Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

De Polar Ignite 2 is een sporthorloge voor de casual sporter met een druk leven. In deze review lees je wat de Polar Ignite 2 allemaal in huis heeft.

Polar Ignite 2

De Polar Ignite 2 is de opvolger van de Polar Ignite en is ook weer bestemd voor dezelfde doelgroep: mensen die op zoek zijn naar een horloge dat workouts voor ze bijhoudt maar ook een horloge dat bij formele situaties past. Is Polar dat gelukt met de Ignite 2? Je lees het in deze review.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Specificaties

Glas Dragontrail glas
Randen Roestvrijstalen ring en knop
Behuizing Kunststof behuizing versterkt met glasvezel
Band Fluorelastomeer en textiel
Grootte behuizing 43 x 43 x 8,5 mm
Kleurenscherm Ja 
Schermresolutie 240 x 204 pixels
Type scherm IPS TFT
Gewicht 35 gram
Accuduur Maximaal 5 dagen in horlogemodus met continue hartslagmeting. Tot 20 uur in trainingsmodus (GPS en hartslagmeting aan de pols)

Modieus uiterlijk

Ik wil beginnen met het design want daar heeft Polar wat mij betreft de grootste stappen gemaakt. Feitelijk borduurt de Finse fabrikant voort op de Polar Unite, het budgetmodel dat ook al in verschillende kleuren op de markt kwam. De Polar Unite was ook het eerste horloge van Polar dat beschikte over verschillende kleurenschema’s. De Ignite 2 neemt deze goede eigenschappen over en Polar doet daar meteen nog een schepje bovenop.

De siliconen bandjes zijn uitgebreid met bandjes van verschillende andere materialen (fluorelastomeer en textiel) en kleuren. Ook de kast van het sporthorloge is in meerdere kleuren beschikbaar. Je kan het horloge dus personaliseren en dat past helemaal bij de huidige tijd. De kast is verkrijgbaar in de volgende uitvoeringen:

 • Stormblauw
 • Roségoud & roze
 • Zwarte parel
 • Goud & champagne

Het summum is natuurlijk het horlogebandje dat is ingezet met echte Swarovski-kristallen. Voor de review heb ik de Ignite 2 met roze kast en roze bandje (textiel) gebruikt.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Zoals gezegd kan je ook het kleurenschema van het scherm aanpassen en nieuw zijn de klokken die je ook weer kunt aanpassen. Je vindt de schema's onder de instellingen > horloge-instellingen > display-weergave. Druk voor de instellingen eerst op de knop aan de zijkant. Je kiest in dit menu allereerst voor een digitale of een analoge klok en daarna kan je de klok zelf aanpassen. In de afbeelding hierboven zie je op de twee middelste horloges de analoge klok (met wijzers) en die stijl kun je ook weer aanpassen.

Daarna kan je aan de slag met de kleuren rood, oranje, geel, groen, blauw, paars, roze en perzik. Dat zijn drie kleuren meer als bij de Polar Unite. Na het kiezen van een kleur worden accenten op de verschillende schermen met informatie krijgen van die kleur voorzien. Zo kan je de kleur van de accenten op het scherm aanpassen aan de kleur van het horloge(bandje).

De Polar Ignite 2 is trouwens erg licht, hij weegt maar 35 gram en de kast is ook niet erg dik, wat meestal wel het geval is bij sporthorloges. Wel heeft het scherm, net als de Ignite en de Unite, een flat tire onder in en dat maakt het schermoppervlak helaas wel een stuk kleiner. In het dagelijks gebruik merk je daar overigens niet veel van.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Schudden om scherm te activeren

Het scherm staat standaard op zwart om zo niet al teveel van de accu te vergen. Er is dus geen always-on display dat altijd aanstaat. Je zet het scherm aan met een polsbeweging of door de knop aan de zijkant in te drukken. Die polsbeweging geeft je, net als bij de voorganger, niet altijd de garantie dat het scherm aangaat. Het vergt even wat oefening.

Er is gelukkig wel een always-on-functie voor tijdens workouts zodat je tijdens de training je pols niet hoeft te draaien om details te bekijken. Tijdens het hardlopen wil ik graag te allen tijde op het scherm kunnen kijken om zaken als mijn tempo en hartslag te bekijken. Gebruik je deze functie, dan zal de accu wel sneller leeg gaan.

Het scherm is overigens bijzonder prettig om naar te kijken, ook in fel zonlicht. De kleuren worden erg duidelijk weergegeven op de diepzwarte achtergrond.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Het weer op de Polar Ignite 2

Bediening

De verschillende schermen op de Polar Ignite 2 bevatten een schat aan informatie bevatten over je gezondheid en je activiteiten. Hiervoor veeg je naar links of naar rechts over het scherm. Wil je meer informatie zien, tik dan een keer op het betreffende scherm voor details.

Je kan zelf aangeven welke schermen er op het horloge getoond moeten worden via een druk op de knop aan de zijkant en dan display-weergave:

 • Tijd
 • Dagelijkse activiteit
 • Hartslag
 • Laatste workout
 • Nightly Recharge
 • FitSpark
 • Weer
 • Trainingsoverzicht
 • Naam
 • Muziekbediening
Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Eén van de minpunten van de voorganger was het ontbreken van muziekbediening. Polar voegt deze functie gelukkig wel toe aan de Ignite 2 zodat je nu de mogelijkheid hebt om vanaf je pols muziek te bedienen. Hiervoor moet je wel je smartphone in de buurt hebben.

Wil je een scherm terug tijdens het navigeren, dan druk je op de fysieke knop. Diezelfde knop druk je in om een training te starten, een ademhalingsoefening te doen (Serene), een timer te starten, een Fitness Test te doen, de hierboven genoemde display-weergave aan te passen en om de instellingen te bekijken.

Als je op de bank zit dan gaat het navigeren door de menu's prima, maar als je eenmaal aan het wandelen bent en snel een workout wilt starten, kan dat nog wel eventjes tijd vergen. Het wisselen van hardlopen naar wandelen vereist een aantal keer vegen over het scherm en als je vingers vochtig zijn van de regen dat werkt dat niet altijd even goed.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Trainingsoverzicht per week

Activiteiten bijhouden

De Polar Ignite 2 komt met een bak aan verschillende soorten workouts die je kunt bijhouden, van freeriden (?) tot Trotting (?) en van Vrije stijl rolskiën tot Mountainbike-oriëntatie. Gelukkig kun je er ook gewoon mee hardlopen, tennissen of zwemmen (het horloge is waterdicht tot 30 meter). Die verscheidenheid aan sporten is echt een pluspunt en ook wel nodig wil je als fabrikant iedereen wil kunnen bedienen met je sporthorloge. Concurrent Garmin doet dat ietsjes anders. Zij komen met een kleiner aanbod aan sporten maar bieden wel een appwinkel aan waar ontwikkelaars hun sportapps in kunnen zetten die je dan weer op de Garmin kunt downloaden.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Training starten

Je kan je favoriete sporten in de Polar Flow-app aan je Sportprofielen toevoegen zodat je ze meteen vanaf het horloge kunt starten. Hieronder vind je mijn favorieten.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Je kan naast de verschillende sporten ook een intervaltraining in de app aanmaken, bijvoorbeeld voor hardlopen, of een andere training plannen. Dat doe je door ze aan je favorieten toevoegen. Als je een workout op je Polar-horloge start, zal de interval of een andere training meteen op het scherm verschijnen.

Je kan al je gegevens ook op je laptop in Polar Flow bekijken. Je vindt hier wat meer details en alle analyses en grafieken zijn beter leesbaar op een groter scherm. Je kan hier tevens een programma starten met als doel 5 km, 10 km, 21 km of 42 km te hardlopen.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Inzicht in je gezondheid

Elk Polar-horloge komt standaard met een aantal slimme functies die onderdelen van je fysieke en mentale gezondheid in kaart kunnen brengen. Die functies zijn erg uitgebreid en ook erg betrouwbaar. Polar zet er zijn jarenlange ervaring en wetenschappelijke onderzoeken voor in om de analyses zo betrouwbaar mogelijk te maken. Dankzij deze kennis geven de Ignite 2 en de Polar Flow-app je dagelijks tips over hoe je kunt trainen, beter kunt slapen en je energieniveau overdag kunt regelen.

 • Sleep Plus Stages biedt een gedetailleerd, holistisch inzicht in de kwaliteit van je slaap en slaapcycli. Een makkelijk te begrijpen, dagelijkse slaapscore helpt om de nodige aanpassingen te maken en beter te slapen.
 • Dankzij Nightly Recharge weet je of je lichaam klaar is voor de volgende uitdaging of dat het beter is om het een dagje rustiger aan te doen.
 • Serene helpt je lichaam en geest te ontspannen met ademhalingsoefeningen die stress verminderen en helpen om beter te slapen.
 • Fitness test test je huidige fitnessniveau snel zonder te zweten en vertelt je wat je moet doen om dat niveau te behouden of te verbeteren.
 • Continue hartslagmeting biedt diepgaand inzicht in hoe je lichaam reageert op dagelijkse inspanning en slaap en kan helpen om te begrijpen wat gedurende de dag de meest effectieve momenten zijn om te sporten.
 • De Activity Guide stelt een gepersonaliseerd, dagelijks activiteitendoel, motiveert je om in beweging te blijven en biedt tips over hoe dit te bereiken.
 • Smart Calories biedt gepersonaliseerd inzicht in je calorieverbruik voor een effectiever dieet.

Vooral de slaapmonitoring en hartslagmeting zijn erg accuraat en de Activity Guide geeft je een interessante andere kijk op je dagelijkse hoeveelheid beweging. Je ziet in de eerste screenshot hierboven hoe dat overzicht er in de app uitziet. Polar wil dat je elke dag tenminste 100% van je doel op het gebied van activiteiten behaalt. Dat zijn niet alleen stappen, maar ook huishoudelijke klusjes (lichte inspanning) in combinatie met hardlopen, fitnessen en andere activiteiten (hoge inspanning). Al deze bewegingen op een dagen tellen samen naar de 100% en dat is wat mij betreft een realistischere berekening dan bijvoorbeeld een doel van 10.000 stappen per dag.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Activity Guide staat op nog maar 45%...

Even geen inspiratie?

Kun je niet beslissen wat voor soort workout je moet doen? Dan is er FitSpark. Deze slimme coach werd met de Ignite gelanceerd en is ook op de Polar Ignite 2 te vinden. FitSpark biedt je elke dag suggesties voor kant-en-klare, gepersonaliseerde oefeningen op maat. Deze oefeningen zijn gebaseerd op je slaap, herstel, conditie en trainingsgeschiedenis. Je horloge begeleidt je door elke trainingssessie, zodat jij je kunt concentreren. De verschillende workouts komen met geanimeerde instructies, timers en vibraties. Je kan FitSpark ook starten nadat je een sport hebt geselecteerd. FitSpark zal dan de workout aanpassen op de betreffende sport.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Suggesties van FitSpark

GPS, smartphonemeldingen en navigatie

De Ignite 2 heeft in tegenstelling tot de Polar Unite een ingebouwde GPS-ontvanger. Je bent dus voor het registreren van de route, de snelheid, het tempo en de afstand van je training niet afhankelijk van je smartphone.

Met de smartphonemeldingen op de Ignite 2 kun je waarschuwingen over binnenkomende oproepen, berichten en meldingen van je smartphone op je horloge ontvangen. Hiervoor moet de Polar Flow-app op je telefoon zijn geactiveerd en moet de telefoon ook zijn gekoppeld aan je horloge. Ga dan op je horloge naar Instellingen > Algemene instellingen > Smartphonemeldingen om de meldingen in te schakelen. Wat nog steeds een vervelend klusje is, zijn de verschillende apps die je stuk-voor-stuk langs moet gaan om meldingen uit te zetten. Standaard krijg je namelijk van elke app meldingen op je Polar-horloge.

Polar introduceerde op de Polar Grit X turn-by-turn navigatie. Die optie zit niet op de Ignite 2. Ben je de weg weg kwijt tijdens een workout? Dan zal je je telefoon er even bij moeten pakken.

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Nightly Recharge geeft aan of je lichaam klaar is voor de volgende uitdaging of dat het beter is om het een dagje rustiger aan te doen

Conclusie

De Polar Ignite 2 komt verschillende uitvoeringen waarbij je kunt kiezen uit een klassieke of een sportieve uitstraling. Er zijn verschillende verwisselbare bandjes, en je kan details op het scherm mee laten kleuren met de stijl van het horloge. Hierdoor is het horloge meer een accessoire geworden dan de eerste Ignite en kun je het overal dragen, niet alleen in de sportschool.

Dankzij de jarenlange kennis van Polar voorziet de Ignite 2 en de Polar Flow-app je dagelijks van vele tips over hoe je kunt trainen, beter kunt slapen en je energieniveau overdag kunt regelen. Hierdoor kun je het horloge meer als coach zien dan als instrument om je workouts mee vast te leggen. Polar geeft echt een totaalplaatje waar jij direct mee aan de slag kunt, ook als je even geen inspiratie hebt. Qua functionaliteit wijken de Ignite en Ignite 2 niet veel van elkaar af. De Ignite 2 heeft als extra de verschillende klokken, kleurenthema's, het weer en de muziekbediening.

Het touchscreen is prettig om mee te werken, in verschillende lichtomstandigheden. Alleen werkt het vegen niet altijd even snel en dat geldt ook voor de polsbeweging om het scherm te activeren. Het duurt een seconde voordat het scherm aangaat. Ben je op zoek naar een horloge met navigatie? Dan ben je bij de Ignite 2 niet aan het juiste adres. Dan kan je beter voor de Polar Vantage M2 of Vantage V2 gaan. De Ingite 2 heeft wel een ingebouwde GPS-sensor dus je telefoon hoeft niet mee.

De Polar Ignite 2 kost 229,90 euro en is een lichte, modieus sporthorloge vol met sportfuncties, gezondheidsstatistieken en zelfs een coach. Voor de mensen die af en toe sporten en meer willen weten over fit worden, is het een goede keuze. Train je voor een triathlon of zoek je het hogerop met je mountainbike? Dan kun je beter voor de Vantage-horloges en de Grit X gaan. Alternatieven zijn de Polar Unite (149,90 euro), de Garmin Lily (klassiek 249,99 euro), de Fitbit Versa 3 (229 euro), maar ook de Polar Ignite (155 euro) en de Polar Vantage M (217 euro).

Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

Voor wie is de Polar Ignite 2 bestemd?

- Voor casual sporters die graag zo optimaal mogelijk sporten, maar liever er niet te veel voorbereiding aan besteden

- Voor casual sporters die een stijlvol sporthorloge zoeken, die je kan personaliseren

- Voor casual sporters die een dun en licht sporthorloge zoeken

Polar Ignite 2 kopen

De Polar Ignite 2 is vanaf eind april verkrijgbaar voor 229,90 euro.

 • Polar Ignite 2Polar - 229,90 euro
Polar Ignite 2 review: compact sporthorloge voor de casual sporter

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Reviews

Dit vind je misschien ook leuk