OnePlus heeft zijn allereerste slimme horloge uitgebracht met de naam ‘Watch’. Het horloge draait op OnePlus’ eigen software, heeft een ronde en waterdichte behuizing, een degelijke accuduur en een lage prijs. Is dit dan het ideale horloge voor sporters en iedereen die slimme functies wil op zijn horloge? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.
OnePlus Watch
In januari wilde OnePlus een plaatsje om je pols veroveren met de OnePlus Band, een voordelige fitnesstracker die verbindt met de nieuwe OnePlus Health-app. Alleen was de Band enkel in India verkrijgbaar, en dus bleven OnePlus-fans bij in Nederland en Belgiƫ hun honger zitten.
Maar niet voor lang. De OnePlus Watch is de langverwachte en eerste smartwatch van het merk en hij is vorige maand voorgesteld samen met de nieuwe OnePlus 9-reeks. Het horloge wil een totaalpakket aan functies voor een smartwatch bieden, en dat voor een relatief toegankelijke prijs van 159 euro. Gaat OnePlus hiermee een grote groep van techliefhebbers en sporters bereiken?
Specificaties
Glas | Geen krasbestendig glas |
Randen | Roestvrijstalen ring en twee knoppen |
Behuizing | Plastic behuizing |
Band | Fluorelastomeer |
Grootte behuizing | 46,4 x 46,4 x 10,9 mm |
Kleurenscherm | Ja |
Schermresolutie | 454 x 454 pixels |
Type scherm | AMOLED |
Gewicht | 45 gram |
Accuduur | Tot 14 dagen voor gemiddeld gebruik5 dagen in combinatie met SPO2-meting25 uur aan een stuk met gps actief |
Braaf en sportief design
Als eerste valt op dat de OnePlus Watch een stevige behuizing heeft van 46 mm. Zo’n grote horlogekast is niet voor iedereen en vooral vrouwen die een wat slankere pols hebben, zullen eerder naar alternatieven willen kijken. Toch doet OnePlus met het design van de Watch kennelijk zijn best om toch een brede doelgroep aan te spreken. Het horloge ziet er niet bepaald stoer uit, en het design straalt niet af alsof het enkel voor mannen is bedoeld.

Of dat ook een goede zet is, is maar de vraag. Het lijkt vooral alsof OnePlus niemand echt voor het hoofd durft te stoten met het ontwerp. Het is eerder braaf en OnePlus gaat voor een sportieve look. De gewone editie komt zonder een lederen of metalen bandje. Wil je toch graag leer? Gelukkig kan je dan zelf een bandje van 22 mm eraan bevestigen. Verder is er ook geen kroon aan de behuizing, maar wel twee knoppen en daar kan je uiteraard niets aan veranderen. Met de bovenste knop activeer je het scherm en de apps, en de onderste kan je zelf koppelen aan je favoriete functie van de OnePlus Watch.
Wat de materiaalkeuzes betreft, zien we dat de ring volledig in roestvrij staal is gemaakt en dat de achterzijde van plastic is. Dat is prima gezien de prijsklasse van dit horloge. Ik heb wel een minder premium gevoel bij de OnePlus Watch vergeleken met bijvoorbeeld de Huawei Watch GT2, die inmiddels goedkoper te vinden is vergeleken met de gloednieuwe OnePlus Watch. De OnePlus Watch is ook IP68-waterbestendig, en dat wil zeggen dat je hem een halfuur lang onderwater kan houden.

Minder goed is ook dat de OnePlus Watch een gewoon glazen scherm heeft zonder krasbescherming zoals Corning Gorilla Glass. Het gaat ook niet op het hoogwaardige saffierglas, al is dat natuurlijk een logische keuze gezien de prijs van de Watch. Na de 1,5 week tijd waarin ik het horloge heb getest, zag ik nog geen krasjes.
Ik begrijp dat ik best kritisch klink als het om het design van de Watch gaat, maar voor de prijs die je betaalt is het best goed. Zeker als je hem combineert met een eigen lederen bandje, dan kan hij eigenlijk voor elke gelegenheid dienen. Het is jammer dat OnePlus zelf niet meer keuzemogelijkheden biedt als het om de bandjes van de Watch gaat, want nu kan je alleen een lederen bandje krijgen met de tijdelijk beschikbare Cobalt-editie.
Topscherm met pretverpester
Ik had van OnePlus niets minder dan een topscherm verwacht, en dat hebben we ook gekregen. Het 1,39 inch AMOLED-paneel van dit horloge is niet alleen erg groot, maar het heeft ook een erg prettige resolutie en ontzettend mooie kleuren. Daarnaast werkt de automatische helderheid meestal goed, maar je kan ook makkelijk de helderheid aanpassen in de snelle instellingen van het horloge. De maximale helderheid was ook altijd aangenaam als ik het horloge buiten gebruikte.

Wat alleen voor gebruikers een doorn in het oog kan zijn, is het feit dat dit horloge zonder een always-on-scherm komt. En dat ondanks het feit dat OnePlus pronkt met een sterke accuduur van 14 dagen. Het merk laat alvast de deur op een stevige kier staan wat deze functie betreft, en we verwachten dan ook dat het na een software-update, ergens in de komende maanden, gewoon mogelijk moet zijn.
Tot die tijd zit er niet anders op dan de aandacht van je horloge wekken door je pols richting je gezicht te brengen. Gelukkig werkt het herkennen van die beweging ook heel goed. Het is niet alleen accuraat, maar het scherm verschijnt ook snel.
Trainingssessies
De OnePlus Watch heeft heel wat in huis om je bij te kunnen staan tijdens het sporten. Er is ingebouwde gps, een hartslagsensor, SPO2-bloedzuurstofmeting en een accelerometer. Daarnaast kan hij meer dan 110 activiteiten herkennen en tracken. Daarbij hoort ook zwemmen en ondersteuning voor de SWOLF-score.

Al werkte dat automatisch herkennen niet altijd hoe ik dat zou willen. Wanneer ik lange tijd aan een stuk wandelde, legde hij wel de stappen vast, maar het werd niet als activiteit geregistreerd. Ik kon dus achteraf geen uitgebreide gegevens raadplegen, zoals de snelheid, mijn hartslag tijdens de sessie, of de route die ik heb afgelegd. Om een langere wandeling vast te leggen kan je beter handmatig voor vertrek een training starten om die gegevens achteraf te kunnen bekijken.
Zodra je dat doet werkt het vastleggen van je activiteit meestal wel goed. Op het scherm van je horloge zie je je snelheid, hartslag, de afgelegde afstand en de verbrande calorieƫn. Wanneer je de sessie stopt, dan zie je een overzicht in de app. De Watch kan de training ook automatisch pauzeren wanneer je stilstaat, maar dat systeem was helaas een minder groot succes. Ik merkte in de praktijk dat mijn horloge hierdoor een stuk van de activiteit oversloeg ook al was ik ondertussen al lang weer vertrokken. Handmatig de training pauzeren en weer starten, is dus de veiligere keuze.

Verwarrende sportdata in OnePlus Health
Na je sessie neem je uiteraard een kijkje naar wat je ervan gebakken hebt, en dat doe je in de OnePlus Health-app. In het trainingentabblad zie je meteen op kaart je afgelegde route en je vindt er ook meer uitgebreide gegevens dan op je horloge, zoals informatie over je cadans en verschillen in tempo per afgelegde kilometer. Je kan in OnePlus Health daarnaast ook een verbinding maken met Google Fit, zodat je activiteiten ook daar terug te vinden zijn. Zo kan je verbrande calorieƫn ook gebruiken in combinatie met andere gezondheids-apps dit met Fit werken.

Er zijn me wel een paar dingen opgevallen aan de interface van OnePlus Health. Allereerst dat het kaal aanvoelt en weinig overzichtelijk. Relevante gegevens zoals info over je activiteit en je hartslag staan verspreid in de app. Er zijn ook onduidelijke menu’s, zoals de tabbladen ‘Bezig’ en ‘Lopen’ als je in het ‘Fitness’-menu zit. En verder helpen ook de minder goede Nederlandse vertalingen niet. Die zijn zowel te vinden in de software van het horloge als de smartphone-app. ‘Druk’ staat bijvoorbeeld voor stressmonitoring op het horloge. Om helemaal druk van te worden.
Het ‘Gezondheid’-tabblad brengt zowel je sportgegevens al je slaapanalyse, stressmonitoring en hartslag samen. Helemaal bovenaan zie je een cirkeldiagram waar OnePlus je dagelijkse doelen monitort: het aantal stappen, de dagelijkse trainingstijd, de verbrande calorieĆ«n en het aantal activiteitsessies.

Helaas zorgt ook deze weergave voor veel verwarring. Ik heb op het moment van schrijven bijvoorbeeld de hele dag aan de computer gewerkt, maar ik heb al wel vijf trainingssessies erop zitten volgens OnePlus Health en tegelijk nul trainingsminuten. Dat is best bijzonder. OnePlus lijkt ook voor mij beslist te hebben dat ik dagelijks 12 trainingssessies moet doen. Over calorieƫndoelen en het aantal stappen werden vooraf enkele vage vragen gesteld zonder veel advies, maar niets over het aantal sessies. Doorwinterde sporters zitten wel op wat anders te wachten.
Stress en slaap meten
Naast het meten van sportactiviteiten kan de OnePlus Watch ook je slaap analyseren en stress monitoren. Elke dag krijg je een rapport voorgeschoteld met daarin je slaapgegevens, en je ziet dat dat OnePlus Health-app ook op verschillende aspecten je slaap beoordeelt. De app kijkt onder meer naar het aantal uren diepe slaap, hoe vaak en hoe lang je wakker bent, hoe laat je naar bed gaat en hoe laat je weer wakker wordt. Helemaal bovenaan de app krijg je een overzicht van je slaap samen met een beoordeling en een woordje uitleg.

Ik was over het algemeen heel tevreden van de slaapanalyse op de Watch, want alles was erg duidelijk omschreven en goed weergegeven. Het is alleen minder makkelijk om de uitgebreide slaaprapporten uit het verleden op te vragen. Je kan wel een week- maand- en jaaroverzicht bekijken, maar voor de uitgebreide beoordelingen moet je dag per dag naar rechts vegen. Da’s verre van handig.
Stressmonitoring werkt over het algemeen ook goed. Je ziet je stressniveau door de dag heen en als je een woordje uitleg wil over de verschillende niveaus druk je op de ‘i’-knop. Stress meten gebeurt op basis van je hartslag, en je kan ervoor kiezen om het de hele tijd te meten of enkel wanneer je het handmatig controleert.

Ik activeerde de permanente monitoring, want dan kan je meldingen krijgen bij hoge stress, zodat je weet wanneer het tijd is om even uit te blazen. Alleen merkte ik regelmatig onderbrekingen voor mijn stressmeting waarvoor ik geen verklaring heb. Hopelijk komt OnePlus snel met een oplossing voor deze fout.
Smart-functies en bediening
Als je een smartwatch koopt, verwacht je meer dan alleen sportfuncties, want je slim horloge moet werken als een verlengde van je telefoon. OnePlus heeft heel bewust ervoor gekozen om een eigen besturingssysteem te gebruiken voor zijn slimme horloge, net zoals Huawei en Samsung dat doen.
Die beslissing heeft zijn voordelen, maar het belangrijkste nadeel is, dat je heel wat WearOS-apps uit de Google Play Store misloopt. Even het weer bekijken in AccuWeather? Dat zal niet gaan, gebruik maar de Weer-app van OnePlus. En zo ben je dus aangewezen op alle first-party-apps van OnePlus. Je kan onder meer je trainingsgegevens bekijken, je slaapanalyse doornemen, je bloedzuurstof meten, ademhalingsoefening doen, een timer beginnen of het kompas erbij nemen. Dat zijn vrij basic functies, net zoals je ziet op andere horloges zonder WearOS. Al hoeft dat daarom geen probleem te zijn. Zolang je het vooraf maar weet.

Wat dan weer wel teleurstellend is, zijn de tegels van dit horloge. Tegels zijn eigenlijk als widgets, maar dan voor je smartwatch. Het zijn vereenvoudigde versies van de gewone smartwatch-app en je scrolt er makkelijk doorheen door op het scherm naar links te vergen. De functionaliteit van deze tegels zijn echt te beperkt. De Slaap-tegel laat bijvoorbeeld enkel zien hoe lang je hebt geslapen, maar meer niet. Er is ook geen snelle manier om even naar de Slaap-app te gaan op je horloge voor uitgebreidere data.
Wat de OnePlus Watch wel kan is telefoontjes beantwoorden. Het horloge is namelijk uitgerust met een microfoon en speaker, en bellen met het de Watch is ook echt prettig. De geluidskwaliteit is via de microfoon op je horloge minder goed dan wanneer je met je telefoon belt, maar alles is wel goed verstaanbaar. Ik word alleen minder gelukkig van de telefoonmeldingen die ik op mijn horloge ontvang. Niet alleen moet je alle meldingen wegvegen met de vreemde vertaling: ‘Stilgelegd’, maar het overzicht van meldingen is weinig overzichtelijk. Als je op een keer op een bericht wil antwoorden, moet je het doen met ‘snelle antwoorden’, en dat is erg beperkt.

Verder kan je wel muziek bedienen via de OnePlus Watch, maar ook hier moet je leven met beperkingen. Je kan niet even aan de slag met Spotify of een andere streamingdienst, maar je moet daarentegen nummers losse mp3’s gebruiken. Ook de personalisatie van het horloge laat nog wat te wensen over, want er zijn slechts 14 watchfaces om uit te kiezen in OnePlus Health. Dat is wel een heel beperkt aanbod. Gelukkig zaten er wel enkelen bij die me konden bekoren, maar ik had graag meer mogelijkheden gezien.

Accuduur
Dit is het punt waar de OnePlus Watch moet schitteren, want door WearOS links laten liggen moet het horloge veel zuiniger zijn. Smartwatches zoals die van Fossil of Mobvoi hangen dagelijks aan de oplader, maar OnePlus stelt dat je de Watch bij normaal gebruik twee weken lang kan gebruiken.
Ik deed zo’n twee trainingen per week, maar ik heb daarmee de twee weken van gebruik niet gehaald. Na 1,5 week houdt dit horloge het voor bekeken, en wie intensief sport en langere sessies doet zal hem eerder een week gebruiken of korter alvorens hij honger krijgt naar stroom. Dat is al een heel verschil met die “twee weken” waar OnePlus over spreekt, en zeker als de Watch ook nog eens binnenkort een always-on-scherm krijgt.

Wel is het erg goed dat de Watch snel kan opladen. Na 5 minuten aan de magnetische oplader kan je hem een dag lang gebruiken, en 20 minuten opladen is goed voor een week gebruik.
Conclusie
De OnePlus Watch voelt aan als een onafgewerkt project. Eentje vol potentieel en goede bedoelingen, maar in de uitvoering gaat het merk soms overkop. Hij heeft een mooi groot scherm, maar mist het always-on-scherm. Er zijn tal van sensoren aanwezig, maar zowel de OnePlus Health-app als de software van het horloge zelf moeten nog verder aangepast worden. Hiermee gaat OnePlus moeite hebben om zowel de sporters als techfanaat te overtuigen.
Dat klinkt allemaal erg negatief, maar ik heb wel sterk het gevoel dat OnePlus ervoor gaat zorgen dat de meeste van deze minpunten, voornamelijk de software, binnen afzienbare tijd worden verholpen met software-updates. Het merk kan nog reuzestappen voorwaarts zetten met OnePlus Health, en als het inderdaad serieuze ambities heeft op de groeiende wearables-markt zal het die zeker zetten. Binnen een halfjaar kan de gebruikservaring van dit horloge er dus helemaal anders uitzien.

Wat in ieder geval wel hetzelfde blijft is het design en het knappe scherm, en daarover zijn we we over het algemeen wel tevreden. OnePlus heeft gekozen voor een brave, maar sportieve look, en wie wil kan het horloge pimpen met een leuk lederen bandje. Dat OnePlus zelf de keuze voor zo’n bandje niet standaard voorziet, is wel jammer. Daarnaast zouden we graag ook een wat kleiner model zien, of een meer lifestyle-versie met een stoerdere look.
We kunnen in ieder geval niet wachten om te zien welk vervolgverhaal OnePlus breidt aan zijn OnePlus Watch. Maar voor nu is het misschien interessanter om even de kat uit de boom te kijken tot OnePlus zijn software beter op orde krijgt. Wie dat geduld heeft en met de negatieve aspecten van dit horloge kan leven, zou gerust de sprong kunnen wagen. De Watch is ook best aantrekkelijk geprijsd met zijn adviesprijs van 159 euro.
OnePlus Watch kopen
Pre-orders voor de OnePlus Watch zijn nu mogelijk en je zal het horloge dan kunnen kopen voor 159 euro. De Watch ligt op 30 april in de winkels en je vindt hem in een zilveren en zwarte variant. Hij is te koop bij onder meer OnePlus.com, Coolblue en Belsimpel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ondanks de kritiek lijkt de One Plus Watch met name voor de gebruiker van dit merk prima, al zal het enige tijd kosten om alles er uit te halen. Het formaat is aan de grote kant.
Ziet er best mooi uit. Maar ik ben nog erg blij met mijn Garmin FR945 ookal is hij inderdaad nogal groot voor mijn pols met zijn 46mm. Ćn veel duurder ?āāļø