Android 11: alle handige, kleine features die je echt niet wil missen

Android 11: alle handige, kleine features die je echt niet wil missen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Android 11

De kogel is door de kerk en Andorid 11 is nu eindelijk aan de wereld getoond. We gaven je al een overzicht van de 11 belangrijke functies die met de nieuwe Android-versie komen, maar er zijn ook al verschillende telefoons waarop je de laatste Android-versie kan uitproberen. In dit artikel focussen we op al die kleinere nieuwigheden in Android 11. Vaak gaat het om features die meer onder de motorkap zijn verborgen, maar daarom zeker niet minder belangrijk zijn. Ontdek hieronder een overzicht.

Nieuwe, handige functies om te ontdekken

1. Voice Acces begrijpt schermcontext

Voor gebruikers die moeite hebben om hun scherm met het touchscreen te bedienen, is er Voice Access waarmee je je telefoon hands-free kan bedienen met je stemgeluid. Voorheen toonde Google cijfers bij de verschillende knoppen op het scherm, zodat je kon uitspreken welke knop je wil gebruiken, maar Google komt nu met belangrijke verbeteringen. Voice Access begrijpt nu veel beter wat er zich op het scherm afspeelt en het begrijpt de naam van knoppen, acties die je wil uitvoeren of de naam van apps op je telefoon. Dat maakt de bediening voor gebruikers een stuk vlotter dan voorheen.

2. Dichtbij delen

We schreven al uitgebreid over de werking van nearby sharing of 'dichtbij delen', maar nu met Android 11 is het mogelijk om Googles nieuwe deelfunctie te gebruiken. Je kan met dichtbij delen snel bestanden, video's mappen en meer delen met telefoons, Chromebooks, en pc's via de Chrome-browser. De functie zal ook beschikbaar worden voor apparaat die minstens met Android 6.0 Marshmallow werken of een recentere versie

3. Gevoeligheid van gestures

Android 10 kwam met een nieuwe gesture-navigatie die verplicht was voor ontwikkelaars om te implementeren. Google bouwt nu verder op zijn nieuwe gestures en laat je de gevoeligheid van de gebaren voortaan instellen. Dat werkt voor de terug-gesture aan zowel de linkse als rechtse zijkant van het scherm.

4. Bekijk de geschiedenis van meldingen

Google komt met een meldingenlogboek waarin je alle meldingen opnieuw kan bekijken die je eerder hebt ontvangen. Als je per ongeluk een melding te snel hebt weggeveegd kan je die dus weer tevoorschijn halen. Om het meldingenlogboek te vinden kan je ook een snelkoppeling plaatsen op je startscherm. Je leest er hier alles over.

Beelden van de meldingen

5. Picture-in-picture

Je kent vast wel de picture-in-picture-weergave (PiP) van apps. Dat is een kleinere weergave van een apps die op je scherm actief blijft terwijl je andere taken op je telefoon uitvoert. Die functie is bijvoorbeeld actief voor navigatie in Google Maps, maar ook voor bepaalde videospelers die een verkleinde weergave tonen in PiP. Google maakt het nu mogelijk om de venstergrootte van de PiP-weergave aan te passen in Android 11 zodat het precies de grootte heeft die voor jou het beste werkt.

6. Donkere modus

Een heleboel apps - waaronder die van Google - werken met de systeembrede donkere modus van Android 10. Als die geactiveerd is gaan niet enkel de lichten uit in de instellingen en menu's op je telefoon maar ook in alle apps die een donker thema ondersteunen. Toch zijn er veel gebruikers die zowel een licht als een donker thema gebruiken, afhankelijk van de tijd. Google laat je nu een tijdschema instellen waarmee je wisselt tussen een licht en donker thema.

Beveiliging en privacy

7. Biometrische beveiliging

Google zal strenger omgaan met biometrische authenticatie zoals gezichtsherkenning en vingerafdrukscanners. De nieuwe Biometric Prompt API's delen beveiliging in in drie categorieën: sterk, zwak en toestelreferenties. De nieuwe zet is mogelijk een reactie van Google op de bezorgdheden rond de veiligheid van gezichtsherkenning bij sommige apparaten. Apps kunnen nu een onderscheid maken in sterke en zwakke authenticatie en beveiliging. Zo kunnen ze bepaalde biometrische vergrendeling enkel beschikbaar stellen voor apparaten met een sterke gezichtsherkenning.

Beeld van de gezichtsherkenning

8. Digitale identiteitskaart

Verder gaat Android 11 ook werken als een drager van identiteitsinformatie. Je zal je telefoon bijvoorbeeld kunnen gebruiken als een digitaal rijbewijs zoals 'ISO 18013-5'. Google werkt samen met overheden en andere partners om de eerste toepassingen te bouwen voor de nieuwe Identity Credential API.

9. Locatie in de achtergrond

Google past strengere regels toe voor apps die op de achtergrond werken en toegang willen tot je locatie. Naast locatie op de coorgrond is er nu ook een toestemming tot locatie op de achtergrond. Apps moeten die eerste toestemming krijgen alvorens ze aan gebruikers ook locatie op de achtergrond kunnen vragen. Ontwikkelaars hebben tot 2021 de tijd om hun bestaande apps te updaten.

Ook de eenmalige toestemming is een nieuwe Android 11-functie

10.  Naadloze updates

Sinds Android 7.1 Nougat brengt Google ondersteuning voor naadloze updates, dat wil zeggen updates die automatisch op de achtergrond worden gedownload zonder interactie van de gebruiker. Fabrikanten moeten nu met Android 11 verplicht aan de slag met naadloze updates op hun telefoons.

Sterke achtergrondfuncties

11. 5G-optimalisatie

Dit jaar krijgen we de eerst telefoons te zien die standaard met 5G verschijnen en daarom stoomt Google Android helemaal klaar voor het razendsnelle internet. Google heeft de bestaande Application Programming Interfaces (API's) die ontwikkelaars nu geoptimaliseerd voor 5G. Op die manier kunnen apps beter de snelheid van je verbinding meten en vervolgens aanpassen op 5G internet.

Google Pixel

12. Vlottere camera-ervaring

Trillingen en geluiden die je video-opnames verstoren, kunnen nu door apps automatisch gefilterd worden zodra de app ze detecteert.

13. Resume on reboot

Alsof de naadloze updates nog niet comfortabel genoeg waren, gaat Google de ervaring rond software-updates nog verder verbeteren. Nadat een app al netjes in de achtergrond is gedownload, kan je telefoon gewoon verder gaan waar hij is gebleven nadat je telefoon is herstart. Ontdek er hier alles over.

14. Call screening

Google maakt al langer werk van call screening voor zijn Pixel-telefoons zodat spamtelefoontjes vermeden kunnen worden met hulp van de Google Assistent. Google maakt al gebruik van standaard protocollen die dergelijke oproepen detecteren voor je een telefoontje accepteert. Nu gaat Google nog een stap verder, want call screening-diensten kunnen nu een reden rapporteren waarom een oproep als spam wordt bestempeld. Verder kunnen de diensten nagaan of een telefoonnummer al dan niet tot je contacten behoort.

Pixel 3 call screen

Ondersteuning voor nieuwe hardware

15. Meer schermtypes

We zien een brede waaier aan verschillende soorten en vormen van schermen op telefoons en Google komt nu met API's die betere ondersteuning bieden voor de scherminkeping in de bovenhoek. Daarnaast zijn er speciale API's voor telefoons met een watervalscherm zoals de Motorola Edge. Ontwikkelaars kunnen die schermrand nu optimaal gebruiken in hun apps.

16. Ondersteuning voor foldables

Een nieuwe API voor appontwikkelaars kan bij vouwbare smartphones detecteren in welke mate een telefoon is dichtgevouwen. op basis daarvan kan een app zijn ervaring aanpassen. De fucntie werkt enkel als de vouwbare telefoon in kwestie de benodigde sensors heeft aan het scharnier.

Foto van de Samsung Galaxy Z Fold 2

17. Variabele verversingssnelheid

Android 11 is aangepast op schermen met een variabele verversingssnelheid, want app-ontwikkelaars kunnen voor hun apps nu een voorkeur instellen voor de refreshrate. Op die manier zorgt Google ervoor dat apps goed werken met hogere refreshrates op toestellen die de functionaliteit ondersteunen.

Wat is jouw favoriet?

Vergeet ook zeker niet om ons overzicht te lezen van de 11 belangrijkste functies voor Android 11. Wat is jouw favoriete feature in deze lijst van kleine maar erg nuttige nieuwigheden in Android 11? Ben je blij met de app-ondersteuning voor telefoons een hogere verversingssnelheid, wil je graag de gevoeligheid van gestures aanpassen of ben je vooral benieuwd naar toepassingen rond de digitale identiteitskaart? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk