Google Pixel 5 en Pixel 4a 5G: alle verschillen op een rij

Google Pixel 5 en Pixel 4a 5G: alle verschillen op een rij

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google Pixel 5 en Pixel 4a 5G

Tijdens het 'Launch Night In'-evenement van Google heeft het bedrijf zijn Pixel 5 en de 4a 5G aan het grote publiek getoond, nadat beide toestellen al maandenlang het onderwerp waren van geruchten. De Pixel 4a 5G is in feite een Pixel 4a op steroïden, want hij komt met een groter scherm en betere prestaties dan zijn kleine broertje. Maar waar vinden we dan juist de verschillen met Googles vlaggenschip, de Pixel 5? We geven een overzicht.

Scherm

undefined

undefined

Het is interessant dat Google dit jaar geen XL-versie heeft uitgebracht van zijn Pixel 5, zoals we al gewend zijn sinds de eerste generatie van Pixel-toestellen. De Pixel 5 zit met zijn 6,0 inch schermgrootte daarmee net tussen de Pixel 4 XL en de Pixel 4. Vorig jaar werkte Google ook met zo'n XL-versies voor de Pixel 3a-reeks, maar je zou kunnen stellen dat de 4a 5G in feite nog steeds dient als de grotere variant in Googles midrange-segment. De Pixel 4a had een schermgrootte van 5,81 inch, ten opzichte van 6,2 inch voor de 4a 5G.

Dat maakt dus opmerkelijk genoeg dat de goedkopere 5G-telefoon ook een groter scherm heeft dan de Pixel 5. Al kan je zelfs het scherm van de 4a 5G nog maar nauwelijks groot noemen naar hedendaagse normen in de smartphone-industrie.

Beide hebben de toestellen eenzelfde resolutie en het gaat ook bij een OLED-scherm voor zowel de Pixel 5 als de 4a 5G. Het belangrijkste verschil zit hem in de 90 Hz verversingssnelheid voor mooiere animaties die de goedkopere telefoon moet missen. De Pixel 5 kan daarnaast rijkere HDR10+-kleurcontrasten tonen vij videocontent die ervoor is geoptimaliseerd. Als laatste is er nog de oudere versie van het krasbestendige Gorning Gorilla Glass voor De Pixel 4a 5G. De Pixel 5 komt met Gorilla Glass 6, ten opzichte van Gorilla Glass 3 voor zijn voordeligere broertje. Al mag je dat laatste verschil ook zeker niet overschatten.

Behuizing en grootte

undefined

undefined

De grootte, het gewicht en de afwerking van deze smartphones zijn misschien we de belangrijkste verschilpunten tussen de nieuwe Google-telefoons. De Google Pixel 4a 5G is de grootste, dikste en zwaarste telefoon van het duo. Google wilde ook duidelijk de prijs van de 4a 5G drukken door de kiezen voor een behuizing die geheel van plastic is gemaakt.

Aan de overkant heb je dan de Pixel 5 die is gemaakt van aluminium, en dat terwijl het apparaat nog steeds draadloos opladen ondersteunt. Sommigen van jullie zullen zich afvragen: "Hoe is dat mogelijk?" Kort samengevat: de telefoon is gemaakt van aluminium met een dunne, maar stevige plasticlaag als topping. Daarnaast maakte Google een uitsnijding in het aluminium op de plaats waar het contactpunt voor draadloos opladen zit. Dat is een slimme oplossing van Google, want de keuze voor aluminium maakt dat de telefoon niet zal barsten bij een ongelukkige ontmoeting met het aardoppervlak. Je kan dus stellen dat de Pixel 5 robuust is en een meer premium afwerking kreeg.

Camera's

Hier kunnen we heel kort over zijn, want de Pixel 4a 5G kreeg een camera-upgrade ten opzichte van de gewone 4a. Een upgrade in die mate zelfs dat hij nu dezelfde hoofd-, selfie- en groothoekcamera gebruikt als de Pixel 5. Google bespaarde ook niet op het vlak van optische beeldstabilisatie, en de telefoons kunnen beide genieten van het pakket aan exclusieve camerafuncties waar alle Pixels van profiteren. In dit artikel lees je meer over de nieuwe Portrait Light, de nachtfunctie voor portretfoto's en de Cinematic Pan.

Prestaties en opslag

De Pixel 5 en de Pixel 4a 5G hebben in wezen dezelfde motor: Qualcomms Snapdragon 765G die goed is voor theoretische downloadsnelheid tot 3,7 Gbps. Hij kan alleen niet het nog snellere mmWave 5G-internet ondersteunen, maar daarover zal in de eerste jaren nog geen sprake zijn in Nederland.

Verder hebben de telefoons met 128 GB evenveel opslag, en je kan die ook niet uitbreiden via microSD. Het enige verschil als het om prestaties aankomt, zit hem in de 6GB RAM van de Pixel 4a 5G, ten opzichte van 8 GB voor de Pixel 5. Al is 6 GB nog steeds ruim voldoende om Android vlot te laten werken zonder dat te veel app-processen op de achtergrond worden afgebroken.

undefined

undefined

Accu

Dit is opmerkelijk verschil, omdat het niet zomaar te verklaren is. Zoals eerder gezegd, is de Pixel 4a 5G een stuk groter, zwaarder en dikker dan de Pixel 5. Dan lijkt het ook logisch dat hij over een iets kleinere accu zal beschikken, maar niets is minder waar. Googles vlaggenschip komt met een 4080 mAh accu, vergeleken met de 3885 mAh batterij van de Pixel 4a 5G.

Of het verschil in de praktijk sterk merkbaar zal zijn, is nog maar de vraag. Hoewel de Pixel 4a 5G een iets groter scherm heeft dat dus meer zou moeten verbruiken, heeft het OLED-paneel een 60 Hz-verversingssnelheid en geen 90 Hz. Een review zou moeten uitwijzen hoe de twee accu's het ervan afbrengen. Beide telefoons komen met een 18 watt snellader, en dat is ietwat teleurstellend gezien de prijs van de toestellen. In de eerste plaats voor de Pixel 5.

Conclusie

De Pixel 5 en de Pixel 4a 5G zijn twee telefoons die heel wat met elkaar gemeen hebben. De behuizing, grootte en het scherm zijn de belangrijkste verschilpunten, maar ondanks die andere vormgeving hebben ze veel meer gemeen dan je zou denken. De 4a 5G heeft in feite meer gelijkenissen met de Pixel 5 dan met de 4a.

Hou je dus van een meer premium afwerking en een mooier scherm, dan zit je bij de Pixel 5 aan het juiste adres. Vind je juist de schermgrootte belangrijker en wil je een goede camera voor een toegankelijke prijs, dan is de Pixel 4a 5G de betere keuze. Ook op softwaregebied zullen de telefoons erg gelijkaardig zijn, want beide komen ze met Android 11 uit de doos en ze kunnen rekenen op drie jaar beveiligings- en versie-updates. Daarnaast zullen ze ook beide kunnen genieten van de exclusieve Pixel-functies.

Of de extra's waar de Pixel 5 mee uitpakt voldoende zijn om de meerprijs van 129 euro ten opzichte van de 5a te rechtvaardigen, dat is een persoonlijke keuze. Al zal toch vooral een uitgebreide test moeten uitwijzen welke van deze twee toestellen het interessantste is in de huidige Google line-up.

Je leest hier alles over hoe je de telefoons kan pre-orderen vanuit Nederland. Wat denk jij van de nieuwe Pixel? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk