst op een Pixeltelefoon. Ik moet wel zeggen dat de grote vernieuwingsslag die Android in den beginne moest maken, nu wel zo’n beetje afgerond is. Het is al een hele lange tijd geleden dat ik een Androidtelefoon nog rootte en flashte met een custom rom om de gebruikerservaring naar en hoger niveau te tillen. Dat is voor mij geen noodzaak meer. Android maar ook de softwareschillen van andere (ook Chinese) fabrikanten zijn immers zo goed, dat je niet meer naar alternatieven hoeft uit te wijken. Een launchers is misschien nog een noodzaak in sommige gevallen.
Over de softwareschillen van andere fabrikanten gesproken, die streven in functionaliteit standaard Android soms wel eens bij. Zo is de ingebouwde schermrecorder in Android 11 al tijden een standaard functie in vele andere softwareschillen. Android lijkt zich dus op de basis te gaan richten, met daarom heen de prima mogelijkheden van de software van andere fabrikanten. Zo zie je in Android 11 kleine en grote optimalisaties van bepaalde functies. De software beweegt daarnaast ook goed mee met de huidige ontwikkelingen op het gebied van privacy en beveiliging en daar werkt Google aan grote verbeteringen.
Conclusie
De Pixel 5 slaat voor Google een nieuwe weg in. Je kan de telefoon zien als vreemde eend in de bijt maar tegelijkertijd ook als verrassende high-end middenklasser. De telefoon heeft eigenschappen van high-end telefoons overgenomen, maar ook van midrange toestellen. Hij is dus moeilijk te classificeren maar omdat hij in een hokje moet, wordt het de hogere middenklasse, mede door de minder krachtige chipset.
De Pixel 5 heeft wederom een dijk van een camera met superieure beeldverwerking. De ultragroothoeklens is voor mij een prettige toevoeging, al gaat deze ten koste van de telelens. Wel hoop ik dat Google volgend jaar zijn voorsprong op dit gebied kan vergroten ten opzichte van de concurrentie. De veelzijdigheid in camera’s ontbreekt namelijk, en de concurrentie maakt grote stappen op dat gebied. De Pixel 5 is verder een erg compacte telefoon vanwege zijn 6 inch scherm, maar voor velen zal dat te klein zijn in een markt met juist steeds groter wordende telefoons. Daarnaast ontbreekt wat mij betreft het premium gevoel in vergelijking tot andere telefoons, en dat vind ik toch wel jammer. Google verkiest al jaren software boven hardware, maar het oog wil ook wat.
De Pixel 5 heeft verder een prima scherm, vingerafdrukscanner en de chipset laat mij niet zitten met haperingen. De accuduur is daarnaast met sprongen vooruit gegaan en draadloos en omgekeerd laden zijn leuke extra’s. De software voelt aan als ’thuiskomen’, ik kan weer aan de slag met de nieuwste apps en functies van Android 11 en natuurlijk de soepele ervaring die Android biedt. Daarnaast ben je verzekerd van drie jaar updates en de Pixel Exclusives.
De Pixel 5 is wat mij betreft nog altijd een vreemde eend in het middensegment, omdat de prijskwaliteit-verhouding niet helemaal juist aanvoelt. Wel is de plek van de Pixel 5 hier gerechtvaardigd want er is een groep mensen die in de basis een sterke Pixeltelefoon willen hebben voor minder dan een high-end Pixel. Al zal dit exemplaar bestemd zijn voor een hele kleine doelgroep gezien de telefoon 613 euro kost. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg slecht leverbaar in Nederland omdat ze hier officieel niet aangekondigd zijn. Met de heftige concurrentie in het middensegment zal de Pixel 5 het zwaar krijgen. Maar of Google daar mee zit, betwijfel ik. Ik hoop wel dat ze volgend jaar weer met een high-end Pixeltelefoon komen. Een Pixeltelefoon met verbeterde camera-hardware en een aantrekkelijker design, een Pixeltelefoon die zijn voorsprong in de smartphonemarkt met grotere stappen verder weet te vergroten.
Kortom, de Pixel 5 is niet erg spannend maar wel heel goed. Toch ga ik voor nu weer terug naar de Google Pixel 4 XL als daily driver.
Positieve punten
+ Prima prestaties en software
+ Vloeiende beelden op het 90 Hz-scherm
+ Standaard Android-ervaring en regelmatige updates
+ Draadloos en omgekeerd laden
+ Verbeterde accuduur
Negatieve punten
– Prijskwaliteit-verhouding is matig
– Geen 5G-ondersteuning in Nederland
– 18 watt snellader
– Niet officieel verkrijgbaar in de Benelux
Meer weten?
Ben je nieuwsgierig geworden? Dan kun je hier op Androidworld nog veel meer te weten komen over de Pixel 5. Check bijvoorbeeld onderstaande artikelen:
- Alles over de Google Pixel 5
- Google Pixel 5 en Pixel 4a 5G: alle verschillen op een rij
- Google Pixel 5 kopen
Google Pixel 4 XL en Google Pixel 5
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ik heb de Pixel 5 nu bijna 2 maanden in gebruik en ik kan niet anders zeggen dan dat ik uiterst tevreden ben. Ik koop zo’n 2 keer per jaar een nieuwe telefoon en na de aanvankelijke blijdschap is het al snel “gewoontjes”. Dat heb ik nu niet. De processor presteert meer dan voldoende, het scherm is echt uitstekend en het formaat is zooo veel lekkerder dan zo’n groot bakbeest. Hij glijdt soepeltjes in elke (broek)zak en is heerlijk licht. Android 11 is nog weer een slag gebruiksvriendelijker en over de camera hoef ik natuurlijk helemaal niet uit te weiden.
Ik heb 613 Euro betaald en ik ben er meer tevreden mee dan mijn 2 laatste telefoons die respectievelijk 899 en 999 hebben gekost.
Vraagje welk met zou je nemen. Pixel 5 of een Xiaomi mi 10??
Of is de iPhone 12 toch een betere keus?